Mens en Dier

Waarom de bijbelverhalen over de laatste dagen en uren van het leven van Jezus waarschijnlijk niet waar zijn

Help anderen door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De verhalen over de laatste dagen van Jezus – zijn triomfantelijke onthaal in Jeruzalem, het laatste avondmaal, het verraad van Judas Iskariot, zijn arrestatie en kruisiging – liggen aan de basis van de christelijke evangeliën en spelen een belangrijke rol binnen het christelijke geloof.

Kloppen deze verhalen wel? Onderzoekers houden zich al meer dan 100 jaar met deze vraag bezig. Algemeen wordt aangenomen dat de evangeliën zijn geschreven door discipelen van Jezus.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het is in ieder geval duidelijk dat de evangeliën zijn geschreven door uiterst hoogopgeleide mensen van buiten Palestina die in het Grieks schreven. De volgelingen van Jezus waren analfabetische boeren uit Galilea die Aramees spraken.

Onbetrouwbaar

Voordat de auteurs van de evangeliën hun verhalen over Jezus opschreven, werden ze tientallen jaren mondeling overgeleverd. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt met verhalen als ze bijvoorbeeld 40 jaar lang worden doorverteld.

Uit studies die door psychologen, sociologen en antropologen zijn gedaan blijkt dat getuigen onbetrouwbaar zijn. Zijn de evangeliën gebaseerd op getuigenverklaringen? En zo ja, zijn ze dan betrouwbaar?

Kneedbaar

Studies hebben ook aangetoond dat we herinneringen vaak vergeten, veranderen en vervormen. We creëren bovendien geregeld herinneringen aan dingen die helemaal niet zijn gebeurd. Ook contact met onze familie, vrienden of religieuze gemeenschappen beïnvloedt onze herinneringen.

De verhalen over het leven en met name de dood van Jezus die we in de evangeliën lezen zijn gebaseerd op mondelinge overleveringen. Pas na 40-60 jaar werden de eerste verhalen opgeschreven. Herinneringen waren toen net zo kneedbaar als nu.

[History News Network]

5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

47 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
madelief2013
madelief2013
8 jaren geleden

ne hoor ..ik was daarbij en ben het niet vergeten !..allemaal opgeslagen in je cellen en dna ..je levende bibiotheek !!!!

H. de la Digue
H. de la Digue
8 jaren geleden

De berekening van het Pasen klopt al voor geen enkele moer en de schrijver die telkens met de grootste nonsens over inhoud van de Schrift begint, toont enkel zijn/haar armzalige inzicht: een leven zonder hoop en leven na het sterven.
Erger en sterker nog: deze sleept anderen er nog in mee ook!
Maar ach… het was altijd al zo.

helder
helder
8 jaren geleden

Eigenlijk is de wereld gewoon spannend !

ton
ton
8 jaren geleden

Robin de Boer zou de bijbel eens goed moeten lezen voordat hij er artikelen over schrijft:
De discipelen waren deels vissers en er was iemand van de belastingdienst bij, maar boeren niet. Het evangelie van Lucas is geschreven door de arts Lucas die zelf aangeeft dat hij de geschiedenis van ooggetuigen heeft gehoord en zelf heeft onderzocht..
En zelfs de Romeinse geschiedschrijver Flavius Josephus schrijft over Jezus en noemt hem de Christus (niet een christus).
De directe discipelen zijn op Johannes na allemaal op een verschrikkelijke manier aan hun eind gekomen voor dit evangelie. Niet logisch voor een onzin verhaal (in de Islam zie je alleen de gewone man zich opblazen voor Allah, nooit de leiders….)

Back to top button
47
0
We lezen graag je reactie!x