Homepagina » Gezondheid » “Waar ik de meeste moeite mee heb, is E621. Dat is een smaakversterker die voor veel fysieke klachten zorgt”
"Waar ik de meeste moeite mee heb, is E621. Dat is een smaakversterker die voor veel fysieke klachten zorgt"

“Waar ik de meeste moeite mee heb, is E621. Dat is een smaakversterker die voor veel fysieke klachten zorgt”

Op haar foodblog Eet Het Beter deelt natuurvoedingsdeskundige Annemieke Statz gezonde recepten. Tussen gezondheid en voeding is namelijk een verband, zegt ze. Sinds enkele jaren houdt ze zich bezig met gezonde eetgewoontes.

“Toen mijn schoonvader kanker kreeg, ging ik mij verdiepen in de vragen waar kanker vandaan kwam en wat je er tegen kunt doen,” aldus Statz. Deze nare ziekte heeft geleid tot een zoektocht, die voor haar heeft geresulteerd in het maken van andere keuzes op het gebied van voeding.

Verdekte namen

Hiervan is suikervrij eten – vrij van geraffineerde producten – een voorbeeld. Daarnaast gaat ze steeds bewuster om met de herkomst van haar voeding, additieven (E-nummers), eet ze meer biologisch en minder brood en vlees.

Suikervrij eten bleek nog niet heel gemakkelijk voor Statz. “Suiker zit werkelijk overal in en vaak onder verdekte namen,” schrijft ze op haar blog. “Ook bleek witmeel (zoals tarwebloem in koek en taart) in je lichaam min of meer hetzelfde te doen als kristalsuiker.”

Darmklachten

Ze probeert minder pakjes en zakjes van merken als Knorr en Honig te eten. “Die hebben we niet meer nodig. Er zitten heel veel kunstmatige toevoegingen in. Wij maken eigenlijk alles zelf,” zegt ze.

“Waar ik de meeste moeite mee heb, is E621,” gaat ze verder. “Dat is een smaakversterker en die legt een gedeelte in je hersenen plat, waardoor je blijft eten en niet verzadigd raakt. Daarnaast zorgt het voor veel fysieke klachten bij mensen. Als ik in een restaurant iets kant-en-klaars heb gegeten, krijg ik darmklachten.”

[Gelderlander]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hansz Pint.
Hansz Pint.
4 jaren geleden

Ach, Annemieke, het Voedingscentrum zegt dat het geen kwaad kan, dus waar maak je je druk om…?
En wat meer is, de overheid is het er volkomen mee eens….
En nog meer… de consumens wil ook gewoon zijn Junkfood kopen in de Junkfoodstore (supermarkt) en zich nìet (willen) verdiepen in wat suiker zuivel vlees alcohol en roze koeken met hun lichaam doen.
Of lachen de commentaren over e-nrs of de kwalijke gevolgen van hun leefstijl weg met; ach, je moet toch erregus dood aan gaan…

Dus de consumens is ook zelf debet aan zijn grote aanwezigheid in de welvaartsziektenstatistieken …
Het 24/7 reclamebombardement maakt het de mens ook niet makkelijk hier in luilekkerland…
Je eigen bewust bewuste koers gaan varen is de enige optie naar een goede gezondheid, dus Lees, Leer en LEEF !

enkidoe
enkidoe
4 jaren geleden

Alles met mate, alles met mate. En dan bedoel ik met mate niet je vrienden 🙂
Feit is dat het water wat we drinken vervuld is, de lucht welke we inademen vies is en het huis waarin we wonen ook niet goed voor je gezondheidd is.

Joop
Joop
4 jaren geleden

Die bolognese chips van het huismerk Albert Heijn is het ergste. Daar ga ik gewoon van trillen.

Sannesthesia
Sannesthesia
Reactie op  Joop
4 jaren geleden

Ik geloof dat je daar de jackpot aan kruiden en toevoegen te pakken hebt.
Nog wat Cola, te sterke koffie en wat van die Pickwickthee met die suïcide opwekkende teksten die op hun labeltjes staan en voila!

3esses
3esses
Reactie op  Sannesthesia
4 jaren geleden

die vragen van pickwick jaaaah! echt ieritant, je werd gedwongen om te lezen.
MAAR er is toch niks mis met pickwick thee zelf?

Jankertje
Jankertje
4 jaren geleden

Is dit wel de waarheid of is het een gemanipuleerd geheel?

Vele die gemanipuleerd zijn vinden wat ik zeg super gek maar is het niet gek als iemand niet voor zichzelf kan denken en alles maar aanneemt voor zoete koek? Och dat mensen wakker zijn en bewuster zijn is misschien ook wel een gek iets voor degene die het in werkelijkheid nog niet zijn. Kunnen jullie het volgen??

Oeboema
Oeboema
4 jaren geleden

En toch lies ik liever iets van Martijn Katan.

Beste Annemieke Statz, waarom is het zo moeilijk voor je om pakjes van Knorr of Honig te laten staan? Die kopen wij al 10 jaar niet meer. Ook niet van andere merken. Niet eens om gezondheidsredenen. Maar omdat die pakjes vies zijn. Gemaksvoedsel. Neem liever de tijd om te koken. Of kook snel, maar wen aan sobere smaken. Het hoeft niet altijd megalekker te zijn.

E621 is een kulverhaal. Het is een natuurlijke stof die wordt geproduceerd door bacteriën. Maar het zit ook in gist en in oude kaas. In hele grote hoeveelheden in Parmezaanse kaas. Als je daar tegen kunt, of tegen pesto, dan kun je ook tegen E621. De stof is namelijk identiek.

Natriummonoglutamaat (E621) zit daarnaast ook in vis en vlees. Het zit in spierweefsel. Ook in je eigen spieren. Als je lichaam geen E621 zou bevatten, dan zou je waarschijnlijk doodziek zijn.

Voor een goed begrip: wij vermijden thuis ook E621. Omdat we het vies vinden. Bij de chinees vragen we of ze een portie kunnen maken zonder ve-tsin. En als het er wel in zit: jammer dan. Van de smaak. Maar je gaat er echt niet van dood. Dat je er kanker van zou krijgen, is nog nooit aangetoond.

Dnnnoz
Dnnnoz
4 jaren geleden

Dat is wel wat opviel toen ik zelf biologisch ging proberen.

Binnen enkele dagen merk je het aan de stoelgang, wc papier gaat zoveel langer mee. Je hebt het nog amper nodig.

Je raakt sneller verzadigd waardoor je vanzelf op gezond gewicht komt. Daarnaast ga je bewuster met eten om, en dan merk je hoe wij overvolle supermarkten, winkelwagens en voorraadkasten hier zo enorm voor lief nemen.

Het is enkel slecht voor de economie, gezien de grote corporaties waar de economie uit bestaat klanten verliezen.

Fleur
Fleur
4 jaren geleden
x

Check Also

singer-songwriter

Singer-songwriter heeft oplossing voor pandemie: ‘Zet je tv uit’

Mensen, er heerst inderdaad een pandemie. Maar ...

hoogleraar

Hoogleraar plaatst corona in perspectief: ‘Hoeveel mensen gaan er elke dag dood aan kanker?’

We moeten accepteren dat de ziekenhuizen weer ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

9
0
We lezen graag je reactie!x