Archeologie

Unieke vondst verandert mogelijk wat we weten over de Maya’s

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben een oude jaden hanger gevonden die ooit werd gedragen door een Mayakoning.

Het gaat om het op één na grootste jaden Maya-voorwerp dat ooit in Belize is gevonden. De hanger dateert van 672 na Christus.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het opvallende voorwerp heeft betrekking op ‘wind en adem’ en werd gevonden naast een pot met daarop de vermoedelijke afbeelding van een Mayagod van de wind.

Grote afstand

De onverwachte ontdekking werd in 2015 gedaan door een groep onder leiding van Geoffrey Braswell van de Universiteit van Californië in San Diego.

“We hadden verwacht zoiets te vinden in één van de grote steden in het Mayarijk,” zei hij. “In plaats daarvan vonden we het op grote afstand van het centrum.”

Het is het enige sieraad dat is voorzien van een historische tekst. Hiërogliefen op de achterzijde beschrijven de eerste eigenaar.

Belangrijk

“Het spreekt letterlijk tot ons,” zei Braswell. “Het is een kort, maar belangrijk verhaal.”

Het verandert mogelijk zelfs wat we weten over de Maya’s, aldus de archeoloog.

De onderzoekers ontdekten het sieraad tijdens de opgraving van een paleis dat rond het jaar 400 is gebouwd.

Weer

In een tombe uit 800 na Christus vonden ze 25 potten, een grote steen in de vorm van een godheid en de jaden hanger.

Op enkele tanden na werden er geen menselijke resten gevonden. De T-vormige hanger bevat onder meer het Maya-glief ‘ik’, dat staat voor ‘wind en adem’.

De Maya’s dachten dat hun koningen verantwoordelijk waren voor het weer en voerden rituelen uit die aansloten op hun heilige kalender.

Immense kracht

De hanger werd in het jaar 800 begraven, zonder diens eigenaar. Volgens Braswell omdat het voorwerp mogelijk ‘over immense kracht en magie’ beschikte.

De onderzoekers zijn van plan in de lente terug te keren naar de vindplaats, maar zeggen dat het verhaal achter de hanger mogelijk voor altijd een mysterie zal blijven.

Hun studie is verschenen in het tijdschrift Ancient Mesoamerica.

[UC San Diego]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
7 jaren geleden

It also tells a story about a changing climate klinkt het aan het eind van het filmpje. Klimaat veranderingen zijn dus klaarblijkelijk van alle tijden. Hoeveel co2 uitstoot had men, of heeft men gehad naar alle waarschijnlijkheid in die tijd van vervuilende industrie en/of vervuilende auto’s ? Het klimaat is klaarblijkelijk onderhevig aan heel veel invloeden, invloeden die de co2 uitstoot door de mens teweeggebracht vele malen overstemt, de klimaathystrici ten spijt.

exegese
exegese
7 jaren geleden

Waar is het bewijs dat co2 überhaupt ten grondslag ligt aan klimaatverandering ? Hoe groot, of beter gezegd hoe klein is het percentage co2 veroorzaakt door de mens in verhouding tot wat er co2 vrij komt in de natuur, met name de gigantische oceanen wereldwijd. En als co2 zo’n gigantische invloed heeft, hoe kan het dan toch zijn dat overheden wereldwijd toestaan dat regenwouden in een razend tempo gekapt worden ? De longen van de aarde die co2 omzetten in zuurstof verdwijnen in een onmetelijke snelheid van de aardbodem, allemaal met goedvinden van de overheden die ons zeggen te beschermen.
Maar als de schuld en dus de rekening neergelegd kan worden bij het klootjesvolk dan is men er als de kippen bij. Met gore leugens het volk de schuld geven en uitknijpen die hap, dat is wat er gebeurt. Industriëlen vervuilen, vernielen, plunderen vullen hun zakken en betalen geen belasting, overheden leggen de schuld en rekening bij het plebs en de banken strijken de poen op, dat is zo’n beetje de clou van het verhaal. Maar steeds meer mensen trappen daar niet meer in. Al Gore is een gore leugenaar in dienst van de cabal, zoals ja al ziet zijn achternaam geeft het al aan.

Elise49
Elise49
7 jaren geleden

T= torus. Verhaal gaat waarschijnlijk over de stormgod, die in elk oud schepping/vernietigingsverhaal(Niburu/slang die in zijn eigen staart bijt etc.) terugkomt.(andere namen, maar wel dezelfde gebeurtenis).
Zie voor meer uitleg: mijn schrijven/links bij mysterieuze bollen.

exegese
exegese
7 jaren geleden

Ik heb heel veel narigheid en ongelijkheid uit leugens voort zien komen.

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x