Homepagina » Mens en Dier » Waarom de bijbelverhalen over de laatste dagen en uren van het leven van Jezus waarschijnlijk niet waar zijn
Waarom de bijbelverhalen over de laatste dagen en uren van het leven van Jezus waarschijnlijk niet waar zijn

Waarom de bijbelverhalen over de laatste dagen en uren van het leven van Jezus waarschijnlijk niet waar zijn

De verhalen over de laatste dagen van Jezus – zijn triomfantelijke onthaal in Jeruzalem, het laatste avondmaal, het verraad van Judas Iskariot, zijn arrestatie en kruisiging – liggen aan de basis van de christelijke evangeliën en spelen een belangrijke rol binnen het christelijke geloof.

Kloppen deze verhalen wel? Onderzoekers houden zich al meer dan 100 jaar met deze vraag bezig. Algemeen wordt aangenomen dat de evangeliën zijn geschreven door discipelen van Jezus.

Het is in ieder geval duidelijk dat de evangeliën zijn geschreven door uiterst hoogopgeleide mensen van buiten Palestina die in het Grieks schreven. De volgelingen van Jezus waren analfabetische boeren uit Galilea die Aramees spraken.

Onbetrouwbaar

Voordat de auteurs van de evangeliën hun verhalen over Jezus opschreven, werden ze tientallen jaren mondeling overgeleverd. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt met verhalen als ze bijvoorbeeld 40 jaar lang worden doorverteld.

Uit studies die door psychologen, sociologen en antropologen zijn gedaan blijkt dat getuigen onbetrouwbaar zijn. Zijn de evangeliën gebaseerd op getuigenverklaringen? En zo ja, zijn ze dan betrouwbaar?

Kneedbaar

Studies hebben ook aangetoond dat we herinneringen vaak vergeten, veranderen en vervormen. We creëren bovendien geregeld herinneringen aan dingen die helemaal niet zijn gebeurd. Ook contact met onze familie, vrienden of religieuze gemeenschappen beïnvloedt onze herinneringen.

De verhalen over het leven en met name de dood van Jezus die we in de evangeliën lezen zijn gebaseerd op mondelinge overleveringen. Pas na 40-60 jaar werden de eerste verhalen opgeschreven. Herinneringen waren toen net zo kneedbaar als nu.

[History News Network]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • ton schreef:

  Robin de Boer zou de bijbel eens goed moeten lezen voordat hij er artikelen over schrijft:
  De discipelen waren deels vissers en er was iemand van de belastingdienst bij, maar boeren niet. Het evangelie van Lucas is geschreven door de arts Lucas die zelf aangeeft dat hij de geschiedenis van ooggetuigen heeft gehoord en zelf heeft onderzocht..
  En zelfs de Romeinse geschiedschrijver Flavius Josephus schrijft over Jezus en noemt hem de Christus (niet een christus).
  De directe discipelen zijn op Johannes na allemaal op een verschrikkelijke manier aan hun eind gekomen voor dit evangelie. Niet logisch voor een onzin verhaal (in de Islam zie je alleen de gewone man zich opblazen voor Allah, nooit de leiders….)

  23 likes
  • Berjan schreef:

   Flavius Josephus heeft niks geschreven over DE Christus. Flavius was een aanhanger van de Romeinen en zag een keizer van Rome (weet de naam niet meer) als de messias. Hij zou dus niks positiefs zeggen over Jezus, een van de vele messiassen. we weten ook niks over de discipelen, niet eens of ze wel echt bestaan hebben. Alle geschriften uit het NT die op naam staan zijn niet geschreven door degene wiens naam erboven staat, dat kwam pas in de tweede eeuw.
   De manier waarop mensen zijn omgekomen is ook traditie. er was een tijd dat men inderdaad op tragische wijze omkwam, maar toevallig de leiders niet. Net zoals bij de islam dus.

   6 likes
  • J. Hofmans schreef:

   Wat een ONZIN verhaal Ton. Wat jij zegt is ook niet te bewijzen. Dat jij daarin gelooft is jouw geloof, hoe sterk je verhaal ook mag klinken, zoals vele verhalen. En ik snap opeens niet wat de Islam ermee te maken heeft? Oh ja wacht, Brussel… media… het moet eruit bij Ton.

   5 likes
  • Brigit schreef:

   Hoi, leuk dat je het hebt over Flavius Josephus. Uit de boeken van Ralph Ellis, die zeer intensief onderzoek heeft gedaan naar het leven van Jezus, de Bijbel, de connectie van vele personen,beschreven in de Bijbel, met de Egyptenaren en nog veel meer, komt toch een heel ander verhaal naar boven dan ons wordt voorgeschoteld in het Oude en Nieuwe testament. Echt een aanrader om de boeken van deze man te gaan bestuderen. Ook over Flavius Josephus wordt in deze boeken e.e.a. geschreven. Echt de moeite waard.

   0 likes
 • Miquel schreef:

  jezus was ook geen historisch persoon. de fout die we maken is de bijbel als een historisch iets opvatten, in de zin van historische gebeurtenissen, en jezus als een historisch persoon. het verhaal dat de bijbel verteld is niet historisch. het is een zeer accuraat poetisch geschreven boek over astrologie. puur astrologie. mag ik jullie doorverwijzen naar santos bonacci op youtube. hij heeft alles zo ontzettend goed uitgelegt. het zal jullie ogen openen over de bijbel 🙂

  4 likes
  • Pinokkiocratie schreef:

   Ik zal jou ogen openen. Het leven draait niet om de wetenschap van sacred geometry en Bonacci negeert de complete geschiedenis.

   Het gaat erom hoe je wilt leven.
   Weleens van Justitia gehoord?
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Justitia_%28godin%29
   Je leeft momenteel onder de wetten van God Justitia, dat is heel prettig vind je niet?

   Kies maar de wetten van Christus of de wetten van Justitia

   Christus helpt met Scholen, ziekenhuizen, kerken, hulp als je wordt geboren en hulp als je dood gaat.
   Hoeveel geloven ken je met monniken en nonnen die vrijwillig iedereen proberen te helpen over de hele wereld?
   Daarom is Christus onze redder, er is er maar 1 die al 2000 jaar mensen probeert wakker te schudden en probeert te helpen.
   Als we Christus aanvaarden zal hij zorgen voor Christelijke wetten.

   Tenzij jij een god met betere wetten kent hier op aarde, die ook de kracht heeft om deze wetten door te voeren.
   Als Christus mag regeren heb je geen zorgverzekering meer nodig en de belasting is niet dwangmatig.

   Maar ja, de meesten vinden het blijkbaar wel prettig onder God Justitia.

   12 likes
 • Pinokkiocratie schreef:

  Je kan niet anders verwachten van een ongelovige die overal een verklaring voor zoekt en eindeloos op zoek gaat naar de schepping van hemel en aarde om zijn eigen standpunt te verdedigen.
  Een die gelooft in de politiek en de blinde god Justitia. Wat moet ik kiezen links of rechts, ze zijn helemaal de weg kwijt. Waarschijnlijk hebben ongelovigen geen ziel en dat is mijn studie.

  De val van Europa gaat samen met de afname van het Christendom en door toename van het geloven in de Politiek. De taken van de Kerk zijn allemaal beetje bij beetje overgenomen door de overheid.
  Mensen gaan steeds meer leven onder men made law en niet meer onder wetten van geloof en traditie.

  We hebben geen tempeliers meer dus ik vraag me af wie Europa anno 2016 gaat verdedigen.
  Aanslagen in Brussel het is vandaag 322

  Geloven in Jesus is weten dat het menselijk koppie niet geschikt is om alles te kunnen begrijpen.

  12 likes
  • Elise49 schreef:

   We hebben geen tempeliers? Wat dacht je van NAVO leger?

   1 likes
   • Pinokkiocratie schreef:

    De navo is eerder het leger van de vrijmetselarij vanuit de VS. In ieder geval ik zie de navo niet echt Christus en de kerk vertegenwoordigen of promoten.
    Washington staat vol met Romeinse goden. Romeinse goden zijn nog aan de macht binnen iedere overheid met de God Justitia.

    3 likes
 • atomnics schreef:

  ik heb het al eens vaker aangekaart.

  luister en huiver.

  https://www.youtube.com/watch?v=pqBCcToijO4

  en vergeet niet, het god&duivel verhaal is in mijn inziens puur een duizende jaren oude verdeel en heers spelletje van de faraos oftewel nu in het moderne jasje genaamd aristocraten je weet wel die families die inteelt broeders en zusters hebben. en ze doen het aardig goed als je het aan mij vraagt 90% is gelovig hier op aarde. chapeau hoor met jullie gekke piramides.

  3 likes
  • Elise49 schreef:

   Helemaal mee eens. Het draait puur om macht/energie/triaden enz. Waarom zou een indiaan, Aboriginal, Chinees enz niet tot een kind van god/natuur/moeder aarde behoren als hij zich niet aansluit bij Christus?
   Ik sta wel achter de boodschap van Jezus die positieve energie promoot. Maar sluit je je aan bij de groep dmv kerk/instituut(macht), dan sluit je de anderen weer uit. Hokjes invulling, daar ben ik huiverig voor. Elk gebouw van samenkomst heeft geld nodig. En elk gebouw heeft een leider enz. Mensen met geld zaten vooraan in de kerk. Misbruik in kerk en bij eigen familie heeft mij besloten om het zelf te gaan doen. Heb mijn blik verder gelegd dan geloof/ven/politiek enz. Een vrije geest/harmonie is voor mij het belangrijkste.
   Wat ik nu zie: We hebben ons laten verleiden door het huidig systeem(dat nu eindigt,zichzelf opvreet) en proberen nu houvast te vinden bij geloof/spirituele enz. waar vaak weer een macht mee speelt. Geld/leider/leraar/technologie controle. Waarom kunnen mensen niet in zichzelf geloven? Ze geven zich steeds meer en weer weg. Je weet toch zelf wel wat goed en slecht is? Begin in je eigen omgeving het goede te promoten. Werkt als een boemerang. Heb je geen bestaand geloof(die niet vlekkeloos ontstaan is en waar veel bloed/leed aan kleeft) voor nodig. Met andere woorden: geloof eerst in jezelf en houdt dat vast als je met een groep in aanraking komt. Er zit altijd een Judas/rotte appel tussen. Mensen moeten aan zelfbescherming gaan doen. In je geest. Daarna kun je pas uitbouwen.
   Zolang de wereld verdeelt is in 3 groepen. 1. bloedlijnen/geloofsinstituut/machthebbers/vrijmetselarij/pc data geld(controle middelen)enz. 2. de krijgsmacht/oorlogvoerende. 3 het gewone volk. Zullen we het zelf moeten doen. Buiten groep 1 en 2 om.

   5 likes
   • atomnics schreef:

    het is allemaal gebaseerd op mind control om ons af te leiden waar het werkelijk om gaat. continu worden we ermee gebombadeert in de mind en dit is in mijn inziens waarom ze het doen. zij weten als wij in ons volledige kracht komen dat we onze werkelijke besef gaan realiseren wie wij zijn in essentie hier in dit universum op aarde dan zijn we niet meer te stoppen er komt dan zoveel licht dat zij niet meer kunnen verstoppen in het duister. om het verhaal kort te houden wij allen zijn levende zielen die onsterfelijk zijn en oneindig zijn en hier op aarde bewandelen in een licht lichaam. echt alles maar ook echt alles zit in ons. wij zijn multi dimensionaal en enorm krachtig als we tot dit besef komen het is onbeschrijfelijk ondenkbaar om het in woorden uit te leggen.

    4 likes
   • Same old story schreef:

    Onze Rabbi zei …..
    Wij zijn 1

    Simpel He ?

    Honderd apen effect

    1 likes
  • atomnics schreef:

   hebben mensen wel in de gaten dat het hele maatschapij gebeuren een synthetishe gebaseerd is fictie verhalen wat alleen leeft in de mind. het heeft een eigen dimensie (4D) opzich zelf het heeft als het ware de hele universum synthetish nagemaakt om het volk brood en spelen te geven en natuurlijk het verdeel en heers piramide spelletje.

   religie wordt gebruikt om uiteindelijk N.W.O. new world order toe te gaan passen.
   alles wat in de mind zit leeft heeft een agenda of je daar nou bewust van bent of niet en die agenda is alleen maar goed voor de new world order en buiten dat alles wat in de mind zit hebben zij volledige controle over. aristocraten.

   en dus raad ik iedereen aan om afstand te nemen van de mind voorgoed.
   en weer de connectie maakt met het hart van jouw en weer vanuit daar gaan leven voorgoed. daar zal alles duidelijk voor je worden simpel als dat.

   2 likes
 • Tony schreef:

  Inhoud klopt niet. Lucas was arts van beroep en dus zeker geen analfabeet! In de oudste geschriften die zijn gevonden staan al de profetieën omschreven. Psalm is al honderden jaren oud. Lees psalm 22 maar . Staat precies geschreven wat gebeuren zou. En is uitgekomen. Ook dat staat vermeld en is bekend.

  10 likes
 • H. de la Digue schreef:

  De berekening van het Pasen klopt al voor geen enkele moer en de schrijver die telkens met de grootste nonsens over inhoud van de Schrift begint, toont enkel zijn/haar armzalige inzicht: een leven zonder hoop en leven na het sterven.
  Erger en sterker nog: deze sleept anderen er nog in mee ook!
  Maar ach… het was altijd al zo.

  7 likes
 • WouterV schreef:

  Als je een beetje logisch nadenkt dan weet je gewoon dat de verhalen over Jezus totaal niet op de werkelijkheid zijn gebaseerd. In de verhalen van Jezus zijn ook heel veel elementen verweven die toen in die tijd speelde bij andere religies, bijv dat hij is geboren uit een maagd. In die tijd waren er heel veel goden die werden vereerd en die waren ook allemaal geboren uit een maagd. Dan heb je natuurlijk nog de god Horus die eeuwen voordat het bestaan van Jezus werd aanbeden. Als je kijkt welke overeenkomsten Horus met Jezus heeft dan zijn dat er heel veel, bijv beiden hadden 12 discipelen, beiden liepen over water en zo zijn er nog wel meer. Uit al die dingen kan je wel een beetje nagaan dat het verhaal van Jezus een combinatie is van vele verhalen en heel misschien een klein beetje werkelijkheid. Maar dat maakt verder niet uit, ik geloof zelf niet maar als mensen baat hebben bij het christendom dan is hun dat erg gegund.

  6 likes
  • faith schreef:

   Okee, dan is Jezus niet geboren uit een maagd, feit blijft dat hij dingen kon die verder niemand anders kon. Edgar Cayce is ook niet uit een maagd geboren maar wist ook een hoop zaken nauwkeurig te vertellen die hij en niemand kon weten en nu uitkomen.
   Over piramides bijvoorbeeld, dat de sarcofaag van Toet Ankh Amon helemaal niet door de deur paste dus de piramide moet er omheen gebouwd zijn.
   Dan kregen Alice Bailey en Helena Blavatsky ook interessante boodschappen uit de ether door en nog veel meer voorbeelden, dus het is niet alleen de bijbel met dergelijke verhalen over aparte ervaringen. Het is en/en.
   Alles bij elkaar met mijn eigen ervaringen er aan toegevoegd moet ik toch echt de conclusie trekken dat er domweg veel meer moet zijn dan ons altijd voorgelogen is.
   Dat het gros van de mensheid zich altijd gewillig in de plooi heeft laten persen door een stel psychopaten maakt van ruimdenkendere vrijdenkers nog geen idioten.

   1 likes
  • Maarten schreef:

   Dat mensen slecht geinformeerd zijn, kan je hen niet kwalijk nemen. Er is ook zoveel informatie over elk denkbaar onderwerp.
   Maar dat iemand uitspraken doet over dingen waar hij absoluut geen verstand van blijkt te hebben is zondermeer stuitend.
   “Als je een beetje logisch nadenkt” (schrijft WouterV) is zo’n ontzettende dooddoener:
   Als je een beetje logisch nadenkt, dan begrijp je
   – dat een kind niet door de vagina van een vrouw geboren kan worden. Dat past helemaal niet!
   – de mens niet kan vliegen, want hij heeft geen vleugels
   – radio golven niet door de ruimte kunnen, want golven hebben een medium nodig om zich voort te planten.
   enz.

   Wat een klinklare onzin argumentatie.

   0 likes
 • Domoor schreef:

  De hele discussie hierover is al lachwekkend. Allemaal mensen die niet begrijpen dat het over de overheersende boodschap gaat die gegeven is? En die zo vaak voor eigen gewin geïnterpreteerd is en wordt.

  En ieder jaar rond Pasen is het weer zover, “hij heeft niet bestaan”, “het klopt niet”…

  Zucht, ik word er een beetje moe van!

  7 likes
 • madelief2013 schreef:

  ne hoor ..ik was daarbij en ben het niet vergeten !..allemaal opgeslagen in je cellen en dna ..je levende bibiotheek !!!!

  6 likes
 • B.N schreef:

  Volgens de Koran is de bijbel herschreven dus niet de echte godelijk boek wordt en jesus is niet gekruisigd.

  3 likes
  • Pinokkiocratie schreef:

   De Bijbel is een Katholiek boek en ze vertellen je hoe en waarom 4 apostelen zijn gekozen en welke geschriften en bronnen er zijn gebruikt om de bijbel samen te stellen. dat is geen geheim.
   Eerst is de kerk gesticht van Petrus en daarna kwam de bijbel pas, samengesteld door de kerk van Petrus.

   En volgens de Koran moet je bij twijfel om raad vragen aan de bijbelschrijvers.

   2 likes
  • Brigit schreef:

   De mensen die de Koran als hun Bijbel zien, zouden zich ervan bewust moeten zijn dat het Christendom, de Islam en de Joodse mensen dezelfde stamvader delen, Abraham genaamd.

   1 likes
 • Marco schreef:

  Jezus en God zijn niet één, de heilige drie eenheid is één. Vader, Zoon en Heilige geest.
  Hoe dat kan werd mooi uitgelegd door Saint Patrick aan de hand van een klavertje drie. Drie bladen met ieder hun eigen vorm die samen één klavertje vormen en samenkomen is het steeltje.
  Een wetenschappelijk bewijs zoeken doe je met je hoofd, het geloof ervaren met je hart.
  Het geloof ervaren begint met je open stellen en het echt willen ervaren.
  Ik respecteer ieder zijn keuze hierin in de hoop dat ook mijn keuze gerespecteerd wordt.

  3 likes
  • atomnics schreef:

   ik zie de heilige 3 eenheid zo, mijn mening erover.

   moeder aarde = het vrouwelijke – energie , vader zon = het mannelijke + energie, het universum = het alles omvattende. en deze 3 wezens zijn levend en werken samenwerkend met elkaar in harmonie. wij hebben een diepe persoonlijke relatie met hun omdat deze aspecten ook in ons zitten wat heel natuurlijk is.

   en natuurlijk ik respecteer je keuze, blijf altijd jezelf in wat voor situatie ook.

   3 likes
 • Berjan schreef:

  Er wordt hierboven gezegd dat er een mondelinge traditie was. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat die er niet was. Men moet niet vergeten dat het opschrijven van gebeurtenissen toen enorm in opgang was. Men ging het hele Romeinse rijk door op zoek naar sektes, speciale mensen, speciale gebeurtenissen. Toch vreemd dat men dan een man die over water kon lopen en zieken genezen helemaal vergat. Het hele volk was op diens hand, maar de schrijvers zagen hem over het hoofd.

  Men moet eens niet zo kijken naar wat de traditie (lees: onbetrouwbare kerkvaders zoals Eusebius) zegt, maar naar wat men onderzocht heeft.

  5 likes
 • helder schreef:

  Eigenlijk is de wereld gewoon spannend !

  3 likes
 • Wim Blok schreef:

  Het wordt Pasen en ja hoor weer een artikel die het bestaan van Jezus ontkracht en dat zijn laatste woorden verzonnen zijn. In het oude testament staan zoveel verwijzingen wat er in tijd van en met Jezus staat te gebeuren. Dan zegt een arrogant persoon dat de Koran vermeld dat de Bijbel is herschreven de Bijbel was er al en pas na 700 jaar komt er een boekje ter grote van het nieuwe Testament, de koran. Waar nota bene Jezus als profeet wordt vermeld.

  1 likes
 • Logica schreef:

  Vraag….

  Waarom wil men de ander zo graag overtuigen als het over dit onderwerp gaat?

  0 likes
 • Lichtwezen schreef:

  De Christus zijn een heleboel woorden in de mond gelegd worden die Hij niet gesproken heeft. o.a. laat deze drinkbeker aan Mij voorbij gaan. De apostelen lagen te slapen…
  God waarom heeft u Mij verlaten. God hing zelf aan het kruis, dus waarom zou Hij zo’n onzin verkondigen. Hij is voor onze zonden gestorven. Jaja dat zouden ze wel willen. De Christus heeft zeggen en schrijven een drie jaar kunnen spreken en toen werd het de heersende klasse te veel en hebben ze Hem vermoord. Ook is de Christus niet in december maar reeds in augustus geboren… Lees Rulof.org voor meer informatie

  1 likes
 • ET contactee schreef:

  Jezus krijgt van mij de groeten.
  Er is nog nooit een Christen geweest die me kon uitleggen hoe Jezus en God één zijn.
  Dat komt omdat ze dat zelf niet begrijpen.
  Inmiddels begrijp ik het wel. Het heeft te maken met het getal 40.
  Dit is een rang/titel. De Heer en Jezus hebben die rang.
  De Sumerische god Utu heeft de rang 20.
  Allah heeft de rang 30.
  Enlil en Ninurta hebben de rang 50.
  En koning Anu van de planeet Nibiru heeft de rang 60.

  Dus, het praatje dat Jezus en God een zijn is onzin. Het zijn twee verschillende individuen, met dezelfde rang.
  En met die rang komt een epithet, namelijk het epithet Enki. En Enki betekent “God van de aarde”
  En dat epithet zien we dan weer in Openbaring 11, waar in vers 4 de getuigen voor “de God van de aarde” staan.
  Net als bij Zacheria 4 vers 14.

  De enige manier waarop religie en geschiedenis ergens op slaan is door deze ranglijst in acht te nemen. Doe je dat niet, nou dan moet je jezelf enorm retarderen om tot de idiote conclusies te komen die de mensen nu hebben over God, godsdienst, spiritualiteit, en de geschiedenis van de mensheid.

  1 likes
 • Dave schreef:

  Stom gedoe over de bijbel en coran! Bijde zijn dogmatische geloven die niet rekening houden met de natuur! Tevens zijn de 2 geloven de oorzaak van 90% van de problemen in de wereld. Ik ben katholiek maar ook maar omdat ik zo bestempeld ben en niet de keuze kon maken als kind! Bij deze verwerp ik deze bedrog van die bijbel (en ook de coran) en zoek ik mijn heil in de wetten van de natuur zoals het hoort.

  1 likes
 • Gudrun schreef:

  Op de dag dat het hoe-wat-waar-wanneer van een (eventuele) Jezus of God wetenschappelijk wordt aangetoont, veranderd religie (geloven) in ‘weten’schap.

  Er bestaat geen enkele relevantie in of het bijbelverhaal ‘waar’ of ‘niet waar’ is. Wellicht is het als mythe waar, maar ‘weten’schappelijk niet..

  Wij hoeven niet te strikt te volgen wat ons wordt voorgehouden maar mogen ons eigen levens- of waarheidsbeeld vormen met behulp van alle informatie beschikbaar in wetenschap, religie, levenswijsheid, ervaring etc.

  Of iemand zich nu strikt verlaat op religie OF wetenschap, het is dezelfde mate van bekrompenheid nl: het uitsluiten van andere opties.

  1 likes
 • Ollev schreef:

  Dit boek ‘ Barabbas’ van Marie Corelli , is wat men zegt een persoonlijk getuigenverslag van het leven van Jezus en zet veel dingen in een verrassend ander perspectief

  https://www.bol.com/nl/p/barabbas/666761359/

  0 likes
 • Eelke Pier schreef:

  Een kletskoek verhaal van iemand die de Bijbel nooit gelezen heeft en geen weet heeft van de achtergronden. In de tijd van Jesus kon bijna iedereen lezen en schrijven. Maria had, wat je nu noemt, een universitaire opleiding. 3 van de vier evangelisten hebben Jesus bij leven gekend en hebben het vrij snel na de hemelvaart opgeschreven omdat het christendom vanuit Jerusalem zeer snel zich uitbreidde en de gelovigen deze verhalen mee wilde nemen naar hun streek . Lucas zegt zelf dat hij alles zorgvuldig heeft gecontroleerd. Deze 4 getuigen zijn zeker betrouwbaar. Ook andere getuigen zoals Jacobus, Petrus , Paulus en Judas, notabene een halfbroer van Jesus, kun je niet onder de bank schuiven.

  0 likes
 • René schreef:

  Waarschijnlijk?? Dus ook niet zeker Er zijn velen die een mening hebben en die mening hwt juiste is nu nog de waarheid zoeken in de vele meningen

  0 likes
 • enkidoe schreef:

  Feit is, niemand van ons was erbij. We weten het niet, daarom is het een “geloof”. Wat wel een plus is, is de boodschap van vrede van Christus. Deze staat haaks op de boodschap van ongelijkheid en geweld van mohammed. Dus, indien er een omnipotente alleswetende God bestaat, waarom predikt Jezus dan vrede en waarom is de boodschap van mohammed een van geweld en ongelijkheid?

  Zijn er meerdere goden? Zijn de goden aliens zoals von Daniken dit beschrijft, of is mohammed een volgeling van de duivel gezien zijn gedrag?

  We weten het gewoon niet.

  0 likes
 • Gaston schreef:

  Zijn de verhalen over Jezus niet gebaseerd op Julius Caesar, zoals een Duits onderzoeker ooit beweerde?

  0 likes
 • Toussaint schreef:

  Aramees door de 1ste volgelingen, opgetekend in ‘t Grieks. Ieder1 weet dat igv 2 talen nogal eens zaken verkeerd weergegeven worden in de vertaling. In die tijd heerste ‘t polytheïsme en de 3 monotheïstische religies hebben hun oorsprong in verhalen van door ‘t M-O zwervende nomaden stammen. Allen beroepen ze zich op ‘t alleenrecht en de onfeilbaarheid v/h geschreven woord in hun H. Schrift: Thora,Bijbel en Koran. Wie v/d 3 verkondigt de absolute Waarheid?Het Christendom was ‘n sekte die vaste voet aan Romeinse wal kreeg. That’s all. Jammer, want ‘t veelgodendom met haar “menselijke” Goden spreekt veel meer tot de verbeelding dan ‘n onfeilbaar eenspersoon zittend op ‘n wolk met de menselijke zondeval als Leitmotiv.De wereld in de Klassieke Oudheid was veel puurder dan daarna ooit ‘t geval is geweest.Christendom=Verval van Beschaving.

  0 likes
 • jan schreef:

  Leuk om dit zo te stellen, maar ondertussen weten we dat de verhalen 40 jaar zijn overgedragen, dus van vader op kind, die het vervolgens op papier heeft gezet. Het is dus aannemelijk dat er nog mensen leefden die dit verhaal hebben meegemaakt. Anders is dat bij het volgende voorbeeld, dat wel als waar aangenomen wordt.
  Het verhaal over de Griekse historicus Herodotus. Hij schreef 500 jaar v.C. De oudste kopieën komen uit 900 n.C. Dat is 1300 jaar verschil. Dit wordt als waar aangenomen en onderwezen op de universiteiten.

  Van het nieuwe testament weten we dat het 40-100 jaar is doorverteld en vervolgens opgeschreven. Dat is dus veel betrouwbaarder als dat wat er wordt onderwezen op nota bene universiteiten.

  Met andere woorden:
  Hieruit concludeer ik alleen dat de schrijver geen christen is en zeker niet dat de verhalen niet waar zijn. Dit verhaal is, net als de seculiere media dat doet, alleen geschreven om ons in een bepaalde richting te sturen en laat dus tegenargumenten die er wel toe doen weg uit de beschouwing.

  0 likes
 • Repelsteeltje schreef:

  En nog blijft iedereen gevangen in het spelletje
  Als ik dit alles lees.
  Iedereen slim en wetenschappelijk
  Verhalen van anderen aan het oprakelen
  Ik lach.

  0 likes
 • Pjoter schreef:

  Ja, nee, de bijbel is echt een tof boek, die verteld je dat jij je naaste moet liefhebben, vergevend gezind moet zijn en verdraagzaam moet zijn én dat je op tijd je belasting moet betalen.
  En aan het eind wordt dan verteld dat er een giga ellende op ons af komt en als uitsmuiter, dat Hij géén deel van deze wereld is!
  Nou het is maar waar jij je tijd mee wilt “doden”, geef mijn portie maar aan Fikkie.

  Ik lig dus in één deuk!
  het ga u goed.

  0 likes
 • x

  Check Also

  jezus

  Jezus was een islamitische martelaar en een Palestijn, zegt deze leider

  Tijdens de kerst claimden diverse Palestijnse leiders ...

  Leven na de dood: professor vertelt wat er volgens haar gebeurt nadat we sterven

  Leven na de dood: professor vertelt wat er volgens haar gebeurt nadat we sterven

  De Amerikaanse professor Nancy Murphy heeft in ...

  >