
Nog nooit hebben we in Nederland zeven tropische dagen op een rij gehad, schrijft RTL Nieuws vandaag. Een meteoroloog van Buienradar laat aan de nieuwszender weten dat we nu voor het eerst sinds 1901, toen de metingen begonnen, zeven dagen achtereen 30 graden en meer hebben gehad. Het oude record stond op 6 dagen. Klopt dat wel?
Klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI zei deze week in een interview met het Eindhovens Dagblad dat Nederland afstevent op de warmste week ooit. Verder zei hij: “De aarde warmte op, maar de stijging van temperatuur tijdens hittegolven is groter dan de klimaatmodellen aangeven. Er is maar één mogelijkheid om deze temperatuurstijging terug te draaien, en dat is onze CO2-uitstoot terugdringen. Pas als die uitstoot nul is, zal de temperatuur stoppen met stijgen.”
Officieel deden 13 van de 29 hittegolven die in 120 jaar zijn gemeten zich voor na 2000. Van Oldenborgh werd in het interview geconfronteerd met een rapport waaruit blijkt dat het KNMI na een herberekening een aantal hittegolven heeft weggestreept, waardoor het lijkt alsof het nu warmer wordt en hittegolven nu vaker voorkomen.
Grote overcorrectie
Dit rapport, waar ook Rob de Vos van website klimaatgek.nl aan meewerkte, laat zien dat het KNMI het aantal hittegolven tussen 1901 en 1951 terugbracht van 23 naar slechts 7. “We hebben in het rapport aangetoond dat er sprake was van een grote overcorrectie, waardoor veel hittegolven onterecht uit de boeken zijn verdwenen,” schrijft hij op zijn website.
Van Oldenborgh zegt in het interview dat de correctie is toegepast omdat het weerhuisje in De Bilt in 1950 is verhuisd, van een beschutte plek naar een open veld, en dat er voor de correctie in 1950 een trendbreuk optrad. De Vos merkt op dat die trendbreuk zich ook voordeed bij andere stations, die niet zijn verplaatst. “De trendbreuk hoefde dus niet gecorrigeerd te worden.”
Verdwenen
De correctie heeft ook tot gevolg gehad dat heel veel tropische en zomerse dagen in de periode 1901-1951 zijn ‘verdwenen’. De Vos: “De sterkste correctie vond plaats voor het jaar 1947. Dat jaar was een uitzonderlijk warm jaar met veel tropische dagen. In 1947 zijn in De Bilt 18 tropische dagen gemeten. Na de homogenisatie zijn er daar slechts 8 van overgebleven.”
Dus dat er nu opeens zoveel ‘hitterecords’ zijn, heeft te maken met het feit dat het KNMI – ten onrechte – heel veel hittegolven en tropische dagen van voor 1950 heeft weggestreept.
Meer dan 30.000 ondersteuningen voor aangifte tegen Hugo de Jonge: ‘Een mooi beginnetje’
2 proefpersonen voor Pfizerprik overleden
Waarom worden blauwe bessen wel uit de handel gehaald, maar frikandellen van Hugo niet? GGD en RIVM weten het niet
Duitse politicus: “NAVO schoot Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht in Syrië”
Stil alarm na UFO ter grootte van Boeing boven vliegveld Beek. Zijn we bezocht door iets van ‘elders’?
Trump: we moeten de klimaathoaxers voor eens en voor altijd verslaan
Zwitserse meteoroloog is klaar met klimaatonzin in de media en klimt in de pen. Lees hier zijn boodschap
ME’er die ‘virusverspreidende idioten’ moest slaan: Ik kan er niet meer mee leven
Lareb-directeur Agnes Kant: onderzoek naar klachten na vaccinatie krijgt voorlopig géén prioriteit (en dit is waarom)