Gezondheid

‘Wake-up call’: Canadese wetenschappers linken antidepressiva aan autisme, 87 procent meer kans

Help door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vrouwen die tijdens de zwangerschap antidepressiva slikken hebben een verhoogde kans op een kind met autisme. Dat hebben Canadese wetenschappers ontdekt, meldt persbureau Reuters.

Kinderen van vrouwen die tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap antidepressiva slikten, hadden 87 procent meer kans op autisme dan kinderen van vrouwen die de medicijnen niet namen, schrijven de onderzoekers in JAMA Pediatrics.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De wetenschappers analyseerden de medische gegevens van ruim 145.000 Canadese kinderen tussen 1998 en 2009. Ongeveer drie procent van de baby’s werd blootgesteld aan antidepressiva. Na zes jaar bleek dat 1054 kinderen, voornamelijk jongens, waren gediagnosticeerd met autisme.

SSRI’s

“Depressie is een serieuze en slopende aandoening,” zei hoofdonderzoeker Anick Bérard van de Universiteit van Montreal. “We zeggen niet dat depressie niet behandeld moet worden. We zeggen wel dat depressie tijdens de zwangerschap met iets anders moet worden behandeld dan antidepressiva.”

Het risico beperkt zich tot een groep antidepressiva die SSRI’s worden genoemd, zoals Seroxat, Prozac, Sertraline en Citalopram. Deze medicijnen verdubbelen de kans op autisme. Vrouwen die tijdens het tweede of derde trimester meerdere antidepressiva slikten, hadden vier keer meer kans om een kind met autisme te krijgen.

Wake-up call

Hoogleraar psychiatrie bij het VUmc Aartjan Beekman noemt de conclusie van de onderzoekers een wake-up call. “Wij behandelaars zijn heus niet naïef, de jaren dat we dachten dat SSRI’s onschuldige middelen waren, liggen ver achter ons,” zei hij. “Maar dit is weer een bewijs dat deze middelen ingrijpende bijwerkingen kunnen hebben.”

Volgens Beekman moet elke psychiater deze informatie betrekken bij een gesprek met een patiënte die zwanger is of wil worden. Hij voert daarover regelmatig lastige gesprekken met zijn vrouwelijke patiënten.

In onderstaande video komt hoofdonderzoeker Anick Bérard aan het woord:

[Reuters, Volkskrant]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

No sh*t! Als ik mij niet vergis dringt die troep zich overal doorheen, inclusief de placenta.

Annieke
Annieke
8 jaren geleden

Je kan je ook afvragen waarom die vrouwen anti depressiva slikken. Misschien wel omdat ze zelf autisme hebben en daardoor niet goed in hun vel zitten?!

Berenbotje
Berenbotje
8 jaren geleden

Depressie is het gevolg van? Tenzij via aanleg komt de meeste depressie uit innerlijke onvrede. Wat je wilt of bent wordt ondermijnd door wat de wered je opdringt om te zijn of te willen. De wereld is flink ziek en mensen worden geboren in een ziekelijke wereld en raken automatisch besmet. Alleen de meelopers hebben het geweldig naar hun zin of degenen met een heel positieve karma uit de vorige levens meegenomen. De rest kwakkelt of zal nog kwakkelen. Tenzij we een wereld kunnen maken waarin rijkdom, macht, mooi uitzien, een IQ van 200, afkomst enz niet de zaken zijn die aanbeden worden, maar eerlijkheid, eenvoud, vriendelijkheid, meedeleven.

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x