Homepagina » Archeologie » Oude aquatische graftombe ontdekt in Peru (video)
Graftombe van Lambayeque-cultuur ontdekt

Oude aquatische graftombe ontdekt in Peru (video)

Archeologen hebben in het noorden van Peru een graftombe ontdekt die zou toebehoren aan een belangrijk kopstuk van de Lambayeque-cultuur. De tombe dateert uit de twaalfde of dertiende eeuw.

De graftombe is gevonden in Chotuna-Chornancap, op ongeveer 13 kilometer ten westen van de noordelijke Peruaanse stad Chiclayo.

De persoon werd begraven met allerlei geschenken waaronder een borstplaat van goud, zilver en koper. Hij of zij werd gevonden onder de tombe van een vrouw die bekend staat als de priester van Chornancap. Zij is de enige vrouw van de cultuur die in een graftombe is aangetroffen.

Toetanchamon

De bekendste afstammeling van de cultuur is de Koning van Sipán, ook wel de ‘Toetanchamon van de Amerika’s’ genoemd. Zijn graf werd in 1987 samen met een aantal andere graven uit de Mochecultuur blootgelegd.

Omdat het hoofdgraf intact werd gevonden en niet is geplunderd wordt deze opgraving ook wel gezien als één van de belangrijkste archeologische opgravingen van de laatste decennia. De cultuur met Sipán als belangrijke stad floreerde waarschijnlijk tussen 100 en 600 na Christus.

Volgens een legende bereikte de god Naylamp na de ineenstorting van de Mochecultuur met zijn vloot de noordwestkust van Peru om er een nieuw rijk te stichten.

Lapis lazuli

De nieuw ontdekte tombe is versierd met zeldzame metalen en edelstenen waaronder de blauwe lapis lazuli, Caribische zeeschelpen en keramiek.

De persoon van adel werd samen met drie andere figuren begraven. “We hebben naast de drie personen borstplaten gevonden die gemaakt zijn van spondylusschelpen, turquoise stenen en lapis lazuli, een blauwe halfedelsteen die uit Chili werd gehaald,” zei archeoloog Fausto Saldana.

Peru is rijk aan oude bodemschatten. Er zijn honderden vindplaatsen die duizenden jaren teruggaan in de tijd en zich uitstrekken over tientallen culturen, waaronder de oude Inca’s die over het gebied regeerden toen de Spaanse ontdekkingsreizigers in de zestiende eeuw in het gebied arriveerden.

Bron: NTDTV

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • cr schreef:

  wel mooi dat Peru toch rijk is in bodem schatten .is een bijzonder land Peru ik wil er wel eens naar toe gaan .dit alles eens gaan bezichtigen .

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  Waarom grafschennis, en ploegen in verleden,terwijl de toekomst is gegeven. vraagt Hunting wolf.Het zoeken van schatten van aardse waarden die je in het hiernamaals niet nodig bent,en waarbij het graf is ontheiligd.Hunting wolf heeft gesproken.Golddiggers rovers.Snapt niemand waar leven, voor is gegeven?Jullie zijn al in de ruimte, maar kennen de geheimen van de diepzee niet eens, van je eigen thuis.Al ploegend lopen jullie de aarde te verzieken in de hoop op verloren kennis.Alleen hebben uw ouders via hun genen de kennis al overgedragen, maar wilt u haar niet horen, door uw blokkades.zegt hunting wolf.

  0 likes
 • v. Lent schreef:

  [quote name=”cr”]wel mooi dat Peru toch rijk is in bodem schatten .is een bijzonder land Peru ik wil er wel eens naar toe gaan .dit alles eens gaan bezichtigen .[/quote]

  Volgens Cain zul je er vast al een keer geweest zijn in 2014.

  0 likes
 • C R schreef:

  [quote name=”v. Lent”][quote name=”cr”]wel mooi dat Peru toch rijk is in bodem schatten .is een bijzonder land Peru ik wil er wel eens naar toe gaan .dit alles eens gaan bezichtigen .[/quote]

  Volgens Cain zul je er vast al een keer geweest zijn in 2014.[/quote]
  in een droom misschien ? daar kan alles daar heb je gelijk in .

  0 likes
 • John Coffey schreef:

  Ik heb gemmologie gestudeerd en naar mijn weten wordt Lapis Lazuli alleen in Afghanistan gewonnen en gevonden…

  mvgr

  0 likes
 • x

  Check Also

  Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

  Om gezond te vermageren is in de ...

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  coronamaatregelen

  Duitse advocaten strijden tegen coronamaatregelen: ‘We staan niet alleen, we zijn met velen’

  De Duitse advocate Beate Bahner baarde begin ...

  facebook

  ‘Onafhankelijke’ factcheck-raad van Facebook gedomineerd door miljardair George Soros

  Sinds kort heeft Facebook een toezichtsraad, een ...

  >