Buitenland

Vrijdag ontsnapte Europa ternauwernood aan een black-out

Help door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op vrijdag is Europa ternauwernood ontsnapt aan een black-out. Rond 14.00 uur ontstond er een enorme storing in het Europese elektriciteitsnet. De Oostenrijkse netbeheerder APG bevestigt dat er sprake was van een afwijking in de frequentie van het elektriciteitsnet, schrijft futurezone.

De frequentie van het hoogspanningsnet, die normaal gesproken 50 Hz bedraagt, daalde opeens tot 49,75 Hz. “Er moet een groot aanvoergebied zijn weggevallen,” reageert black-outdeskundige Herbert Saurugg.

Volgens Saurugg, die zich al jaren met crisisbeheersing bezighoudt, is dit het op één na ergste incident sinds de stroomstoring in Europa in 2006. Op 4 november dat jaar trad rond 22.10 uur een grote stroomuitval in Europa op. Delen van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Italië zaten tot twee uur zonder stroom. Zelfs tot in Marokko waren de gevolgen merkbaar. Dit gebeurde vrijdag niet, maar het scheelde niet veel.

Het Europese elektriciteitsnet wordt normaal gesproken gesynchroniseerd om eventuele schommelingen op te vangen. Als de frequentie te sterk daalt, wordt deze synchronisatie automatisch onderbroken. Er treedt dan een zogenoemde tijdelijke netwerksplitsing op, waarbij het onderling verbonden netwerk wordt opgesplitst.

Zuidoost-Europa

In zo’n geval treden diverse beveiligingsmechanismen in werking, legt een woordvoerder van APG uit. Daarnaast worden reserves van energiecentrales aangeboord. “Dat is vrijdag ook gebeurd. Na ongeveer een uur was de toestand weer hersteld,” zegt de woordvoerder.

“Als meerdere van deze problemen zich opstapelen, kan dat leiden tot een black-out,” vertelt Saurugg. Op 10 januari 2019 traden er ook sterke schommelingen op in het Europese elektriciteitsnet. Toen daalde de frequentie tot 49,8 Hz.

De oorzaak van het incident, dat ergens in Zuidoost-Europa zou hebben plaatsgevonden, wordt momenteel onderzocht.


[Futurezone]

5 26 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
65 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Geoffrey
Geoffrey
2 jaren geleden

Past wel ideaal bij het plaatje als ze ons richting hongersnood willen pushen, dit soort aanvallen/mankementen gaan we straks steeds meer zien, want men wil immers over op een 100% groene stroomopwekking.

Jammer genoeg zijn ze dom (of bewust natuurlijk) want de zonnenactiviteit zal de komende 12 jaar zo erg af gaan nemen, dat we juist richting een mini ijstijd dreigen te gaan, dus fuck hun met hun global warming!

Mijn tip stap dus sowiesie niet van het gas af zolang je dat kan rekken want je gaat het nog hard nodig hebben. Maar de keerzijde is dat ook hier geopolitiek gezien heel wat oorlogen gevoerd zijn of nog in de maak.

Ik denk dat zelfs een vriezer je niet gaat helpen met vlees als je een langere blackout hebt, tenzij je een aggregaatje aanschaft natuurlijk!

Hans van roon
Hans van roon
2 jaren geleden

Volgens Hugo is het een gevolg van de covid 19 variant.
Dus laten we het vaccineren nog sneller opschalen.

Akkafietje
Akkafietje
2 jaren geleden

Misschien een hennep plantage erbij

Jean-Marie
Jean-Marie
2 jaren geleden

Dit is een voorbode wat er nog aan zit te komen. Het hele kaartenhis gaat ineenstorten de komende 10 dagen!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

65
0
We lezen graag je reactie!x