Homepagina » Buitenland » Israël en Iran houden ‘positieve’ nucleaire gesprekken in Brussel
Israël en Iran houden 'positieve' nucleaire gesprekken in Brussel

Israël en Iran houden ‘positieve’ nucleaire gesprekken in Brussel

Een conferentie in Brussel kan de weg vrijmaken voor het verbod op massavernietigingswapens in het Midden-Oosten, zo bericht The Guardian.

Israëlische en Iraanse functionarissen zijn bijeen in Brussel om een internationale bijeenkomst te organiseren die in het teken staat van de nucleaire ontwapening van het Midden-Oosten.

De afvaardigingen worden geleid door hooggeplaatste functionarissen en hebben toestemming van hun regering om deel te nemen aan informele gesprekken met afgezanten van 10 Arabische landen en Europese en Amerikaanse overheidsmedewerkers.

Eerbiedig en positief

Het Israëlische team wordt geleid door Jeremy Issacharoff, een ambassadeur in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en de Iraanse vertegenwoordiger is Ali Asghar Soltanieh, sinds lange tijd ambassadeur bij het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Onder de aanwezigen is ook Jaako Laajava, de Finse diplomaat die door de secretaris-generaal van de VN is aangewezen om de conferentie in Helsinki te laten plaatsvinden.

Ondanks het geharrewar over het Iraanse nucleaire programma werd de stemming tijdens de samenkomst door één van de deelnemers omschreven als ‘eerbiedig en positief’.

Transparanter

Het is nog onduidelijk of de conferentie in Helsinki, die gepland staat voor december, er ook daadwerkelijk gaat komen. Te midden van de Amerikaanse verkiezingscampagne kwamen berichten naar buiten dat Israël door de Verenigde Staten onder druk was gezet om aan te schuiven aan de onderhandelingstafel.

Een Amerikaanse overheidsmedewerker zei dat de plannen van Washington duidelijk zouden worden wanneer de presidentsverkiezingen voorbij zijn, maar merkte op dat deelnemers spraken van de ‘Helsinki-conferentie’ in plaats van de ‘2012-conferentie’.

Israël ontkent noch bevestigt dat het beschikt over een nucleair arsenaal, maar is eventueel wel bereid te overwegen het non-proliferatieverdrag te ondertekenen. Europese bemiddelaars hopen dat het land zich door de VN-conferentie transparanter zal opstellen.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie leuk? Deel het dan met anderen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. Las gisteren nog in het nieuws dat Iran opnieuw een inspectie van zijn nucleaire activiteiten heeft gedwarsboomd ondanks de zoveelste toezegging van hetzelfde land.
  Dit noemt de strateeg vertragende tactiek en wat het nucleaire arsenaal van de Israëli betreft dat is een publiek geheim gedeeld door de hele wereldgemeenschap wat niet gedeeld is zijn de vindingen welke het arsenaal overschaduwen.

  0 likes
 2. Een verbod op massavernietigingswapens in het Midden-Oosten betekent wat Israel betreft dat alleen zij kernwapens hebben. Zoals al een paar decennia het geval is.

  0 likes
 3. 1 naam Israel; Mordechai Vanunu

  0 likes
 4. Snap het probleem niet.
  Ieder geweldadig land op deze planeet heeft kernwapens.
  Dus het gebruiken van deze wapens is een doodvonnis voor het land die het gebruikt lijkt mij.

  Ik vind dat als Iran het niet mag hebben, geen enkel land het mag hebben.

  Maar ik zal wel weer te makkelijk denken.

  0 likes
 5. Weer zo’n nieuwsitem dat zich voortsleept en veelal energie kost die je elders voor kunt gebruiken.

  0 likes
 6. Als pacifist denk ik, met de hamer theorie in gedachte, als beide even sterk zijn dan bedenkt men zich wel 2 x alvorens men uithaalt voor een beslissende klap!
  Daarom zou de wereld er bij gebaat zijn als er een echt evenwicht zou bestaan!Zou in elk geval de nieuwe wereldorde mensen een stuk minder hebberig maken. En hoogst waarschijnlijk hebben ze daar in Iran allang via Rusland of langs andere bevriende natie’s allang dergelijk wapentuig!
  En wie denkt de westerse wereld wel dat ze zijn om een ander te vertellen hoe zij leven moeten!??

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

duitse

Duitse longarts: Corona-aanpak is ‘misdaad tegen de menselijkheid’

De Duitse longarts Wolfgang Wodarg heeft in ...

australische

Australische politicus: ‘Rassenprotesten zijn vooral schuld van Obama’

De media proberen Trump de schuld te ...