
Een nieuwsbericht over de ‘warmste 5 april ooit gemeten’ maakte op internet veel los. Gerard de Boer beschuldigde het ANP van nepnieuws en voegde een afbeelding van een krantenknipsel bij waaruit blijkt dat het op 5 april 1957 nog warmer was in Nederland. Vervolgens zagen Weeronline, NOS-weerman Gerrit Hiemstra én het KNMI zich genoodzaakt op de tweet te reageren.
Beste Gerard! Om van een officieel record te kunnen spreken dan moet het record op het meetpunt De Bilt worden gemeten. Daar was het, sinds de metingen begonnen, op 5 april nooit warmer dan 19,4 graden. Gisteren werd het uiteindelijk 19,6 graden.
— Weeronline (@weeronline) April 6, 2020
Dagrecords zijn dus gebaseerd op waarnemingen van De Bilt.
Voor de volledigheid: op de warmste 5 april steeg het kwik in De Bilt naar 19,5. Op 5 april 1957 was het 19,4 graden, terwijl ‘op vliegveld Twente 24 graden en op Deelen zelfs 26 graden werd gemeten’.
Klimaathysterie
Rob de Vos van website klimaatgek.nl reageert:
De maximum temperatuur van 5 april 2020 was dus 0,1 graad hoger dan in 1957, niet erg bijzonder. Wat wel bijzonder is, is dat we zo’n nieuw De Bilt-‘record’ waarbij het 0,1 graad warmer werd dan 63 jaar geleden voldoende interessant vinden om er een persbericht van te maken. De klimaathysterie van de afgelopen jaren heeft onze klimaatantenne hypergevoelig gemaakt voor dit soort ‘records’. Herhaling en nog eens herhaling is één van de machtigste propagandawapens.
Syrisch Stonehenge stelt archeologen voor raadsel: naam gelinkt aan ras van reuzen uit de Bijbel
‘Spectaculaire’ zitting in zaak tegen Reiner Füllmich: hoofdgetuige maakt opvallende draai
Vogels van Tsjernobyl zijn fitter en groter
Rijk denken versus arm denken: waarom het ertoe doet
Kurkuma, wat doet het en hoe gebruik je het?
Israëlische en Europese experts waarschuwen: coronavaccins brengen varianten voort
“E-sigaret is veel ongezonder dan je denkt”
Journalist legt haarfijn uit waarom terreur het gevolg is van westerse interventies in het Midden-Oosten
‘Prikkampioen’ Israël: er overlijden momenteel meer mensen dan in 2020