Universum

‘Marsdriehoek’ zichtbaar tijdens landing Curiosity (video)

Help mee door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op de avond dat het rijdende laboratorium Curiosity op Mars zal landen, is een ‘Marsdriehoek’ zichtbaar aan de zuidwestelijke avondhemel.

De planeten Mars en Saturnus en de ster Spica vormen rond 5 augustus laat in de avond een compacte driehoek.

Spica is de helderste ster in het sterrenbeeld Maagd. De ster staat ook bekend als Azimech, Spica Virginis en Alaraph. Spica is Latijn voor ‘Korenaar’.

Waagstukken

Marsrover Curiosity werd op 25 november vorig jaar gelanceerd vanaf ruimtevaartbasis Cape Canaveral in Florida. Het is een verbeterde versie van de karretjes die al eerder op de rode planeet zijn neergezet. De verkenner is een stuk zwaarder dan zijn voorgangers Spirit en Opportunity.

De wagen moet landen in de 154 kilometer brede krater Gale, aan de voet van een berg in die krater. De landing is één van de grootste waagstukken van de missie. Pathfinder stuiterde met een verzameling airbags Mars tegemoet, Spirit en Opportunity hadden een parachute en remraketten.

Vliegende kraan

Curiosity wordt op het oppervlak afgezet via een techniek die nog niet eerder is toegepast: een door remraketten aangedreven vliegende kraan zal de Marsrover aan kabels in het landingsgebied laten zakken en hem aan de grond zetten.

Volgens projectmanager Pete Theisinger is het Curiosity-team zich bewust van de risico’s. Bij elke landing op Mars is het een beetje nagelbijten, het is geen omgeving zonder risico’s, aldus Theisinger. Of alles goed is verlopen weet de vluchtleiding pas achteraf. De afdaling duurt zeven minuten, maar signalen van het ruimteschip doen er ruim veertien minuten over om de aarde te bereiken.

Bron: Spaceweather.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x