Binnenland

Hittegolven in Nederland: KNMI heeft heel wat uit te leggen

Help anderen door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nog nooit hebben we in Nederland zeven tropische dagen op een rij gehad, schrijft RTL Nieuws vandaag. Een meteoroloog van Buienradar laat aan de nieuwszender weten dat we nu voor het eerst sinds 1901, toen de metingen begonnen, zeven dagen achtereen 30 graden en meer hebben gehad. Het oude record stond op 6 dagen. Klopt dat wel?

Klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI zei deze week in een interview met het Eindhovens Dagblad dat Nederland afstevent op de warmste week ooit. Verder zei hij: “De aarde warmte op, maar de stijging van temperatuur tijdens hittegolven is groter dan de klimaatmodellen aangeven. Er is maar één mogelijkheid om deze temperatuurstijging terug te draaien, en dat is onze CO2-uitstoot terugdringen. Pas als die uitstoot nul is, zal de temperatuur stoppen met stijgen.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Officieel deden 13 van de 29 hittegolven die in 120 jaar zijn gemeten zich voor na 2000. Van Oldenborgh werd in het interview geconfronteerd met een rapport waaruit blijkt dat het KNMI na een herberekening een aantal hittegolven heeft weggestreept, waardoor het lijkt alsof het nu warmer wordt en hittegolven nu vaker voorkomen.

Grote overcorrectie

Dit rapport, waar ook Rob de Vos van website klimaatgek.nl aan meewerkte, laat zien dat het KNMI het aantal hittegolven tussen 1901 en 1951 terugbracht van 23 naar slechts 7. “We hebben in het rapport aangetoond dat er sprake was van een grote overcorrectie, waardoor veel hittegolven onterecht uit de boeken zijn verdwenen,” schrijft hij op zijn website.

Van Oldenborgh zegt in het interview dat de correctie is toegepast omdat het weerhuisje in De Bilt in 1950 is verhuisd, van een beschutte plek naar een open veld, en dat er voor de correctie in 1950 een trendbreuk optrad. De Vos merkt op dat die trendbreuk zich ook voordeed bij andere stations, die niet zijn verplaatst. “De trendbreuk hoefde dus niet gecorrigeerd te worden.”

Verdwenen

De correctie heeft ook tot gevolg gehad dat heel veel tropische en zomerse dagen in de periode 1901-1951 zijn ‘verdwenen’. De Vos: “De sterkste correctie vond plaats voor het jaar 1947. Dat jaar was een uitzonderlijk warm jaar met veel tropische dagen. In 1947 zijn in De Bilt 18 tropische dagen gemeten. Na de homogenisatie zijn er daar slechts 8 van overgebleven.”

Dus dat er nu opeens zoveel ‘hitterecords’ zijn, heeft te maken met het feit dat het KNMI – ten onrechte – heel veel hittegolven en tropische dagen van voor 1950 heeft weggestreept.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
4 jaren geleden

Geschiedenis in woord en geschrift daar is veel in verdoezeld en kan altijd nog naar believen in gerommeld worden zo blijkt. Zo jammer dat zoveel mensen dat nog serieus blijven nemen. Zo ook de constante vermelding van allerlei records die bijna dagelijks aan flarden zouden gaan. Er is zo langzamerhand niets meer wat nog klopt in de m.s.m. heden ten dage. Radio en tv zou beter afgeschaft kunnen worden. het zou nog gigantisch veel belastinggeld schelen ook.

Joris
Joris
4 jaren geleden

KNMI is zeker ook 1976 vergeten….

M
M
4 jaren geleden

Buienfront van gister mocht niet over de randstad gister?
De gestage opmars stokte boven goeree-overflakee alsof tegen een berg op moest en splitste zich op, deel ging richting utrecht, ander deel dreef de kust op en ging voor de kust langs noordwaarts.

Het leek lange tijd of Rotterdam natte voeten zou krijgen, er viel geen druppel.
De gehele randstad zit te snakken naar verkoeling, regen had welkom geweest.

Weerkaarten met luchtdrukken zouden veel kunnen verklaren

Het voelt gemanipuleerd aan, waarom? Geen idee

M
M
4 jaren geleden

Geschiedenis is geschreven door de winnaar, beeldvorming wordt gecreeerd door degene met de macht.

Waarheid is objectief.
Vertellen over de waarheid is subjectief.

Wil je alle mogelijkheden over houden moet je niet kijken en geloven.
Wetenschapelijk bewezen zodra je electronen gaat meten gedragen ze zich anders en verklein je de mogelijkheden.

Probleem is dat dit gestuurd wordt door machthebbers binnen een religie.

Have faith en pray, maar niet zoals je is voorgehouden door gereguleerde geloofstromingen.

Wetenschap is gebaseerd op observatie.
We hebben in de quantum mechanica bewezen dat observatie 99% van de mogelijkheden uitsluit.

Kortom? Westerse wetenschap is kortzichtig.

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x