Homepagina » Buitenland » ‘Vredesprijs voor Europese Unie is onwettig’
Vredesprijs voor Europese Unie is onwettig

‘Vredesprijs voor Europese Unie is onwettig’

Het Internationaal Bureau voor de Vrede (IPB) heeft op maandag gezegd dat het toekennen van de Nobelprijs van de Vrede aan de Europese Unie onwettig is.

In een open brief aan de Nobelstichting in Stockholm vroeg de organisatie de prijs niet uit te reiken. Dat verzoek werd onmiddellijk afgewezen door het Noors Nobelcomité.

“Dit is niet zoals Alfred Nobel het voor ogen had en omschreef in zijn testament,” schreef de oudste stichting ter wereld die zich inzet voor vrede. Zelf won het IPB de Nobelprijs voor de Vrede in 1910.

Alternatieve benaderingen

De Zweedse industrieel en filantroop, die in 1896 stierf, zei in zijn testament dat de prijs moest gaan naar de ‘persoon die het meeste heeft gedaan om landen te verbroederen, om legers te laten verdwijnen en om vrede te bewaren en te bevorderen’.

Het Internationaal Bureau voor de Vrede merkte op dat de EU ‘niet streeft naar demilitarisering van internationale relaties’ en dat haar lidstaten ‘oorlogen hebben gevoerd en niet op zoek gingen naar alternatieve benaderingen’.

Het vredesnetwerk, waar meer dan 300 organisaties aan verbonden zijn, beschuldigde het comité van het ‘herdefiniëren’ van de prijs die inmiddels ook milieuactivisten en anti-armoedebewegingen erkent.

Weggewuifd

De Nobelprijs voor de Vrede werd op 12 oktober jongstleden toegekend aan de EU omdat ‘de unie en haar voorlopers meer dan zes decennia hebben bijgedragen aan de bevordering van vrede en verzoening, democratie en mensenrechten in Europa’.

In Oslo werd de kritiek weggewuifd. “Deze standpunten zijn herhaaldelijk voorbijgekomen, maar beïnvloeden de toekomst van de prijs niet,” zei Geir Lundestad van het Noors Nobelcomité.

De Vredesprijs zal in ontvangst worden genomen door voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en EU-president Herman Van Rompuy.

Voormalig vicevoorzitter van het IPB Fredrik Heffermehl, auteur van het boek Nobel’s Will, lobbyde tevergeefs bij de Zweedse stichting om zijn bezwaren kenbaar te maken.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter ♥
Peter ♥
8 jaren geleden

De kritiek is geheel terecht zeker als je weet dat de EU een van de grootste producenten is van wapens. Alleen al aan Griekenland werden de afgelopen jaren voor miljarden euro’s aan wapens verkocht door Duitse en Franse bedrijven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de export van wapens aan Afrikaanse en Aziatische landen. Nee voor mij heeft de Nobelprijs iedere betekenis verloren maar dat was al het geval toen Al Gore hem kreeg voor zijn klimaat gekakel.

gerb
gerb
8 jaren geleden

kan iemand mij vertellen wie die organisatie sponsort

Wesley
Wesley
8 jaren geleden

De hele nobelprijs voor de vrede moet worden afgeschaft. Dit is namelijk de meest onzinnige prijs die er bestaat. Wie hem wint is pure politiek en heeft niks met daadwerkelijke vredesinspanningen te maken. Dat is niet alleen zo nu de EU hem heeft gewonnen, maar is altijd al zo geweest.

Theodor
Theodor
8 jaren geleden

Buitenaardsen die kernwapens onklaar maken, die verdienen pas een vredesprijs.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

betere wereld

Een betere wereld creëren, hoe? 7 tips (plus GRATIS cadeau)

Sommige mensen zeggen dat ze het gevoel ...

anp

Nieuwe ANP-baas: als je je niet laat vaccineren, vind ik dat je niet langer het recht hebt om voorrang te krijgen op zorg

Eind vorige maand werd bekend dat persbureau ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

14
0
We lezen graag je reactie!x