Homepagina » Buitenland » Wellink waarschuwt: ‘EU kan uit elkaar vallen als we Italië niet helpen’. Zo reageert het internet
wellink

Wellink waarschuwt: ‘EU kan uit elkaar vallen als we Italië niet helpen’. Zo reageert het internet

De Europese Unie kan uit elkaar vallen als Nederland Italië en andere Zuid-Europese landen niet helpt, waarschuwt oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink.

“Wij zijn geen rijk noorden meer als het hele zuiden omvalt,” zei hij in het radioprogramma 1 op 1.

Hij voorziet grote problemen als zuidelijke landen door de coronacrisis grote schulden moeten maken.

Klinkt als muziek in de oren

Als zij hun schulden niet kunnen aflossen, is het voortbestaan van de EU meteen in gevaar, aldus Wellink.

Het scenario dat de EU uit elkaar valt, klinkt veel Nederlanders als muziek in de oren.

“Geeft niet,” zegt Wiel Veugelers. “Dan maar Nexit. EU mag nooit een politieke macht worden.”

Ook Erik Dek is voorstander: “Laat het maar gebeuren. Het zal even pijn doen, maar na die crisis hebben we beschikking over onze eigen grenzen en wetten.”

Hoopvol geluid

“Dit is toch wel een no-brainer,” schrijft Nico Wurzer. “Waar kan ik tekenen?”

Jack Forrest twittert: “De verschillen zijn té groot binnen Europa. Wanneer erkennen we dat het project is mislukt? Zonder dezelfde spelregels gaat het nóóit werken.”

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • H.J. schreef:

  Prachtig nogmaals.

  RUTTUP en NEXIT.

  Leve de vrijheid.

  137 likes
  • IIS schreef:

   Mietje Rotte gaat hoe dan ook ‘gewoon’ door de knieën. Het is nog even een spel etaleren dat Rotte en het hele (s)linkse kabinet zogenaamd dwarsliggen, maar ver voor de corona begon op te spelen in Italië en de maffia het land had geplunderd, was al duidelijk dat Nederland krom gaat liggen voor de gangsters.

   Miljarden euro’s afpersgeld lag allang klaar en het vingertopje van de maffia is machtiger dan heel zoetsappig kaaskoppenNederland bij elkaar. Het Janusvolk dat zichzelf vrijwillig laat uitwonen door Hassan en hun blonde dochters schenken om verkracht en vermoord te worden gaat gewoon BETALEN!

   Nederland is de euroschuur van de EU. De VOC mentaliteit is een lachwekkende zooitje ongeregeld geworden wat zich van achteren laat nemen op Befehl!

   23 likes
 • Harry schreef:

  Het domste wat je kunt doe is luisteren naar bankiers en werkgevers. Zij willen alleen maar geld verdienen en Nederland volpompen tot 30 miljoen inwoners, wij zijn niet meer dan stront.

  Als Nederland akkoord gaat met de Eurobonds zal Zuid Europa ons gebruiken als pinautomaat om hun socialistische luchtkasteel overeind te houden. We moeten dan opdraaien voor de Franse pensioenen ze gaan daar al voor hun zestigste met pensioen. Als Merkel het wil gaat Rutte wel door de knieen.

  52 likes
  • Elise schreef:

   Och, Het wij en zij wijzen. Ga jij in 45 graden werken? Hun leefomstandigheden zijn gewoon anders. Veel bejaarden daar passen op hun kleinkinderen.
   vb hier. Je zult maar gehandicapte kinderen hebben of zorg hebben voor of zelf een ziekte hebben en daardoor niet kunnen werken en dus geen pensioen kunnen opbouwen. Of mensen in zware beroepen, die halen geen 67/70 jaar. Ik ben wel klaar met dit onmenselijke systeem! Wij zijn geen producten!
   Hoe het dan moet? Dat weet ik niet, maar het mag wel wat eerlijker verdeeld worden/begripvoller.

   9 likes
   • vladi schreef:

    ik ben dakdekker,vorig jaar stond ik in de warmste dag van het jaar met een brander op een bitumen dak.

    halve meter naast mij een thermometer gelegd.

    58 graden.

    fff

    14 likes
   • IIS schreef:

    @Elise

    ….”maar het mag wel wat eerlijker verdeeld worden/begripvoller”…

    Pleit je hier nu voor het ingrijpen door de staat met richting slinks fascistische, communistische of socialistische staat? Want die weten maar half te goed wat “eerlijker verdelen” en “begripvol” betekent.

    Het éne onmenselijke systeem inruilen voor een ander onmenselijk systeem is niet de weg naar vrijheid en zelfbeschikking. Wees daar vooral duidelijk over! Dat is namelijk de zio EU’s natte droom.

    7 likes
    • Joris schreef:

     Italie vs Nederland, het doet me altijd denken aan de fabel van Lafontaine over de krekel en de mier.

     3 likes
    • Elise schreef:

     Ja, dat snap ik ook wel.

     1 likes
    • Rob schreef:

     @IIS. Waar staat dat een slinkse staat daar moet voor zorgen? Elise zegt alleen klaar te zijn met dit systeem. Dan moeten we van het hele huidige macht systeem af en een menselijk vorm gaan neerzetten. Een ander systeem blijft nog steeds macht want dat gaat niet om het leven. Punt is, als je het anders wil zien, dan moet je bij je Zelf beginnen. Je kent het gezegde ‘verander de wereld en begin bij je Zelf’ toch wel? Sterker nog, de wereld verandert alleen maar als je zelf verandert. Dan krijg je andere reacties vanuit je omgeving dan je nu gewend bent en dus zorg je voor verandering in je eigen omgeving. Als je op anderen gaat zitten wachten dan verandert er nooit iets want dan stel je je afhankelijk op. Verandering werkt niet door geld maar door menselijk te worden. Dan kan het ook zijn dat je een hoop dingen ineens niet meer nodig hebt waar je je nu nog aan vast klampt. Dan houdt je daar dus al extra geld aan over voor de belangrijkste zaken. Dat is in deze tijd misschien ook niet optimaal maar je raakt wel gewend aan minder materiële zaken wat nu ook gewoon deel uitmaakt van de hebzucht dat het systeem met zich mee brengt.

     0 likes
     • IIS schreef:

      @Rob

      Zodra je stelt dat ik bij mijzelf moet beginnen dan haak ik af met verder lezen. Ik ben namelijk niet het probleem en voel mij daarom ook niet aangesproken, jij wel? En de holle frasen met een betere wereld begint bij jezelf heeft ooit de cabal bedacht?

      Waar ik op wees mag verder duidelijk zijn.

      3 likes
 • Steef schreef:

  Hoe sneller onze “”prachtige europese droom” over is hoe beter, waar mag ik tekenen? Weer onze eigen wetten, onze eigen grenzen.

  43 likes
  • Exegese schreef:

   Wel ja, nog voor we in kaart hebben kunnen brengen van welke immense omvang deze financiële voor ons zelf zal zijn moeten we bij voorbaat bergen geld wegbrengen naar landen die nergens naar gekeken hebben. Als er vandaag een Italiaan mij komt vragen om hem geld te lenen zou ik wel drie keer op mijn hoofd krabben, nu vraagt een heel land vol Italianen om een fiks bedrag, hoe schat je dat kans in daar ooit iets van terug te zien ? Wie zijn billen brandt………. Zoals zo veel zuidelijke landen hebben zij het veel breder laten hangen dan mogelijk was en nu mogen wij met het zwaard van Damocles dreigend boven ons hoofd ons broodnodige geld gaan overmaken. We zouden toch wel gek zijn, toch vrees ik dat we er aanmoeten gaan geloven, Rutte sprak immers nog nooit de waarheid !

   8 likes
 • wolfje schreef:

  Laat maar klappen die bedorven zooi.

  33 likes
 • HenkH schreef:

  Duidelijk: de maffia heeft even geen inkomsten, dus dan maar de EU chanteren.

  21 likes
 • rop schreef:

  Ook dat heeft te maken met mensen die bang of angstig zijn dat de Europese unie valt,
  Wellink is angstig er voor vandaar ook zijn uitspraak om anderen misschien wel daarin mee te nemen, angstig voor armoe, welk armoe,, De Zijne?
  zal hem heus wel lukken om veel van zijn soort mensen mee te nemen, die zich ook laat leiden door angst en de uitspraken ermee eens zijn,
  Angstig voor de uitval en armoe die dan ook op hun afkomt, bang dat ze hun vermogen straks in moeten leveren om dit land op de been te houden,
  er zijn genoeg miljonairs hier in dit land ,zij knijpen het hardst om vermogen verlies,
  Nederland kan nooit en nooit arm worden ,
  al zal er armoe komen dat word dan weer vergeleken met rijkdom ,als er geen rijkdom was kon men deze vergelijking ook niet meten,dus wat is dan werkelijke armoe ,
  als het volk de handen ineen slaan om zn bestaan met minder luxe maar met meer een eenheid waar een ieder gewoon de onderdak heeft en voedsel genoeg is ,Nederland is in staat om genoeg voedsel te produceren voor zijn volk
  dan is dat toch geen armoe, men kan veel meer zonder het luxe, als deze vervalt gaat men het armoe noemen dat is maar een bijzaak , o wee de rijke zij zullen het hards worden getroffen,
  getroffen in verlies van een deel van hun vermogen
  Nee laat maar komen die brexit die uitval er komen vanzelf wel weer nieuwe gebeuren uit Voort.

  20 likes
 • Aart schreef:

  Kijk eens mensen, nu komt de ware toedracht van de Corona crisis uit de mouw…

  20 likes
 • Henk schreef:

  Gohhh was dat maar eens waar dat de hele EU uit elkaar ploft . Zijn we in 1-klap van het grootste gevaar af , wij hier in Nederland kunnen met gemak onze eigen broek ophouden daar hebben we die onderhand irritante praatgroep in Brussel niet en nooit voor nodig en dat scheelt ons miljarden .

  14 likes
 • Willem schreef:

  Kijk dat zijn nog eens hoopgevende berichten, er zijn wijze mensen met gezond verstand genoeg zoals Wellink.
  Dit is ook zoiets “In een onderzoek naar de behandeling van het coronavirus (COVID-19) krijgen zieke patiënten in het Erasmus MC deze week al plasma met antistoffen toegediend. Dit plasma komt van positief geteste en inmiddels genezen coronapatiënten”. Dat is beter dan massale vaccinaties.

  11 likes
  • Jets schreef:

   Diezelfde Nout Wellink die destijds glashard zat te liegen tijdens de parlemtaire enquete over de wereldwijde huizencrisis in 2008:

   “…eh, ik kan me niet herinnneren dat er zoeits zou kunnen gebeuren”.

   Ja ja, en die moeten we geloven, de baas van de Nederlandse Bank. NOT!

   17 likes
 • IIS schreef:

  @Elise

  Het zal je verbazen, maar hier in de zuidelijke landen hebben mensen het in verhouding in algemene zin beter dan in Nederland. Het probleem met zuidelijke landen is echter de mentaliteit, zodra het beter gaat worden ze arrogant en onverschillig en vergeten ze de zorgen van gisteren, maar vooral die van morgen. Fiësta en laat de boel maar hangen is hier het credo. Vooruitzien-is-leven is de zuideling niet aangeleerd.

  Nederlanders hun zwakte is hun sterkte, wel vooruit denken, =sterkte, maar sterk hangen aan alle kanten aan het subsidie-infuus en zijn daarmee afhankelijk van de staat, =zwakte.

  Ik denk als je netto-netto uitgekleed NL en Zuid-Europa naast elkaar legt in Nederland feitelijk meer armoede is.

  De regeltjes en wetjes overheid veroorzaakt in Nederland een status van onderdrukking en afhankelijkheid en daarmee zeker kunstmatige armoede. Nederland is en blijft een links bekrompen en achterlijk land waar men zich graag laat voorschrijven, beroven en kleineren, maar vooral laat wijsmaken hoe goed ze het hebben door de afhankelijkheid. De NL weg-met-ons mentaliteit en het niet op eigen-benen-mogen-staan beleid is om stil en angstig van te worden.

  Nederlanders rijkdom ligt in de portemonnee van de ander en ze vinden dan ook nog dat NL’ers het goed hebben, maar vergeten dat het hun leven en hun geld is waar mee gespeeld wordt. Nederlanders moeten eens ophouden steeds naar de ‘zielige’ anderen te kijken i.p.v. de zielige zelf!

  10 likes
  • Elise schreef:

   Dus jij woont daar? Ik geloof er niks van.
   Ben zelf in Spanje geweest. Jaren geleden. Geen vakantieoord, maar in de binnenlanden. Die mensen werken hard. Brood wordt nog op de ouderwetse manier gebakken. In steenovens. Bloedje heet en het was pas het voorjaar. Mensen in het dorp zorgen voor elkaar. Ook voor oppas. Maar er is wel degelijk zware armoede daar. 1 gedeelte van dat dorp, daar woonden/wonen echte arme mensen. Meisjes(jonge) hoeren langs de boeren velden enz. Je kunt het niet vergelijken met hier. Ze hebben wel vers drinkwater zo uit de bergen. Vele werken van 6 tot 1 en dan weer van 4 tot s’avonds laat. Maken misschien wel meer uren dan wij.
   Na de invoering van de Euro kwamen veel mensen hier naar toe om te werken, want daar was geen werk of alleen werk wat slecht betaalde. Vele jongeren hebben/hadden daar geen toekomst. Hier zijn ze ook uitgebuit. Slechte contracten/dure kamers/lange werktijden enz. 1 vriend van mij is overspannen terug gegaan naar huis(Portugal) en heeft zijn heil gezocht in Brazilië.(toen nog een opwaartse economie). Hoe het nu met hem gaat weet ik niet.
   In onze wijk wonen veel Spanjaarden(gekomen in de jaren 60). Zij nemen vaak familieleden op om hier te komen werken. Daar is niks!
   Stop met wij zij wijzen, wordt er echt misselijk van!
   Het systeem zelf deugt niet.

   4 likes
   • IIS schreef:

    @Elise

    Ongetwijfeld waar wat je omschrijft en lijkt er dus niets veranderd in decennia, de EU heeft de mensen die jij omschrijft geen voorspoed of welvaart gebracht. Dan is er duidelijk iets mis met de zogenaamde verdeling van afgeperst geld (belastingen) en gaat het afgeperste geld ergens anders heen dan waar het voor is bedoeld.

    De staat lijkt voor velen de oplossing, maar is het duidelijk niet en veroorzaakt deze alleen maar meer ellende en armoede i.p.v. minder. Dat los gezien van de mentaliteit van Spanjaarden of Nederlanders.

    De mentaliteit van de Spanjaarden die ik ken zijn precies zoals ik ze omschrijf, enkele daar gelaten. Dit is geen oordeel, maar slechts een constatering van mij. En ja, ik woon er midden tussenin. Nu met de coronahoax is dat alles behalve een zegen, met in de straten de guardia civil en leger te patrouilleren en amper de deur uit mogen zonder reden. Daarvan word ik op z’n zachtst gezegd behoorlijk kwaad en onvergeeflijk.

    5 likes
   • Eelke Piers schreef:

    @Elise
    Sociaal zijn betekend zorg voor jezelf en de jouwe en vergeet de buren niet. Dit is ook een goed Christelijk standpunt
    De linkse kerk zegt neem alles van anderen die er hard voor gewerkt hebben af en verdeel het onder ons.
    Links is niet sociaal

    5 likes
    • Elise schreef:

     En rechts doet niks? We hebben toch echt al jaren een rechts/liberaal kabinet. Voor de propaganda. Die vullen hun zakken ook.
     De termen links en rechts bestaan niet. Alleen het systeem regeert in opdracht van! Daarna worden er de partijen erbij gehaald.
     Waarom ik voor de mensen in zuid europa opkom? Ze zijn niet lui!
     Snappen jullie niet dat dit weer een tweestrijd aan het worden is?
     Werken tot je 70ste? Is dat haalbaar voor bepaalde beroepsgroepen? NEE.
     Ik ben gewoon realistisch en no way dat ik kies voor een totale controle maatschappij, maar die is er nu al. Die was er al voor deze virus. Sneaky ingevoerd. Al jaren lang vertel ik dingen, die ik zelf meemaak. Vrijwel niemand nam me serieus. Blijkbaar nu nog steeds niet. Pff wordt er echt moe van. Heb niet eens een mobiel(satan machine) en die wil ik ook niet.
     Als we vrijheid willen/menselijkheid weer terug krijgen, dan moet sowieso de huidige technologie weg!

     3 likes
   • jtprf schreef:

    wat een praat. Dus moeten wij dan maar voor ieder armoedig op failliet staande
    landen maar opdraaien ? Denk eens na man. Wij hebben of hadden de geest om
    wat van ons land te maken, door sociaal goed vangnet te bouwen, daar betalen
    we ook veel voor. En dan nu o.a ons pensioen er aan opknoeien, niet alleen voor
    dit thema, maar er was nog Griekenland. Geld is weg, Griekenland nog steeds niet
    fit, nu de mallaise van al die niksnutten die ook nog eens de pot komen leegvreten.
    Ze hadden beter moeten weten. En wij ook! Het is een en al corrupte shit om ons
    heen. We kunnen en moeten niet de wereld willen redden, ten koste van ons óók
    hardwerkende volk.

    3 likes
    • IIS schreef:

     @jtprf

     Precies wat het is. Had ik wat anders beweerd, dacht het niet. Echter, het sociale vangnet is uitgebouwd en verworden tot een monster dat niet langer onder controle is en al jaren woekert. Sociaal kun je het al helemaal niet meer noemen, lees reactie van @Eelke Piers

     En alles wat de overheid en politiek doet is het mogen roven onder het mom van sociaal vangnet, wat zeker de lading niet langer dekt. Het is roven en verkwisten van belastinggeld voor het financieren van geheel iets anders dan waar het voor is bedoeld.

     2 likes
 • Gaston schreef:

  Nederland wordt zelfs „in alle opzichten een voorbeeld van gebrek aan ethiek en solidariteit” verweten.
  Zegt het grootste maffia land van de wereld.
  Italië go, verlaat de Euro en de EU, daarmee komt tevens een einde aan de dictatuur uit Brussel voor alle Europeanen.

  B.t.w. Rutte is gewoon de marionet van Merkel. Het is echt niet zo dat Rubberen Rutte de tegenstand voor hulp aan Italië zelf bedacht heeft. Hij doet gewoon wat Merkel vraagt, en die durft het nu zelf even niet.

  9 likes
  • Barry schreef:

   Ehh… foutje. Italië is niet het grootste maffialand, al hebben ze wel de reputatie. Moet je toch echt voor naar de VS. En de grootste maffia organisaties zijn joods, iets wat nogal bedekt wordt.

   3 likes
 • Bas van Stapelberg schreef:

  Wellink met zijn afschuwelijke Farizeeër kop. Die idioot heeft nul waarden of normen. Italië haalt zijn geld maar bij de maffia op of bij hun voetballertjes wellicht Ferrari ook een idee?
  En rot op met je EU. Al 50 jaar éénrichtingsverkeer betreft geld.

  9 likes
  • IIS schreef:

   @Bas van Stapelberg

   Begrijp wel dat Wellink niet dood wil eindigen in het zwembad zoals Wim Duisenberg. Je kunt, als je niet oppast, zomaar een hartstilstand of een verzelfmoord krijgen.

   3 likes
 • Elise schreef:

  De mensen in Zuid Europa hebben sinds de invoer van de EU zware klappen te verduren gehad. Door de Euro werd hun voedsel/alles enz. net zo duur als hier. Terwijl hun inkomen veel lager lag dan hier.
  Door hun in de schulden te zetten(rente/leningen), kon het geldsysteem in het noorden blijven doordraaien. Denk bv aan Griekenland. Plus overnames staats bezitten/bedrijven. Ons eigen land ook naar de knoppen door dit vieze systeem.
  Het is het SYSTEEM wat niet deugt!

  7 likes
  • salvar schreef:

   @elise
   hadden ze niet bij de EU moeten gaan.
   alle landen in het zuiden hadden dollar tekens in de ogen.

   2 likes
   • Elise schreef:

    En wie heeft ze dan misleid/verkooppraatje? Das net zo erg, of misschien nog wel erger. De gewone man heeft net zoals hier ook niks te vertellen. Ik ga me niet verlagen in de wij/zij strijd.

    1 likes
 • MdeFilosoof schreef:

  Ik ben voor nexit maar moet helaas wel zeggen dat dat precies is wat de super elite willen. Ze willen dat de EU ontbonden wordt maar niet voor eigen soevereiniteit, nee voor de wereld regering. 1 volk 1 leider. Hier wordt precies agenda 21 uitgevoerd. Afschaffen cash, iedereen vaccineren (RF chip), opgeven soevereiniteit inclusief de EU, vernietiging van Rusland. Alles ten bate van de NWO.

  6 likes
 • salvar schreef:

  als Nederland Italië en andere Zuid-Europese landen niet helpt.
  wellink wellink toch.
  nederland?
  wie dan de burger ?
  ik en een heel groot gedeelte van de burgers hebben er genoeg van , snap dat nou eens een keer.
  naud (als het goed gespeld is) we hebben nu iets anders aan ons hoofd , denk je niet?
  vraag maar aan de elite die kunnen elk arm land uit het slop trekken toch want die hebben elke wereldburger de zakken leeggetrokken dus doe je best.

  5 likes
 • frans schreef:

  Een Opwellink.
  hij blijft maar in de oude tredmolen ronddenken. hij kan er niet uit. zo is hij een gevangene van het Brussel-horrror-systeem. hij kan nog zo’n hete aardappel stem hebben die voornaam moet klinken. maar hij gaat ook piepen.
  De eu valt sowieso uit elkaar. 3 tot 8 landen zijn bezig zich los te maken en voor 2028 zijn deze eruit.
  Waaronder ook zeker Duitsland.

  5 likes
 • Bas van Stapelberg schreef:

  Ja daar zit wel iets in. Maffia is tenslotte ook hier actief.

  2 likes
 • x

  Check Also

  maan

  Er is beslist iets gaande op de maan, maar wat?

  Midden in de coronacrisis heeft de regering-Trump ...

  coronacrisis

  Eerste bewijs dat vaccinmakers coronacrisis misbruiken voor winst: ‘Ze willen ons niet redden’

  Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) kon e-mails ...

  >