Homepagina » Binnenland » Hittegolven in Nederland: KNMI heeft heel wat uit te leggen
nederland

Hittegolven in Nederland: KNMI heeft heel wat uit te leggen

Nog nooit hebben we in Nederland zeven tropische dagen op een rij gehad, schrijft RTL Nieuws vandaag. Een meteoroloog van Buienradar laat aan de nieuwszender weten dat we nu voor het eerst sinds 1901, toen de metingen begonnen, zeven dagen achtereen 30 graden en meer hebben gehad. Het oude record stond op 6 dagen. Klopt dat wel?

Klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI zei deze week in een interview met het Eindhovens Dagblad dat Nederland afstevent op de warmste week ooit. Verder zei hij: “De aarde warmte op, maar de stijging van temperatuur tijdens hittegolven is groter dan de klimaatmodellen aangeven. Er is maar één mogelijkheid om deze temperatuurstijging terug te draaien, en dat is onze CO2-uitstoot terugdringen. Pas als die uitstoot nul is, zal de temperatuur stoppen met stijgen.”

Officieel deden 13 van de 29 hittegolven die in 120 jaar zijn gemeten zich voor na 2000. Van Oldenborgh werd in het interview geconfronteerd met een rapport waaruit blijkt dat het KNMI na een herberekening een aantal hittegolven heeft weggestreept, waardoor het lijkt alsof het nu warmer wordt en hittegolven nu vaker voorkomen.

Grote overcorrectie

Dit rapport, waar ook Rob de Vos van website klimaatgek.nl aan meewerkte, laat zien dat het KNMI het aantal hittegolven tussen 1901 en 1951 terugbracht van 23 naar slechts 7. “We hebben in het rapport aangetoond dat er sprake was van een grote overcorrectie, waardoor veel hittegolven onterecht uit de boeken zijn verdwenen,” schrijft hij op zijn website.

Van Oldenborgh zegt in het interview dat de correctie is toegepast omdat het weerhuisje in De Bilt in 1950 is verhuisd, van een beschutte plek naar een open veld, en dat er voor de correctie in 1950 een trendbreuk optrad. De Vos merkt op dat die trendbreuk zich ook voordeed bij andere stations, die niet zijn verplaatst. “De trendbreuk hoefde dus niet gecorrigeerd te worden.”

Verdwenen

De correctie heeft ook tot gevolg gehad dat heel veel tropische en zomerse dagen in de periode 1901-1951 zijn ‘verdwenen’. De Vos: “De sterkste correctie vond plaats voor het jaar 1947. Dat jaar was een uitzonderlijk warm jaar met veel tropische dagen. In 1947 zijn in De Bilt 18 tropische dagen gemeten. Na de homogenisatie zijn er daar slechts 8 van overgebleven.”

Dus dat er nu opeens zoveel ‘hitterecords’ zijn, heeft te maken met het feit dat het KNMI – ten onrechte – heel veel hittegolven en tropische dagen van voor 1950 heeft weggestreept.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • exegese schreef:

  Geschiedenis in woord en geschrift daar is veel in verdoezeld en kan altijd nog naar believen in gerommeld worden zo blijkt. Zo jammer dat zoveel mensen dat nog serieus blijven nemen. Zo ook de constante vermelding van allerlei records die bijna dagelijks aan flarden zouden gaan. Er is zo langzamerhand niets meer wat nog klopt in de m.s.m. heden ten dage. Radio en tv zou beter afgeschaft kunnen worden. het zou nog gigantisch veel belastinggeld schelen ook.

  0 likes
 • Joris schreef:

  KNMI is zeker ook 1976 vergeten….

  0 likes
 • M schreef:

  Buienfront van gister mocht niet over de randstad gister?
  De gestage opmars stokte boven goeree-overflakee alsof tegen een berg op moest en splitste zich op, deel ging richting utrecht, ander deel dreef de kust op en ging voor de kust langs noordwaarts.

  Het leek lange tijd of Rotterdam natte voeten zou krijgen, er viel geen druppel.
  De gehele randstad zit te snakken naar verkoeling, regen had welkom geweest.

  Weerkaarten met luchtdrukken zouden veel kunnen verklaren

  Het voelt gemanipuleerd aan, waarom? Geen idee

  0 likes
  • Willem schreef:

   Er wordt al 40 jaar gesproeid waarvan de laatste 20 jaar extreem, wordt nooit aandacht aan besteed en groepen mensen met wetenschappers die rechtszaken begonnen om de waarheid boven tafel te krijgen jarenlang tussen de 10 en 15 jaar terug zijn allemaal uit de media verdwenen. Hoort allemaal bij dit plan, mensen zijn veel dommer geworden en dus eigenlijk een soort zombies. Kijkend naar hun smart of i-phone buigend voor hun nieuwe god. Maak je maar geen illusies het is oogstfeest en wij zijn het vee.

   0 likes
 • M schreef:

  Geschiedenis is geschreven door de winnaar, beeldvorming wordt gecreeerd door degene met de macht.

  Waarheid is objectief.
  Vertellen over de waarheid is subjectief.

  Wil je alle mogelijkheden over houden moet je niet kijken en geloven.
  Wetenschapelijk bewezen zodra je electronen gaat meten gedragen ze zich anders en verklein je de mogelijkheden.

  Probleem is dat dit gestuurd wordt door machthebbers binnen een religie.

  Have faith en pray, maar niet zoals je is voorgehouden door gereguleerde geloofstromingen.

  Wetenschap is gebaseerd op observatie.
  We hebben in de quantum mechanica bewezen dat observatie 99% van de mogelijkheden uitsluit.

  Kortom? Westerse wetenschap is kortzichtig.

  0 likes
 • Harry schreef:

  Dat er nu meer hittegolven zijn komt door de grand solar minimum, en die blijft de komede decennia.Overigens was het extreem koud in Tasmanië en kwam er een record hoeveelheid ijs bij in groenland, ging door het dak. Ongekend, niks over in het nieuws.

  http://polarportal.dk/en/greenland/surface-conditions/

  0 likes
 • eNdEmiOn schreef:

  Zou mooi zijn als het mogelijk was instanties en personen die in “officiële” zin leugens uiten aan te kunnen klagen.

  0 likes
 • Marie schreef:

  Juli was ongekend koel, niet zo gek dat de natuur dat dan nu compenseert met hoge temperaturen. 20-25 jaar geleden waren er ook al heel veel hittegolven, de zomers tussen 2012 en 2017 waren gewoon koel waardoor het lijkt alsof we de laatste jaren uitzonderlijk warme zomers hebben. Heel vervelend dat hoge temperaturen breed worden uitgemeten in de media en dat je ze nauwelijks hoort wanneer het koeler is dan normaal. Vermoedelijk zal deze zomer, of in ieder geval augustus, wederom ten onrechte de boeken ingaan als de warmste zomer ooit, of een van de warmste zomers sinds de metingen. Ze verdraaien alles net zolang totdat het in hun straatje past.

  0 likes
 • salvar schreef:

  wegstrepen hittegolven zijn ze goed in.
  turven van corona besmetting ook.
  waarom zijn er zoveel krankzinnigen die op plekken zitten waar ze helemaal niet moeten zitten.
  rutte verkeerde stoel
  de jonge verkeerde stoel.
  knmi een schop onder hun reet.
  GGD totaal verkeerd bezig met testen.

  0 likes
 • Patrick schreef:

  Het zijn gewoon een stelletje oplichters…..🤢

  0 likes
 • Eelke Piers schreef:

  Ik kan mij de zomer van 1947 nog goed herinneren.
  Ik weet niet meer wanneer de hittegolven begonnen maar het was een heel eind voor de grote vakantie. Toen op 1 September het schooljaar weer begon snakte ik ‘s-morgens om 9 uur al naar adem en kregen we meteen zwemvrij. En ook toen bleef het nog uitzonderlijk heet.

  0 likes
 • PREDATOR schreef:

  Eigen waarheden creëren zijn ze wel goed in hier..
  En wij??

  0 likes
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  Dat het bloedheet is mag duidelijk zijn. Alles is meetbaar in cycli. Ook nu en al lang voor de tijd dat het woord bestond ! Tot dat de zon de aarde verbrandt ! Heeft niets met de mensjes te maken !

  0 likes
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  PS…

  De buitenaardsen, de Gray houden niet zo van C02 daarom probeert de Cabal als kwartiermaker er van af te komen !

  0 likes
 • Roza schreef:

  Hallo
  Over de hittegolven weet ik niet genoeg om daar een mening over te hebben, maar wat ik wel weet is dat ik in mijn jeugd (jaren 70 vorige eeuw) iedere winter op het ijs stond. En dat het met oud en nieuw soms gemeen koud was. Waarmee ik wil aangeven dat de winters er in vergelijking met toen eigenlijk niet meer zijn. En veel minder koud zijn.

  Wat dit voor invloed heeft op de zomers weet ik niet. Vroeger hadden we ook wel eens een hete zomer. In juli 1987 was het ook gewoon dik 30 graden. Dat weet ik nog wel.

  0 likes
 • Petra schreef:

  Het KNMI is gewoon zéér onbetrouwbaar. Om zo lang nadat de metingen zijn gedaan, maar wel precies op het moment dat temperatuurverlaging hen erg goed uitkomt, met deze extreem grove, tot -1,9°C correctie te komen is gewoon te gek voor woorden.

  0 likes
 • Dylan schreef:

  Als de co2 naar beneden moet, moet je alle mensen een kogel in hun kop schieten. Hoe ja je eten maken zonder co2? Niet dus.

  0 likes
 • Olav schreef:

  “Pas als de CO2-uitstoot nul is”, dan hoef je verder niet meer te luisteren. En degene die dat zegt mag niet meer ademen.

  0 likes
 • x

  Check Also

  elektrische auto

  Elektrische auto zorgt ook voor veel CO2, geeft Polestar toe

  Autofabrikanten moeten open en eerlijk zijn over ...

  blake lively

  Topactrice Blake Lively onthult schokkende omvang van kindermisbruik

  Terwijl ‘kinderpornofilm’ Cuties gewoon op Netflix blijft ...

  >