Homepagina » Binnenland » Waarschijnlijk burgerdoden door Nederlandse straaljagers. Waarom houdt Defensie de kaken stijf op elkaar?
Waarschijnlijk burgerdoden door Nederlandse straaljagers. Waarom houdt Defensie de kaken stijf op elkaar?

Waarschijnlijk burgerdoden door Nederlandse straaljagers. Waarom houdt Defensie de kaken stijf op elkaar?

Bij luchtaanvallen die uitgevoerd zijn door Nederlandse straaljagers in Syrië en Irak, zijn waarschijnlijk meerdere burgerslachtoffers gevallen.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt op dit moment vier bombardementen die door Nederlandse F-16’s in Syrië en Irak zijn uitgevoerd. Terwijl de Nederlandse operaties in Syrië sowieso al tegen het internationaal recht ingaan, blijkt nu dat er daarbovenop ook nog eens onschuldige slachtoffers bij zijn gevallen. Ook de transparantie over de luchtaanvallen is ver te zoeken: Nederland verbergt meer informatie over luchtaanvallen dan landen als Saoedi-Arabië en de Emiraten. Waarom praat het ministerie van Defensie liever niet over dit onderwerp?

We leven in een tijd dat niks ongezien blijft, en leugens steeds sneller achterhaald worden door de waarheid. De Nederlandse overheid voerde tussen oktober 2014 en juni 2016 maar liefst 1800 luchtaanvallen uit in Syrië en Irak. Het waren inspanningen die ‘zeer gewaardeerd’ werden door de Verenigde Staten. Defensie bleef, opmerkelijk genoeg, heel erg stil over eventuele burgerslachtoffers die bij de Nederlandse bombardementen zijn gevallen. Enkel in februari vorig jaar meldde het ministerie van Defensie dat er maar twee gevallen bekend zijn waarbij mogelijk burgerslachtoffers zijn gevallen. Nu zijn daar opnieuw twee gevallen bijgekomen. Feitenonderzoeken moeten aantonen of er strafbare feiten gepleegd zijn door militairen. Als dat het geval is, kan een strafrechtelijk onderzoek worden gestart naar de betrokken militairen, terwijl de top (die de orders heeft gegeven) vrijuit gaat. Onderzoekscollectief Airwars, een organisatie die luchtaanvallen van de internationale coalitie en het aantal burgerslachtoffers ervan bijhoudt, zegt dat het onwaarschijnlijk is dat er bij de 1800 Nederlandse luchtaanvallen maar vier keer burgerslachtoffers zijn gevallen. Airwars heeft inmiddels elf keer aan het Nederlandse ministerie van Defensie gevraagd of het betrokken was bij één van de incidenten, maar Nederland heeft als enige Europese land helemaal niet gereageerd.

Oorlogsmisdaden

Airwars doet al jaren onderzoek naar burgers die zijn omgekomen door luchtaanvallen van de internationale coalitie en maakt hierbij gebruik van zowel open bronnen als mensen ter plekke. Het onafhankelijk onderzoekscollectief schat op basis van eigen onderzoek dat er bij luchtaanvallen van de internationale coalitie in totaal tussen de 3800 en 6000 burgerslachtoffers zijn gevallen. Hoeveel burgerslachtoffers er bij de Nederlandse bombardementen precies zijn gevallen wil het ministerie van Defensie niet zeggen. Ook de plekken, aantallen en tijdstippen worden niet vrijgegeven. Volgens Commandant der Strijdkrachten generaal Middendorp worden daarover geen mededelingen gedaan in het belang van ‘de veiligheid van de Nederlandse militairen’. Vrij opmerkelijk, aangezien er niemand om persoonsgegevens vraagt. Dat hij dit ook doet uit eigenbelang met het oog op eventuele vervolgingen voor het plegen van oorlogsmisdaden, vertelt hij er niet bij. Alle Nederlandse bombardementen in Syrië zijn namelijk tegen het internationaal recht. Ook hij weet dit.

Internationaal recht

De luchtaanvallen die worden uitgevoerd door de Nederlandse luchtmacht zijn tegen het internationaal recht; hier heeft De Stille Waarheid eerder over geschreven. Het wordt steeds waarschijnlijker dat bij deze illegale operaties ook burgerslachtoffers zijn gevallen, wat betekent dat er dus ook oorlogsmisdaden zijn begaan. Wij willen minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en alle personen die onder haar gezag vallen hierbij herinneren aan artikel 1, 2, 3 en 4 van de Neurenbergse principes:

 • Iedereen die een handeling verricht die gelijkstaat aan een misdaad naar internationaal recht is daar aansprakelijk voor en kan daarvoor gestraft worden.
 • Het feit dat het nationaal recht geen straf bepaalt voor een handeling die gelijkstaat aan een misdaad naar internationaal recht, ontheft de persoon die de handeling verrichtte niet van zijn aansprakelijkheid naar internationaal recht.
 • Het feit dat de persoon die een handeling verrichtte die gelijkstaat aan een misdaad naar internationaal recht, dat gedaan heeft als staatshoofd of als verantwoordelijk overheidsambtenaar, ontheft deze niet van zijn aansprakelijkheid naar internationaal recht.
 • Het feit dat een persoon gevolg gaf aan een bevel van zijn overheid of een hogergeplaatste, ontheft hem niet van zijn aansprakelijkheid naar internationaal recht, mits een morele keuze voor hem of haar in feite mogelijk was.
Transparantie

Van de twaalf coalitielanden die in Irak en Syrië bombarderen, staat Nederland qua transparantie onderin op de tiende plaats. Defensie publiceerde weliswaar wekelijks een overzicht van de militaire acties, maar vertelde daarbij niet hoe vaak, wanneer en waar er is gebombardeerd. Landen als Rusland, de VS, maar ook Saoedi-Arabië en de Emiraten zijn een stuk opener over dit soort informatie. Dit zou ons in principe wakker moeten schudden. Het is hoog tijd dat het ministerie van Defensie een stuk transparanter gaat worden naar de Nederlandse burger toe. Door dit soort data verborgen te houden, is het bijna onmogelijk om uit te zoeken of er bij een luchtaanval burgerslachtoffers zijn gevallen of niet. Ook valt niet uit te zoeken of de Nederlandse luchtmacht inderdaad enkel tegen IS heeft gevochten, of dat ze ook andere doelen heeft bestookt.

Gevolgen

Door deze onprofessionele actie tracht het ministerie van Defensie haar eigen gang te gaan zonder verder rekening te houden met het internationaal recht of de publieke opinie. Het grootste deel van de bevolking stond namelijk niet achter de bombardementen. Nu dit toch gebeurd is, hebben de Nederlandse burger (die meebetaalde aan de missie), maar ook familieleden van de Syrische en Iraakse burgerslachtoffers het volste recht om te zien waar en wanneer de (illegale) operaties zijn uitgevoerd.

Natuurlijk is het niet slim om alle operationele details over militaire missies op het internet te zetten, maar er is een groot verschil tussen voorzorgsmaatregelen en totale radiostilte. Bij een samenwerking tussen vijf soevereine staten is het heel lastig om te weten wie verantwoordelijk is voor burgerdoden. Het zou best kunnen zijn dat door de gebrekkige informatie die ministeries verstrekken soms onterecht een land wordt beschuldigd. Als zij echter datum en plaats noemen van uitgevoerde aanvallen, kunnen we verantwoordelijkheid uitsluiten. Dat is cruciaal in de eindverantwoordelijkheid voor eventuele compensatie van de burgerslachtoffers, maar ook voor eventuele strafrechtelijke vervolgingen. En daar zitten ze bij Defensie duidelijk niet op te wachten.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op De Stille Waarheid.Vond je dit belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. Decennia lang zitten we hier al naar de absurde herrie te luisteren van de luchtmacht, voor de “oefeningen” zoals dat dan wordt genoemd. 40.000 uur in de laatste 13 jaar alleen al. En hier was het dus allemaal voor. Ik vraag me steeds af; als IK nou in zo’n bak zou vliegen, zou ik dan een knop kunnen indrukken in de wetenschap dat beneden mij alles uit elkaar spat, terwijl ik NIET weet wie daar precies is en waarom? Dat is toch exact hetzelfde als MOORD ? Ik begrijp niet hoe iemand dat kan zien als “werk” en dan na de gedane operatie weer leuk de eigen kindjes thuis gaat bellen zo van; hallo jongens het gaat goed met pappa… ik kom binnenkort weer thuis want pappa heeft zijn werk goed gedaan. Ja hoor, Nederland is op “Vredesmissie”…. met wapentuig. Wie nu nog met de hand aan de pet militair is voor de Staat, en daar alles zonder zelf na te denken voor doet en offert, zelfs het eigen leven, is anno 2017 toch echt wel de diepst slapende mens…
  En hier laat ik het maar bij voordat mijn woede parten gaat spelen.

  42 likes
 2. Tuurlijk als NL is houd men de kaken stijf op elkaar, maar owee als het Rusland was,,,

  15 likes
 3. Top, 94news; dit aan de kaak te stellen. Jammer dat het nodig is.
  Uit bewindslieden in ons land krijg je geen zinnig woord. Ze hebben allemaal trouw gezworen aan meneer van Buren.
  VOC-mentaliteit, dus dat is over lijken gaan.
  Landen hun drinkwaterbedrijven dwingen te privatiseren, alle nutsbedrijven – voor weining – in de schoot te werpen van de vrindjes roofkapitalisten, uit barmhartigheid? m’n zolen.

  Even blij staan ze met de bekende handenafhakkers wapendeals te sluiten.
  Iedereen weet dat heel die IS een dekmantel is van de CIA-MI5-Mossad. IS wordt gebruikt om bewust zoveel mogelijk Syriërs de dood in te jagen. (Zelfs vluchten wordt hen met geweld belet).

  De schuilplaatsen waar de mensen naar toe vluchten tegen de bombardementen worden door IS gemarkeerd zodat de coalitie of the Killing deze mensen efficient kan vermoorden.
  Zo moet je dat noemen, want daar komt het op neer.

  In de Kamer zijn vragen hierover taboe – want allemaal hebben ze trouw aan die meneer gezworen.
  We konden het weten, in WOII stond die familie ook aan de verkeerde kant. met Bilderberg is die lijn schaamteloos voortgezet, gelegitimeerd zelfs; althans van een vernis van ‘alles oké’ voorzien.
  Wij gooien onze belasting-ruggen er nog achteraan ook.

  het voort te ver om de regime change in Syrie die we zijn begonnen hier nog eens samen te vatten. Vast staat dat heel dat project fout is, we hebben ons weer eens blij een foute oorlog in laten slepen.
  wie meer wil weten van wat ons leger en luchtmacht daar aan het doen zijn, lees o.a.:
  https://willyvandamme.wordpress.com/2017/04/07/escalatie-syrische-oorlog/

  Als ik mij goed herinner, heeft België al wel besloten zijn F16’s uit deze foute missie terug te halen. Daarentegen zijn de notoire foute oorlogslanden V.K. en Noorwegen, met Israel, Turkije, én natuurlijk de losgeslagen VS zwaar op de Syriërs aan het bombarderen.
  (Trump, Tillerson, Bibi zijn vast van plan dit op korte termijn nog enorm op te voeren – tegelijk laten ze ook Jemen plat bombarderen; de voorkeur voor kernwapens in het arsenaal ook te gebruiken klinkt steeds luider in (nazi-)NAVO kringen. DU-projectielen worden ook hier weer volop afgeschoten, garantie voor generaties lang doden door kanker, afgrijselijke geboorteafwijkingen, e.d..
  We maken ons schuldig aan oorlogsmisdaden van de zwaarste categorie. Moedwillig.
  De oplossing is simpel, en effectief. Kappen met die onzin.

  http://www.globalresearch.ca/the-u-s-carried-out-regime-change-in-syria-in-1949-and-tried-again-in-1957-1986-1991-and-2011-today/5576700

  9 likes
 4. Mooi fragment in dit verband:
  (Minister Hennis doet heel verbaasd als een jongen beweerd dat er burgerslachtoffers vallen)

  http://www.schooltv.nl/video/dream-school-defensie/

  Tijd: 8:40

  5 likes
  • Inderdaad mooi fragment,

   Wat een schijnheilig wijf zeg! gadverdamme.
   Ze werd helemaal gek toen die Marokkaan zei IS is niet islamitische staat maar israelische staat en niet alleen zij die hele groep zowat werd gek aardig gebrainwasht alleen die Marokkaan ziet er naar uit dat hij het wel snapt hij durft tenminste zijn mond open te doen al die andere waren meelopers in de hoop van dat ze een goede referentie krijgen voor hun CV voor een leuke slaaf baan.

   2 likes
 5. Niemand begrijpt die oorlog in het Midden-Oosten…..NIEMAND……er staan 12 partijen tegenover elkaar en dan moet Nederland omdat wij een kolonie zijn van de VS eventjes gaan meedoen!
  Maar in feite hebben ze dan uiteindelijk toch goed werk gedaan want het enige wat de VS wil is zoveel mogelijk doden meer niet en Nederland heeft daarbij heel goed meegeholpen!
  Dus ga naar Lex om lintjes en koninklijke onderscheidingen op te halen!

  5 likes
 6. Alf

  Als IEDER mens zich keurig en netjes gedraagd, dan krijg je ook geen bommen op je kop.
  Tenzij je yankee bent, die hoeven zich nergens aan te houden.
  Dit was gewoon een opdracht van die hamburger vreters waar Nederland slaafs
  Achteraan loopt!

  4 likes
 7. Keiharde waarheid is dat mensen onbewust/bewust MOORDENAARS zijn. en maar blijven ontkennen van wij zijn heilige zijn yeah right! Zolang mensen nog SERVICE TO SELF zijn gericht werkt het erg kankerverwekkend oplossing is dan ook SERVICE TO OTHERS! wat geneeswerkend is!

  4 likes
 8. met een vinger naar de “schuldige” wijzen ……..wie is de “echte” schuldige ?
  De wapen industrie ? De economie ? De religies ?

  Tja ik wist het niet (achteraf) ik deed mijn werk …?
  ;
  Een wijs “mens” zij eens ; hij die zonder zonde is werpen de eerste steen ……
  en een ander ; hij die het zwaard grijpen zal door het zwaard vergaan….
  Ja heb best goed geluisterd (toen ik nog jong was ,is nu over)

  2 likes
 9. Waarom Nederland ook dit in de bekende doofpot houdt?
  Het antwoord vond ik bij dezelfde bron die 94news noemt, Airwars:

  “In de artikel 100-brief stelt de regering dat bombardementen in Syrië de kans op aanslagen in Nederland groter maken. ”

  Meer interessants, wat onze oorlogsmisdadigers, tevens Ministers, hun slippendragers en oorlogszuchtige Kamerleden (moeten) weten; doch verzwijgen:
  “Haddad verwees naar Canada, dat maar weinig bombardeert.
  Niet omdat ze ‘watjes’ zijn, maar omdat dit land inziet dat het moeilijk is om de doelen te bepalen door de complexe situatie op de grond.

  In IS-gebied vliegen dag en nacht drones rond, worden beelden gemaakt met behulp van satellieten en worden telefoons van strijders afgeluisterd. Aanwezigheid in het veld is dan niet nodig.
  ‘Al die informatie helpt in ieder geval om de doelen beter te selecteren,’ zegt Skinner. ‘
  Maar feit blijft dat nu IS-strijders zich in de steden hebben verschanst, het bijna onmogelijk wordt om onschuldige mensen niet te raken.’

  Volgens de onderzoekers van Airwars zijn er sinds het begin van de luchtoperaties in Irak en Syrië in september 2014 in totaal 880 mensen omgekomen.
  https://www.vn.nl/bombarderen-we-eigenlijk-en-waarom/

  Toch nog maar even weer herhalen, voor de volledigheid – het wil maar niet doordringen:
  Al-Qaeda werd opgericht olv. President Reagan March 27, 1985, with National Security Directive 166.
  The imposition of The Sharia in Pakistan and the promotion of “radical Islam” was a deliberate US policy serving American geopolitical interests in South Asia, Central Asia and the Middle East.”: http://www.veteranstoday.com/2011/05/05/the-american-awakening-can-it-happen-here/

  This cover story is the latest in a long propaganda campaign designed to cover up the extensively documented state sponsorship of ISIS and other Al Qaeda franchises by the United States, NATO, and the Persian Gulf monarchies.
  http://www.activistpost.com/2014/06/natos-terror-hordes-in-iraq-pretext-for.html

  The Anglo-American support apparatus behind the Afghani mujahideen http://www.larouchepub.com/other/1995/2241_mujahideen_control.html

  Ambassador Michael Oren:
  “has admitted Israel’s full and continued relationship with al-Qaeda and the White House working group that helped found that organization so many years ago.”
  http://www.stewwebb.com/tag/gordon-duff/page/2/

  Het Kalifaat Project – onder regie van Pentagon/CIA/AIPEC:
  The “findings” of the National Intelligence Council were published in a 123 page unclassified report entitled “Mapping the Global Future”. http://www.futurebrief.com/project2020.pdf

  Its objective is to provide a justification to America’s “Global War on Terrorism” (GWOT).
  http://www.globalresearch.ca/when-terrorism-becomes-counter-terrorism-the-state-sponsors-of-terrorism-are-going-after-the-terrorists/ 5496051?utm_campaign=magnet&utm_source=article_page&utm_medium=related_articles

  Al Qaeda, IS, de vele afsplitsingen en omgedoopte doodseskaders zijn gewoon onze eigen dekmantels; eerst hebben we ze ingezet in Bosnië (Defensie weet het donders goed; immers de fotorolletjes moesten verdwijnen; daarna is het circus opgezet Irak (the Wolf brigades), 9/11 vormde het excuus om kamp op te zetten in Tora Bora, jihadisten werden overgevlogen naar Libië (de Amerikaanse ambassadeur is op bevel van satanist Hillary vermoord door onze jihadisten, van Libië hebben we ze doorgestuurd naar Turkije voor de regime change in Syrië.
  Geleidelijk aan heeft de NAVO dit model geëxporteerd naar de EU. Charlie Hebdo, Nice, Berlijn, Bataclan, Zaventem, München, Londen – nu al 3 x op rij.

  Wordt het niet tijd om de Kabinetsleden ‘op het rooster te leggen’, en de Kamer dit jaar hun 2 maanden zomerreces te laten overslaan? Ons land wordt van alle kanten al aangevallen, en van binnenuit.

  Ondanks alle ‘vredesmissies’ is het voortdurend onveiliger geworden voor ons land, en heel de EU. Kappen, met die onzin.

  3 likes
 10. Iedereen laat haar al jaren en jaren haar gangetje gaan, met haar achterlijke idiote gedrag! Nu heeft ze mensen vermoord met dmv belastingcentjes. Nederland is alleen maar goed in oorlog en handel schandalen.

  2 likes
 11. * Mario; omdat de bevolking professioneel de andere kant op gedwongen te denken is, anders zorgen ze er wel voor dat je geen leven meer hebt.
  Want hoeveel slachtoffers heeft dit valse systeem al op zijn geweten? Mensen die voor het goede opkomen?
  De bevolking heeft niets te vertellen, die worden voorgelogen, maar dat weet je toch.
  Daarom zijn we afhankelijk van mensen in hoge posities, die het ook niet eens zijn met hoe vals het er nu aan toe gaat.
  Daarom wordt Trump ook zo gedemoniseerd en als een idioot neergezet.
  Maar nu las ik net dat men tientallen jaren cel riskeert met het oude valse leugenachtige systeem blijft verdedigen.
  Ik vraag me af wat de straf is als je er doelbewust aan meehelpt opbouwen. dus de piketpalen er voor zet.
  Heeft Hennis trouwens al weer voet op Nederlandse bodem gezet of hangt ze nog ergens op Amerikaans grondgebied rond?

  1 likes
 12. Het feit dat we een land bombarderen waarmee we niet in oorlog zijn is zowieso een oorlogsmisdaad. Dat de bommen bewust op alles behalve ISIS gegooid worden maakt het nog een graadje erger. Eerlijk gezegd denk/hoop ik dat onze piloten en wellicht ook onze minister van defensie van dat laatste geen weet hebben. Kunnen ze op dat punt nog “Wir haben es nicht gewusst” aanvoeren als ze ter verantwoording worden geroepen.

  1 likes
 13. dat kun je verwachte ,waarheid eh ? Dat hebben we hier niet in de media.

  1 likes
 14. niet legaal dus…….
  dus een schoothondje.
  waarom komt de bevolking niet in opstand om mensen die ons niets in de weg hebben gelegd te doden?
  het westen is diep gezonken tijd om de krijgsheren d rug toe te keren.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zeespiegel

Waarom bangmakerij over de zeespiegel voor onze kust volstrekte flauwekul is (het verhaal dat iedere Nederlander zou moeten lezen)

Journalist Rutger Bregman heeft een boekje geschreven ...

sneeuw

Irakezen verbijsterd door uiterst zeldzame sneeuwval. Hier is voor het eerst in ruim een eeuw sneeuw van betekenis gevallen

Het zal de vaste lezer van deze ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.