Natuur en Milieu

Het gat in de woestijn dat al 40 jaar in brand staat (video)

Help anderen door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op het eerste gezicht lijkt het een scène te zijn uit een sciencefictionfilm. Dit enorme gat van vuur in het hart van de Karakumwoestijn is 40 jaar geleden gemaakt door geologen.

Het vuur in de krater brandt na al die jaren nog altijd. Welkom in Derweze in Turkmenistan. Het dorp is bekend door de ‘Poort naar de hel’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het is een 20 meter diep en 70 meter breed gat waarin gas brandt. Dit was ooit een met aardgas gevulde grot die gevoed werd door een lager gelegen gasveld. Tijdens een boring in 1971 stortte de grot in.

Zwavelgeur

Men besloot dat het het veiligste was om het gas dat uit de grond kwam aan te steken in de verwachting dat het snel opgebrand zou zijn.

Het gas brandt echter nog steeds en ’s nachts is de gouden gloed van kilometers afstand te zien. Omdat het vuur een zwavelgeur verspreidt wordt het ‘de poort naar de hel’ genoemd.

Kyzylkumwoestijn

Derweze, een dorp met 350 inwoners, ligt op 260 kilometer ten noorden van de Turkmeense hoofdstad Asjchabad. In april 2010 bezocht de president van het land, Gurbanguly Berdimuhamedov, de krater. Hij gaf opdracht het gat te dichten, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

Poort naar de hel

De Karakumwoestijn beslaat het grootste gedeelte van het landoppervlak van Turkmenistan en bevindt zich ten oosten van de Kaspische Zee. In het noorden vindt men het Aralmeer en de rivier de Amu Darja. In het oosten bevindt zich de Kyzylkumwoestijn. De naam betekent ‘rood zand’. Het gebied is rijk aan olie- en gasreserves.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Niet te filmen hoe de mens de aarde verkracht en in dit geval totaal geen verstand van hoe iets te dichten als dit.Men neme simpel zout en storten maar net zolang, tot de zoutkristallen gesmolten en wel het gat dicht.Daarna maak je van zand een heuvel, en deze ramp was afgedaan geweest.Maar dat zal de heren te kostbaar zijn.Graaien was en is immers hun mooiste hobby??

Wesley
Wesley
11 jaren geleden

Ze hadden beter het kunnen proberen op te vangen dan hadden we er nog wat aan gehad,als het 40 jaar kan branden dan hadden we daar behoorlijk wat huishoudens een tijd lang op kunnen laten koken en hun huis verwarmen.

SSSDrome
SSSDrome
11 jaren geleden

Ach, aan de andere kant, de vuur-elementalen kunnen hun lol hier wel op. 🙂

Marcel E
Marcel E
11 jaren geleden

Het nou niet zo dat de mensheid daar die gassen heeft ontwikkeld, dus om uitgerekend bij dit artikel te stellen dat de mens de aarde verkloot is simpelweg niet waar. Het had idd een heleboel huishoudens kunnen dienen, voorop gesteld dat het gas op te vangen zou zijn…

Hoe dan ook, het is wel een prachtig aanzicht

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x