Homepagina » Universum » Andere universa trekken aan ons heelal
Andere universa trekken aan ons heelal

Andere universa trekken aan ons heelal

Eerder dit jaar werden nieuwe beelden van de kosmische achtergrondstraling onthuld. De kosmische achtergrondstraling is het oudste licht in het 13,8 miljard jaar oude heelal.

Dit licht koelde uiteindelijk af en werd ‘gevangen’ in het universum. Het is verantwoordelijk voor een deel van de ruis (sneeuw) op analoge televisies.

De beelden die met de Planck-ruimtetelescoop zijn gemaakt, zijn de meest duidelijke tot nu toe. Aan de hand van de beelden kunnen wetenschappers meer leren over de samenstelling en evolutie van het heelal.

Anomalieën

Aan de hand van de afbeeldingen hebben onderzoekers het eerste ‘harde bewijs’ gevonden voor het bestaan van andere universa. Kosmologen die de data van de Planck-telescoop bestudeerden hebben anomalieën ontdekt die alleen kunnen worden veroorzaakt door de aantrekkingskracht van andere universa.

Wetenschappers hadden voorspeld dat de kosmische achtergrondstraling evenredig over het heelal verdeeld zou moeten zijn, maar de data laten een relatief hoge concentratie en een ‘koude vlek’ in de zuidelijke helft van de hemel zien, die niet kunnen worden verklaard.

Pensioen

Theoretisch natuurkundige Laura Mersini-Houghton van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill en Richard Holman van de Carnegie Mellon Universiteit voorspelden in 2005 al dat anomalieën in de straling werden veroorzaakt door de aantrekkingskracht van andere universa.

Volgens Mersini-Houghton is het goed mogelijk dat het aantal universa oneindig is. “De anomalieën zijn het eerste harde bewijs voor het bestaan van andere universa,” zei ze.

De Planck-telescoop is afgelopen woensdag met pensioen gegaan, zo heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA meegedeeld. De telescoop werd in 2009 in een baan om de aarde gebracht.

Bron: Dailygalaxy.com, Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 Vind je dit belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. [quote name=”T.R.Hunter”]
  als die ruimte een grens zou hebben tja wat is er na die grens, een ander begrensde ruimte ? Dus het universum is een bol met meerdere bollen ernaast ? Tja of een vierkant ? maar wat zit er dan tussen die bollen ? Laten ze een keer dingen oplossen op aarde ipv dat gezever in de ruimte ! (pun intended)[/quote]
  Volgens kosmologen is de ruimte niet begrensd maar wel eindig. Een beetje vergelijkbaar met het aardoppervlak. Daar kun je ook geen begin of eind (een grens) aanwijzen, maar het aantal km2 is wel eindig. Het vervelende is dat ons Heelal op een soortgelijke manier eindig is, maar dan één dimensie hoger (4D; de tijd-ruimte). En dat kunnen wij ons per definitie niet ruimtelijk (3D) voorstellen

  1 likes
 2. Vreselijk interessant, maar………. wat heeft dit voor toegevoegde waarde? En wat draagt dit bij aan onze manier van denken??
  Ik had nu eigenlijk wel een stukje verwacht over het wel en wee van onze eigen Zwarte Piet.
  Hahahaha, dat is dichter bij huis. En zeeeeeeeer actueel.

  0 likes
 3. hoe dichter bij het einde van een cyclus,hoe dichter bij de waarheid.nu nog uit vogelen hoe groot dit universum is ?En dat is ook een illusie .misschien niet groter dan ,n molecuul.of zo men hier zegt alles in een notendop.

  0 likes
 4. Die dame (Laura) is deluded, dit is de grootste onzin ! Je moet eerst definieren wat ”ons universum ” is en wat we zowiezo bedoelen met ”een universum” dan nog ten tweede alles wat we zien in ons ( het universum dus voor zover we weten) bevind zich logischerwijs in ons ( HET) universum dus ook die ”koude” en ”geconcentreerde ” delen. Universum is trouwens een verzamelwoord voor space, ruimte dus de materie en straling is in die ruimte en als die ruimte een grens zou hebben tja wat is er na die grens, een ander begrensde ruimte ? Dus het universum is een bol met meerdere bollen ernaast ? Tja of een vierkant ? maar wat zit er dan tussen die bollen ? Laten ze een keer dingen oplossen op aarde ipv dat gezever in de ruimte ! (pun intended)

  0 likes
 5. Het investeren van tijd in ‘andere universa’ is zinloze tijdverspilling. Wat bereik je ermee?

  0 likes
 6. [quote name=”T.R.Hunter”]wat is er na die grens, een ander begrensde ruimte ? Dus het universum is een bol met meerdere bollen ernaast ? Tja of een vierkant ? maar wat zit er dan tussen die bollen ? Laten ze een keer dingen oplossen op aarde ipv dat gezever in de ruimte ! (pun intended)[/quote]

  Bollen in een vierkant? In 3D is dat een kubus. Misschien dat deze animatie helpt:

  http://youtu.be/LCyTWoJONFc

  Het bestuderen van de wiskundige (!) versie van Heilige Geometrie kan je meer begrip geven over het werken met bollen en bolstapelingen.

  Zolang we niet begrijpen hoe ons universum werkt, zullen we de problemen op Aarde niet kunnen oplossen. En dat wil men ook niet, want die problemen leveren een klein sinister clubje heel veel geld en macht op.

  0 likes
 7. [quote name=”Red Skywalker”][quote name=”T.R.Hunter”]wat is er na die grens, een ander begrensde ruimte ? Dus het universum is een bol met meerdere bollen ernaast ? Tja of een vierkant ? maar wat zit er dan tussen die bollen ? Laten ze een keer dingen oplossen op aarde ipv dat gezever in de ruimte ! (pun intended)[/quote]

  Bollen in een vierkant? In 3D is dat een kubus. Misschien dat deze animatie helpt:

  http://youtu.be/LCyTWoJONFc

  Het bestuderen van de wiskundige (!) versie van Heilige Geometrie kan je meer begrip geven over het werken met bollen en bolstapelingen.

  Zolang we niet begrijpen hoe ons universum werkt, zullen we de problemen op Aarde niet kunnen oplossen. En dat wil men ook niet, want die problemen leveren een klein sinister clubje heel veel geld en macht op.[/quote]
  Heb nergens beweert dat er een bol in een kubus zou zitten. Ik beweerde of dat de universa bollen zijn of dat ze vierkant zijn tja kan net zo goed driehoek zijn of welke platonic solid dan ook of geen vorm ! Als het bollen zijn wat zit er dan tussen die bollen?

  0 likes
 8. [quote name=”huisheks”]Vreselijk interessant, maar………. wat heeft dit voor toegevoegde waarde? En wat draagt dit bij aan onze manier van denken??
  Ik had nu eigenlijk wel een stukje verwacht over het wel en wee van onze eigen Zwarte Piet.
  Hahahaha, dat is dichter bij huis. En zeeeeeeeer actueel.[/quote]

  Wat een onzin. Dit zou in onze nieuwsuitzendingen moeten zitten.
  Dus ik besluit hieruit dat u nieuwsberichten, besteld door onze politici veel relevanter vindt? Indien wel, heb ik medelijden met jou.

  Het zijn net berichten als deze die bepalend zijn voor ons denken.

  0 likes
 9. hoe groot is het universum, hoe groot is een gedachte?als je het bekijkt buiten jezelf. kun je het zien als een oneindig iets, lijkt op een kern waar ionen omheen draaien. het houdt niet op. maar zie je het als iets wat zich, in jou afspeelt dan wordt het een ander verhaal. dan bestaat het niet eens, zelfs je gedachten zijn niet van jou.
  dualistisch geneuzel zeg maar.
  dus wat bereik je er mee? eigenlijk niks.
  en dat is nu precies waar alles om draait. niets maar dan ook helemaal niets.

  0 likes
 10. Er wordt gezegd dat het universum 13.8 miljard jaar oud is. Toen moet de big-bang zijn geweest. Men heeft onlangs een sterrenstelsels ontdekt op 13 miljard lichtjaar en men beweert dat men bijna kan kijken naar het ontstaan van ons universum.
  Ik neem aan naar welke richting men ook kijkt, het blijft 13,8 miljard jaar. Immers ik heb nog nooit gehoord dat als je naar het noorden kijkt dat het b.v. 9 miljard jaar oud is en naar het zuiden b.v. 11 miljard jaar.
  Nee ik hoor alleen maar circa 13,8 miljard jaar. Als het niets uitmaakt welke kant je ook kijkt en het is overal 13,8 miljard jaar, dan zou dit betekenen dat de aarde het middelpunt van alles zou moeten zijn. Daarom geloof ik niet dat het universum slecht 13,8 miljard jaar oud is en moet het veel ouder zijn. Mede hierdoor geloof ik niet in de big-bang theorie en zal naar mijn mening het universum vele malen groter zijn als men aanneemt.

  0 likes
 11. Materie en antimaterie geven in een tijdszetting en ruimtezetting de mogelijkheid om in een des gezet waarnemingsvermogen een bepaalde realiteit te kunnen waarnemen en die kan voor iedere waarnemer anders zijn. Een waarneming die voor een iedere waarnemer anders kan wezen.
  In een bepaalde waarnemingszetting zoals hier op aarde is het wel zo dat het officiele verhaal van 911 niet klopt (het officiele verhaal over dat een of andere Osama Bin Laden deze ellende (alleen) heeft geregeld is een sprookje). Leuk trouwens dat men sprookjes poogt te “verkopen” als waarheid in de mainstraimmedia.

  0 likes
 12. Aan WTK wat je zegt is gedeeltelijk waar, de aarde is het middelpunt van het universum, maar elk punt in de ruimte is ook het middelpunt van het universum. Dit komt omdat de Big Bang ontstaan is uit een oneindig klein punt met een grootte van de planck lengte en hierdoor ruimte en tijd zijn gevormd. Hierdoor ligt elk punt even ver van de steeds verder uitdijende “grenzen” van het universum.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

klimaatontkenners

Helemaal van het padje: Professor wil klimaatontkenners laten vervolgen

Normaal gesproken maken politici de wetten. Deze ...

universiteit leiden

Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.