Homepagina » Universum » Voyager 1 stuit op mysterie aan rand zonnestelsel
Voyager 1 stuit op mysterie aan rand zonnestelsel

Voyager 1 stuit op mysterie aan rand zonnestelsel

Wetenschappers die data afkomstig van ruimtesonde Voyager 1 analyseren, doen in het Journal of Geophysical Research verslag van een mysterie aan de rand van ons zonnestelsel.

Terwijl de zon zich een weg baant door het sterrenstelsel draagt het zijn magnetisch veld met zich mee, ook wel de heliosfeer genoemd.

Tot voor kort bevond Voyager 1 zich in de directe omgeving van de zon. Zowel Voyager 1 als Voyager 2 konden de hoogenergetische deeltjes van de zon detecteren en ze ‘voelden’ het magnetisch veld van de zon.

Heliopauze

Voyager 1 koerst op een afstand van 122 AE van de zon (meer dan drie keer de gemiddelde afstand van Pluto tot de zon) af op de rand van ons zonnestelsel. Het duurt meer dan 17 uur voordat een signaal van de sonde de aarde bereikt.

In 2004 ontdekten wetenschappers dat Voyager de termination shock passeerde, de plaats waar de snelheid van de zonnewind subsonisch wordt. In 2010 bereikte de sonde vervolgens de heliopauze, de plaats waar de snelheid van de interstellaire materie en de zonnewind elkaar opheffen.

Interstellaire ruimte

Terwijl het magnetisch veld er begint te fluctueren zou de hoogenergetische kosmische straling in dit gebied moeten afnemen. Onderzoekers namen echter het tegenovergestelde waar. Hoe chaotischer het magnetisch veld werd, hoe meer hoogenergetische deeltjes ze waarnamen.

Hoe kan dit worden verklaard? De wetenschappers vermoeden dat geladen deeltjes door de magnetische fluctuaties op de één of andere manier van energie worden voorzien, waardoor meer hoogenergetische deeltjes worden waargenomen.

Terwijl Voyager 1 steeds meer hoogenergetische deeltjes uit de interstellaire ruimte meet, bereiken steeds minder zonnedeeltjes de sonde. Men begint zich dan ook af te vragen of Voyager 1 de interstellaire ruimte heeft bereikt.

Bron: Discovery.com

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Sja en wat moeten we met dit bericht? Wel erg beknopt zo zonder verdere tekeningen o.i.d.
  Oke hoogenergetische deeltjes gemeten , maar of dat direct wat uitmaakt voor onze ontwikkeling..

  0 likes
 2. wie zit hier op te wachten….,er is crisis..,hongersnood…,klimaatproblemen…,oorlog…
  wie zit er nu te wachten op energiedeeltjes aan de rand van ons zonnestelsel….,lekker boeiend.
  afschaffen die dure nutteloze geldverkwisteling!!

  0 likes
 3. @Danny
  De ruimtevaart heeft meer dan eens bijgedragen aan een betere toekomst. Drooggevroren maaltijden, Zonnepanelen, Survivaldekens en allerhande dingen die ook bijdragen aan de wereldwijde problemen die we op het moment hebben. Het is alles behalve geldverkwisting. Wellicht handig om eens te googlen wat de wetenschap al heeft bijgedragen alvorens te roepen over geldverkwisting, das ietswat ongegrond.

  Het gaat overigens niet zo zeer om wat er nu ontdekt word met Voyager maar om die projecten te starten is er veel onderzoek gedaan wat veel vruchten heeft afgeworpen

  0 likes
 4. [quote name=”danny”]wie zit hier op te wachten….,er is crisis..,hongersnood…,klimaatproblemen…,oorlog…
  wie zit er nu te wachten op energiedeeltjes aan de rand van ons zonnestelsel….,lekker boeiend.
  afschaffen die dure nutteloze geldverkwisteling!![/quote]

  Ten eerste:
  die sonde is al jarenlang geleden gebouwd, dus kost geen geld
  Ten tweede:
  Ruimtevaart en onderzoek leveren ook dingen op waar de gewone mens wat aan heeft
  Ten derde:
  al die problemen die jij noemt worden echt niet opgelost door op dit onderzoek te bezuinigen,is slechts een fractie van de geldstromen, zullen dus echt andere dingen moeten gebeuren om deze problemen op te lossen

  0 likes
 5. [quote name=”danny”]wie zit hier op te wachten….,er is crisis..,hongersnood…,klimaatproblemen…,oorlog…
  wie zit er nu te wachten op energiedeeltjes aan de rand van ons zonnestelsel….,lekker boeiend.
  afschaffen die dure nutteloze geldverkwisteling!![/quote]

  Ik zit hier op te wachten, de verklaring van veel zaken in ons zonnestelsel zou wel eens bepalend kunnen zijn voor het verder verloop van het leven op onze aarde. Het juist inschatten van dit soort informatie zou nuttig kunnen zijn om een correcte aanpak te hebben in de problemen die jij vermeld.

  0 likes
 6. Geeft je te denken.. in de 70-er jaren bouwden ze een ruimtesonde wat ze de ruimte in stuurden in ’77 om vervolgens informatie over een onwaarschijnlijk grote afstand naar de aarde sturen binnen ongeveer 17 uur.. en de ruimtesonde doet het ook nog steeds na 35 jaar.

  Als dit al mogelijk is met de techniek van toen na slechts 20 jaar ontwikkeling.. wat moet nu dan al niet mogelijk zijn?

  Zou er werkelijk geen antwoord zijn gevonden op vrije energie bijv?

  Er wordt niets verborgen gehouden, we willen het gewoon weg niet zien?!

  0 likes
 7. FOUTJE: 1 AE = de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon. Een astronomische eenheid is ongeveer gelijk aan 150 miljoen kilometer. Dus NIETde afstand PLUTO en de zon!

  0 likes
 8. Ok.. ik las het even verkeerd… de Voyager is dus 3300.000.000 km van de aarde verwijderd. (22×150.000.000 km)

  0 likes
 9. Jullie hebben vast gelijk..,want anders hadden we nu geen pc…,autos…,gsm…enz enz….en dat zijn uiteraard allemaal dingen die de mens nodig heeft om te overleven…
  Ruimtevaart heeft heel veel goede dingen gedaan voor de mens…,want nu weten we wat er zich allemaal afspeelt in de ruimte…,zodat we daar op kunnen anticiperen….(denken we toch heey)!!
  Maar goed dat dat miljarden slurpend project er is…,toen de mens nog primitief leefde,hadden we zulke dingen ook niet nodig…,maar gaande weg werden ze nieuwsgierig heey!! Leef gewoon je leven,en leg je neer bij antwoorden die of we nooit zullen krijgen!!Ooit zal ook onze tyd komen…,dat zal ons antwoord zijn…,maar hier op aarde krijgen we dat nooit te weten….,hoe diep we ook in de ruimte zullen kunnen kijken!!

  0 likes
 10. [quote name=”martin”]FOUTJE: 1 AE = de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon. Een astronomische eenheid is ongeveer gelijk aan 150 miljoen kilometer. Dus NIETde afstand PLUTO en de zon![/quote]

  Geen foutje, 22 AE is drie keer de gemiddelde afstand van Pluto tot de zon.

  0 likes
 11. [quote name=”danny”]wie zit hier op te wachten….,er is crisis..,hongersnood…,klimaatproblemen…,oorlog…
  wie zit er nu te wachten op energiedeeltjes aan de rand van ons zonnestelsel….,lekker boeiend.
  afschaffen die dure nutteloze geldverkwisteling!![/quote]

  Als het aan jou had gelegen, was er waarschijnlijk nooit ruimtevaart geweest.

  0 likes
 12. Misschien worden ze geladen door een andere zon, het nibiru systeem ? 😛

  0 likes
 13. [quote name=”Westbound”][quote name=”danny”]wie zit hier op te wachten….,er is crisis..,hongersnood…,klimaatproblemen…,oorlog…
  wie zit er nu te wachten op energiedeeltjes aan de rand van ons zonnestelsel….,lekker boeiend.
  afschaffen die dure nutteloze geldverkwisteling!![/quote]

  Als het aan jou had gelegen, was er waarschijnlijk nooit ruimtevaart geweest.[/quote]
  Als het aan mij lag,was er geen hongersnood..,armoede…,oorlog…,en hadden we dezelfde doelen kunnen behalen..,die men nu ook heeft!!

  0 likes
 14. Als je naar de ruimte kijkt staar je eigenlijk naar je achterhooft
  de ogen zijn een verlengde van je hersens.
  wat je ziet is als het ware een projectie op je hersenschors.
  Alles wat wij kunnen is intrepeteren.
  waarnemen is onmogelijk de waarnemer zijn is de waarheid.

  0 likes
 15. Als je een degelijke verklaring wil voor dit fenomeen, verdiep jezelf dan eens in de theorie van “the electric universe”. Ze verklaart vele mysteries op een eenvoudige manier zonder gebruik te maken van wiskundige truks als snaartheorien, donkere materie of donkere energie etc…
  Het zet wel al onze wetenschappelijke kennis op zijn kop!
  http://www.youtube.com/watch?v=98GdebTOIak

  0 likes
 16. alles is energie mensen bestaan daar ook uit.. Energie wezens deze word als de zon schijnt blij..het lichaam waaruit we bestaan is het zelfde als de materie van de zon..atoomdeeltjes in het klein vandaar dat we licht kunnen liefhebben je hebt lichamen die bestaan uit vlees en bloed..waarin atomen aanwezig zijn Een micro atoom afkomstig van de zon wat ook een lichaam is..een macro lichaam van licht. zo worden mensen ook aangetrokken tot elkaar [HET ZIJN OOK magnetische VELDEN]de een stoot je af..[ zeg maar je bouwt afstand op .. de ander trekt aan dus wat betreft de deeltjes ..is wat in de ruimte gebeurt…gebeurt ook in het lichaam van de mens..mensen kunnen ook chaotische zijn…door een pauze kunnen ze helder en hooggevoelig worden om chaotische toestanden de baas te blijven.. ook het denken heeft signalen en tijd nodig een samen spel van deeltjes een ruimte vol met lichamen ze hebben allemaal elkaar nodig om te bestaan..net als een mens..een samenstelling van deeltjes

  0 likes
 17. Dat het universum nog steeds uitbreid en ook chaos heerst op deze rand is er dus een verhoogde activiteit van die deeltjes Dit zegt iets over wat een enorme liefdeskracht dit is om te zien dat er door die kracht iets omgezet kan worden. Dit gebeurt ook in onze eigen aura die breid zich ook uit ook al nemen we dit niet waar. Hoog sensitief wil ook zeggen dat deze aura uitgebreid heeft en op zoek is naar liefde buiten zichzelf vanuit de eigen innerlijke wereld. Het universum beredeneert anders, het wil uitbreiden om haar kracht en groei verder te doen ontwikkelen. Mede bepalend zijn we zelf hoe hoger onze energie zal zijn en worden zal ook meer energie vrijkomen voor die ontwikkeling buiten ons. echt een heel mooi gegeven. Liefde is zo groot en nog zo onbekend dat we er zelfs angstig van kunnen worden. zal zo zeggen geniet van deze ontdekkingen voor een beter begrip van ons eigen welzijn

  0 likes
 18. [quote name=”silversurfer”]Als je naar de ruimte kijkt staar je eigenlijk naar je achterhooft
  de ogen zijn een verlengde van je hersens.
  wat je ziet is als het ware een projectie op je hersenschors.
  Alles wat wij kunnen is intrepeteren.
  waarnemen is onmogelijk de waarnemer zijn is de waarheid.[/quote]

  hahaha goed om te weten dat ik de grote beer op mijn hersenschors heb zitten.

  0 likes
 19. tesla-Dynamic theory

  wellicht analogie met het casimir effect. Ook in het vacuum bevindt zich een oneindige hoeveelheid energie. Misschien gaan we die nog ooit daar onttrekken?

  0 likes
 20. [quote name=”Abel”][quote name=”martin”]FOUTJE: 1 AE = de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon. Een astronomische eenheid is ongeveer gelijk aan 150 miljoen kilometer. Dus NIETde afstand PLUTO en de zon![/quote]

  Geen foutje, 22 AE is drie keer de gemiddelde afstand van Pluto tot de zon.[/quote]

  Het moet 122 AE zijn volgens Discovery. 22 AE is wel erg weinig.;-)

  Wat zijn wij mensen klein he?;-)
  En de mensheid maakt drukte om niks. Er valt zoveel te ontdekken in het mooie universum. Ondertussen maken wij ruzie oorlogen etc.. op dit atoomachtige kleine aarde. Ik zou het liefst met een ruimteschip (net als Startrek) het universum in willen reizen en van alles willen ontdekken en andere beschavingen ontmoeten.

  0 likes
 21. [quote name=”Johan van de Sane”]Dat het universum nog steeds uitbreid en ook chaos heerst op deze rand is er dus een verhoogde activiteit van die deeltjes Dit zegt iets over wat een enorme liefdeskracht dit is om te zien dat er door die kracht iets omgezet kan worden. [/quote]

  Goh heb je die flauwekul en nonsense ter plekke bedacht ?

  0 likes
 22. [quote name=”Jeroen”]Misschien worden ze geladen door een andere zon, het nibiru systeem ? :P[/quote]
  Er is geen niburu systeem, Sitchin is een desinformation agent en heeft de boel gewoon verzonnen, lees the book of Enki en je zult daar dan wel achterkomen. Allemaal flauwekul die Anunaki en goud voor Niburu. Leuk voor filmscript maar dat is het dan ook .

  0 likes
 23. [quote name=”danny”]Jullie hebben vast gelijk..,want anders hadden we nu geen pc…,autos…,gsm…enz enz….en dat zijn uiteraard allemaal dingen die de mens nodig heeft om te overleven…
  Ruimtevaart heeft heel veel goede dingen gedaan voor de mens…,want nu weten we wat er zich allemaal afspeelt in de ruimte…,zodat we daar op kunnen anticiperen….(denken we toch heey)!!
  Maar goed dat dat miljarden slurpend project er is…,toen de mens nog primitief leefde,hadden we zulke dingen ook niet nodig…,maar gaande weg werden ze nieuwsgierig heey!! Leef gewoon je leven,en leg je neer bij antwoorden die of we nooit zullen krijgen!!Ooit zal ook onze tyd komen…,dat zal ons antwoord zijn…,maar hier op aarde krijgen we dat nooit te weten….,hoe diep we ook in de ruimte zullen kunnen kijken!![/quote]

  Tja hoe ignorant kun je zijn ?

  0 likes
 24. Misschien werkt het net zoals op Aarde.
  Zoals onze Aarde een beschermende magnetosfeer met noord en zuidpool tegen zonnewind en kosmische straling heeft, heeft ons zonnestelsel misschien ook een eigen magnetosfeer, met noord en zuidpool, die tegen straling van het zwarte gat te midden van ons eigen melkwegstelsel / sterrenstelsel beschermd.
  Steek je hoofd maar eens buiten ons eigen aardse magnetosfeer, dan ontvangen we opeens ook hoog energetische straling i.p.v. minder.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

media

Media zijn onderdeel van probleem in de coronacrisis: ‘Dit is massapsychose’

Wat je ook van hem vindt, Jort ...

greta

Anti-Greta hangt celstraf boven het hoofd wegens ‘klimaatontkenning’

Als je Greta Thunberg heet, krijg je ...