Homepagina » Gezondheid » Waarom zoetjes in de koffie en light-frisdrank slecht zijn voor je gezondheid
Waarom zoetjes in de koffie en light-frisdrank slecht zijn voor je gezondheid

Waarom zoetjes in de koffie en light-frisdrank slecht zijn voor je gezondheid

Kunstmatige zoetstoffen zoals zoetjes zijn helemaal niet goed voor je. Volgens het tijdschrift ORTHOmagazine veroorzaken ze veranderingen in de darmflora met glucose-intolerantie en overgewicht tot gevolg.

Kunstmatige zoetstoffen als sacharine en aspartaam zijn erg populair. Per hoofd van de bevolking drinken we ieder jaar 30 liter light-frisdrank. Dan zijn er nog de zoetjes die in de koffie en thee gaan en vele andere voedingsmiddelen die kunstmatig gezoet worden, van jam tot chips.

Dat alles met het doel niet aan te komen of zelfs af te vallen. Bij dat doel worden door ORTHOmagazine grote vraagtekens geplaatst.

Het tijdschrift haalt internationale studies aan die laten zien dat kunstmatige zoetstoffen een averechts effect hebben en juist de glucose-intolerantie bevorderen. Bij glucose-intolerantie is er sprake van een verstoorde glucosehuishouding, het lichaam reageert minder goed op insuline. Vaak is het een voorbode van diabetes type 2.

Stevia

Overgewicht en glucose-intolerantie zijn twee handen op één buik. Uit onderzoek blijkt dat de samenstelling van de darmflora hierbij een cruciale rol speelt. Onderzoekers zijn al langer op zoek naar bewijs voor de zoetjes-paradox van de wereldwijde epidemie van overgewicht en obesitas. Ondanks het massale gebruik van kunstmatige zoetstoffen is er geen sprake van het afnemen van gewicht.

Studies met de natuurlijke zoetstof stevia tonen juist een omgekeerd effect aan: de glucosetolerantie neemt toe. De behoefte aan zoet is aangeleerd. Kiezen tussen suiker en kunstmatige zoetstoffen is als het kiezen uit twee kwaden. Het beste advies is om steeds minder zoet te eten en te drinken.

[ORTHO]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ronald
Ronald
5 jaren geleden

Ik heb al diabetes dus heb ik weinig andere keuze dan light frisdrank… dit doe ik al zeker 18 jaar en heb nergens last van. Als zoetstoffen echt zo slecht waren dan had ik daar allang iets van moeten merken. En ik heb ook geen obesitas 😉
Ook reageert mijn lichaam goed op insuline… maar die insuline komt logischerwijs niet van me zelf af. Anders was mijn suikerwaarde wel een stuk minder stabiel. Kortom…het verhaal hierboven bevat meerdere feiten die niet waar zijn. Ik ben zelf het bewijs 😉

peter
peter
Reactie op  Ronald
5 jaren geleden

Rot voor je dat je suikerziekte hebt, maar dat je door het hierdoor noodgedwongen drinken van light frisdrank geen obesitas hebt gekregen is natuurlijk geen bewijs voor het tegendeel van enkele zaken die in het artikel beschreven worden zoals jij beschrijft. Er staat nergens dat je explicitiet door het innemen van zoetstoffen obesitas krijgt.

En wellicht heb jij diabetes 1 ipv type 2? 😉

Pascal
Pascal
5 jaren geleden

Wat mij opvalt is dat iedereen loopt te klagen maar wat mij ook opvalt is dat iedereen mee gaat in de verhalen van iedereen.

Maar hoe zit het nu werkelijk?

Is de groep of persoon ooit wel eens gevraagd waarom wij het eten en drinken, naar mijn weten niet en dus blijven we maar roddelen en denken en weer roddelen en zo maken we elkaar gek.

Zou het niet zo kunnen zijn dat de frequentie waarin wij leven ons DNA heeft beïnvloed waardoor we veel suiker gingen eten en dat de Elite daar deze, misschien verstandige beslissing over genomen heeft

Ik ben erachter dat alles een reden heeft en dat alles positief is maar negatief gebracht word om van chaos naar orde te kunnen gaan.

Pedro
Pedro
5 jaren geleden

Waarom bang zijn voor natuurlijke suikers??? Eet er gewoon niet te veel van drink vooral water vanaf begin de middag en ga van je luie kont af en ga sporten. Dan maar minder TV kijken is alleen maar beter voor je, dan lees je maar 20 min een boek na het trainen.

Mensen die een bepaalde aandoening hebben en niet anders kunnen dan alternatieven gebruiker ok..voor de rest:

Luiheid in het onderhouden van je meest waardevolle biologisch apparaat in je leven..je lichaam. En dan huilen als een kind wanneer er een kras ontdekt wordt op je auto…. zo zelfbewust als een stuk steen…

o.a.zijn belangrijke onderdelen van leven zelfbewustzijn en discipline en dat moet ontwikkeld worden, dat wordt de meeste ontnomen door o.a. TV.

Trainen op de juiste manier is niet alleen gezond voor je lichaam maar ook voor je geest, het helpt.discipline op te bouwen.

Taart hier taart daar en dan zeuren dat je te dik bent….feestje hier uurtje tv kijken daar en maar zeuren dat je geen tijd heb om te sporten…

Ger
Ger
5 jaren geleden

De zoete smaak van suiker is verslavend, je wilt er steeds meer van. Ik merk het om mij heen. Mijn hubby bv heeft diabetes 2, en ik moet het er telkens aan herinneren dat hij ‘suiker’ heeft. Suiker, koolhydraten… Zoetigheden in het algemeen, hij kan er niet afblijven. Hij zegt wel eens als hij weer eens chagreinig heeft reageerd op mijn opmerkingen ‘sorry meid, ga ajb door met je waarschuwingen, want zelf ben ik te slap om er vanaf te blijven’. Ikzelf daarentegen drink nooit limonades.. alleen bronwater, en iedere avond een heerlijk glas rode biologische wijn. Ook doe ik geen suiker in mijn koffie en thee en ik doe rustig aan met koolhydraten, en verder let ik op wat er op etiketten staat. Dat is zo’n beetje een sport van mij geworden. En ik ben ook diabeet EN chronisch pijnpatiënt (ik gebruik medicinale canabis omdat ik heel slecht synthetisch pijnstillers verdraag) en ook heb ik meerdere auto-immuun aandoeningen. Ik eet zover mogelijk biologisch, dus vertel het mij maar…..

EllenB
EllenB
5 jaren geleden

Je kunt niet alle suiker en zoetstoffen over één kam scheren.
Aspartaam bevat bijv, veel zware metalen, o.a kwik.
Iedereen kan nagaan, dat dat niet goed kan zijn voor het lichaam.
Corn Sirop, is gemanipuleerde mais (GMO dus) en die naam hebben ze in de V.S al veranderd, omdat heel veel mensen producten met deze zoetstof niet meer kochten, door alle negatieve publiciteit hierover.
Witte suiker is inderdaad verslavend, en geeft te veel schommelingen, in de bloedsuikerspiegel.

Zelf gebruik ik kokosbloesemsuiker, Granberry siroop, Stevia, en producten die met maltitol gezoet zijn (deze laatste niet teveel, want die werkt laxerend)
Bij deze producten heb ik geen last van ‘bijwerkingen’.

Robbedoes
Robbedoes
Reactie op  EllenB
5 jaren geleden

Ik geloof een hoop, maar zware metalen in aspartaam?
Hier zou ik graag een bron van zien, want ik kan daar geen bewijzen van vinden.

Dolex
Dolex
5 jaren geleden

‘Studies met de natuurlijke zoetstof stevia tonen juist een omgekeerd effect aan: de glucosetolerantie neemt toe. De behoefte aan zoet is aangeleerd. Kiezen tussen suiker en kunstmatige zoetstoffen is als het kiezen uit twee kwaden. Het beste advies is om steeds minder zoet te eten en te drinken.’

Dus stevia is wel goed? Dan is dit een rare alinea.

paul
paul
5 jaren geleden

Denk het wel stevia is een natuurlijke plant .

jro
jro
4 jaren geleden

Ik gebruik sinds een jaar het oeroude sacharinezoetje Hermesetas, waarbij één minipilletje genoeg is voor een beker thee of kopje koffie.
Geen bijsmaak en ik combineer koffie en thee doorgaans met de maaltijd of iets bij de thee of koffie, dan reageert m.i. de insuline regelmatig vanwege suikers in de maaltijd of koekje. Geen nadelige effecten opgemerkt. Te koop o.a. bij Kruidvat (grote 4 euro) en bij Kalisvaart, Den Haag, voor de platte versie op zak(2,50 euro), gaat prima.

x

Check Also

overgewicht. scaled

Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

Om gezond te vermageren is in de ...

ua nfn kinderobesitas

Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

Er is een ware crisis gaande, die ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

10
0
We lezen graag je reactie!x