Gezondheid

Wat dokters kunnen leren van mindfulness meditatie

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mindfulness meditatie doet meer dan het verminderen van stress en het reguleren van onze emoties. Het kan een arts beter in staat stellen voor zijn of haar patiënt te zorgen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum in Rochester ontdekten dat doktoren beter luisterden en minder snel oordeelden wanneer ze een meditatietraining kregen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De studie verschijnt in het juninummer van het tijdschrift Academic Medicine.

Artsen in Rochester in de staat New York deden mee aan een mindfulness meditatietraining. De cursus bestond uit acht wekelijkse sessies van 2,5 uur, één sessie van een gehele dag en tien maandelijkse sessies van 2,5 uur. Na afloop werden 20 artsen door de onderzoekers geïnterviewd.

Ze ontdekten dat 60 procent van de artsen aangaf beter te luisteren naar patiënten en de helft zei zelfbewuster te zijn en minder te oordelen tijdens gesprekken.

Systematische veranderingen

Tenminste driekwart van de deelnemers zei ook dat het belangrijk voor ze was om met andere artsen in het trainingsprogramma te praten over hun persoonlijke medische ervaringen. Ze voelden zich comfortabel genoeg om hun ervaringen te delen omdat er niet werd geoordeeld.

“De bevindingen suggereren dat systematische veranderingen moeten worden doorgevoerd in onze gezondheidszorg om een omgeving te creëren die de beoefening van mindfulness ondersteunt, die transparantie en duidelijke communicatie onder clinici, patiënten en familie aanmoedigt en die professionele isolatie terugdringt,” zeiden de onderzoekers in een verklaring.

Vier onderdelen

Een eerdere studie in het tijdschrift Perspectives on Psychological Science legde uit waarom mindfulness meditatie zo gezond is. De wetenschappers identificeerden vier onderdelen van mindfulness, te weten het controleren van de aandacht, lichaamsbewustzijn, het controleren van emoties en het zelfbewustzijn.

Elk van deze elementen helpt ons bij verschillende aspecten van ons leven, zo blijkt uit de studie. Door onze aandacht te controleren zijn we ons meer bewust van de staat van ons lichaam. Door ons bewust te zijn van ons lichaam kunnen we emoties die we ervaren beter herkennen, aldus de onderzoekers.

Neuroplasticiteit

Meditatie leidt tot neuroplasticiteit. Neurale plasticiteit duidt op veranderingen in de organisatie van de hersenen van individuen als gevolg van ontwikkeling, leren of ervaring. Wetenschappers geloofden tot ver in de vorige eeuw dat het brein min of meer stopte met veranderen na volwassenheid.

Onderzoek door neuroloog Richard Davidson van de Universiteit van Wisconsin heeft aangetoond (pdf) dat ervaren beoefenaars in hoge mate gamma-golven uitzenden. Ze zijn in staat om hun gedachten en reactiviteit te controleren, zelfs nadat de meditatiesessie is afgelopen.

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x