Het Complot

VS haalt hard uit: Britse bank HSBC waste drugsgeld wit

Help door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een 340 pagina’s tellend rapport halen leden van de Amerikaanse Senaat hard uit naar de grootste bank van Groot-Brittannië.

Dochterondernemingen van HSBC in landen als Mexico, Saoedi-Arabië en Bangladesh hebben miljarden dollars aan verdacht geld de VS binnen laten komen zonder er goed op te controleren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Mogelijk financierde de kredietverstrekker op die manier terroristische organisaties en waste zij Mexicaans drugsgeld wit. Volgens de senatoren zette de bank de deur naar de VS open voor drugsdealers.

Al Rajhi Bank

De Amerikaanse Senaat heeft juist een onderzoek afgerond naar de activiteiten van HSBC. “De cultuur bij HSBC is lange tijd op grote schaal vervuild,” zei senator Carl Levin in een persverklaring.

Het rapport onthult dat HSBC in Saoedi-Arabië zaken heeft gedaan met Al Rajhi Bank, een bank die terrorisme financiert. Eén van de oprichters van Al Rajhi zou een weldoener van Al Qaida zijn geweest. In 2005 besloot HSBC niet langer zaken te doen met de Saoedische bank, maar enkele maanden later werd de samenwerking weer hervat. De financiële reus zou ook zaken hebben gedaan met twee banken in Bangladesh die naar verluidt banden hebben met terroristische organisaties.

Illegale drugshandel

“De verantwoording schoot in dit geval drastisch tekort,” voegde senator Levin toe. De Mexicaanse dochteronderneming van HSBC haalde tussen 2007 en 2008 7 miljard dollar binnen. Een deel daarvan zou afkomstig zijn van de illegale drugshandel in de VS.

Het rapport houdt het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), een Amerikaanse financiële toezichthouder, medeverantwoordelijk omdat er geen stappen werden ondernomen tegen HSBC. Het hoofd van het OCC, Thomas Curry, zal worden verhoord.

Excuses

Onlangs maakte de grootste Britse bank bekend dat zij een boete van 1 miljard dollar zou moeten betalen aan Amerikaanse autoriteiten wegens witwaspraktijken tussen 2004 en 2010.

De leiding van HSBC heeft excuses aangeboden en beterschap beloofd. Het budget van de divisie die regels maakt tegen witwassen is inmiddels verdubbeld.

Bron: RTL.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Biff
Biff
12 jaren geleden

Het komt nu lekker los allemaal. De beerput begint zich te openen,

de vieze lucht komt eruit!

blup
blup
12 jaren geleden

Illegale drugshandel, klinkt als een pleonasme.

sneaky
sneaky
12 jaren geleden

de pot verwijt de ketel dat ie zwart…wat een grap

Lilian
Lilian
12 jaren geleden

Het moddergooien begint! *Haalt chips, cola en pantoffels* Ziezo. Enjoy the ride!

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x