Bewustzijn

Mexicaanse astronoom verwerpt profetie van apocalyps

Help mee door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Noch de teksten van de Maya’s, noch hun kalenders bevatten voorspellingen over een apocalyps dit jaar, maar helaas spreken ‘de pseudowetenschappelijke media van een einde van de wereld gebaseerd op de Mayakalender’, zei astronoom Marte Trejo Sandoval.

De Mexicaanse astronoom en historicus deed zijn uitspraken tijdens een workshop in de zuidoostelijke Mexicaanse staat Yucatán.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De Maya’s die tot 900 na Christus in het hedendaagse Mexico, Guatemala, Belize, Honduras en El Salvador leefden lieten geen teksten na met voorspellingen over het einde van de wereld op 21 december aanstaande.

Nieuwe cyclus

“Astronomie speelde een fundamentele rol bij het verbouwen van gewassen en de cyclus van planeten, maar de Maya’s hebben nooit gezegd dat ze het einde van de wereld voorzagen. Een apocalyptisch concept bestond niet in die beschaving,” vertelde Trejo aan het dagblad van Mexico-City El Universal.

De Lange telling van de Maya’s begon 5.125 jaar geleden en loopt op 21 december 2012 af. Daarna begint weer een nieuwe cyclus, aldus Trejo. Voor de Maya’s was astronomie extreem belangrijk. Bij de bouw van hun steden werd rekening gehouden met bewegingen aan de sterrenhemel. Zo wijzen gebouwen naar de zon of bepaalde sterren.

Opnieuw geboren

“In sommige codices zijn afbeeldingen van mensen met netten te zien,” vervolgde Trejo. “Oorspronkelijk werd gedacht dat ze waren geweven door de Maya’s, maar later ontdekte men dat ze werden gebruikt door astronomen om de exacte positie van de sterren en de planeten vast te stellen.”

“Het is tijd om ons voor te bereiden op een nieuw tijdperk,” zei Maya-oudste Santiago Cruz. “Mensen worden in deze tijd opnieuw geboren. We geloven niet in rampen, in aardbevingen en daarom bidden we voor meer bewustzijn onder de mensen om ons land te beschermen.”

Bolon Yokte

De Maya-profetieën over december 2012 gaan over de terugkeer van de god Bolon Yokte en niet over het einde van de wereld, stellen experts.

De Maya’s creëerden een kalender die gebaseerd is op perioden van 400 jaar, bekend als baktun. Elk tijdperk bestond uit 13 cycli van 400 jaar. Het huidige tijdperk eindigt in december 2012.

Volgens de Maya-kosmologie wordt een cyclus van creatie aan het einde van elk tijdperk afgesloten en begint weer een nieuwe. Bolon Yokte, een god die wordt geassocieerd met creatie en oorlog, nam deel aan het begin van het huidige tijdperk dat begon op 13 augustus van het jaar 3114 voor Christus.

Het idee dat een pre-hispanische beschaving het einde van de wereld in 2012 voorspelde heeft sinds de zeventiger jaren aan populariteit gewonnen in New Age-kringen.

Bron: Foxnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x