Homepagina » Financieel » Zwitsers stemmen over basisinkomen van 2037 euro voor iedereen
Zwitsers stemmen over basisinkomen van 2030 euro voor iedereen

Zwitsers stemmen over basisinkomen van 2037 euro voor iedereen

De Zwitserse regering gaat zich buigen over een voorstel om iedere burger te voorzien van een basisinkomen.

Een actiegroep wist voldoende draagvlak te vinden om het voorstel op de politieke agenda te krijgen. Het onvoorwaardelijke basisinkomen moet 2500 Zwitserse frank (2037 euro) per volwassen inwoner gaan bedragen.

In de afgelopen maanden wist de groep ruim 100.000 handtekeningen op te halen, wat de overheid verplicht een referendum over het voorstel te houden.

Druk

“Het is tijd voor een publiek debat over de waarde van werk in de maatschappij en de breder wordende kloof tussen arm en rijk,” zeggen de actievoerders. “Wij willen dat iedereen het recht heeft op een vrije manier van leven zonder de druk van werk en geld.”

In het verleden is al eerder geëxperimenteerd met een onvoorwaardelijk maandinkomen. In 1974 kregen de inwoners van de stad Dauphin in de Canadese provincie Manitoba recht op een inkomen boven de armoedegrens. Aan het project hing een prijskaartje van 17 miljoen euro.

Hoogleraar gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Manitoba Evelyn Forget kwam enkele jaren later met de resultaten (pdf) van het experiment. Het bleek dat de levenskwaliteit in Dauphin was verbeterd.

Ondanks het gegarandeerde basisinkomen bleven de inwoners van het stadje werken, maar tegelijkertijd nam het aantal bezoeken aan het ziekenhuis af, werden minder mensen gearresteerd en veroordeeld en was er nog nooit zo weinig schooluitval.

Basis Inkomen Partij

In Nederland gaan ook stemmen op om een basisinkomen in te voeren. Volgend jaar doet de Basis Inkomen Partij (BIP) van Rob Vellekoop mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Woerden, Deventer, Amsterdam en Utrecht. Ook de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN) maken zich sterk voor de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Volgens critici worden jonge mensen in het geval van een basisinkomen niet meer geprikkeld om te werken en brengt het hoge kosten met zich mee. Het Canadese experiment toont aan dat deze argumenten ongegrond zijn. 

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

57 reacties

 1. De realisatie van de Zwitserse bevolking wanneer ieder in overvloed leeft en dus niet meer hoeft te denken aan vaste lasten en geldzaken, een heleboel stress eigenlijk wat weg valt. Wat plaats maakt voor heldere doelen in mensen levens.

  Als men meer kan uitgeven, dan verwacht ik het volgende:

  – men gaat denken over betere voeding.
  – men kan betere zorg verwachten.
  – men heeft minder moeite met delen.
  – men gaat het concept geld ondervragen.
  – men heeft oor naar sociale kwesties.
  – men ziet meer van de wereld.

  Ik verwacht ze niet in deze volgorde maar ik ben ervan overtuigd dat de Zwitserse bevolking door een bewuste stroomversnelling varen. als men de volgende punten realiseert. en misschien pas op langere termijn dan nog is het basis inkomen wel degelijk de trigger tot vrijere aspiratie’s voor de “normale” mens en gemeenschap.

  1 likes
 2. Het lijkt me een zeer goede start om echt iets ten positieve te veranderen! Wie zegt dat de tijd van de ene persoon waardevoller is dan die van een andere? Verreweg de meeste mensen willen graag iets bijdragen aan de maatschappij. Een basisinkomen neemt financiële onzekerheid weg, waardoor je je volledig kan richten op dat wat je bij te dragen hebt!
  Kom maar op met dat baisinkomen!

  1 likes
 3. hupekee, de koffers zijn al gepakt we gaan naar zwitserland…

  1 likes
 4. [quote name=”M. Brandenburg”][quote name=”Aardebewoner”]Op Zwitserland. Lekker in een dorpje neerstrijken en ik wil in de winter wel helpen sneeuw ruimen voor dat geld. In de zomer doe ik niks en luister naar de koeienbellen in de Alpenweide liggend in het gras met een grassprietje in de mond.[/quote]
  Zie hier de gemiddelde voorstander van een basis inkomen. Compleet gespeend van realiteit. Zwitserland is gelukkig een echte democratie alwaar de bevolking op alle grote wetsvoorstellen een bindend referendum heeft. Vandara dat de Zwitser gewoon een wpaen in huis heeft met als gevolg extreem lage criminaliteit. DeZwitser stemt ook tegen minaretten omdat die niet in een westers land thuis horen. De Zwitsers zullen oook tegen het leven op een andere belastingbetaler zijn kosten een uitkering te ontvangen. Een land heeft per definitie namelijk geen geld, dus ook geen geld voor een basis inkomen, men zal dit eerst af moeten nemen van hen die wel een baan hebben en zoveel verdienen dat ze daadwerkelijk na alle aftrekposten en toeslagen belasting afdragen. Een uitkering van de staats is niets anders dan zuivere diefstal van hen die het moeten opbrengen. Heel apart hoeveel mensen daar bewust aan voorbij gaan! De Zwitsers omdat zij altijd bewust moeten denken hebben dit allang door, ik voorspel een oorverdovend nee![/quote]

  Zwitserland is een bankenland en maakt geld uit niks. Geld is er zat. Trouwens gevoel voor humor heeft u niet en bovendien ben ik koeiehoeder en ruimt ik sneeuw in de winter. En voor de rest lang leven de lol ! Maar lol hebben in het leven dat kan er bij de asgrauwe calvinistische Nederlander maar moeilijk in.

  1 likes
 5. [quote name=”Aardebewoner”]Op Zwitserland. Lekker in een dorpje neerstrijken en ik wil in de winter wel helpen sneeuw ruimen voor dat geld. In de zomer doe ik niks en luister naar de koeienbellen in de Alpenweide liggend in het gras met een grassprietje in de mond.[/quote]
  Ja, aardebewoner. Zo zou het kunnen zijn, zodra we de slavenrol van de elite afwerpen. Gewoon lekker jezelf zijn en genieten van al het moois dat de aarde ons geeft.

  1 likes
 6. [quote name=”M. Brandenburg”][quote name=”Aardebewoner”]Op Zwitserland. Lekker in een dorpje neerstrijken en ik wil in de winter wel helpen sneeuw ruimen voor dat geld. In de zomer doe ik niks en luister naar de koeienbellen in de Alpenweide liggend in het gras met een grassprietje in de mond.[/quote]
  Zie hier de gemiddelde voorstander van een basis inkomen. Compleet gespeend van realiteit.[/quote]

  Waarom?

  Ik heb eens gehoord -maar kan dat niet checken- dat als het vermogen van de Rothshilds verdeeld zou worden over de wereldbevolking, men allemaal 70.000.000,- euro zou hebben.

  Mijn punt: waar gaat al het geld naartoe waar wij steeds harder voor moeten werken? Hoeveel uur per dag zouden we hoeven werken als we geen “elite” zouden hebben die de vruchten van onze arbeid plukken? Geen graaiers aan de top van multinationals, verzekeraar, banken en noem ze maar op?

  Ik ga er vanuit dat iemand die gezond in elkaar steekt wil werken om in zijn levensonderhoud te voorzien. Ik ga er ook vanuit, dat iemand die gezond in elkaar steekt grote problemen heeft met de parasieten aan de top die zich tenkoste van iedereen zichzelf enorm verrijken.

  1 likes
 7. Ik hoop voor de Zwiters dat dit allemaal doorgaat en dat ze het voorbeeld mogen zijn hoe het ook kan.

  0 likes
 8. Zouden ze hier ook moeten doen, inplaats van miljoenen te investeren in het crëeren van zg. werkgelegenheid.

  0 likes
 9. “Volgens critici worden jonge mensen in het geval van een basisinkomen niet meer geprikkeld om te werken en brengt het hoge kosten met zich mee. Het Canadese experiment toont aan dat deze argumenten ongegrond zijn.”

  Ligt vooral aan watvoor persoonlijkheid iemand heeft. Je hebt altijd mensen die profiteren en niets bijdragen. Vraag me alleen af waar dat geld vandaan gaat komen.

  0 likes
 10. Het is erg kort door de bocht om de resultaten van een onderzoek in Canada, bijna 40 jaar geleden, garant te laten staan dat het nu ook wel goed zal gaan. De mentaliteit is erg veranderd en er moet uiteraard wel werk zijn.

  0 likes
 11. Ik ben benieuwd naar de uitslag. Ik denk niet dat het er door komt. Wanneer mensen werken, vinden ze dat iedereen moet werken. Wanneer ze zelf werkloos worden, denken ze daar weer iets genuanceerder over. Aangezien de meerderheid der Zwitsers werkt, zullen ze wel achter de gedachte staan dat niets gratis moet zijn en iedereen maar moet gaan werken.

  0 likes
 12. Wat ik zou willen zien is een uitgewerkt rapport hoe een basisionkomen voor je ouders ervoor zorgt dat men een mentaliteisverandering doormaken die zo sterk is dat kinederen die niets ontvangen spontaan niet meer uitvallen op scholen. Ik kan niet wachten!!! Dat moet wel een heel speciaal rapport worden.

  Waarschijnlijk van het zelfde niveau als “mensen die vlees eten zijn agressiever”, terwijl in de basis de gemiddelde grone zwever al eerder een klap met de molen heeft gehad en pas daarna is gewisseld van voer.

  0 likes
 13. In Nederland zie ik dit niet zo snel gebeuren.

  Als je alleen al kijkt naar de wajongers waar een groot deel straks in de bijstand terecht gaan komen met alle sollicitatie druk, verplichtingen en inkomens achteruitgang. dan zie je dat de Nederlandse politiek schijt heeft aan stabiliteit voor deze groep mensen alleen al.
  Gaat helemaal mis hier in Nederland.

  0 likes
 14. Eén van de meest foute landen uit de Europese geschiedenis, want hoe komen ze aan al dat geld? =)
  Maar goed, als meer en meer mensen, en meer en meer staten en landen het gaan eisen en instellen, dan zouden we wel eens een globale (r)evolutie kunnen zien op dit gebied.

  0 likes
 15. Een prachtig plan ..er is genoeg voor iedereen en de samenleving word er beter van ..als iemand niet meer daardoor gaat werken komt het zichzelf wel tegen..mensen zijn nu eenmaal creatieve wezen em stilzitten gaat vervelen …misschien een aanleiding om je naaste …de verzorgende mens die zorg nodig heeft om haar of hem een beetje op te beuren door werkzaamheden te verrichten aan deze groep..maar er zijn tal van mogelijkheden om beter samen te werken tot een resultaat en een samen leving menselijker te maken …waarin werkdruk niet meer de overhand krijgt..stres druk en zorgen zal het leven wat dragelijker maken ..
  iedereen heeft een natuurlijk recht op voedsel en wonen waarin men zichzelf kan beschermen tegen kou en voedsel te kort..iedereen wil er warmjes en beschermend er bij zitten en daar is niks mis mee..dat is menselijk..
  en mensen die er commentaar over hebben over deze prachtiger plan hebben angst
  zij zien alleen maar beren op dat pad…

  0 likes
 16. Wie gaat dat betalen, zoete lieve Gerritje? Wie gaat dat betalen, zoete lieve Meid?

  0 likes
 17. Dit is wat ik kortgeleden las: Het globaal vermogen van de Rothschilds, de bedenkers van het bankensysteem wordt geschat op 490.000 triljoen dollar. Deze familie heeft dus 490.000.000.000.000.000 dollar.
  Er zijn 7.000.000.000 mensen op deze Aarde. Indien het kapitaal van deze familie verdeeld zou worden beschikt ieder mens op Aarde dus over 70 miljoen dollar. Elk van de 35.000 kinderen die iedere dag wereldwijd sterven van honger,
  dorst & ziekte, verlaten deze aarde als potentiële multimiljonair.

  Maar dit terzijde. Ik denk dat 2037 euro teveel is als basisinkomen. Ik zou het zelf in elk geval beschouwen als een luxe budget.

  0 likes
 18. En bedrijven kunnen ineens meer loon uitkeren? lijkt me tamelijk onrealistisch. Als men even nagaat hoeveel bedrijven afgelopen periodes ten onder zijn gegaan.

  Daarbij we hebben al jaren lang een vergelijkbaar model en dat noemen we:
  – minimum loon;
  – uitkering;
  – ww;
  – pensioen;

  Een andere punt is:
  – Een land is afhankelijk van import/export;
  – Een land dient omzet te maken;
  – Een land kan failliet gaan als er geen omzet meer is;
  – Als mensen niet genoeg meer willen werken, te weinig omzet; failliet mensen uiteindelijk nog armer;
  – De rest van de wereld draait gewoon door;

  Ik denk het veel beter is dat men banen creëert met een hogere minimum loon. Maar eveneens mensen motiveren om te werken, werk leuk, waardig en nuttig maken.

  0 likes
 19. Als de gestolen miljarden weer terug komen en eerlijk verdeeld gaan worden…daar wordt iedereen toch blij van…ik zeg dat het gaat gebeuren…hoelang willen we nog uitgeknepen worden…? Overvloed is er altijd al geweest. Helaas hebben we dit aan de verkeerde beheerders toevertrouwd en wordt het tijd dit terug te eisen.De Aardse rijkdommen zijn er voor iedereen. Deze waren bedoeld om te delen.Zijn we dat dan vergeten…?

  0 likes
 20. Op Zwitserland. Lekker in een dorpje neerstrijken en ik wil in de winter wel helpen sneeuw ruimen voor dat geld. In de zomer doe ik niks en luister naar de koeienbellen in de Alpenweide liggend in het gras met een grassprietje in de mond.

  0 likes
  • Dit is het beste idee dat hier op dit forum staat!

   Ik ga er van uit dat mensen van nature geen “lanterfanters” zijn. Ik werk zelf in een vzw met 3 full-time werkkrachten die een werk verzet van 20 full-time werkkrachten. Hoe doen we dat? Door vrijwilligers die reeds een basisinkomen (lees: pensioen) hebben.
   Het idee dat iemand die een basisinkomen krijgt gewoon op zijn luie krent blijft zitten gaat volgens mij dus niet op! Waarom zou iemand gratis en voor niets werken? Omdat men er zich nuttig door voelt en volgens mij wil IEDEREEN zich wel nuttig voelen.
   Alle doom-denkers hier zijn misschien mensen die zelf geen zin in het leven zien en ons ervan proberen te overtuigen dat -als zij een basisinkomen zouden krijgen- ze zouden beginnen lanterfanten. Misschien zeggen ze meer over zichzelf dan over het systeem?! Mijn ervaring is in elk geval anders…

   Verwacht niet veel van mensen die ervan overtuigd zijn dat een mens inherent lui is.
   Verwacht niet veel van mensen die tegen hun zin gaan werken en iedereen er van proberen te overtuigen om dit ook te gaan doen.

   Met een grassprietje in de mond naar de voorbijschuivende wolken kijken en luisteren naar de koeiebellen is een eerste stap. Niemand zal dit gans zijn leven blijven doen. Op een bepaald moment zul je ook daar wel genoeg van krijgen en de zin hebben om op te staan en iets te doen. Dan zal het in elk geval met volle zin gebeuren en niet omdat je “aan je pensioen moet gaan denken”.

   Zat Newton ook niet onder een appelboom toen hij de theorie van de aantrekkingskracht bedacht? Wat zat hij daar onder die boom te doen? Lanterfanten?

   0 likes
 21. [quote name=”Tes”]Ik ben benieuwd naar de uitslag. Ik denk niet dat het er door komt. Wanneer mensen werken, vinden ze dat iedereen moet werken. Wanneer ze zelf werkloos worden, denken ze daar weer iets genuanceerder over. Aangezien de meerderheid der Zwitsers werkt, zullen ze wel achter de gedachte staan dat niets gratis moet zijn en iedereen maar moet gaan werken.[/quote]

  Inderdaad; waarom moet een kleine groep mensen (waaronder ik compleet met psychische klachten en al) zich een bult werken en de rest meent een soort geboorterecht te hebben op lanterfanten? daarvan zie ik al genoeg voorbeelden in onze wijk. De dames en heren, voornamelijk dames, maken zich niet zo druk….
  Ik irriteer mij er kapot aan…

  0 likes
 22. [quote name=”BasisinkomenYES”]Als de gestolen miljarden weer terug komen en eerlijk verdeeld gaan worden…daar wordt iedereen toch blij van…ik zeg dat het gaat gebeuren…hoelang willen we nog uitgeknepen worden…? Overvloed is er altijd al geweest. Helaas hebben we dit aan de verkeerde beheerders toevertrouwd en wordt het tijd dit terug te eisen.De Aardse rijkdommen zijn er voor iedereen. Deze waren bedoeld om te delen.Zijn we dat dan vergeten…?[/quote]

  Ik vind dit een goed idee! De wereld zal er beter van worden en mensen gelukkiger en vrolijker van worden! Jippiiii! Ik zeg doen! 😉

  0 likes
 23. [quote name=”Aardebewoner”]Op Zwitserland. Lekker in een dorpje neerstrijken en ik wil in de winter wel helpen sneeuw ruimen voor dat geld. In de zomer doe ik niks en luister naar de koeienbellen in de Alpenweide liggend in het gras met een grassprietje in de mond.[/quote]
  Zie hier de gemiddelde voorstander van een basis inkomen. Compleet gespeend van realiteit. Zwitserland is gelukkig een echte democratie alwaar de bevolking op alle grote wetsvoorstellen een bindend referendum heeft. Vandara dat de Zwitser gewoon een wpaen in huis heeft met als gevolg extreem lage criminaliteit. DeZwitser stemt ook tegen minaretten omdat die niet in een westers land thuis horen. De Zwitsers zullen oook tegen het leven op een andere belastingbetaler zijn kosten een uitkering te ontvangen. Een land heeft per definitie namelijk geen geld, dus ook geen geld voor een basis inkomen, men zal dit eerst af moeten nemen van hen die wel een baan hebben en zoveel verdienen dat ze daadwerkelijk na alle aftrekposten en toeslagen belasting afdragen. Een uitkering van de staats is niets anders dan zuivere diefstal van hen die het moeten opbrengen. Heel apart hoeveel mensen daar bewust aan voorbij gaan! De Zwitsers omdat zij altijd bewust moeten denken hebben dit allang door, ik voorspel een oorverdovend nee!

  0 likes
 24. even voor de tegenstanders;
  jullie zijn vergeten dit stukje te lezen:
  Hoogleraar gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Manitoba Evelyn Forget kwam enkele jaren later met de resultaten (pdf) van het experiment. Het bleek dat de levenskwaliteit in Dauphin was verbeterd.

  Ondanks het gegarandeerde basisinkomen bleven de inwoners van het stadje werken, maar tegelijkertijd nam het aantal bezoeken aan het ziekenhuis af, werden minder mensen gearresteerd en veroordeeld en was er nog nooit zo weinig schooluitval.

  0 likes
 25. [quote name=”Peter”]Dit is wat ik kortgeleden las: Het globaal vermogen van de Rothschilds, de bedenkers van het bankensysteem wordt geschat op 490.000 triljoen dollar. Deze familie heeft dus 490.000.000.000.000.000 dollar.
  Er zijn 7.000.000.000 mensen op deze Aarde. Indien het kapitaal van deze familie verdeeld zou worden beschikt ieder mens op Aarde dus over 70 miljoen dollar. Elk van de 35.000 kinderen die iedere dag wereldwijd sterven van honger,
  dorst & ziekte, verlaten deze aarde als potentiële multimiljonair.

  Maar dit terzijde. Ik denk dat 2037 euro teveel is als basisinkomen. Ik zou het zelf in elk geval beschouwen als een luxe budget.[/quote]Vermogen is iets anders dan geld.

  (buiten dat ik me afvraag of dat vermogen zo groot kan zijn, maar dat terzijde)

  dat vermogen zit hem in aandelen, obligaties, onroerend goed etc. Als die aandelen wil gaan inwisselen voor geld komen er zoveel aandelen opeens op de markt dat de prijs enorm in elkaar zakt en het dus veel minder geld oplevert dan voor wat het nu in de boeken staat.

  0 likes
 26. Ohh wat jammer dan, en toen was het gratis geld op ! Ja mensen dit lieftallige democratische innitiatiefje zal blijken uiteindelijk een lariekoek maar het gaat erin als zoetekoek, Het schept continue inkomens verwachtingen maar het heeft geen eigenwaarde als bodem (die we met verdiensten aan de maatschappij en zinvol bezich zijn, waarin we kiezen kunnen niet meer hebben omdat uiteindelijk alles door machines zal worden gedaan.. met alle psygologische gevolgen voor u )

  Handje ophouden is slaafs . Daarom zijn dit allemaal klets-ideeen om jullie het ware machts systeem erachter te laten blijven gedogen.

  U word alweer op een walgelijke manier om de tuin geleid door het monopolie denken in de top, ze geven geen donder om uw eigenwaarde en de ware, waaronder partijloze sociaal humanist in zichzelf.

  0 likes
 27. Beste Brandenburg,

  Ik vrees dat jij degene bent die de realiteit nog eens moet doornemen.
  Geld is niets anders dan een onderdrukkingsmiddel inc. alle wetjes rondom belasting. Het enige wat we moeten doen om samen te kunnen leven is een beetje organiseren. dat kan oa. door een basisinkomen. Natuurlijk is het wel zo handig dat mensen zo links en rechts wat arbeid verrichten.
  Er zijn al aardig wat economen die hebben berekend dat een basisinkomen vanuit de huidige economie kan worden opgetuigd. Het gaat enkel om een verschuiving van arbijd en geld.
  Bedenk dat in iedere Euro die jij uitgeeft standaard al 40% rente zit die naar boven stroomt.
  Wat kunnen we hier mee doen als we de regelgeving wat veranderen?
  Kijk eens op http://www.fair4all.nl/ & http://www.fairbanking.nl/

  Groet,
  Jeroen

  ote]

  0 likes
 28. Ben benieuwd hoe hun immigratiebeleid er uit gaat zien MOCHT dit onvoorwaardelijke basisinkomen OOIT realiteit worden.

  0 likes
 29. [quote name=”Dreamfall”]In Nederland zie ik dit niet zo snel gebeuren.

  Als je alleen al kijkt naar de wajongers waar een groot deel straks in de bijstand terecht gaan komen met alle sollicitatie druk, verplichtingen en inkomens achteruitgang. dan zie je dat de Nederlandse politiek schijt heeft aan stabiliteit voor deze groep mensen alleen al.
  Gaat helemaal mis hier in Nederland.[/quote]

  Hoeft niet alleen maar negatief uit te werken. Ik ken een aantal Wajongers die door een schop onder hun kont van de gemeente nu een leuke werkplek zonder al te hoge werkdruk hebben, iets kunnen bijdragen en terugdoen voor het geld dat ze vangen, je ziet ze opbloeien.

  0 likes
 30. Malach, dat is nu precies het probleem, als iedereen een basis inkomen heeft hoef jij je ook niet zo te ergeren en denk je nou echt dat die mensen het zo naar hun zin hebben met niets doen.
  Dit is precies wat de politiek wil, dat mensen elkaar gaan haten, of de kleur is niet goed of ze doen niets of hoe komt die zo rijk, gewoon jaloezie kweken heet dat en jij trapt erin.

  0 likes
 31. Basis inkomen voor iedereen is toch echt normaal. Ik begrijp niet waarom het tot heden niet overal in de wereld is ingevoerd.

  De Aarde is van ons allemaal!

  Aarde geeft onvoorwaardelijk aan alle inwoners van de planeet genoeg te eten en te drinken. De Macht en Oorlog structuren zoals die vandaag gekend zijn op de planeet Aarde is een afwijking, gebaseerd op Macht lust en Hebzucht.

  0 likes
 32. [quote name=”Jos”][quote name=”M. Brandenburg”][quote name=”Aardebewoner”]Op Zwitserland. Lekker in een dorpje neerstrijken en ik wil in de winter wel helpen sneeuw ruimen voor dat geld. In de zomer doe ik niks en luister naar de koeienbellen in de Alpenweide liggend in het gras met een grassprietje in de mond.[/quote]
  Zie hier de gemiddelde voorstander van een basis inkomen. Compleet gespeend van realiteit.[/quote]

  Waarom?

  Ik heb eens gehoord -maar kan dat niet checken- dat als het vermogen van de Rothshilds verdeeld zou worden over de wereldbevolking, men allemaal 70.000.000,- euro zou hebben.

  Mijn punt: waar gaat al het geld naartoe waar wij steeds harder voor moeten werken? Hoeveel uur per dag zouden we hoeven werken als we geen “elite” zouden hebben die de vruchten van onze arbeid plukken? Geen graaiers aan de top van multinationals, verzekeraar, banken en noem ze maar op?

  Ik ga er vanuit dat iemand die gezond in elkaar steekt wil werken om in zijn levensonderhoud te voorzien. Ik ga er ook vanuit, dat iemand die gezond in elkaar steekt grote problemen heeft met de parasieten aan de top die zich tenkoste van iedereen zichzelf enorm verrijken.[/quote]

  Precies dat ook nog. Het geld zit op bulten alleen de meesten kunnen er niet bij.

  0 likes
 33. [quote name=”Peter”]Dit is wat ik kortgeleden las: Het globaal vermogen van de Rothschilds, de bedenkers van het bankensysteem wordt geschat op 490.000 triljoen dollar. Deze familie heeft dus 490.000.000.000.000.000 dollar.
  Er zijn 7.000.000.000 mensen op deze Aarde. Indien het kapitaal van deze familie verdeeld zou worden beschikt ieder mens op Aarde dus over 70 miljoen dollar. Elk van de 35.000 kinderen die iedere dag wereldwijd sterven van honger,
  dorst & ziekte, verlaten deze aarde als potentiële multimiljonair.

  Maar dit terzijde. Ik denk dat 2037 euro teveel is als basisinkomen. Ik zou het zelf in elk geval beschouwen als een luxe budget.[/quote]

  Als iedereen vanaf morgen 70 mil $ heeft is geld niets meer waard en begint het spel gewoon opnieuw.

  Gelijke bankrekeningen is niet de oplossing, gelijke ontwikkelingsniveaus komt meer in de buurt van een ‘oplossing’.

  0 likes
 34. Aan alle mensen die toegang hebben tot media en politiek: GEBRUIK dit artikel om een maatschappelijke discussie op gang te brengen, en een breed draagvlak te creëren zodat armoede en hebzucht tot het verleden gaan behoren. Wie wil dat dan niet…???

  0 likes
 35. [quote name=”ea”]Basis inkomen voor iedereen is toch echt normaal. Ik begrijp niet waarom het tot heden niet overal in de wereld is ingevoerd.

  [/quote]Misschien daar eerst eens in verdiepen voordat je roept dat het wereldwijd ingevoerd moet worden.

  Als je wilt dat je €20,- voor een brood moet betalen, ja dan moet je het vooral invoeren.

  0 likes
 36. Gratis geld … , even slijmen en daarna moeten we vanzelf weer indutten want dat bedoelt men .

  Nee , het juiste systeem is een beloning naar geloofwaardigheid en niet zoals nu naar het alsmaar aanprijzen van markt producten en diensten die we eigenlijk niet zouden willen hebben .

  Zoals we nu al uitkeringen hebben is gratis geld niet veel anders en we zien nu al waar dat naartoe leid dwz nog meer zinloos leven – dus onpersoonlijke contacten .. gecreerd door te eenzijdig ontwikkelde technologieën, met de schijn tbv het menselijke gemak , maar weet gerust dat we veroordeelt worden tot categorieën in amusements-waarden, voor iedereen omdat iedereen zich nutteloos denkt en verveeld en elkaar vragend in de ogen staart. Het word nóg verder bepalend voor de rangen in een maatschappij , want het gratis geldsysteem zorgt ervoor dat je altijd een slachtoffer plaats hebt in een groep . En komt er op neer dat de dan tot wezenloze, dwalende knul – gekke mensen -, veroordeelden, daar mag je dan alles van verwachtten omdat ze door de elites in de groep zichzelf heel nodig moeten verbeteren. Zo blijven zij al hun betuttelingen op je afvuren .

  Scheer je weg met deze namaak makende degradatie van de vrije zinnen waar de betuttelenden willen dat je je spontaniteit eerst moet ontwikkeld ., alsof je het dus ergens aan zou ontbreken . Tis wat nietwaar .. maar ik laat me niet tot weer een nul degraderen .

  0 likes
 37. De machtichste bankieren en invloedrijkste mensen hadden plaats land nodig om hen geld veilig te kunnen bewaren
  om dit te garanderen vonden zij dat het neutraliteit nodig is voor dit waar geen bevolking etniciteit of natiestaat kunnen zijn zo met dit manier zouden zij geen oorlogen met buurlanden te maken hebben zoals met eerste of tweede mondiaal oorlog die door hen is gemaakt,daarom hebben zij besloten om dit land te creeeren dat wij tegenwoordig zwitserland noemen.

  0 likes
 38. Ja, hoe zou het zijn als elke vrouw in de wereld genoeg geld en tijd zou krijgen om haar kinderen onafhankelijk van de vader op te voeden?

  Werken zou een persoonlijke aanvulling zijn en geen noodzaak? Hoe zou de wereld er dan uitzien?

  Want als je van hard werken alleen rijk zou kunnen worden, waren alle vrouwen in Africa rijk en was er waarschijnlijk geen kinderhongersterfte meer…

  0 likes
 39. [quote name=”ea”]Basis inkomen voor iedereen is toch echt normaal. Ik begrijp niet waarom het tot heden niet overal in de wereld is ingevoerd.

  De Aarde is van ons allemaal!

  Aarde geeft onvoorwaardelijk aan alle inwoners van de planeet genoeg te eten en te drinken. De Macht en Oorlog structuren zoals die vandaag gekend zijn op de planeet Aarde is een afwijking, gebaseerd op Macht lust en Hebzucht.[/quote]

  Dus niet klagen in Nederland:
  – als je geen werk hebt; krijg je uitkering;
  – heb je werk; krijg je minstens het minimale inkomen;
  – als je de leeftijd heb behaald van 65+; dan krijg je pensioen;
  – kan je om wat voor reden niet meer werken; krijg je wao;

  Kortom basisinkomen bestaat al jaren in Nederland.
  Het probleem is dat mensen er misbruik van gaan maken, daarom is een uitkering lager dan het minimum loon om zo misbruik te voorkomen en mensen aan te moedigen om te gaan werken.

  Natuurlijk is het fantastisch als we allemaal zoveel geld krijgen en geen financiële stress meer hebben. Echter zit er een hele zure keerzijde aan en het is al lang gebleken dat het niet waterdicht werkt. Maar ook op den duur niet betaalbaar en haalbaar is.

  0 likes
 40. [quote name=”mo66″]Ja, hoe zou het zijn als elke vrouw in de wereld genoeg geld en tijd zou krijgen om haar kinderen onafhankelijk van de vader op te voeden?

  Werken zou een persoonlijke aanvulling zijn en geen noodzaak? Hoe zou de wereld er dan uitzien?

  Want als je van hard werken alleen rijk zou kunnen worden, waren alle vrouwen in Africa rijk en was er waarschijnlijk geen kinderhongersterfte meer…[/quote]

  Uhm tja, door hard werken is nog nooit iemand rijk geworden.

  0 likes
 41. [quote name=”kengai”]Malach, dat is nu precies het probleem, als iedereen een basis inkomen heeft hoef jij je ook niet zo te ergeren en denk je nou echt dat die mensen het zo naar hun zin hebben met niets doen.
  Dit is precies wat de politiek wil, dat mensen elkaar gaan haten, of de kleur is niet goed of ze doen niets of hoe komt die zo rijk, gewoon jaloezie kweken heet dat en jij trapt erin.[/quote]

  En jij Kengai, leeft in een droomwereld, net als die al die dames hier in de buurt. Denk jij nou werkelijk dat er een basisinkomen voor iedereen zal komen?
  think again..
  Zelfredzaamheid is het sleutelwoord, niet je hand ophouden….!

  0 likes
 42. Een baisis inkomen voor iedereen lijkt mij wel degelijk haalbaar.
  Als we kijken naar de wereldeconomie is het duidelijk dat de rijken rijker worden en de armen armer. Voordeel van een basisinkomen zou kunnen zijn: lagere lonen, wat meer bruto winsten op kan leveren, welke dan weer terug naar de maatschappij kunnen vloeien om de kosten te behappen. Op die manier krijgen we een eerlijkere verdeling volgens mij. Bijkomend voordeel is dat als mensen de keuze hebben hun tijd te besteden met zaken waar ze zich goed bij voelen dit de maatschappij ten goede komt, er is weer tijd voor mantelzorg, kinderopvang etc. Bijkomend voordeel is dat heel veel subsidies afgeschaft kunnen worden. En er een duidelijker beeld komt voor iedereeen met betrekking tot kosten en baten. Ik ben voorstander.

  0 likes
 43. In alle eerlijkheid, ik zou geen ene %^#@##%%# meer uitvoeren. Dus misschien ben ik toch maar voor.

  0 likes
 44. [quote name=”malach”][quote name=”kengai”]Malach, dat is nu precies het probleem, als iedereen een basis inkomen heeft hoef jij je ook niet zo te ergeren en denk je nou echt dat die mensen het zo naar hun zin hebben met niets doen.
  Dit is precies wat de politiek wil, dat mensen elkaar gaan haten, of de kleur is niet goed of ze doen niets of hoe komt die zo rijk, gewoon jaloezie kweken heet dat en jij trapt erin.[/quote]

  En jij Kengai, leeft in een droomwereld, net als die al die dames hier in de buurt. Denk jij nou werkelijk dat er een basisinkomen voor iedereen zal komen?
  think again..
  Zelfredzaamheid is het sleutelwoord, niet je hand ophouden….![/quote]

  Eet nog een zure augurk zou ik zeggen. Past goed bij je zure en humorloze reactie 🙂

  0 likes
 45. [quote name=”Anita Hagenaars”]Een voorstander.[/quote]

  [Op die manier krijgen we een eerlijkere verdeling volgens mij.]

  Daar heb je het al: volgens jou. En met alle respect hoor, maar wie ben jij dan? En op basis van welke studie, ervaring of wat dan ook denk jij goed in te kunnen schatten dat dit gunstig is?

  Je bent in je uitleg namelijk helemaal voorbij gegaan aan inflatie. Hoe meer geld iedereen in zijn zak krijgt, hoe hoger de inflatie. Uiteindelijk stijgen de prijzen de pan uit, ben je in de supermarkt €430,- kwijt voor een tas boodschappen en is het basisinkomen van €2037,- de nieuwe bijstand waar je nog minder koopkracht mee hebt omdat de economie inzakt. Iedereen een basisinkomen betekent dat de staat meer belasting moet heffen. Bedrijven moeten hun producten dus duurder maken dus die kunnen we minder goed verkopen in het buitenland. Gevolg: banenverlies. Nog los van het aantal mensen dat besluit gewoon helemaal niks meer te doen voor dat bedrag.

  Een andere oplossing is alle toeslagen, uitkeringen en subsidies stopzetten. Dat zou nog idioter zijn want dan ga je dus mensen die het nodig hebben geen geld meer geven om het aan mensen te geven die het niet nodig hebben. Ik krijg met mijn salaris geen zorgtoeslag, geen huursubsidie enz. Maar dan wil je mij straks wel bovenop mijn salaris geld geven terwijl een bijstandsmoeder beter geholpen kan worden met huursubsidie, zorgtoeslag, kinderbijslag enz. Je zorgverzekering is dan ook opeens minimaal €600,- per maand want dat kost het gewoon, de rest betaalt de overheid voor je. Dan niet meer. Met het basisinkomen ga je er op achteruit. Je rekent je rijk, je zal na 2 jaar smekend op je knieën vragen om het af te schaffen.

  Gelukkig zal iets dergelijks nooit van de grond komen.

  Echt dat hele idee komt van mensen die nog nooit in hun leven een letter in een economieboek hebben gelezen.

  0 likes
 46. [quote name=”stiko beve”]In alle eerlijkheid, ik zou geen ene %^#@##%%# meer uitvoeren. Dus misschien ben ik toch maar voor.[/quote]

  Mijn ervaring is dat je van helemaal niets doen ongelukkig kan worden. Rust roest :-).

  Ik zou heel veel tijd besteden aan al mijn passies en daarbij leuke studies volgen waarmee ik de wereld een stuk mooier zou kunnen maken. Daar gaat het voor mij in het leven om.

  0 likes
 47. @Wesley….

  Als iedereen een basisinkomen heeft is er toch geen inflatie? Er hoeft niemand winst te maken….

  De boer boert uit liefhebberij voor de natuur, de veehouder verzorgt zijn vee omdat hij daar voldoening uithaalt, de verpleegster zorgt uit liefde en mededogen voor een patient…

  En natuurlijk zal een hartchirurg meer respect ontvangen voor zijn prestatie dan de doorsnee burger omdat het hier heel delicaat en precies werk betreft, maar hetzelfde respect zal ook de meneer/mevrouw ten deel vallen die het riool schoonmaakt…

  0 likes
 48. [quote name=”Joe”][quote name=”stiko beve”]In alle eerlijkheid, ik zou geen ene %^#@##%%# meer uitvoeren. Dus misschien ben ik toch maar voor.[/quote]

  Mijn ervaring is dat je van helemaal niets doen ongelukkig kan worden. Rust roest :-).

  Ik zou heel veel tijd besteden aan al mijn passies en daarbij leuke studies volgen waarmee ik de wereld een stuk mooier zou kunnen maken. Daar gaat het voor mij in het leven om.[/quote]

  Ja dat hoor ik vaker op verjaardagen etc. Mensen schijnen zich te gaan vervelen of voelen zich nutteloos als ze bv een paar weken thuis komen te zitten.

  Ik zal dat nooit begrijpen.

  0 likes
 49. [quote name=”mo66″]@Wesley….

  Als iedereen een basisinkomen heeft is er toch geen inflatie? Er hoeft niemand winst te maken….

  De boer boert uit liefhebberij voor de natuur, de veehouder verzorgt zijn vee omdat hij daar voldoening uithaalt, de verpleegster zorgt uit liefde en mededogen voor een patient…

  En natuurlijk zal een hartchirurg meer respect ontvangen voor zijn prestatie dan de doorsnee burger omdat het hier heel delicaat en precies werk betreft, maar hetzelfde respect zal ook de meneer/mevrouw ten deel vallen die het riool schoonmaakt…[/quote]

  Dat kan niet, want dan zou de wereld uit naastenliefde bestaan en zou geld niet langer zo belangrijk zijn 😉

  0 likes
 50. [quote name=”mo66″]@Wesley….

  Als iedereen een basisinkomen heeft is er toch geen inflatie? Er hoeft niemand winst te maken….

  De boer boert uit liefhebberij voor de natuur, de veehouder verzorgt zijn vee omdat hij daar voldoening uithaalt, de verpleegster zorgt uit liefde en mededogen voor een patient…

  En natuurlijk zal een hartchirurg meer respect ontvangen voor zijn prestatie dan de doorsnee burger omdat het hier heel delicaat en precies werk betreft, maar hetzelfde respect zal ook de meneer/mevrouw ten deel vallen die het riool schoonmaakt…[/quote]
  Erg mooi gezegd en ik kan mezelf daarin ook vinden, maar ik denk dat we met ons huidige niveau van denken daar nog niet helemaal aanbeland zijn.
  Het ego. Van kindsbeen af wordt het ons erin geramd om meer of ‘beter’ te zijn dan ‘anderen’…benieuwd of dit zomaar plots een 180 graden wending zal nemen.
  Het idee in essentie, de intentie ervan lijkt me goed. Hoewel ik ‘t altijd zeg af te wachten tot één of andere ‘klojo’ de boel weer komt verzieken én, nog erger(!), mensen vinden zal om dat weer gestalte te geven.
  Ellende is de vrantwoordelijkheid van de massa, we kunnen het steunen, maar ook weer ontmantelen.

  Wederom: keuze.

  0 likes
 51. [quote name=”mo66″]@Wesley….

  Als iedereen een basisinkomen heeft is er toch geen inflatie? Er hoeft niemand winst te maken….

  De boer boert uit liefhebberij voor de natuur, de veehouder verzorgt zijn vee omdat hij daar voldoening uithaalt, de verpleegster zorgt uit liefde en mededogen voor een patient…

  En natuurlijk zal een hartchirurg meer respect ontvangen voor zijn prestatie dan de doorsnee burger omdat het hier heel delicaat en precies werk betreft, maar hetzelfde respect zal ook de meneer/mevrouw ten deel vallen die het riool schoonmaakt…[/quote]
  Dan zou ik toch nog eens opzoeken wat inflatie veroorzaakt. Want dat er geen inflatie meer zal zijn als het streven naar winst er niet meer is is kolder.

  En als je werkelijk denkt dat een boer uit liefde voor de natuur om 4 uur zijn bed uitkomt om de koeien te melken ben je zeer naief. Dat doet hij voor het geld, anders was hij wel boswachter geworden.

  (ik lees trouwens nergens dat er met invoering vanhet basisinkomen opeens een verbod op winststreven komt, maar dat terzijde)

  0 likes
 52. @joe
  bemoei je met je eigen zaken, zedenprediker…

  [quote name=”Joe”][quote name=”malach”][quote name=”kengai”]Malach, dat is nu precies het probleem, als iedereen een basis inkomen heeft hoef jij je ook niet zo te ergeren en denk je nou echt dat die mensen het zo naar hun zin hebben met niets doen.
  Dit is precies wat de politiek wil, dat mensen elkaar gaan haten, of de kleur is niet goed of ze doen niets of hoe komt die zo rijk, gewoon jaloezie kweken heet dat en jij trapt erin.[/quote]

  En jij Kengai, leeft in een droomwereld, net als die al die dames hier in de buurt. Denk jij nou werkelijk dat er een basisinkomen voor iedereen zal komen?
  think again..
  Zelfredzaamheid is het sleutelwoord, niet je hand ophouden….![/quote]

  Eet nog een zure augurk zou ik zeggen. Past goed bij je zure en humorloze reactie :-)[/quote]

  0 likes
 53. Ook Joe leeft zijn eigen kleine droomwereldje…. de werkelijkheid is helaas vele malen harder.

  [quote name=”Joe”][quote name=”stiko beve”]In alle eerlijkheid, ik zou geen ene %^#@##%%# meer uitvoeren. Dus misschien ben ik toch maar voor.[/quote]

  Mijn ervaring is dat je van helemaal niets doen ongelukkig kan worden. Rust roest :-).

  Ik zou heel veel tijd besteden aan al mijn passies en daarbij leuke studies volgen waarmee ik de wereld een stuk mooier zou kunnen maken. Daar gaat het voor mij in het leven om.[/quote]

  0 likes
 54. Bruto of netto?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Waarom de afslankindustrie liegt om je dik te houden

Een dieet is het slechtste dat je ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

timmermans

In West-Europa zijn elites aan de macht die helemaal van lotje getikt zijn. Hoe Timmermans via de Green Deal de totale controle pakt

Eurocommissaris Frans Timmermans wil met zijn Green ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.