Archeologie

Oude aquatische graftombe ontdekt in Peru (video)

Help ons door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben in het noorden van Peru een graftombe ontdekt die zou toebehoren aan een belangrijk kopstuk van de Lambayeque-cultuur. De tombe dateert uit de twaalfde of dertiende eeuw.

De graftombe is gevonden in Chotuna-Chornancap, op ongeveer 13 kilometer ten westen van de noordelijke Peruaanse stad Chiclayo.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De persoon werd begraven met allerlei geschenken waaronder een borstplaat van goud, zilver en koper. Hij of zij werd gevonden onder de tombe van een vrouw die bekend staat als de priester van Chornancap. Zij is de enige vrouw van de cultuur die in een graftombe is aangetroffen.

Toetanchamon

De bekendste afstammeling van de cultuur is de Koning van Sipán, ook wel de ‘Toetanchamon van de Amerika’s’ genoemd. Zijn graf werd in 1987 samen met een aantal andere graven uit de Mochecultuur blootgelegd.

Omdat het hoofdgraf intact werd gevonden en niet is geplunderd wordt deze opgraving ook wel gezien als één van de belangrijkste archeologische opgravingen van de laatste decennia. De cultuur met Sipán als belangrijke stad floreerde waarschijnlijk tussen 100 en 600 na Christus.

Volgens een legende bereikte de god Naylamp na de ineenstorting van de Mochecultuur met zijn vloot de noordwestkust van Peru om er een nieuw rijk te stichten.

Lapis lazuli

De nieuw ontdekte tombe is versierd met zeldzame metalen en edelstenen waaronder de blauwe lapis lazuli, Caribische zeeschelpen en keramiek.

De persoon van adel werd samen met drie andere figuren begraven. “We hebben naast de drie personen borstplaten gevonden die gemaakt zijn van spondylusschelpen, turquoise stenen en lapis lazuli, een blauwe halfedelsteen die uit Chili werd gehaald,” zei archeoloog Fausto Saldana.

Peru is rijk aan oude bodemschatten. Er zijn honderden vindplaatsen die duizenden jaren teruggaan in de tijd en zich uitstrekken over tientallen culturen, waaronder de oude Inca’s die over het gebied regeerden toen de Spaanse ontdekkingsreizigers in de zestiende eeuw in het gebied arriveerden.

Bron: NTDTV

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cr
cr
11 jaren geleden

wel mooi dat Peru toch rijk is in bodem schatten .is een bijzonder land Peru ik wil er wel eens naar toe gaan .dit alles eens gaan bezichtigen .

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Waarom grafschennis, en ploegen in verleden,terwijl de toekomst is gegeven. vraagt Hunting wolf.Het zoeken van schatten van aardse waarden die je in het hiernamaals niet nodig bent,en waarbij het graf is ontheiligd.Hunting wolf heeft gesproken.Golddiggers rovers.Snapt niemand waar leven, voor is gegeven?Jullie zijn al in de ruimte, maar kennen de geheimen van de diepzee niet eens, van je eigen thuis.Al ploegend lopen jullie de aarde te verzieken in de hoop op verloren kennis.Alleen hebben uw ouders via hun genen de kennis al overgedragen, maar wilt u haar niet horen, door uw blokkades.zegt hunting wolf.

v. Lent
v. Lent
11 jaren geleden

[quote name=”cr”]wel mooi dat Peru toch rijk is in bodem schatten .is een bijzonder land Peru ik wil er wel eens naar toe gaan .dit alles eens gaan bezichtigen .[/quote]

Volgens Cain zul je er vast al een keer geweest zijn in 2014.

C R
C R
11 jaren geleden

[quote name=”v. Lent”][quote name=”cr”]wel mooi dat Peru toch rijk is in bodem schatten .is een bijzonder land Peru ik wil er wel eens naar toe gaan .dit alles eens gaan bezichtigen .[/quote]

Volgens Cain zul je er vast al een keer geweest zijn in 2014.[/quote]
in een droom misschien ? daar kan alles daar heb je gelijk in .

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x