Buitenland

Israël en Iran houden ‘positieve’ nucleaire gesprekken in Brussel

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een conferentie in Brussel kan de weg vrijmaken voor het verbod op massavernietigingswapens in het Midden-Oosten, zo bericht The Guardian.

Israëlische en Iraanse functionarissen zijn bijeen in Brussel om een internationale bijeenkomst te organiseren die in het teken staat van de nucleaire ontwapening van het Midden-Oosten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De afvaardigingen worden geleid door hooggeplaatste functionarissen en hebben toestemming van hun regering om deel te nemen aan informele gesprekken met afgezanten van 10 Arabische landen en Europese en Amerikaanse overheidsmedewerkers.

Eerbiedig en positief

Het Israëlische team wordt geleid door Jeremy Issacharoff, een ambassadeur in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en de Iraanse vertegenwoordiger is Ali Asghar Soltanieh, sinds lange tijd ambassadeur bij het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Onder de aanwezigen is ook Jaako Laajava, de Finse diplomaat die door de secretaris-generaal van de VN is aangewezen om de conferentie in Helsinki te laten plaatsvinden.

Ondanks het geharrewar over het Iraanse nucleaire programma werd de stemming tijdens de samenkomst door één van de deelnemers omschreven als ‘eerbiedig en positief’.

Transparanter

Het is nog onduidelijk of de conferentie in Helsinki, die gepland staat voor december, er ook daadwerkelijk gaat komen. Te midden van de Amerikaanse verkiezingscampagne kwamen berichten naar buiten dat Israël door de Verenigde Staten onder druk was gezet om aan te schuiven aan de onderhandelingstafel.

Een Amerikaanse overheidsmedewerker zei dat de plannen van Washington duidelijk zouden worden wanneer de presidentsverkiezingen voorbij zijn, maar merkte op dat deelnemers spraken van de ‘Helsinki-conferentie’ in plaats van de ‘2012-conferentie’.

Israël ontkent noch bevestigt dat het beschikt over een nucleair arsenaal, maar is eventueel wel bereid te overwegen het non-proliferatieverdrag te ondertekenen. Europese bemiddelaars hopen dat het land zich door de VN-conferentie transparanter zal opstellen.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Silber eye
Silber eye
11 jaren geleden

Las gisteren nog in het nieuws dat Iran opnieuw een inspectie van zijn nucleaire activiteiten heeft gedwarsboomd ondanks de zoveelste toezegging van hetzelfde land.
Dit noemt de strateeg vertragende tactiek en wat het nucleaire arsenaal van de Israëli betreft dat is een publiek geheim gedeeld door de hele wereldgemeenschap wat niet gedeeld is zijn de vindingen welke het arsenaal overschaduwen.

Coeus
Coeus
11 jaren geleden

Een verbod op massavernietigingswapens in het Midden-Oosten betekent wat Israel betreft dat alleen zij kernwapens hebben. Zoals al een paar decennia het geval is.

Roger Lousberg
Roger Lousberg
11 jaren geleden

1 naam Israel; Mordechai Vanunu

Dreamfall
Dreamfall
11 jaren geleden

Snap het probleem niet.
Ieder geweldadig land op deze planeet heeft kernwapens.
Dus het gebruiken van deze wapens is een doodvonnis voor het land die het gebruikt lijkt mij.

Ik vind dat als Iran het niet mag hebben, geen enkel land het mag hebben.

Maar ik zal wel weer te makkelijk denken.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x