Binnenland

Ministerie sluit geheime deal met farmareuzen

Help mee door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid hebben in 2012 besloten dat de Tweede Kamer niets mag weten over de details van een dure medicijndeal. Dat blijkt uit stukken die in het bezit zijn van De Telegraaf over de aanschaf van medicijnen tegen bloedstolling.

Het ministerie onderhandelde met twee farmareuzen over dure medicijnen voor tienduizenden trombosepatiënten. Hoewel de interne regels van het ministerie ‘maximale transparantie’ voorschrijven, ging minister Schippers toch akkoord met de geheimhouding.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De ambtenaren gingen zo ver dat medicijnmaker Böhringer Ingelheim mocht meepraten over de tekst van de brief aan de Tweede Kamer. Na intensief overleg met farmaceuten Böhringer Ingelheim en Bayer besloot minister Schippers de Kamer alleen te melden dat ‘enkele tientallen miljoenen’ bespaard konden worden.

De medicijnen tegen bloedstolling waar de deal betrekking op had zijn veel duurder dan bestaande middelen. Uit notities van het ministerie blijkt dat het prijsverschil moest worden betaald door te bezuinigen op de trombosediensten.

Omdat de kosten voor de medicijnen konden oplopen tot 150 miljoen euro per jaar, besloot Schippers, die dit jaar aanwezig was op de Bilderbergconferentie, ze zelf te kopen.

In een reactie zegt Schippers dat ze over prijsafspraken voor geneesmiddelen altijd ‘glashelder’ naar de Tweede Kamer is geweest. “Ook voor dit geval gold: als we vertrouwelijkheid in acht nemen, kunnen we in belang van patiënt en premiebetaler een lage prijs bedingen. Nemen we de vertrouwelijkheid niet in acht, dan betalen we veel meer.”

In oktober 2012 trof Böhringer een schikking van ruim 95 miljoen dollar met de Amerikaanse overheid omdat de farmaceut medicijnen had verkocht voor aandoeningen waarvoor ze niet waren bedoeld.

Een jaar eerder werd een afdeling van Böhringer in de staat Ohio gesloten nadat inspecteurs van de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA er roestig gereedschap, schimmel en een vat met urine hadden gevonden.

Bayer raakte in 2003 in opspraak wegens het distribueren van een medicijn dat besmet was met hiv. Na een aantal dodelijke bijwerkingen, haalde Bayer in 2001 het middel Lipobay uit de handel. Onlangs was de farmaceut in het nieuws vanwege het overlijden van enkele gebruiksters van de Diane-pil.

[Telegraaf]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim
Wim
9 jaren geleden

Wat dachten jullie van een onafhankelijke enquêtecommissie installeren om dit uit te zoeken?
Als onafhankelijk al mogelijk is natuurlijk.

DennisdeB
DennisdeB
9 jaren geleden

via de telegraaf wees ik op het verleden van BI en het Duitse Bayer. Zeer donker verleden, maar dit werd niet gepost door de moderator van de telegraaf.

Oftewel, mondje dicht, want ik zou niet weten waarom dit niet gepost mocht worden :S Heel zorgwekkend en storend.

“Uw reactie op _KRANT_ Ministerie verzwijgt details medicijndeal”

do 4-9-2014 10:19

“Beste lezer,
U heeft gereageerd op een artikel op De Telegraaf. Ons moderatingteam heeft uw reactie beoordeeld en niet vrijgegeven voor publicatie op De Telegraaf. ”

Bahbah

JohnJOhn
JohnJOhn
9 jaren geleden

Mensen, zoek het toch lekker in de alternatieve geneeswijze.

densie
densie
9 jaren geleden

voor mevrouw Edith Schippers, zou het wellicht een optie zijn haar een jaar op een onbewoond eiland te laten bivakkeren… dan gaat haar geweten vast wel spreken, want ja, in je eentje, dan komt zelfonderzoek vanzelf…zou je zo zeggen…of niet?

Back to top button
35
0
We lezen graag je reactie!x