
Wetenschappers die data afkomstig van ruimtesonde Voyager 1 analyseren, doen in het Journal of Geophysical Research verslag van een mysterie aan de rand van ons zonnestelsel.
Terwijl de zon zich een weg baant door het sterrenstelsel draagt het zijn magnetisch veld met zich mee, ook wel de heliosfeer genoemd.
Tot voor kort bevond Voyager 1 zich in de directe omgeving van de zon. Zowel Voyager 1 als Voyager 2 konden de hoogenergetische deeltjes van de zon detecteren en ze ‘voelden’ het magnetisch veld van de zon.
Heliopauze
Voyager 1 koerst op een afstand van 122 AE van de zon (meer dan drie keer de gemiddelde afstand van Pluto tot de zon) af op de rand van ons zonnestelsel. Het duurt meer dan 17 uur voordat een signaal van de sonde de aarde bereikt.
In 2004 ontdekten wetenschappers dat Voyager de termination shock passeerde, de plaats waar de snelheid van de zonnewind subsonisch wordt. In 2010 bereikte de sonde vervolgens de heliopauze, de plaats waar de snelheid van de interstellaire materie en de zonnewind elkaar opheffen.
Interstellaire ruimte
Terwijl het magnetisch veld er begint te fluctueren zou de hoogenergetische kosmische straling in dit gebied moeten afnemen. Onderzoekers namen echter het tegenovergestelde waar. Hoe chaotischer het magnetisch veld werd, hoe meer hoogenergetische deeltjes ze waarnamen.
Hoe kan dit worden verklaard? De wetenschappers vermoeden dat geladen deeltjes door de magnetische fluctuaties op de één of andere manier van energie worden voorzien, waardoor meer hoogenergetische deeltjes worden waargenomen.
Terwijl Voyager 1 steeds meer hoogenergetische deeltjes uit de interstellaire ruimte meet, bereiken steeds minder zonnedeeltjes de sonde. Men begint zich dan ook af te vragen of Voyager 1 de interstellaire ruimte heeft bereikt.
Bron: Discovery.com
Gerelateerd:
- Verborgen magnetische poorten rond de aarde (video)
- Voyager 1 nadert de laatste grens (video)
- Zwarte gaten en wormholes: geheime sluiproutes in de ruimte
- Rand zonnestelsel bestaat uit magnetische bellen
- Voyager’s boodschap, van hersengolven tot Sumerische groet
Sja en wat moeten we met dit bericht? Wel erg beknopt zo zonder verdere tekeningen o.i.d.
Oke hoogenergetische deeltjes gemeten , maar of dat direct wat uitmaakt voor onze ontwikkeling..
wie zit hier op te wachten….,er is crisis..,hongersnood…,klimaatproblemen…,oorlog…
wie zit er nu te wachten op energiedeeltjes aan de rand van ons zonnestelsel….,lekker boeiend.
afschaffen die dure nutteloze geldverkwisteling!!
@Danny
De ruimtevaart heeft meer dan eens bijgedragen aan een betere toekomst. Drooggevroren maaltijden, Zonnepanelen, Survivaldekens en allerhande dingen die ook bijdragen aan de wereldwijde problemen die we op het moment hebben. Het is alles behalve geldverkwisting. Wellicht handig om eens te googlen wat de wetenschap al heeft bijgedragen alvorens te roepen over geldverkwisting, das ietswat ongegrond.
Het gaat overigens niet zo zeer om wat er nu ontdekt word met Voyager maar om die projecten te starten is er veel onderzoek gedaan wat veel vruchten heeft afgeworpen
[quote name=”danny”]wie zit hier op te wachten….,er is crisis..,hongersnood…,klimaatproblemen…,oorlog…
wie zit er nu te wachten op energiedeeltjes aan de rand van ons zonnestelsel….,lekker boeiend.
afschaffen die dure nutteloze geldverkwisteling!![/quote]
Ten eerste:
die sonde is al jarenlang geleden gebouwd, dus kost geen geld
Ten tweede:
Ruimtevaart en onderzoek leveren ook dingen op waar de gewone mens wat aan heeft
Ten derde:
al die problemen die jij noemt worden echt niet opgelost door op dit onderzoek te bezuinigen,is slechts een fractie van de geldstromen, zullen dus echt andere dingen moeten gebeuren om deze problemen op te lossen