Homepagina » Financieel » Zwitsers stemmen over basisinkomen van 2037 euro voor iedereen
Zwitsers stemmen over basisinkomen van 2030 euro voor iedereen

Zwitsers stemmen over basisinkomen van 2037 euro voor iedereen

De Zwitserse regering gaat zich buigen over een voorstel om iedere burger te voorzien van een basisinkomen.

Een actiegroep wist voldoende draagvlak te vinden om het voorstel op de politieke agenda te krijgen. Het onvoorwaardelijke basisinkomen moet 2500 Zwitserse frank (2037 euro) per volwassen inwoner gaan bedragen.

In de afgelopen maanden wist de groep ruim 100.000 handtekeningen op te halen, wat de overheid verplicht een referendum over het voorstel te houden.

Druk

“Het is tijd voor een publiek debat over de waarde van werk in de maatschappij en de breder wordende kloof tussen arm en rijk,” zeggen de actievoerders. “Wij willen dat iedereen het recht heeft op een vrije manier van leven zonder de druk van werk en geld.”

In het verleden is al eerder geëxperimenteerd met een onvoorwaardelijk maandinkomen. In 1974 kregen de inwoners van de stad Dauphin in de Canadese provincie Manitoba recht op een inkomen boven de armoedegrens. Aan het project hing een prijskaartje van 17 miljoen euro.

Hoogleraar gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Manitoba Evelyn Forget kwam enkele jaren later met de resultaten (pdf) van het experiment. Het bleek dat de levenskwaliteit in Dauphin was verbeterd.

Ondanks het gegarandeerde basisinkomen bleven de inwoners van het stadje werken, maar tegelijkertijd nam het aantal bezoeken aan het ziekenhuis af, werden minder mensen gearresteerd en veroordeeld en was er nog nooit zo weinig schooluitval.

Basis Inkomen Partij

In Nederland gaan ook stemmen op om een basisinkomen in te voeren. Volgend jaar doet de Basis Inkomen Partij (BIP) van Rob Vellekoop mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Woerden, Deventer, Amsterdam en Utrecht. Ook de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN) maken zich sterk voor de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Volgens critici worden jonge mensen in het geval van een basisinkomen niet meer geprikkeld om te werken en brengt het hoge kosten met zich mee. Het Canadese experiment toont aan dat deze argumenten ongegrond zijn. 

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
57 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ufo
Ufo
7 jaren geleden

Teken de petitie een Basisinkomen voor iedereen.

http://petities.nl/petitie/basisinkomen-voor-iedereen-burgerinitiatief

dymph
dymph
7 jaren geleden

Ik hoop voor de Zwiters dat dit allemaal doorgaat en dat ze het voorbeeld mogen zijn hoe het ook kan.

sonic
sonic
7 jaren geleden

Zouden ze hier ook moeten doen, inplaats van miljoenen te investeren in het crëeren van zg. werkgelegenheid.

Ken
Ken
7 jaren geleden

“Volgens critici worden jonge mensen in het geval van een basisinkomen niet meer geprikkeld om te werken en brengt het hoge kosten met zich mee. Het Canadese experiment toont aan dat deze argumenten ongegrond zijn.”

Ligt vooral aan watvoor persoonlijkheid iemand heeft. Je hebt altijd mensen die profiteren en niets bijdragen. Vraag me alleen af waar dat geld vandaan gaat komen.

Matias
Matias
7 jaren geleden

De realisatie van de Zwitserse bevolking wanneer ieder in overvloed leeft en dus niet meer hoeft te denken aan vaste lasten en geldzaken, een heleboel stress eigenlijk wat weg valt. Wat plaats maakt voor heldere doelen in mensen levens.

Als men meer kan uitgeven, dan verwacht ik het volgende:

– men gaat denken over betere voeding.
– men kan betere zorg verwachten.
– men heeft minder moeite met delen.
– men gaat het concept geld ondervragen.
– men heeft oor naar sociale kwesties.
– men ziet meer van de wereld.

Ik verwacht ze niet in deze volgorde maar ik ben ervan overtuigd dat de Zwitserse bevolking door een bewuste stroomversnelling varen. als men de volgende punten realiseert. en misschien pas op langere termijn dan nog is het basis inkomen wel degelijk de trigger tot vrijere aspiratie’s voor de “normale” mens en gemeenschap.

John Doe
John Doe
7 jaren geleden

Het is erg kort door de bocht om de resultaten van een onderzoek in Canada, bijna 40 jaar geleden, garant te laten staan dat het nu ook wel goed zal gaan. De mentaliteit is erg veranderd en er moet uiteraard wel werk zijn.

Tes
Tes
7 jaren geleden

Ik ben benieuwd naar de uitslag. Ik denk niet dat het er door komt. Wanneer mensen werken, vinden ze dat iedereen moet werken. Wanneer ze zelf werkloos worden, denken ze daar weer iets genuanceerder over. Aangezien de meerderheid der Zwitsers werkt, zullen ze wel achter de gedachte staan dat niets gratis moet zijn en iedereen maar moet gaan werken.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
7 jaren geleden

Wat ik zou willen zien is een uitgewerkt rapport hoe een basisionkomen voor je ouders ervoor zorgt dat men een mentaliteisverandering doormaken die zo sterk is dat kinederen die niets ontvangen spontaan niet meer uitvallen op scholen. Ik kan niet wachten!!! Dat moet wel een heel speciaal rapport worden.

Waarschijnlijk van het zelfde niveau als “mensen die vlees eten zijn agressiever”, terwijl in de basis de gemiddelde grone zwever al eerder een klap met de molen heeft gehad en pas daarna is gewisseld van voer.

Dreamfall
Dreamfall
7 jaren geleden

In Nederland zie ik dit niet zo snel gebeuren.

Als je alleen al kijkt naar de wajongers waar een groot deel straks in de bijstand terecht gaan komen met alle sollicitatie druk, verplichtingen en inkomens achteruitgang. dan zie je dat de Nederlandse politiek schijt heeft aan stabiliteit voor deze groep mensen alleen al.
Gaat helemaal mis hier in Nederland.

Eden
Eden
7 jaren geleden

Eén van de meest foute landen uit de Europese geschiedenis, want hoe komen ze aan al dat geld? =)
Maar goed, als meer en meer mensen, en meer en meer staten en landen het gaan eisen en instellen, dan zouden we wel eens een globale (r)evolutie kunnen zien op dit gebied.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

arts

Deze arts heeft 20.000 coronapatiënten succesvol behandeld met hydroxychloroquine

Terwijl de media corona blijven ophypen en ...

de jonge

De Jonge geeft toe dat AstraZeneca-vaccin linke soep is

Lange tijd beweerde zorgminister Hugo de Jonge ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

57
0
We lezen graag je reactie!x