Homepagina » Mens en Dier » ‘Hier wordt genadeloos aangetoond wat voor leugenaar Rutte is’
rutte
Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0

‘Hier wordt genadeloos aangetoond wat voor leugenaar Rutte is’

Door het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire staan politieke carrières op het spel. Premier Rutte en ministers Wiebes en Hoekstra zijn nog niet uit de problemen. Rutte zei vrijdag dat het aftreden van bewindslieden ‘nu niet aan de orde is’. Er is een kans dat het kabinet in zijn geheel opstapt. Volgende maand zal duidelijk worden wie er aansprakelijk is.

Eind vorige maand werd premier Rutte ondervraagd door onder andere SP-Kamerlid Renske Leijten, die de affaire samen met collega Pieter Omtzigt boven water kreeg. Tijdens het verhoor wrong hij zich in allerlei bochten, zoals onderstaand fragment treffend laat zien.

Leijten confronteerde Rutte met zijn uitspraak dat alle informatie al bekend was. “Maar we hebben ook een e-mail van 20 maart 2019 – dat is dus aan de vooravond van het Eerste Kamerdebat over de CAF 11-zaak – waarin de Dienst Juridische Zaken nog even een laatste check doet bij Algemene Zaken over het standhouden van het argument om documenten in andere CAF-zaken niet te verstrekken.” In die CAF 11-zaak werden honderden ouders ten onrechte door een onderzoeksteam (CAF) van de Belastingdienst beticht van fraude.

“De Kamer heeft de informatie over andere CAF-zaken nooit gekregen,” vervolgde Leijten. Het antwoord van Rutte: “Dat zegt mij niks, nee. Dat zou ik moeten uitzoeken.”

Onjuist geïnformeerd

Ze wees er verder op dat Omtzigt in 2017 had gevraagd of er meer ouders zijn die de dupe zijn geworden van het voortijdig stopzetten van de kinderopvangtoeslag. “Daarop is het verbijsterende antwoord, zo heeft de heer Wiebes hier verklaard, dat daarvan niets gebleken is.” Oftewel: Wiebes heeft de Kamer onjuist geïnformeerd.

Leijten vroeg Rutte hoe hij oordeelt over dit antwoord. “Hetzelfde als Wiebes. Daar heb ik niks aan toe te voegen.” Toen het SP-Kamerlid hem vroeg wat Wiebes dan precies heeft gezegd, kwam de premier vast te zitten in zijn eigen web van leugens. “Ja, wat hij zei… Ik kan het niet precies herhalen, maar de emotie die eruit doorklonk, snapte ik, ja.”

Leijten vroeg hem meerdere keren of hij het antwoord van Wiebes als ‘onjuist informeren’ classificeert. Rutte bleef er maar omheen draaien: ‘Nou ja, in die zin niet’, ‘U vraagt me nu om een politiek oordeel’ en ‘Ja, het is niet aan mij om daarover uitspraken te doen. Ik verwijs naar Wiebes’.

Uiterst gênant optreden

Na lang geharrewar constateerde Leijten: “Laten we dan in ieder geval vaststellen dat op 20 maart bekend was dat er andere CAF-zaken waren en dat er een bewuste keuze werd gemaakt om daarvan documenten niet te verstrekken aan de Kamer. Dat is in ieder geval afgestemd met Algemene Zaken.”

Rutte gaf geen centimeter toe: “Nogmaals, dat herken ik niet. Maar dat ga ik voor u uitzoeken.”

Karen reageert: “Wordt hier even genadeloos aangetoond wat voor aalgladde leugenaar Mark Rutte is, wat een uiterst gênant optreden. En deze man is nou al 10 jaar ‘onze’ premier.”

4.8 56 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
102 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Steef
Steef
11 maanden geleden

Met perk en veren de straat opsturen en hem zo een rondje Nederland laten lopen, zodat hij door iedereen met rotte eieren en andere dingen bekogeld kan worden. Daarna tot in de vergetelheid opsluiten.

Cobus
Cobus
11 maanden geleden

Dat soort tuig regeren de wereld, is tijd voor een revolutie desnoods met harde hand. Anders komen we hier niet vanaf.

Pieter Gelens
Pieter Gelens
11 maanden geleden

We hebben niks aan gelieg en gedraai van bewindslieden. Moet je dat eens in een echt bedrijf proberen. Dan donderen ze je zo de deur uit. Hoeveel kost dat wel niet. Je kunt ze vaak ook nog geen kaartjes laten knippen in het openbaar vervoer. Laat dat laatste een graadmeter zijn om hopeloos gezever te voorkomen.

van woerden
van woerden
11 maanden geleden

prima dat jullie alles aan de kaak stellen

x

Check Also

vvd

Voormalig VVD-fractievoorzitter: ‘Wat ben ik blij dat ik op tijd uit deze sekte ben gestapt’

In een interview op het VVD-congres zei ...

rutte

‘Rutte persoonlijk verantwoordelijk voor het snel erdoorheen drukken van de QR-code in Europa’

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops stuurde ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

102
0
We lezen graag je reactie!x