Homepagina » Natuur en Milieu » Waarom zwemmen vissen tegen de stroom in?
Waarom zwemmen vissen tegen de stroom in?

Waarom zwemmen vissen tegen de stroom in?

De Oostenrijkse natuurwetenschapper, uitvinder, filosoof en boswachter Viktor Schauberger sprak de taal van de natuur. Dankzij zijn waarnemingsvermogen en intuïtie begreep hij hoe sterk dieren, planten, stenen, water en bodems met elkaar verbonden zijn. Schauberger was de eerste wetenschapper die begreep hoe forellen tegen watervallen kunnen opzwemmen.

Hij ontdekte dat vissen stroomopwaarts vluchten als ze ergens van schrikken. “Waarom vluchten ze niet stroomafwaarts?” vroeg hij zich af. “Dan kunnen ze toch sneller weg zijn?” In de literatuur was geen verklaring voor dit gedrag te vinden.

Schauberger kende een beek waarin een grote forel een vaste plek in de stroom had. Vijfhonderd meter stroomopwaarts van de forel liet hij zijn collega’s op een afgesproken plek 100 liter warm water in de beek stromen. De forel, die tot dat moment roerloos in de stroom had gelegen, reageerde bijna gelijk door heftig met staart en vinnen te slaan. De vis werd door het water meegesleurd en verdween stroomafwaarts uit het zicht. Het duurde enige tijd voordat de forel weer was teruggekeerd op zijn vaste stek.

Tijdens een lentenacht zat Schauberger naast een waterval. In het heldere water kon hij de bewegingen van de vissen goed volgen. Ze gingen plotseling aan de kant voor een grote forel. Aan de voet van de waterval danste het dier met grote draaiende bewegingen. Halverwege de waterval maakte hij een buiteling om vervolgens met een krachtige staartslag het laatste stuk te overwinnen. Eenmaal boven verdween de vis met rustige bewegingen stroomopwaarts. Hoe kreeg de forel dit voor elkaar?

Schauberger had de volgende verklaring: elke rivier die op een natuurlijke manier kan stromen en bewegen, bouwt een energiestroom op die tegen de waterstroomrichting ingaat. Deze energiestroom houdt de waterstroom in bedwang. Vissen gebruiken deze energiestroom als ze roerloos in de waterstroom liggen en als ze tegen watervallen opzwemmen. De energiestroom zuigt de vissen als een wervelwind opwaarts.

Volgens Schauberger verklaart deze energie ook waarom bepaalde waterplanten stroomopwaarts wijzen. Hoe meer ze stroomopwaarts wezen, hoe beter de temperatuur en de kwaliteit van het beekwater waren.

Dergelijke beken hadden vaak een bemoste bedding. Zelfs na de zwaarste stortbuien bleef het mos op de stenen zitten. Als het beekwater kan bewegen zoals het wil, verklaarde Schauberger, ondervindt het de minste wrijving met zijn bedding.

Om deze theorie te bewijzen liet Schauberger water door een rechte en door een spiraalvormige koperen buis stromen. Bij de spiraalvormige buis ondervond het water de minste weerstand. Toen hij kleurstoffen toevoegde aan het water, zag hij dat water in de rechte buis geneigd was om te gaan spiralen. Alles wees erop dat de vorm van de buis het water daarin belemmerde. Schauberger begon water als het levensbloed van de aarde te zien.

[Epoch Times]


Vond je dit waardevol? Deel het dan met iedereen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Eigenwijze mensen gaan ook altijd tegen de stroom in

  6 likes
 2. De man vergeet de drang om te paren no matter what. De zalm heeft miljoenen jaren de tijd gehad om een strategie te verzinnen om stroomopwaarts tegenop watervallen te zwemmen. Diegene die het niet haalde gaf zijn genen niet door. Natuurlijke selectie.

  3 likes
  • Waar komt die drang vandaan? Hoe ontstaat die drang? Je bedoelt natuurlijke selectie als blind mechanisme? Dit is één van de grootste aannames in de evolutietheorie. De vraag of het ook nieuwe soorten kan voortbrengen valt toch niet te achterhalen. Waar zijn de triljoenen overgangsvormen? Een beetje serieus graafwerk zal vaak wat moeten aantreffen. Het heelal, de natuur, het leven, alles werkt vanuit bepaalde basis principes. Het is geen blind mechanisme.

   Maar wat die zalm betreft kan kloppen. Een variatie van bestaand genetisch materiaal binnen het basistype ‘zalm’ Zo zag Darwin dit ook bij de vogeltjes. De vinken op de Galapagos-eilanden. Macro en micro evolutie. Bij genoeg micro evolutie krijg je uiteindelijk macro evolutie? Nee, ik ben bang dat er alleen micro evolutie bestaat en ook dit is geen blind mechanisme.

   1 likes
   • Nee, met drang bedoel ik de natuurlijke behoefte om terug te gaan naar de geboortegrond waar je als zalm geboren bent. (Een veilige omgeving) Er zit een zin achter deze drang. Het feit dat ze watervallen moeten overwinnen om er te komen vallen de mindere zalmen af omdat ze het niet halen. Dit zorgt ervoor dat alleen de sterkste het halen, en zo de populatie in top conditie houdt door de sterkste genen door te geven. Dat beren een deel ervan opeet, tja dat is het risico. Zolang dat maar een paar procent is heeft het soort toch de overhand. Een blind mechanisme zou ik het niet willen noemen. Het heeft een goede reden om het zo uit te voeren. Dat zalmen hierna het loodje leggen geeft aan dat de soort na geboorte tot volwassenheid maar een doel voor ogen heeft; Voortplanting. Het bewijs dat deze strategie succesvol is; Ze zijn er nog. Anders waren ze allang uitgestorven.

    1 likes
 3. Schauberger begon water als het levensbloed van de aarde te zien.
  Toen pas? Dan wastie ook niet echt bijster slim…

  1 likes
 4. En ik maar denken dat tegen de stroom in zwemmen te maken heeft met het opbouwen van momentum (explosieve kracht) en beheersing van de beweging (balans).
  Probeer met stormkracht in de rug maar eens te lopen. (dat wordt rollen)
  Daarentegen beheers je dat met wind tegen een stuk beter. (weliswaar met heel veel concentratie en kracht)

  1 likes
 5. omdat hun vinnen overhoop kunnen geraken als ze mét de wind méé staan …. Vergelijk met vogels.

  0 likes
 6. Marcel Vaan Haute

  Omdat hun vinnen overhoop gaan staan als ze mét de stroom méé zitten …. Vergelijk met vogels.

  0 likes
 7. Kwallen gaan ook tegen de stroom in.

  0 likes
 8. Die Viktor Schauberger was niet zo maar een boswachter. Lees het boek over zijn leven, geschreven door R Guepin. ” Eenoog in het land van de blinden ” de herontdekking van aether.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het is er waarschijnlijk nog steeds. Volgens een onderzoeker kunnen we hier leven vinden op Mars

Het is er waarschijnlijk nog steeds. Volgens een onderzoeker kunnen we hier leven vinden op Mars

Er zijn allerlei aanwijzingen dat er ooit ...

Ligt diep in onze planeet nog een andere aarde verscholen? Dit zet je aan het denken

Ligt diep in onze planeet nog een andere aarde verscholen? Dit zet je aan het denken

Op 13 juni 2014 kondigden wetenschappers aan ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.