Homepagina » Universum » Ruimtezaken: de meest bizarre claims in de ruimte
forsale2934739874923423

Ruimtezaken: de meest bizarre claims in de ruimte

Afgelopen januari verklaarde Sylvio Langvein zich in een rechtbank in Quebec eigenaar van de planeten in ons zonnestelsel en vier manen van Jupiter.

Voor Langvein was het net zoiets als het verzamelen van postzegels. Bovendien wilde hij China voor zijn. Rechter Alain Michaud verklaarde de zaak in maart onontvankelijk.

Hij oordeelde dat de paranoïde Langvein misbruik maakte van het Canadese rechtssysteem. Het was inmiddels de 45e rechtszaak die hij had aangespannen. De zaak is bizar, maar niet ongekend.

“Af en toe denkt iemand dat er nog nooit aanspraak is gemaakt op de maan,” schreef ruimteadvocaat Virgiliu Pop van de Roemeense Ruimtevaartorganisatie. “De mensheid is vrij vergeetachtig dus de eiser kan voor ophef zorgen voordat het hele scenario zich jaren later weer herhaalt.”

Nu we een tijdperk binnengaan waarin mensen er voorstander van zijn dat de VS aanspraak maken op de maan en onderzoekers het plegen van mijnbouw op asteroïden bespreken is het wellicht interessant en relevant om te kijken naar personen die in het verleden hebben geprobeerd de rechtmatige eigenaar te worden van de maan, Mars en andere planeten en sterren.

In 2006 schreef Pop het boek Unreal Estate: The Men Who Sold The Moon. We kijken nu naar de meest vreemde gevallen die worden benoemd in het boek.

Erf de maan

Naar verluidt moest Alexander de Grote huilen toen zijn vriend filosoof Anaxarchos hem vertelde dat er ontelbare werelden bestaan in het universum. Zo veel werelden in het universum, en er was nog niet één die hij had veroverd.

In de achttiende eeuw zocht koning Frederick de Grote hulp van een genezer genaamd Aul Jurgen. In ruil voor de  miraculeuze genezing van de koning van Pruisen was de maan tot het einde der tijden eigendom van de familie van Jurgen.

In 1996 eiste één van de nakomelingen van Jurgen, Martin, het recht op de maan op. Het jaar daarop werd het verzoek door onderzoekers van het Institute for Air and Space Law in Leiden afgewezen omdat de Pruisische koning niet iets weg had kunnen geven wat niet van hem was.

Dean Lindsay

Op een avond in 1936 keek ene Dean Lindsay naar de maan en dacht bij zichzelf: “Die is van niemand.” Daarop stapte hij met een document naar de notaris van Pittsburgh waarin hij verklaarde eigenaar te zijn van alle planeten, eilanden in de ruimte of andere materie. Lindsay stierf in juni 1969, een maand voor de Apollo-maanlanding.

Nation of Celestial Space

Schrijver James Thomas Mangan richtte in 1949 in Evergreen Park in Illinois de Nation of Celestial Space op. Hij maakte aanspraak op alles in de ruimte. Mangan stuurde brieven naar 74 landen waarin hij de leiders vroeg zijn land formeel te erkennen. In 1948 diende hij een verzoek in tot VN-lidmaatschap. De internationale organisatie weigerde zijn verzoek in behandeling te nemen.

Lunar Embassy

Op 22 november 1980 maakte Dennis Hope uit San Francisco aanspraak op de maan. Hij richtte de Lunar Embassy op en begon het maanoppervlak hectare voor hectare te verkopen. Hope beweert inmiddels 3,6 miljoen eigenaars te hebben in 181 landen, waaronder George Lucas, Ron Howard, Carrie Fisher, leden van koninklijke families in zes landen, twee Amerikaanse oud-presidenten en diverse astronauten.

Moon Certificate

De website MoonCertificate.com hoeft zich naar eigen zeggen niet te verantwoorden voor aardse overheden. De site heeft het alleenrecht op de maan gekregen van de Marsraad van Koningen. Greys van Mars hebben de eigendomsrechten van de maan 7,2 miljoen jaar geleden verdeeld en later contact opgenomen met de eigenaar van de website. Als je geïnteresseerd bent kun je ook Uranus kopen.

Jemenieten van Mars

Nadat de Pathfinder van NASA in 1997 landde op Mars wilde een groep Jemenieten de ruimtevaartorganisatie aanklagen wegens schending van eigendomsrecht. Adam Ismail, Mustafa Khalil en Abdullah al-Umari beweerden de planeet 3000 jaar geleden van hun voorouders te hebben geërfd. Ze baseerden zich daarbij op mythologieën van de oude Sabaeanen en Himyarieten.

Asteroïde

Toen NEAR Shoemaker in 2001 op asteroïde 433 Eros landde beweerde Gregory Nemitz dat de steenklomp eigendom was van zijn bedrijf Orbital Development. Hij wilde naar eigen zeggen mijnbouw plegen op de asteroïde.

Nemitz stuurde de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell een brief waarin hij zijn onvrede uitte over de situatie nadat hem was verteld dat zijn claim indruiste tegen het Ruimteverdrag van 1967.

Waarzeggerij

Toen de Russische spiritualist en astrologe Marina Bayross hoorde dat NASA tijdens de Deep Impact-missie in 2006 een projectiel op komeet Tempel 1 zou afvuren was ze bezorgd dat het de hele mensheid zou beïnvloeden.

Bij de districtsrechtbank in Moskou eiste ze 8,7 miljard roebel morele schadevergoeding. Bayross beweerde dat de missie inbreuk maakte op het heilige der heiligen, haar intellectuele waarden en geloof in het belang van elk deeltje in het universum. Deze barbaarse ingreep in het leven van de kosmos en verstoring van de balans was volgens haar ongeoorloofd.

Op dezelfde manier waren Indiase astrologen in de zestiger jaren boos om het Apolloprogramma omdat de maan niet langer geschikt zou zijn voor waarzeggerij nadat de mens erop had gelopen.

Bron: Wired.com

Gerelateerd:

 Vind je deze info interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. rm -rf * sommige lezers zullen dit snappen.

  0 likes
 2. Nee, geen idee, maar na wat Googlen wel.

  0 likes
 3. Ja net zo achtelijk als dat onze maatschapij /koningin denkt dat de grond waar wij mensen en dieren etz op leven hun eigendom is,wat gewoon op criminele manier toegeeigend is,de aarde is van zichzelf en me mogen blij zijn dat we er mogen wonen,en als dit allemaal zo blijft,is het eigenlijk niet zo vreemd dat andere mensen zich dingen willen toe eigenen wat niet van hun is,andere hebben dat tenslotte tog ook gedaan !

  0 likes
 4. Het wordt tijd dat ik me ook maar iets toe eigen voordat alles vergeven is. Bij deze dan, claim ik de gehele Sombrero Galaxy op…zo, morgen maar effe bij de notaris langs gaan en ook vast wat For in outer space tolhuisjes ga bestellen die ik rond die galaxy in orbit wil brengen tzt

  http://apod.nasa.gov/apod/ap120311.html

  0 likes
 5. Geweldig, wat een air sommige mensen hebben..
  Ik zou zeggen, bouw een mooi huisje op een van de manen van Jupiter en oprotten, weer een zieke idioot minder…..

  0 likes
 6. De site heeft het alleenrecht op de maan gekregen van de Marsraad van Koningen. Greys van Mars hebben de eigendomsrechten van de maan 7,2 miljoen jaar geleden verdeeld en later contact opgenomen met de eigenaar van de website. Als je geïnteresseerd bent kun je ook Uranus kopen. Humor is nooit ver te zoeken haha. Ene erg onrealistisch om de maan te willen kopen of op te eisen dat geldt hier ook op aarde maar goed sommige mensen zijn gewoon van het padje af.

  0 likes
 7. @JAck: Mee eens, en daaruit volgt meteen dat landsgrenzen arbitrair en oneigenlijk zijn. Onze planeet heeft namelijk een RONDE vorm, ergo geen begin en geen eind. Hoe haal je het dan als denkend mens in je botte hoofd dit af te grenzen en daar legitimiteit en eigendomsrecht aan te ontlenen…???
  De mens tracht de natuur te bezitten in plaats van haar te eren, te respecteren en te laten opbrengen.Het komt uit een verkeerd verstaan van onze plaats als mens voort dat wij menen zelfs de ruimte van het ongekende te kunnen claimen.
  De in het artikel genoemde mensen zijn wel lekker tegendraads, dat dan weer wel 🙂

  0 likes
 8. Jack mee eens

  0 likes
 9. Doet me denken aan een programma over aboriginals. Die hebben niet eens een woord voor ‘bezit’ schijnt het. ‘Meer hebben’ betekent overigens vaak ook ‘minder vrij zijn’ , dus wil je het wel ?

  0 likes
 10. Ik claim bij deze het recht niets te claimen, voor de zekerheid…….

  0 likes
 11. Tsja, de Britten hebben de Malvinas eilanden geclaimd en de Amerikanen Hawaii. Het is ze gelukt ook. Maar het conflict is nog niet voorbij.

  0 likes
 12. Wat een gedoe over die eigendomsrechten van ons zonnestelsel. Blijkbaar is er geen enkele officiële instantie die erkent dat stukjes maan, Jupiter, Venus Mars of welk dan ook in bezit kan worden genomen door mensen.
  Blijkbaar hebben diezelfde instanties er geen enkel probleem mee om stukjes Aarde te verkopen aan wie maar het meeste geld bied?????
  Tom Cruise schijnt een stukje maan te bezitten, de vraag is echter niet “wat moet je daarmee”? maar van wie heeft hij dat gekocht, EN, hoe komt die persoon er aan??????

  0 likes
 13. Wout van den Berg

  Tsja, met het EGO aan het roer, zo ziet men, is alle gekheid mogelijk! Bizar hoor dit.

  0 likes
 14. Wellicht kunnen we in de nabije toekomst wel “vakanties naar de zon” boeken……

  0 likes
 15. [quote name=”Robijn”]Tsja, de Britten hebben de Malvinas eilanden geclaimd en de Amerikanen Hawaii. Het is ze gelukt ook. Maar het conflict is nog niet voorbij.[/quote]

  Toch raar dat de inwoners van de malvinas eilanden bij de britten willen horen en niet bij de Maxima`s ..

  0 likes
 16. Ben ik blij met mijn ideaal: huis, stoel, tafel, bed en kook- en eetgerei.
  Niet dat ik dat tot dusverre heb gerealiseerd helaas.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

anti-veroudering

Het nieuwe wonder voor anti-veroudering?

Volgens wetenschappers van de University of Pittsburgh ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Deze opvallende bloem helpt in de strijd tegen moeilijk behandelbare tumoren

Deze opvallende bloem helpt in de strijd tegen moeilijk behandelbare tumoren

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van ...

Zo veel fouten en onbeantwoorde vragen. Ngo's komen met kritisch rapport over onderzoek naar MH17-ramp

Zo veel fouten en onbeantwoorde vragen. Ngo’s komen met kritisch rapport over onderzoek naar MH17-ramp

Twee ngo’s onder leiding van de Maleisische ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.