Natuur en Milieu

Permacultuur: terug naar de natuur in de Cubaanse landbouw

Help mee door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Cubaanse overheid wil het grootste deel van de huidige voedselimport zelf gaan produceren. Met permacultuur, landbouw in harmonie met lokale ecosystemen, en zelfvoorzienende landbouw wordt hier in het oosten van het land al aan gewerkt.

Damaris González en Omar Navarro uit Santiago de Cuba verbouwen al hun eten zelf. Ze combineren al zeven jaar lang agro-ecologische technieken met verstandig gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Samen met 10 anderen volgden ze een training van negen maanden over permacultuur.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In Cuba zijn meer dan 1000 mensen getraind als promotor van permacultuur. Deze mensen nemen een nieuwe levensstijl aan, dichter bij de natuur en met meer gevoel voor en kennis van die natuur. Op die manier ontstaat er een heilzame relatie met de omgeving.

“We moesten onszelf deprogrammeren voordat we begonnen met deze technieken,” zeiden González en Navarro. “Als je je hele leven op dezelfde manier gewerkt hebt, is het moeilijk te geloven dat het mogelijk is te stoppen met het gebruik van chemicaliën.”

González gebruikt wormenhumus en compost om natuurlijke meststoffen te maken zonder chemicaliën. “Ons voedsel is daardoor gezonder,” zei ze. “Wat we overhouden verkopen we tegen lagere prijzen dan die op de markt gevraagd worden.”

Plattelandsbewoners worden al 17 jaar gestimuleerd om biologisch voedsel te produceren. Permacultuur werd in de jaren negentig op Cuba geïntroduceerd als antwoord op de economische crisis die volgde op het instorten van de Sovjet-Unie.

De overheid wil de ethiek van de zorg voor de aarde, mensen en dieren in harmonie met de natuur volgen. De systemen maken gebruik van organisch afval als meststof, opgevangen regenwater en gediversifieerde gewassen. Het energiegebruik wordt zoveel mogelijk beperkt.

[IPS]

4.5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
frans
frans
9 jaren geleden

Als wereldleiders en leiders van landen overal ter wereld harmonie willen, en meer verbonden zijn met de natuur zoals hier in Cuba en op vele andere plaatsen zijn weg vind en wordt gedaan dan zijn er geen aanslagen meer in Parijs of waar dan ook een land naar keuze waar zo’n aanslag zou moeten plaatsvinden om desintegratie en disharmonie te brengen en chaos .
We weten toch onderhand wel dat verdeling en verdeeldheid , chaos en doden, heersers nog meer macht in de hand werkt.

Heersers zoals er dozijnen van zijn in heel de wereld maar vooral in de westerse die we steeds maar weer geloven omdat ze beloftes doen waaruit moet blijken dat we beschermd worden maar het tegendeel bewerkstelligen met als doel de vrije wil te vernietigen, op alle onze zintuigorganen!.
Ja… want wat wil je horen, zien, voelen, waarnemen als al het nieuws bedrog in de hand werkt?

Douwe Beerda
Douwe Beerda
9 jaren geleden

Om permacultuur meer bekendheid te geven hebben we het afgelopen jaar gewerkt aan een serie introductie artikelen. Inmiddels hebben we 12 artikelen (zie hieronder) die allemaal op een eigen schaal permacultuur toelichten. Van mensen die geen eigen grond hebben tot aan mensen die hun boerenbedrijf meer willen gaan inrichten met permacultuur en alles ertussen in.

We willen eenieder met interesse in permacultuur uitnodigen 1 of meerdere van deze artikelen te delen met vrienden, familie en kennissen zodat permacultuur in 2015 grootschalige bekendheid krijgt in het Nederlandse taalgebied.

Laten we op die manier 2015 het jaar van de praktische oplossingen maken waarin permacultuur een absolute hoofdrol heeft te spelen! 😀

Tuinieren zonder eigen grond:
http://www.permacultuurnederland.org/wp/?page_id=216

De kruidenspiraal:
http://www.permacultuurnederland.org/wp/?page_id=256

De gemakkelijke (permacultuur) moestuin:
http://www.permacultuurnederland.org/wp/?page_id=232

Van grasveld tot groentetuin:
http://www.permacultuurnederland.org/wp/?page_id=239

De 7 lagen beplanting van een eetbare bostuin:
http://www.permacultuurnederland.org/wp/?page_id=243

Bouw je eigen geodome broeikas:
http://www.permacultuurnederland.org/wp/?page_id=742

De (permacultuur) buurtmoestuin:
http://www.permacultuurnederland.org/wp/?page_id=246

10 voordelen van gemeenschapstuinen:
http://www.permacultuurnederland.org/wp/?page_id=251

Permacultuur op de boerderij:
http://www.permacultuurnederland.org/wp/?page_id=783

Gezonde levende gronden:
http://www.permacultuurnederland.org/wp/?page_id=292

Biodiversiteit, de bouwsteen van ons leven:
http://www.permacultuurnederland.org/wp/?page_id=732

Permacultuur, een introductie:
http://www.permacultuurnederland.org/wp/?page_id=270

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x