Universum

Voor het eerst waterwolken ontdekt buiten het zonnestelsel

Help ons door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben voor het eerst waterwolken buiten ons zonnestelsel ontdekt. De wolken omringen een bruine dwerg op slechts 7,3 lichtjaar van de aarde. Het Jupiterachtige object is onlangs ontdekt met behulp van de WISE-telescoop. Dat meldt vakblad Science.

Op de bruine dwerg, WISE J0855-0714 genaamd, is het iets kouder dan op aarde: de temperatuur ligt er net onder het vriespunt. “Ik ben helemaal geobsedeerd door dit object,” zei astronoom Jacqueline Faherty van het Carnegie Instituut in Washington DC.

Het object is net zo groot als Jupiter en drie tot 10 keer zo zwaar. De bruine dwerg wordt niet verlicht door een zon en staat vlak bij ons: na Alpha Centauri, Ster van Barnard en Luhman 16 het dichtstbijgelegen stelsel.

Het object is klein en koud, waardoor het met behulp van sterrenwachten aan het aardoppervlak niet kon worden ontdekt. Drie avonden achtereen gebruikte Faherty de Magellan Baade-telescoop in Chili om infraroodfoto’s te maken van de bruine dwerg. “Ik ben helemaal in de wolken,” zei ze.

Haar team schrijft in The Astrophysical Letters dat de wolken rond de bruine dwerg niet alleen uit waterijs, maar ook uit natriumsulfide lijken te bestaan. “Dit is ongelooflijk interessant,” zei Jonathan Fortney van de Universiteit van Californië in Santa Cruz. Hij voegde toe dat dit het eerste bewijs is voor waterwolken buiten ons zonnestelsel.

In ons eigen zonnestelsel worden waterwolken alleen gezien op aarde en Mars. De reuzenplaneten Jupiter en Saturnus zijn zo koud dat er alleen ammoniawolken te zien zijn, terwijl de atmosfeer van Uranus en Neptunus het zicht belemmert.

Er werd eerder al waterdamp ontdekt in de atmosfeer van exoplaneten, maar waterwolken zijn een geheel nieuw fenomeen. Met instrumenten als de James Webb-ruimtetelescoop, die in 2018 gelanceerd moet worden, kan de ontdekking worden bevestigd.

[Science]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tim
Tim
8 jaren geleden

“Het object is net zo groot als Jupiter en drie tot 10 keer zo zwaar” en dan, “Het object is klein en koud, waardoor het met behulp van sterrenwachten aan het aardoppervlak niet kon worden ontdekt.” ???

Dit stukje is niet vertaald, “A brown dwarf is a failed star and has so little mass that it can’t sustain nuclear reactions, so after its birth it fades and cools.” Deze planeet is dus eigenlijk een mislukte zon en men heeft 3 nachten lang gebruik gemaakt van infrarood foto’s, 151 in totaal, om ze toch te kunnen zien.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

1
0
We lezen graag je reactie!x