Buitenland

‘Vredesprijs voor Europese Unie is onwettig’

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Internationaal Bureau voor de Vrede (IPB) heeft op maandag gezegd dat het toekennen van de Nobelprijs van de Vrede aan de Europese Unie onwettig is.

In een open brief aan de Nobelstichting in Stockholm vroeg de organisatie de prijs niet uit te reiken. Dat verzoek werd onmiddellijk afgewezen door het Noors Nobelcomité.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Dit is niet zoals Alfred Nobel het voor ogen had en omschreef in zijn testament,” schreef de oudste stichting ter wereld die zich inzet voor vrede. Zelf won het IPB de Nobelprijs voor de Vrede in 1910.

Alternatieve benaderingen

De Zweedse industrieel en filantroop, die in 1896 stierf, zei in zijn testament dat de prijs moest gaan naar de ‘persoon die het meeste heeft gedaan om landen te verbroederen, om legers te laten verdwijnen en om vrede te bewaren en te bevorderen’.

Het Internationaal Bureau voor de Vrede merkte op dat de EU ‘niet streeft naar demilitarisering van internationale relaties’ en dat haar lidstaten ‘oorlogen hebben gevoerd en niet op zoek gingen naar alternatieve benaderingen’.

Het vredesnetwerk, waar meer dan 300 organisaties aan verbonden zijn, beschuldigde het comité van het ‘herdefiniëren’ van de prijs die inmiddels ook milieuactivisten en anti-armoedebewegingen erkent.

Weggewuifd

De Nobelprijs voor de Vrede werd op 12 oktober jongstleden toegekend aan de EU omdat ‘de unie en haar voorlopers meer dan zes decennia hebben bijgedragen aan de bevordering van vrede en verzoening, democratie en mensenrechten in Europa’.

In Oslo werd de kritiek weggewuifd. “Deze standpunten zijn herhaaldelijk voorbijgekomen, maar beïnvloeden de toekomst van de prijs niet,” zei Geir Lundestad van het Noors Nobelcomité.

De Vredesprijs zal in ontvangst worden genomen door voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz, voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en EU-president Herman Van Rompuy.

Voormalig vicevoorzitter van het IPB Fredrik Heffermehl, auteur van het boek Nobel’s Will, lobbyde tevergeefs bij de Zweedse stichting om zijn bezwaren kenbaar te maken.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter ♥
Peter ♥
11 jaren geleden

De kritiek is geheel terecht zeker als je weet dat de EU een van de grootste producenten is van wapens. Alleen al aan Griekenland werden de afgelopen jaren voor miljarden euro’s aan wapens verkocht door Duitse en Franse bedrijven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de export van wapens aan Afrikaanse en Aziatische landen. Nee voor mij heeft de Nobelprijs iedere betekenis verloren maar dat was al het geval toen Al Gore hem kreeg voor zijn klimaat gekakel.

gerb
gerb
11 jaren geleden

kan iemand mij vertellen wie die organisatie sponsort

Wesley
Wesley
11 jaren geleden

De hele nobelprijs voor de vrede moet worden afgeschaft. Dit is namelijk de meest onzinnige prijs die er bestaat. Wie hem wint is pure politiek en heeft niks met daadwerkelijke vredesinspanningen te maken. Dat is niet alleen zo nu de EU hem heeft gewonnen, maar is altijd al zo geweest.

Theodor
Theodor
11 jaren geleden

Buitenaardsen die kernwapens onklaar maken, die verdienen pas een vredesprijs.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x