Universum

Zeldzaam fenomeen aan de hemel te zien: Planetentrio in uitzonderlijke driehoeksverhouding

Help ons door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Venus, Jupiter en Mars zijn nog zo’n twee weken samen aan de hemel te zien. Wie de uitzonderlijke samenstand wil aanschouwen moet wel vroeg opstaan. Het planetentrio is namelijk het best zichtbaar rond 5 à 6 uur.

Dat de drie planeten samen te zien zijn is uitzonderlijk. De eerstvolgende keer dat we dit zeldzame fenomeen kunnen bewonderen, is pas in januari 2021. Nog zeldzamer is een conjunctie met vijf planeten. De laatste keer dateert van 2000 en de volgende is pas in 2040. Om acht planeten bij elkaar te zien moet je wachten tot het jaar 2854.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Op 26 oktober stonden de drie planeten het dichtst bij elkaar. De samenstand is ’s ochtends vroeg te zien in de zuidoostelijke hemel. Op dit moment staan Jupiter en Venus bovenaan en Mars onderaan de driehoek. Nog tot vrijdag kun je de zeldzame driehoek aanschouwen. Daarna zal Venus zakken.

Donderdag is wellicht het beste ogenblik om te kijken, dan vormen de planeten een mooi driehoekje en staan ze erg dicht bij elkaar. De samenstand van de planeten is al zichtbaar sinds de nacht van 23 oktober.

Rond 6 november komt ook de maan het planetentrio vergezellen. Om de drie planeten te kunnen zien heb je geen speciale apparatuur nodig. Je kunt gewoon de hemel afspeuren met het blote oog. Na de zon en de maan zijn Venus en Jupiter de helderste hemellichamen.

[Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x