Homepagina » Gezondheid » Warm die kliekjes niet op in de magnetron, dat kan namelijk diabetes veroorzaken
Warm die kliekjes niet op in de magnetron, dat kan namelijk diabetes veroorzaken

Warm die kliekjes niet op in de magnetron, dat kan namelijk diabetes veroorzaken

We doen het allemaal wel eens: kliekjes bewaren in Tupperware-bakjes. Maar we staan er vaak niet bij stil wat het opwarmen van Tupperware in de magnetron met ons lichaam kan doen.

Even snel wat eten opwarmen in de magnetron kan een hele reeks gezondheidsproblemen met zich meebrengen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Door voedsel in een plastic bak op te warmen komen er vele giftige chemicaliën in je voedsel terecht, waarvan sommige insulineresistentie en hoge bloeddruk veroorzaken.

Ftalaten

Zelfs als de bak niet wordt verwarmd komen de chemicaliën toch in kleine hoeveelheden het lichaam binnen, aldus dr. Leonardo Transande van het Langone Medical Center. Hij bestudeerde samen met zijn collega’s twee ftalaten die in de afgelopen 10 jaar zijn gebruikt om plastic te maken.

“We analyseerden de concentraties DINP en DIDP in urinemonsters van kinderen en jongvolwassenen die tussen 2009 en 2012 waren verzameld,” vertelde Trasande. “Er werd een relatie gevonden tussen hoge bloeddruk en concentraties DINP/DIDP. Het is geen oorzaak-gevolg relatie, maar het suggereert wel dat ftalaten kunnen bijdragen aan hoge bloeddruk.”

Lager IQ

Trasande gaf een aantal tips om de blootstelling aan DINP en DIDP tot een minimum te beperken: Vermijd plastic bakken of andere plastic verpakkingen als je eten opwarmt in de magnetron en stop plastic bakken niet in de vaatwasser. Gebruik dus geen plastic bakken, maar borden of schalen als je eten wilt opwarmen in de magnetron.

Vorig jaar bleek uit een studie van de Columbia-universiteit dat zwangere vrouwen die worden blootgesteld aan ftalaten baby’s kunnen krijgen met een lager IQ.

[Medical Daily]


Vond je dit artikel goed? Deel het dan met je kennissen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

32 reacties

 1. Alleen arme mensen gebruiken tegenwoordig nog een microgolfoven. Normale mensen eten gewoon vers. Kost wat meer, maar dan heb je wel wat.

  6 likes
 2. Niks in de magnetron! Allemaal niet nodig. Wil je iets ontdooien? Doe het in vaccuum plastic in een bak met koud water. Binnen een kwartier ontdooid. Wil je iets snel opwarmen? Gooi het in een pannetje en warm het op op het gasfornuis. Klaar.

  16 likes
  • Sterker nog, het opwarmen in een pan smaakt vele malen beter dan opwarmen in de magnetron!

   7 likes
   • Waarschijnlijk omdat een magnetron ongelijkmatig verwarmt. Een moet krijg je ook niet dood in de magnetron want die loopt gewoon weg wanneer die het te warm krijgt op een vd hotspots. Waardoor plaatselijk zaken te heet worden (verpest de smaak en voedingsstoffen) en op andere plaatsen juist koud blijven.

    2 likes
  • Beetje omslachtig, denk dat alles wat je uit de diepvries haalt na een kwartier behoorlijk ontdooid is.

   Hoe lang zullen we nog gasfornuizen gebruiken? Er zijn al hele wijken die puur op elektriciteit draaien en daar doorgaans weer groen aan komen.

   1 likes
 3. In Rusland is de magnetron VERBODEN.

  3 likes
 4. @nunki,
  Ik ben arm, en heb geen magnetron, en ik hoef geen troep te eten.
  Dat is een eigen keuze.

  18 likes
 5. Een ieder die van goed eten houdt heeft geen magnetron in de keuken staan.
  Elk weldenkend mens snapt dat straling geenszins goed kan zijn voor het voedsel en je lichaam.(laat staan opwarmen in plastic bakjes)

  Heel die magnetron zou verboden moeten worden.

  15 likes
 6. Goeie info. Maar je moet sowieso nooit een magnetron gebruiken!

  12 likes
 7. De magnetron zet je voeding om in vulmiddel, de deur uit met dat verschrikkelijke apparaat.

  13 likes
 8. De kop boven dit artikel dekt de lading niet echt.

  De studie gaat over de schadelijke gevolgen van de blootstelling aan ftalaten, die onder meer in plastic bakjes zitten. Ftalaten worden al heel lang ervan verdacht gezondheidsproblemen te veroorzaken, en dit onderzoek laat zien dat kinderen die veel ftalaten in hun urine hebben, een hogere bloeddruk dan gemiddeld hebben. De onderzoekers geven ook aan dat er geen oorzaak-gevolg-relatie tussen de aangetroffen ftalaten en de bloeddruk is aangetoond, maar het is wel een extra aanwijzing dat ftalaten niet gezond zijn.

  Ze noemen ook een aantal manieren waarop deze ftalaten in je voedsel terecht kunnen komen, met name door plastic bakjes waarin voedsel bewaard wordt. Ook vanuit koude bakjes komen de ftalaten al een beetje in je voedsel. De ftalaten komen wat losser te zitten en daardoor makkelijker vrij als je de bakjes in de vaatwasser afwast, of als je er voedsel in de magnetron in opwarmt.

  Kortom, het belangrijkste aan dit onderzoek is dat er (opnieuw) een aanwijzing is dat het ongezond is om je voedsel in plastic bakjes te bewaren of op te warmen.

  Een even slechte als domme kop was geweest: ‘Vaatwassers veroorzaken diabetes.’
  Een betere kop was geweest: ‘Misschien diabetes door voedsel in plastic bakjes.’

  10 likes
 9. Ik heb er jaren terug eentje gehad. Heb hem snel de deur uit gedaan.
  Wat een onding! Na het opwarmen veranderd je eten in troep.

  9 likes
 10. Russen weerden magnetrons

  Na W.O. II experimenteerden de Russen ook met magnetron ovens. Vanaf 1957 tot nu toe werd hun onderzoek gedaan in het Radiotechnologisch instituut in Klinsk, Byelorussia. Volgens U.S. onderzoeker William Kopp, die veel van de resultaten van het Russische en Duitse onderzoek bij elkaar zocht ? en werd eerst vervolgd omdat hij dit deed (Journal of Natural Sciences, 1998; 1: 42-3) ? werden de volgende effecten waargenomen door de Russische teams:
  Opgewarmd vlees in magnetrons, geschikt voor menselijke consumptie veroorzaakte:
  d-Nitrosodiethanolamine (een bekende kankerverwekker);
  Destabilisatie van actieve biologische eiwit verbindingen.

  Hele artikel: http://www.burojeugdzorg.nl/400.htm

  3 likes
 11. Wat een negatieve reacties zeg! Ik gebruik al jaren een magnetron (zeker niet dagelijks!)….ideaal! Ik ben niet arm én kerngezond!

  2 likes
  • Dat kan, er zijn mensen die roken en 95 worden; bewegen is gezond maar Curchil zei als je geen stap hoeft te verzetten dan doe het niet, en hij werd ook oud.
   Maar ik neem het “zekerdere” voor het “onzekerdere”

   1 likes
 12. Hier wordt nog niet alles verteld.
  Buiten de plastic argumentatie is een ‘microgolfopwarmer’, want het verdient de naam oven niet, sowieso al nefast.
  – Twee Zwitserse onderzoekers hebben het wetenschappelijk aangetoond en werden daarvoor zelfs vervolgd door de ‘vereniging/verkopers van elektrische toestellen’.
  – Een patiente overleed in de US nadat haar bloed werd toegediend, opgewarmd in een MGO.
  – In Rusland geweerd tot aan de Perestroika. ‘Als je vrij bent mag je jezelf ook vergiftigen.’ Maar het was meer om economische redenen.
  – En hier nog een theoretisch argument hoe door hevige opschudding van moleculen de eigenschappen ervan totaal kunnen veranderen in ongunstige zin: CO2 en H2O, kunnen door overspringen van één zuurstofatoom veranderen in CO en H2O2. Twee onschuldige elementen in twee schadelijke.
  Ik was de eerste om er een aan te schaffen en ook afschaffen. Volg mij of gebruik hem alleen om uw waslap op te warmen om de microben erin te doden.

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

arts

Arts met 29 dienstjaren: ‘Ik wil dat jullie de waarheid horen over dit virus’

Ik wil dat jullie de waarheid horen ...

corona

99% van de mensen die stierven aan corona leed al aan andere ziektes, zegt Italië

Meer dan 99 procent van de Italianen ...