Financieel

Wall Street-icoon Rajat Gupta de gevangenis in

Help mee door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voormalig topman van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs Rajat Gupta is in de Verenigde Staten veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens handel met voorkennis.

De straf is veel lager dan de eis van het OM. Gupta moet wel nog een boete van 5 miljoen dollar (3,6 miljoen euro) betalen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Als lid van de raad van bestuur tipte Gupta een bevriende investeerder, Raj Rajaratnam, over belangrijke ontwikkelingen bij de bank, nog voordat andere partijen daarvan wisten. Rajaratnam gebruikte de informatie om flink winst te maken op de beurs.

Reputatie

Rajaratnam werd vorig jaar zelf veroordeeld tot 11 jaar cel. Door zijn handel met voorkennis in aandelen verdiende hij in totaal meer dan 60 miljoen dollar.

Openbaar aanklager Preet Bharara stelde dat Gupta de zwaarwegende consequenties van zijn misdaad moet dragen. Hij hoopt dat de straf anderen zal afschrikken. De reputatie die Gupta door de tijd heen heeft opgebouwd, is door zijn gedrag voor eeuwig aangetast, aldus Bharara.

Het OM in New York had aanvankelijk 10 jaar gevangenisstraf geëist. Gupta had de rechter verzocht om een taakstraf uit te voeren in Rwanda, maar dat verzoek werd afgewezen.

Procter & Gamble

Tijdens de uitspraak werd de zakenman vergezeld door zijn vrouw, dochters en andere familieleden, maar hij toonde na het vonnis geen enkele emotie.

Eerder was Gupta adviseur voor McKinsey & Co. en bestuurslid van Procter & Gamble. Hij ‘hielp’ als filantroop de ziekte malaria bestrijden in Afrika.

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sheyan
Sheyan
11 jaren geleden

Vooral niet gaan juichen nu. Een gevangenisstraf van 2 jaar is sowieso een lachertje en buiten dat, is het oppassen dat nu niet de schijn wordt gewekt dat men “goed” bezig is met berechten van topmensen. Dit kan evenzo goed een zoethoudertje zijn.
Opmerkelijk vind ik zijn verzoek om een taakstraf uit te voeren in Rwanda. Wat wilde die daar?

Alpha
Alpha
11 jaren geleden

It has begun…

m&m
m&m
11 jaren geleden

toonde geen enkele emotie?
natuurlijk niet hebben geen gevoel.

jeffrey
jeffrey
11 jaren geleden

waarschijnlijk ging hij in rwanda het zelfde doen als demmink in turkijen

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x