Homepagina » Buitenland » Waarom niemand over Zweden praat: ‘Land op slot gooien is belachelijk’
zweden

Waarom niemand over Zweden praat: ‘Land op slot gooien is belachelijk’

In het grootste gedeelte van Europa zijn strenge lockdownmaatregelen van kracht. Dat geldt niet voor Zweden. Grenzen en basisscholen blijven open, net als veel bedrijven, restaurants en cafés.

De architect van de strategie die Zweden hanteert, is epidemioloog Anders Tegnell. Hij sprak met Nature over de corona-aanpak.

Er is in mijn ogen geen wetenschappelijke basis voor een lockdown of het sluiten van grenzen, zegt hij.

Belachelijk

“We hebben gekeken of andere EU-landen analyses over de effecten van deze maatregelen hebben gepubliceerd voordat ze een lockdown instelden, maar er is bijna geen land dat zo’n analyse heeft gemaakt.”

“Het sluiten van grenzen is belachelijk omdat Covid-19 al in ieder Europees land is,” zegt Tegnell.

“Nergens in Europa is men erin geslaagd om de verspreiding van het virus aanzienlijk af te remmen.”

Het sluiten van scholen is volgens hem onlogisch. De wetenschap laat zien dat je scholen aan het begin van een epidemie moet sluiten om effect te sorteren.

Tevreden

Tegnell zegt tevreden te zijn met de strategie. “We weten dat Covid-19 extreem gevaarlijk is voor oudere mensen, maar als we kijken naar pandemieën dan zijn er veel ergere scenario’s denkbaar.”

Hij zegt gegevens te hebben waaruit blijkt dat de griepepidemie dit jaar veel minder heftig is geweest en dat er afgelopen winter veel minder mensen zijn besmet met het norovirus.

“Het loont dus om afstand te houden en handen te wassen,” zegt Tegnell.

[Nature]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Cool Corona schreef:

  Wat een onzin! Zweden is ruim 4 x groter dan NL en er wonen rond de 10 miljoen mensen. Die dus niet op een kluitje leven als ons. Als wij de maatregelen overgenomen hadden van Zweden, had dit tot een ramp geleid in NL met vele malen meer doden dan tot nu toe het geval is.

  25 likes
  • Hot Corona schreef:

   Mooi, dan was in Nederland de bevolking ook weer terug op een normaal niveau van 10 miljoen.

   27 likes
  • Yvonne schreef:

   Tegel heeft gelijk. Het wordt tijd dat u wakker wordt. We zitten nog niet eens op de helft van het aantal doden van de griepgolf uit 2018. Toen ging er ook niets op slot. Ook bij de Mexicaanse griep zeiden ze vantevoren dat er miljoenen doden zouden vallen, en ook toen geen enkel land op slot. Hier zit een agenda achter.

   26 likes
  • anton schreef:

   Denk dat je het artikel niet begrepen hebt Cool, bovendien wonen in Zweden erg weinig mensen op het platteland en derde van alle zweden wonen het zuiden in de 3 grote steden heel erg dicht op een kluitje dus, eigenlijk niet veel anders dan hier. De mensen in Zweden hebben gelukkig geen last van social distance (bijna niet meer uit de strot te krijgen), en komen allemaal gewoon bij elkaar, bij familie, winkels, feestjes, concert etc. en toch is er geen verhoogde corona-schade door het virus. In Nederland is er een mega-corona schade door de opsluit- en verbodsmaatregelen en niet door het virus.

   22 likes
   • Jets schreef:

    @Anton Inderdaad, u heeft helemaal gelijk. NADENKEN en VERSTAND gebruiken is iets waar een (groot) deel van de Nederlanders moeite mee heeft. Men ziet en reageert direkt. Hersenen gebruiken is voor velen vreemd.

    1 likes
  • man ó man schreef:

   @Cool Corona? Totale bullshit verhaal wat je hier neerlegt. Zweden heeft steden met grote aantallen inwoners die uiteindelijk ook op elkaars lip leven en zou daar hetzelfde moeten plaatsvinden vinden als in dichtbevolkte gebieden.

   14 likes
  • ProAsfalt schreef:

   Het klopt dat Zweden tig keer groter is maar bijna elke Zweed woont in Stockholm of de paar andere grotere plaatsen met dus dezelfde bevolkingsdichtheid als ieder ander grote plaats.

   Overigens de heer Sander Schimmelpenninck was zeer recent in Zweden. Als hij vanavond bij OP1 zit dan kan hij zich nu bewijzen door zich met feiten en cijfers zich af te keren van het achterlijke Nederlandse beleid door de aanwezige virologen en politici het vuur aan de schenen te leggen.

   Het zal mij benieuwen.

   14 likes
  • Harry schreef:

   Naar verwachting heeft Zweden volgende maand al groepsimmuniteit bereikt, hetgeen betekent dat 20% antistoffen heeft, m.a.w, iedereen is ermee in aanraking geweest. Kinderen zitten met zijn allen in een klas en mensen zitten bij mekaar in restaurants, Stockholm is net zo dichtbevolkt dus geen valide argument

   13 likes
  • DenBosch schreef:

   Ben je ook de grote steden vergeten Göteborg 510000 inwoners, Malmö 316000, Stockholm 974000, Amsterdam 821000, Rotterdam 623000, den haag 544000. Toch wel vergelijkbaar vind je niet? Dat voor de rest alles verspreid woont klopt, dat zie je hier ook terug in Friesland Groningen en Drenthe.

   12 likes
  • Herman de Graaf schreef:

   Volgens die redenatie mogen we nooit meer ziek worden.
   Maar hoe bouw je anders weerstand op ?
   In het buitenland op vakantie gaan ?

   11 likes
  • Willem schreef:

   Welnee, trouwens dat als is standaard he, wat als, maar dat zijn geen feiten. Wat als er net iemand langskomt terwijl je oversteekt, wat als er net een vliegtuig omlaag komt op de plek waar jij staat, wat als we niks hadden gedaan, hoeveel “corona” doden zouden er dan zijn geweest, wat als je je kind niet laat inenten (2009) tegen de griep en je kind wordt ziek … dan vergeef je het jezelf nooit, dat waren ook woorden van de overheid weet je dat nog? Allemaal leugens en manipulatie.

   9 likes
  • Gezinusk schreef:

   Lees net 11 x groter dan Nederland maar inderdaad wijdverspreid. Nederland is na de duitse deelstaat NRW, het dichtst bevolkt van Europa. We zitten hier op een kluitje. Dat kun je onder meer in de randstad merken tijdens spitsuren als de forenzen weer als een sardientje in een blik staan opgepropt in de trein.

   Daarnaast schijnt het dat de Scandinavische landen er op tijd bij waren. Denk dat er daar ook meer mogelijk is omdat er in de regel beter de rust wordt bewaard. Het gaat er dan allemaal wat minder opgefokt aan toe. Als ik hier iemand hoor zeggen, ik ben cool man, dan denk ik nou nee niet bepaald. Neem een voorbeeld aan de scandinaviërs, die zijn echt relaxed.

   5 likes
  • DenBosch schreef:

   Nog even dit Malmö 77km2 oppervlakte, den haag 98 km2, Göteborg 447,8 km2 Rotterdam 328 km2, Stockholm 188 km2, Amsterdam 219 km2. Schilt echt niet veel.

   4 likes
 • man ó man schreef:

  Hier heeft Zweden een sterk punt, maar heeft het ontlopen van een lockdown ook te maken met het gegeven dat enige Zweden al vrijwillig zijn begonnen met het accepteren van onderhuids chippen? En misschien heeft Zweden al ruimschoots aangegeven te doen wat vaccinboer Billy the Gates voor ogen heeft?

  Of is Zweden bezig eindelijk maar toch, nu het te laat is, de kont tegen de krib te gooien en pikt ze niet langer de bemoeienis en druk van de namaak-joden die met medewerking van de Zweden zelf het land in een multiculturele mislukking en catastrofe hebben gestort en daarom ook maar niet meegaan in deze wereldwijde opgetuigde coronahoax?

  Alsof Zweden nu zogenaamd voortvarend vrij optreedt en een eigen koers vaart, is m.i. bedrog. Dan had ze in alles zo voortvarend kunnen optreden en hadden ze nooit de grenzen verplicht van bovenaf open gezet voor hordes criminele vluchtelingen, waartussen maar weinig reëele en zuivere vluchtelingen zaten, die ook opgevangen hadden kunnen worden in veilige landen aldaar..

  Daarbij komt dat de echte vluchtelingen degene zijn die door Westerse proxy oorlogen en de door het Westen georkestreerde Arabische lente niet langer in vrede in hun geboorteland konden leven. Leven in vrede en in harmonie was volgens de VS, Israël en Saoedi-Arabië niet langer toegestaan omdat landen als Afghanistan, Libië, Egypte, Syrië, Irak, Tunesië geregeerd werden door verschrikkelijke machthebbers. Echter, dat waren of zijn standvastige machthebbers die niet buigen voor het fascistische westen. Da’s lullig, dus maakten de westerse fascistische machthebbers daarom van het halve Midden-Oosten maar eventjes een oorlogsgebied en dachten de westerlingen het recht te hebben miljoenen mensen uit te mogen moorden en kapot te maken en landen te plunderen en naar westerse model in te kunnen inrichten.

  Hoe dan ook, Zweden is wel het bewijs dat niets doen en de boel laten gaan beter werkt dan hysterisch en krankzinnig landen, economieën en burgers compleet en met leugens op slot gooien.

  18 likes
 • Brickshooter schreef:

  Jammer van dat laatste stukje.

  “We weten dat Covid-19 extreem gevaarlijk is voor oudere mensen”
  ONZIN!

  “Het loont dus om afstand te houden en handen te wassen,”
  ONZIN!

  10 likes
 • Erique schreef:

  De ouderen betalen nu de prijs voor het het gewoon door laten gaan van het openbare leven.Gisteren 173 doden & vandaag 84.

  5 likes
  • Jets schreef:

   “De ouderen betalen nu de prijs voor het het gewoon door laten gaan van het openbare leven.Gisteren 173 doden & vandaag 84.”

   Een iedere weldenkend mens weet dat groepsimmuniteit wordt opgebouwd door “het leven” gewoon door laten gaan. WIJ ALLEMAAL GAAN EEN KEER DOOD, Wordt toch wakker man, loop niet te raaskalen.

   De term “INTELLIGENTE LOCKDOWN” is een verzinsel van één of andere idioot. Gezonde voeding en schone lucht, beweging en rust, zijn essentieel voor een gezond leven. De rest is afhankelijk van externe factoren. ER ZIJN ZELFS JONGE MENSEN DIE CORONA TE PAKKEN HEBBEN. Maar ja, dat hebben ze aan hun leefstijl te danken; bespoten groente en fruit, plofkippen eten en ga zo maar door, weinig rust.

   Ik heb 2x de mazelen gehad en 2x de bof. Het idiote hiervan was, dat ik te jong was om “nee” tegen vaccinaties te zeggen. Eh, ik ben in de jaren ’60 geboren en heb pas in 1973 de bof en mazelen gehad (niet beide tegelijk).

   WE HEBBEN NIET VOOR NIETS EEN IMMUUNSYSTEEM.

   2 likes
 • freddy schreef:

  @Jets
  “Gezonde voeding en schone lucht, beweging en rust, zijn essentieel voor een gezond leven.”
  die ouderen die al verzwakt zijn, al aandoeningen hebben, hebben niet zoveel aan dit soort advies. die zijn kwetsbaarder voor dit virus.

  1 likes
 • x

  Check Also

  coronadoden

  38 coronadoden in één dag, maar niet heus: ‘Schandalig dit’

  Vandaag schreven de media dat er 38 ...

  hoogleraar

  Hoogleraar plaatst corona in perspectief: ‘Hoeveel mensen gaan er elke dag dood aan kanker?’

  We moeten accepteren dat de ziekenhuizen weer ...

  >