Buitenland

Onthutsende cijfers over kindermisbruik door katholieke priesters in Australië

Help door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Opnieuw schokkende verhalen over seksueel misbruik van kinderen door katholieke priesters.

Vermoedens over de grote schaal van misbruik blijken waarheid. Tenminste zeven procent van de priesters in Australië blijkt zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Een onderzoekscommissie heeft de afgelopen jaren duizenden slachtoffers geïnterviewd. Tussen 1980 en 2015 werden in heel Australië bijna 4500 kinderen misbruikt in katholieke instellingen.

De slachtoffers waren gemiddeld tussen de 10 en 11 jaar oud.

40 procent

Bij sommige katholieke ordes ligt het percentage nog vele malen hoger. Bij de Orde van de Sint Johannes van God vergreep liefst 40 procent van de priesters zich aan kinderen.

In Nederland is het net zo erg: de salesianen van Don Bosco in Australië misbruiken net zo vaak kinderen als dezelfde orde in Nederland. In beide gevallen gaat het om 21 procent.

De salesiaanse priester Frank Klep kon keer op keer toeslaan zonder ingrijpen van de kerk. Klep ging later naar Australië, waar hij de baas werd van een jeugdcentrum in Melbourne.

Tegengewerkt

Slachtoffers dreigden met een rechtszaak, maar de kerk bleef hem de hand boven het hoofd houden.

De onderzoekscommissie heeft de cijfers alleen uit gedocumenteerde zaken. Men vermoedt dat ook veel beschuldigingen in de doofpot zijn gestopt.

De commissie werd flink tegengewerkt. Zo weigerde het Vaticaan documenten te overleggen die informatie bevatten over Australische priesters die van misbruik waren beschuldigd.

Gruwelijk

Uit het onderzoeksmateriaal zou onder meer blijken dat George Pell, één van de leden van de raad van kardinalen van paus Franciscus, tussen 1978 en 2001 meerdere jongens seksueel misbruikt heeft.

Aartsbisschop Anthony Fisher uit Sydney reageerde geschokt op de onderzoeksresultaten: “Wat de commissie toe nu toe heeft ontdekt is gruwelijk.”

Hypocrisie

Voorman van de commissie Francis Sullivan haalde hard uit naar de katholieke kerk: “De hypocrisie ontneemt je de adem,” zei hij.

“Zolang de top van de kerk niet begrijpt dat de kerk en haar cultuur het echte probleem is, kan het niet worden opgelost,” vervolgde hij.

In Nederland presenteerde de commissie-Deetman in december 2011 een rapport over seksueel misbruik binnen de kerk.

Discussie

Er waren 1795 meldingen binnengekomen van misbruik en daarbij waren ongeveer 800 daders betrokken.

Ook in Duitsland, Oostenrijk, Ierland, Zwitserland en België laaide de discussie op naar aanleiding van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Bij een vergelijkbaar onderzoek in de Verenigde Staten waren 15.000 slachtoffers en zo’n 5000 geestelijken betrokken.

[Al Jazeera]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bert s
bert s
7 jaren geleden

De kerk(religie) is het speelterrein van de duivel. Ik zou tegen alle kerkgangers zeggen, lees het verhaal van het gouden kalf en kijk dan eens in een kerk om je heen. Als je dan nog niet begrijpt dat de kerk een bouwwerk van de duivel is ben je redelijk gehersenspoeld.

exegese
exegese
7 jaren geleden

Catholic church = abuse of power = Satan.

Nothing more, nothing less and it includes all the other religions as well

Louise
Louise
7 jaren geleden

Al jazeera??? Is dat niet een zender die gefinancierd wordt door Qatar…….. wat eigenaardig dat zij melding maken van kindermisbruik………is dat in het Midden- Oosten dan niet het geval??…….bv kindbruidjes…….Neemt niet weg dat iedere vorm van kinder misbruik vewerpelijk is!!…….

Faye
Faye
7 jaren geleden

De cabal speelt het sluw, onder de paraplu van de katholieke kerk kraait er geen haan naar, hoe gluiperig wil je het hebben. Verwarring, daar is de cabal dol op.
Ik hoop dat je katholieke mensen van goede wil en een goed hart die geen kwaad in de zin hebben niet over een kam scheert met de achterbakse duistere kliek die satan hoog in het vaandel heeft.

Back to top button
36
0
We lezen graag je reactie!x