Homepagina » Archeologie » Unieke vondst verandert mogelijk wat we weten over de Maya’s
Unieke vondst verandert mogelijk wat we weten over de Maya's

Unieke vondst verandert mogelijk wat we weten over de Maya’s

Archeologen hebben een oude jaden hanger gevonden die ooit werd gedragen door een Mayakoning.

Het gaat om het op één na grootste jaden Maya-voorwerp dat ooit in Belize is gevonden. De hanger dateert van 672 na Christus.

Het opvallende voorwerp heeft betrekking op ‘wind en adem’ en werd gevonden naast een pot met daarop de vermoedelijke afbeelding van een Mayagod van de wind.

Grote afstand

De onverwachte ontdekking werd in 2015 gedaan door een groep onder leiding van Geoffrey Braswell van de Universiteit van Californië in San Diego.

“We hadden verwacht zoiets te vinden in één van de grote steden in het Mayarijk,” zei hij. “In plaats daarvan vonden we het op grote afstand van het centrum.”

Het is het enige sieraad dat is voorzien van een historische tekst. Hiërogliefen op de achterzijde beschrijven de eerste eigenaar.

Belangrijk

“Het spreekt letterlijk tot ons,” zei Braswell. “Het is een kort, maar belangrijk verhaal.”

Het verandert mogelijk zelfs wat we weten over de Maya’s, aldus de archeoloog.

De onderzoekers ontdekten het sieraad tijdens de opgraving van een paleis dat rond het jaar 400 is gebouwd.

Weer

In een tombe uit 800 na Christus vonden ze 25 potten, een grote steen in de vorm van een godheid en de jaden hanger.

Op enkele tanden na werden er geen menselijke resten gevonden. De T-vormige hanger bevat onder meer het Maya-glief ‘ik’, dat staat voor ‘wind en adem’.

De Maya’s dachten dat hun koningen verantwoordelijk waren voor het weer en voerden rituelen uit die aansloten op hun heilige kalender.

Immense kracht

De hanger werd in het jaar 800 begraven, zonder diens eigenaar. Volgens Braswell omdat het voorwerp mogelijk ‘over immense kracht en magie’ beschikte.

De onderzoekers zijn van plan in de lente terug te keren naar de vindplaats, maar zeggen dat het verhaal achter de hanger mogelijk voor altijd een mysterie zal blijven.

Hun studie is verschenen in het tijdschrift Ancient Mesoamerica.

[UC San Diego]


Vind je dit belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

22 reacties

 1. It also tells a story about a changing climate klinkt het aan het eind van het filmpje. Klimaat veranderingen zijn dus klaarblijkelijk van alle tijden. Hoeveel co2 uitstoot had men, of heeft men gehad naar alle waarschijnlijkheid in die tijd van vervuilende industrie en/of vervuilende auto’s ? Het klimaat is klaarblijkelijk onderhevig aan heel veel invloeden, invloeden die de co2 uitstoot door de mens teweeggebracht vele malen overstemt, de klimaathystrici ten spijt.

  12 likes
  • Ik zie het anders, de mens creëert klimaat verandering.
   en een beschaving kan daar aan ten ondergaan. We hebben het al vele malen mee gemaakt.
   Oude teksten spreken er over en nu staan we weer aan de vooravond.

   Je kan ontkennen dat wat wij doen op het aard oppervlak geen invloed heeft op het klimaat.
   Maar steek je dan niet je kop in het zand?

   Het gaat toch niet over het wellus of nietus is spelletje.

   2 likes
   • Uit onderzoek is al lang en breed naar voren gekomen dat het klimaat veranderlijk is met of zonder mens of ander dierlijk leven aanwezig. De mens volledig voor klimaat verandering verantwoordelijk stellen is pas echt de kop in het zand steken.
    De inlvloed van de mens is minimaal en de zogenaamde bestrijding van een natuurlijke stof om het tegen te gaan een farce en ondertussen wel massaal bomen kappen die CO2 opnemen en omzetten in zuurstof.
    Men zou beter het geld kunnen gebruiken om de chemicalien en straling waarmee we dagelijks omringd worden te beperken.

    12 likes
    • Ik denk dat je even vergeet dat de co2 voorraden in de vorm van olie en kolen, groten deels opgestookt zijn en nu dus in de lucht hangen.

     Inderdaad, daar komt nog bij dat we de longen van de aarde nu terug vinden in onze raamkozijnen en deurposten.

     Een natuurlijke cyclus kunnen we best wel aan, maar de ongebreidelde vraag naar meer. gaat de aarde niet faciliteren.
     er zijn natuurwetten waar je niet om heen kunt.
     En als de cabal maatregelen wil nemen vind ik dat een gezond idee.
     En als je dat niet snapt moet je misschien eens terug gaan naar de sjamaan waar je ooit een goed gesprek mee had.

     1 likes
     • Co2 is een onmisbaar gas in de ons omringende natuur. Het maakt de aarde groen en is bij zogenaamd broeikaseffect te verwaarlozen qua effect in vergelijking met bijvoorbeeld waterdamp. De in het verleden vrijgekomen co2 is dus al lang omgezet door de natuur in zuurstof. Het is niet zo dat dat zich eindeloos op blijft hopen, het wordt door de flora omgezet in zuurstof. Als een boer zijn groentes in kassen verbouwt pompt hij dat regelmatig vol met co2 om het extra hard te laten groeien. Co2 is zeer nuttig en onmisbaar en zeker niet de oorzaak van klimaatopwarming, zoals in het laatste artikel op Ninefornews ook te zien is.

      En als je denkt dat de cabal maatregelen zou willen treffen die ons ten goede komen zou ik zelf maar eens een goede sjamaan opzoeken voor een goed gesprek, want dan snap je er nog bitter weinig van.

      10 likes
     • Ja dat klopt @charlud, en de aarde bestaat dan ook al miljarden jaren ondanks die uitbarstingen. De aarde herstelt zich steeds weer, maar dan moet je wel met je tengels van de natuur afblijven. Dat is een allesoverstijgende wet.

      3 likes
     • Ik denk dat jij vergeet dat vulkaan uitbarstingen meer co2 uitspugen en die uitbarstingen zijn er zolang de aarde bestaat.

      2 likes
     • Ik ben het meeste eens met wat u zegt, de Indianen roepen als sinds de blanken daar het land in bezit namen/stalen dat zij/wij de mensen de aarde naar de klote helpen door hoe wij met de aarde omgaan, kan u verder aanraden om op youtube de documentaire meat the truth eens te bekijken, het is een serieuze docu maar ondanks alles word er ook veel in gelachen en daarom is zo geweldig om te bekijken, de andere reageerders hierop de site kan ik het aanbevelen: Meat the truth!!!

      1 likes
   • Er is ook klimaatverandering waarneembaar op planeten in ons zonnestelsel. Planeten waar, voor zover bekend, geen intelligent leven te vinden is.

    Ik zie klimaatverandering net als dat wij zelf veranderen. Onze cellen veranderen continu, we zijn niet dezelfde persoon als toen we 7 jaar oud waren bijv. En over 50 jaar ben ik niet degene die ik nu ben, al zal ik wel dezelfde naam dragen en iedereen die mij kent zal weten dat ik ‘ik’ ben.

    Zo zie ik onze aarde. Nog steeds dezelfde, alleen niet die van 1000 jaar geleden.

    Verandering hoort bij het leven, hoeft niet altijd verklaard te worden. En als het wel verklaard moet worden, hoeft dat nog niet te betekenen dat die verandering slecht is.

    11 likes
   • En ik zie het weer anders. De reptielen creëren de klimaat omdat zij ervan houden om in een broeierige Co2 vochtige ruimte te zitten en het kan maar niet warm genoeg voor ze zijn. Het is de ideale klimaat voor hun.

    Ze l*llen makkelijk omdat hun lichaam niet transpireert (zweet). Hilary Clinton komt hier openlijk al voor uit. bekijk eens het vaticaan het structuur van binnen en van buiten het heeft heel wat weg van een reptiel.

    En dan heb je de plek waar de paus zich bevind bekijk het in zijn geheel en je zal zien dat het geen toeval is dat daar een hele gekke symbool het lijkt op zielen die gevangen zitten met jezus in het midden die ook op een reptiel lijkt.
    https://www.youtube.com/watch?v=yzurtPFe9jE&t=272s

    Het ziet er dus naar uit dat de klimaat bewust wordt gestuurd zodat de reptielen een betere leefomgeving hebben om uiteindelijk de aarde te claimen want dat is het ultieme doel van de reptielen. oftewel HET HART OVERNEMEN IN ZIJN GEHEEL en zo spelen, zij het spel doen ze al zo en al honderden duizenden jaren tot de dag van vandaag.

    Het moge duidelijk zijn waarom ze er nog steeds mee bezig zijn met het aanvallen van het hart en het laat zien dat het HART het krachtigst is en die niet bezweken is door wat dan ook voor invloed van buiten af komt.
    De enige wie je kan tegenhouden in alles wat je doet ben JEZELF!

    4 likes
    • Johan fijn om te zien dat je goed op de hoogte bent van die k*t reptillians. Los van of we wel of niet met co2 voor hun aan het terra vormen zijn. We zijn in de minderheid en mogelijk al verloren.
     Des al niet te min ga ik door.
     Jammer dat de mens niet zelf op onderzoek gaat en toch vrij makkelijk kan ontdekken van hoe en wat.

     3 likes
 2. Waar is het bewijs dat co2 überhaupt ten grondslag ligt aan klimaatverandering ? Hoe groot, of beter gezegd hoe klein is het percentage co2 veroorzaakt door de mens in verhouding tot wat er co2 vrij komt in de natuur, met name de gigantische oceanen wereldwijd. En als co2 zo’n gigantische invloed heeft, hoe kan het dan toch zijn dat overheden wereldwijd toestaan dat regenwouden in een razend tempo gekapt worden ? De longen van de aarde die co2 omzetten in zuurstof verdwijnen in een onmetelijke snelheid van de aardbodem, allemaal met goedvinden van de overheden die ons zeggen te beschermen.
  Maar als de schuld en dus de rekening neergelegd kan worden bij het klootjesvolk dan is men er als de kippen bij. Met gore leugens het volk de schuld geven en uitknijpen die hap, dat is wat er gebeurt. Industriëlen vervuilen, vernielen, plunderen vullen hun zakken en betalen geen belasting, overheden leggen de schuld en rekening bij het plebs en de banken strijken de poen op, dat is zo’n beetje de clou van het verhaal. Maar steeds meer mensen trappen daar niet meer in. Al Gore is een gore leugenaar in dienst van de cabal, zoals ja al ziet zijn achternaam geeft het al aan.

  13 likes
  • Het lijkt wel of je meer waarde hecht aan je complot denken, dan aan het feit dat we de aarde in een heel hoog tempo naar de klote helpen.

   2 likes
   • Ooh ja, dat is waar ook complotten bestaan immers helemaal niet, hebben ook nooit bestaan. Sorry voor mijn domme argwaan. Veel geluk verder nog.

    11 likes
    • Ik heb nog nooit iets heilzaams uit argwaan zien voortkomen.

     1 likes
     • Argwaan is hetzelfde als pijn of angst.
      Het houd je allert op gevaren die om de hoek liggen, zoals argwanend naar het bos kijken omdat er tijgers zitten.
      Je angst zeg je dat je het beter niet kan doen.

      Kortom, argwaan is een hele sterke positieve overlevings drang.
      En als ik u was, zou ik argwanend zijn naar onze regeringen, dat zit niet helemaal pluis, en die zijn zeker niet heilzaam voor u…

      2 likes
    • Kijk naar je likejes Henkie,zwaar in het verlies,maar gewoon kometaar blijven geven,je bent op de goede weg zou ik zeggen.

     2 likes
 3. T= torus. Verhaal gaat waarschijnlijk over de stormgod, die in elk oud schepping/vernietigingsverhaal(Niburu/slang die in zijn eigen staart bijt etc.) terugkomt.(andere namen, maar wel dezelfde gebeurtenis).
  Zie voor meer uitleg: mijn schrijven/links bij mysterieuze bollen.

  5 likes
 4. Ik heb heel veel narigheid en ongelijkheid uit leugens voort zien komen.

  2 likes
 5. Het artikel begint met:
  Unieke vondst verandert mogelijk wat we weten over de Maya’s

  Om te eindige met:
  De onderzoekers zijn van plan in de lente terug te keren naar de vindplaats, maar zeggen dat het verhaal achter de hanger mogelijk voor altijd een mysterie zal blijven.

  Hahaha prachtig 😛

  2 likes
 6. De interpretatie van de tekens op de hanger is twijfelachtig, naar mijn mening, gezien het feit dat weergave in tekens anders is dan de weergave in letters. Het is nog maar de vraag of het “gelezen” kan worden als tekst. We kunnen niet kijken in de geest van de Mayas en de persoon die deze hanger maakte. Deze unieke vondst verandert mogelijk wat we denken dat de Maya’s ons kunnen vertellen over onszelf.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Wetenschappers ontdekken gigantische Mayastad onder de jungle. Welke geheimen liggen hier verborgen?

Wetenschappers ontdekken gigantische Mayastad onder de jungle. Welke geheimen liggen hier verborgen?

Op internet circuleert momenteel een video over ...

Geheime tunnels ontdekt onder Mexicaanse piramide. Is dit een doorgang naar de onderwereld?

Geheime tunnels en kamer ontdekt onder Mexicaanse piramide. Is dit een doorgang naar de onderwereld?

Onder de Piramide van de Maan in ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+