Homepagina » Bewustzijn » Mexicaanse astronoom verwerpt profetie van apocalyps

Mexicaanse astronoom verwerpt profetie van apocalyps

Noch de teksten van de Maya’s, noch hun kalenders bevatten voorspellingen over een apocalyps dit jaar, maar helaas spreken ‘de pseudowetenschappelijke media van een einde van de wereld gebaseerd op de Mayakalender’, zei astronoom Marte Trejo Sandoval.

De Mexicaanse astronoom en historicus deed zijn uitspraken tijdens een workshop in de zuidoostelijke Mexicaanse staat Yucatán.

De Maya’s die tot 900 na Christus in het hedendaagse Mexico, Guatemala, Belize, Honduras en El Salvador leefden lieten geen teksten na met voorspellingen over het einde van de wereld op 21 december aanstaande.

Nieuwe cyclus

“Astronomie speelde een fundamentele rol bij het verbouwen van gewassen en de cyclus van planeten, maar de Maya’s hebben nooit gezegd dat ze het einde van de wereld voorzagen. Een apocalyptisch concept bestond niet in die beschaving,” vertelde Trejo aan het dagblad van Mexico-City El Universal.

De Lange telling van de Maya’s begon 5.125 jaar geleden en loopt op 21 december 2012 af. Daarna begint weer een nieuwe cyclus, aldus Trejo. Voor de Maya’s was astronomie extreem belangrijk. Bij de bouw van hun steden werd rekening gehouden met bewegingen aan de sterrenhemel. Zo wijzen gebouwen naar de zon of bepaalde sterren.

Opnieuw geboren

“In sommige codices zijn afbeeldingen van mensen met netten te zien,” vervolgde Trejo. “Oorspronkelijk werd gedacht dat ze waren geweven door de Maya’s, maar later ontdekte men dat ze werden gebruikt door astronomen om de exacte positie van de sterren en de planeten vast te stellen.”

“Het is tijd om ons voor te bereiden op een nieuw tijdperk,” zei Maya-oudste Santiago Cruz. “Mensen worden in deze tijd opnieuw geboren. We geloven niet in rampen, in aardbevingen en daarom bidden we voor meer bewustzijn onder de mensen om ons land te beschermen.”

Bolon Yokte

De Maya-profetieën over december 2012 gaan over de terugkeer van de god Bolon Yokte en niet over het einde van de wereld, stellen experts.

De Maya’s creëerden een kalender die gebaseerd is op perioden van 400 jaar, bekend als baktun. Elk tijdperk bestond uit 13 cycli van 400 jaar. Het huidige tijdperk eindigt in december 2012.

Volgens de Maya-kosmologie wordt een cyclus van creatie aan het einde van elk tijdperk afgesloten en begint weer een nieuwe. Bolon Yokte, een god die wordt geassocieerd met creatie en oorlog, nam deel aan het begin van het huidige tijdperk dat begon op 13 augustus van het jaar 3114 voor Christus.

Het idee dat een pre-hispanische beschaving het einde van de wereld in 2012 voorspelde heeft sinds de zeventiger jaren aan populariteit gewonnen in New Age-kringen.

Bron: Foxnews.com

Gerelateerd:

 Vond je dit interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

media

Media zijn onderdeel van probleem in de coronacrisis: ‘Dit is massapsychose’

Wat je ook van hem vindt, Jort ...

greta

Anti-Greta hangt celstraf boven het hoofd wegens ‘klimaatontkenning’

Als je Greta Thunberg heet, krijg je ...