Financieel

Zwitsers stemmen over basisinkomen van 2037 euro voor iedereen

Help anderen door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Zwitserse regering gaat zich buigen over een voorstel om iedere burger te voorzien van een basisinkomen.

Een actiegroep wist voldoende draagvlak te vinden om het voorstel op de politieke agenda te krijgen. Het onvoorwaardelijke basisinkomen moet 2500 Zwitserse frank (2037 euro) per volwassen inwoner gaan bedragen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

In de afgelopen maanden wist de groep ruim 100.000 handtekeningen op te halen, wat de overheid verplicht een referendum over het voorstel te houden.

Druk

“Het is tijd voor een publiek debat over de waarde van werk in de maatschappij en de breder wordende kloof tussen arm en rijk,” zeggen de actievoerders. “Wij willen dat iedereen het recht heeft op een vrije manier van leven zonder de druk van werk en geld.”

In het verleden is al eerder geëxperimenteerd met een onvoorwaardelijk maandinkomen. In 1974 kregen de inwoners van de stad Dauphin in de Canadese provincie Manitoba recht op een inkomen boven de armoedegrens. Aan het project hing een prijskaartje van 17 miljoen euro.

Hoogleraar gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Manitoba Evelyn Forget kwam enkele jaren later met de resultaten (pdf) van het experiment. Het bleek dat de levenskwaliteit in Dauphin was verbeterd.

Ondanks het gegarandeerde basisinkomen bleven de inwoners van het stadje werken, maar tegelijkertijd nam het aantal bezoeken aan het ziekenhuis af, werden minder mensen gearresteerd en veroordeeld en was er nog nooit zo weinig schooluitval.

Basis Inkomen Partij

In Nederland gaan ook stemmen op om een basisinkomen in te voeren. Volgend jaar doet de Basis Inkomen Partij (BIP) van Rob Vellekoop mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Woerden, Deventer, Amsterdam en Utrecht. Ook de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN) maken zich sterk voor de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Volgens critici worden jonge mensen in het geval van een basisinkomen niet meer geprikkeld om te werken en brengt het hoge kosten met zich mee. Het Canadese experiment toont aan dat deze argumenten ongegrond zijn. 

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

58 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ufo
Ufo
10 jaren geleden

Teken de petitie een Basisinkomen voor iedereen.

http://petities.nl/petitie/basisinkomen-voor-iedereen-burgerinitiatief

dymph
dymph
10 jaren geleden

Ik hoop voor de Zwiters dat dit allemaal doorgaat en dat ze het voorbeeld mogen zijn hoe het ook kan.

sonic
sonic
10 jaren geleden

Zouden ze hier ook moeten doen, inplaats van miljoenen te investeren in het crëeren van zg. werkgelegenheid.

Ken
Ken
10 jaren geleden

“Volgens critici worden jonge mensen in het geval van een basisinkomen niet meer geprikkeld om te werken en brengt het hoge kosten met zich mee. Het Canadese experiment toont aan dat deze argumenten ongegrond zijn.”

Ligt vooral aan watvoor persoonlijkheid iemand heeft. Je hebt altijd mensen die profiteren en niets bijdragen. Vraag me alleen af waar dat geld vandaan gaat komen.

Back to top button
58
0
We lezen graag je reactie!x