Binnenland

Waarschijnlijk burgerdoden door Nederlandse straaljagers. Waarom houdt Defensie de kaken stijf op elkaar?

Help mee door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bij luchtaanvallen die uitgevoerd zijn door Nederlandse straaljagers in Syrië en Irak, zijn waarschijnlijk meerdere burgerslachtoffers gevallen.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt op dit moment vier bombardementen die door Nederlandse F-16’s in Syrië en Irak zijn uitgevoerd. Terwijl de Nederlandse operaties in Syrië sowieso al tegen het internationaal recht ingaan, blijkt nu dat er daarbovenop ook nog eens onschuldige slachtoffers bij zijn gevallen. Ook de transparantie over de luchtaanvallen is ver te zoeken: Nederland verbergt meer informatie over luchtaanvallen dan landen als Saoedi-Arabië en de Emiraten. Waarom praat het ministerie van Defensie liever niet over dit onderwerp?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

We leven in een tijd dat niks ongezien blijft, en leugens steeds sneller achterhaald worden door de waarheid. De Nederlandse overheid voerde tussen oktober 2014 en juni 2016 maar liefst 1800 luchtaanvallen uit in Syrië en Irak. Het waren inspanningen die ‘zeer gewaardeerd’ werden door de Verenigde Staten. Defensie bleef, opmerkelijk genoeg, heel erg stil over eventuele burgerslachtoffers die bij de Nederlandse bombardementen zijn gevallen. Enkel in februari vorig jaar meldde het ministerie van Defensie dat er maar twee gevallen bekend zijn waarbij mogelijk burgerslachtoffers zijn gevallen. Nu zijn daar opnieuw twee gevallen bijgekomen. Feitenonderzoeken moeten aantonen of er strafbare feiten gepleegd zijn door militairen. Als dat het geval is, kan een strafrechtelijk onderzoek worden gestart naar de betrokken militairen, terwijl de top (die de orders heeft gegeven) vrijuit gaat. Onderzoekscollectief Airwars, een organisatie die luchtaanvallen van de internationale coalitie en het aantal burgerslachtoffers ervan bijhoudt, zegt dat het onwaarschijnlijk is dat er bij de 1800 Nederlandse luchtaanvallen maar vier keer burgerslachtoffers zijn gevallen. Airwars heeft inmiddels elf keer aan het Nederlandse ministerie van Defensie gevraagd of het betrokken was bij één van de incidenten, maar Nederland heeft als enige Europese land helemaal niet gereageerd.

Oorlogsmisdaden

Airwars doet al jaren onderzoek naar burgers die zijn omgekomen door luchtaanvallen van de internationale coalitie en maakt hierbij gebruik van zowel open bronnen als mensen ter plekke. Het onafhankelijk onderzoekscollectief schat op basis van eigen onderzoek dat er bij luchtaanvallen van de internationale coalitie in totaal tussen de 3800 en 6000 burgerslachtoffers zijn gevallen. Hoeveel burgerslachtoffers er bij de Nederlandse bombardementen precies zijn gevallen wil het ministerie van Defensie niet zeggen. Ook de plekken, aantallen en tijdstippen worden niet vrijgegeven. Volgens Commandant der Strijdkrachten generaal Middendorp worden daarover geen mededelingen gedaan in het belang van ‘de veiligheid van de Nederlandse militairen’. Vrij opmerkelijk, aangezien er niemand om persoonsgegevens vraagt. Dat hij dit ook doet uit eigenbelang met het oog op eventuele vervolgingen voor het plegen van oorlogsmisdaden, vertelt hij er niet bij. Alle Nederlandse bombardementen in Syrië zijn namelijk tegen het internationaal recht. Ook hij weet dit.

Internationaal recht

De luchtaanvallen die worden uitgevoerd door de Nederlandse luchtmacht zijn tegen het internationaal recht; hier heeft De Stille Waarheid eerder over geschreven. Het wordt steeds waarschijnlijker dat bij deze illegale operaties ook burgerslachtoffers zijn gevallen, wat betekent dat er dus ook oorlogsmisdaden zijn begaan. Wij willen minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en alle personen die onder haar gezag vallen hierbij herinneren aan artikel 1, 2, 3 en 4 van de Neurenbergse principes:

  • Iedereen die een handeling verricht die gelijkstaat aan een misdaad naar internationaal recht is daar aansprakelijk voor en kan daarvoor gestraft worden.
  • Het feit dat het nationaal recht geen straf bepaalt voor een handeling die gelijkstaat aan een misdaad naar internationaal recht, ontheft de persoon die de handeling verrichtte niet van zijn aansprakelijkheid naar internationaal recht.
  • Het feit dat de persoon die een handeling verrichtte die gelijkstaat aan een misdaad naar internationaal recht, dat gedaan heeft als staatshoofd of als verantwoordelijk overheidsambtenaar, ontheft deze niet van zijn aansprakelijkheid naar internationaal recht.
  • Het feit dat een persoon gevolg gaf aan een bevel van zijn overheid of een hogergeplaatste, ontheft hem niet van zijn aansprakelijkheid naar internationaal recht, mits een morele keuze voor hem of haar in feite mogelijk was.
Transparantie

Van de twaalf coalitielanden die in Irak en Syrië bombarderen, staat Nederland qua transparantie onderin op de tiende plaats. Defensie publiceerde weliswaar wekelijks een overzicht van de militaire acties, maar vertelde daarbij niet hoe vaak, wanneer en waar er is gebombardeerd. Landen als Rusland, de VS, maar ook Saoedi-Arabië en de Emiraten zijn een stuk opener over dit soort informatie. Dit zou ons in principe wakker moeten schudden. Het is hoog tijd dat het ministerie van Defensie een stuk transparanter gaat worden naar de Nederlandse burger toe. Door dit soort data verborgen te houden, is het bijna onmogelijk om uit te zoeken of er bij een luchtaanval burgerslachtoffers zijn gevallen of niet. Ook valt niet uit te zoeken of de Nederlandse luchtmacht inderdaad enkel tegen IS heeft gevochten, of dat ze ook andere doelen heeft bestookt.

Gevolgen

Door deze onprofessionele actie tracht het ministerie van Defensie haar eigen gang te gaan zonder verder rekening te houden met het internationaal recht of de publieke opinie. Het grootste deel van de bevolking stond namelijk niet achter de bombardementen. Nu dit toch gebeurd is, hebben de Nederlandse burger (die meebetaalde aan de missie), maar ook familieleden van de Syrische en Iraakse burgerslachtoffers het volste recht om te zien waar en wanneer de (illegale) operaties zijn uitgevoerd.

Natuurlijk is het niet slim om alle operationele details over militaire missies op het internet te zetten, maar er is een groot verschil tussen voorzorgsmaatregelen en totale radiostilte. Bij een samenwerking tussen vijf soevereine staten is het heel lastig om te weten wie verantwoordelijk is voor burgerdoden. Het zou best kunnen zijn dat door de gebrekkige informatie die ministeries verstrekken soms onterecht een land wordt beschuldigd. Als zij echter datum en plaats noemen van uitgevoerde aanvallen, kunnen we verantwoordelijkheid uitsluiten. Dat is cruciaal in de eindverantwoordelijkheid voor eventuele compensatie van de burgerslachtoffers, maar ook voor eventuele strafrechtelijke vervolgingen. En daar zitten ze bij Defensie duidelijk niet op te wachten.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op De Stille Waarheid.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter
Peter
6 jaren geleden

Decennia lang zitten we hier al naar de absurde herrie te luisteren van de luchtmacht, voor de “oefeningen” zoals dat dan wordt genoemd. 40.000 uur in de laatste 13 jaar alleen al. En hier was het dus allemaal voor. Ik vraag me steeds af; als IK nou in zo’n bak zou vliegen, zou ik dan een knop kunnen indrukken in de wetenschap dat beneden mij alles uit elkaar spat, terwijl ik NIET weet wie daar precies is en waarom? Dat is toch exact hetzelfde als MOORD ? Ik begrijp niet hoe iemand dat kan zien als “werk” en dan na de gedane operatie weer leuk de eigen kindjes thuis gaat bellen zo van; hallo jongens het gaat goed met pappa… ik kom binnenkort weer thuis want pappa heeft zijn werk goed gedaan. Ja hoor, Nederland is op “Vredesmissie”…. met wapentuig. Wie nu nog met de hand aan de pet militair is voor de Staat, en daar alles zonder zelf na te denken voor doet en offert, zelfs het eigen leven, is anno 2017 toch echt wel de diepst slapende mens…
En hier laat ik het maar bij voordat mijn woede parten gaat spelen.

Joke Janssen
Joke Janssen
6 jaren geleden

Tuurlijk als NL is houd men de kaken stijf op elkaar, maar owee als het Rusland was,,,

andré
andré
6 jaren geleden

met een vinger naar de “schuldige” wijzen ……..wie is de “echte” schuldige ?
De wapen industrie ? De economie ? De religies ?

Tja ik wist het niet (achteraf) ik deed mijn werk …?
;
Een wijs “mens” zij eens ; hij die zonder zonde is werpen de eerste steen ……
en een ander ; hij die het zwaard grijpen zal door het zwaard vergaan….
Ja heb best goed geluisterd (toen ik nog jong was ,is nu over)

Rob Steenwinkel
Rob Steenwinkel
6 jaren geleden

Niemand begrijpt die oorlog in het Midden-Oosten…..NIEMAND……er staan 12 partijen tegenover elkaar en dan moet Nederland omdat wij een kolonie zijn van de VS eventjes gaan meedoen!
Maar in feite hebben ze dan uiteindelijk toch goed werk gedaan want het enige wat de VS wil is zoveel mogelijk doden meer niet en Nederland heeft daarbij heel goed meegeholpen!
Dus ga naar Lex om lintjes en koninklijke onderscheidingen op te halen!

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x