Universum

Wat is er aan de hand bij Andromeda?

Help ons door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Rond de Andromedanevel draaien 13 dwergstelsels die een gigantische structuur vormen. Sterrenkundigen hebben zoiets nog nooit gezien.

Volgens huidige theorieën zouden de kleine sterrenstelsels, die ieder miljarden sterren bevatten, zich willekeurig rond het Andromeda-sterrenstelsel moeten hebben gevormd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Ze draaien daarentegen binnen een schijf met een diameter van één miljoen lichtjaar rond het stelsel. Deze ‘ring’ vormt de grootst bekende structuur binnen de Lokale Groep, aldus Michael Rich, een astronoom van de Universiteit van Californië in Los Angeles. Samen met zijn collega’s schrijft hij over de bevindingen in vakblad Nature.

Donkere materie

De Lokale Groep bestaat uit meer dan 54 sterrenstelsels, waaronder een aantal dwergstelsels. De huidige modellen over het ontstaan van sterrenstelsels bieden geen ruimte voor dergelijke ringen.

“We hebben geen eenduidige verklaring voor deze structuur,” zei Rich. De onderzoekers willen nog meer van deze uitgestrekte ringen ontdekken.

De structuren kunnen sterrenkundigen helpen de mysteries van donkere materie te ontrafelen. Donkere materie is een soort materie die onder andere de cocons vormt waarbinnen sterrenstelsels ontstaan en groeien.

Donkere materie is niet zichtbaar met optische middelen en dus niet te detecteren via de elektromagnetische straling die ons op aarde bereikt. Naar schatting bestaat het heelal voor 74 procent uit donkere energie, voor 22 procent uit donkere materie en voor 4 procent uit normale materie.

15-jarige doet baanbrekende ontdekking

De dwergstelsels draaien naar schatting eens in de 5,5 miljard jaar om het Andromeda-sterrenstelsel. De sterren in de dwergstelsels zijn bovendien zeer oud.

Aan de wieg van de ontdekking stond de 15-jarige Neil Ibata uit Straatsburg. Neils vader, Rodrigo, werkt aan het Sterrenkundig Observatorium van Straatsburg en had zijn zoon meegenomen naar zijn werk voor stage. Hij toonde als eerste de rotatie aan van de schijf dwergstelsels rond de Andromedanevel.

De ontdekking opent nieuwe perspectieven voor astrofysici om een deel van hun theorieën over de vorming van sterrenstelsels te herdenken.

Bekijk hier een kaart van het satellietsysteem rond het Andromeda-sterrenstelsel.

Bron: Csmonitor.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
m&m
m&m
11 jaren geleden

ze zullen het nooit doorgronden,want elkekeer als ze iets oplossen(als de theorie klopt)komen er andere problemen.

days of our lives
days of our lives
11 jaren geleden

[quote name=”m&m”]ze zullen het nooit doorgronden,want elkekeer als ze iets oplossen(als de theorie klopt)komen er andere problemen.[/quote]

Net als een puzzel van 10000 stukjes is deze niet in één dag opgelost. Verder beoogt men ook niet alles te zullen gaan achterhalen, wat ook niet kan, het houdt op vanaf enkele honderden miljoenen jaren na de geboorte van het heelal.

De theorieën zullen nog onvoorstelbaar vaak worden aangepast en bijgesteld tot hij meer en meer kloppend wordt. Nieuwe problemen, zoals jij ze noemt, vragen nieuwe antwoorden. Ik volg de ontwikkelingen op dit gebied met veel belangstelling.

T R Hunter
T R Hunter
11 jaren geleden

Its a waste of money. Beter het geld besteden om free energy en zero point te ontwikkelen in een snellere rate dan tot nu toe. Kijkertje bouwen om weer een galaxy een stukje verderop te willen zien, its no use. Seti project is al helemaal dwaasheid !

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

2 januari 2013 • Satellieten Andromedastelsel spelen ‘zonnestelseltje’
Een internationaal team van astronomen heeft een ontdekt dat ongeveer de helft van de kleine satellietstelsels van het Andromedastelsel in één en hetzelfde vlak om dat grote spiraalstelsel cirkelen – net als de planeten van ons zonnestelsel om de zon (Nature, 3 januari). De ontdekking stelt de bestaande inzichten over de evolutie van sterrenstelsels danig op de proef.Het onderzoek laat zien dat de omloopbanen van bijna dertig dwergstelsels die om het Andromedastelsel draaien binnen een denkbeeldige schijf liggen die ruim een miljoen lichtjaar breed en slechts 45.000 lichtjaar dik is. Dat is opmerkelijk, omdat de verwachting was dat deze satellietstelsels allerlei willekeurige banen zouden volgen, zoals bijen die om een bijenkorf zwermen.De kans dat deze verdeling op toeval berust is verwaarloosbaar klein. Hoe deze galactische eensgezindheid is ontstaan, is nog volkomen onduidelijk. Maar er zijn nu al aanwijzingen dat het Andromedastelsel geen uitzondering is: ook ons eigen Melkwegstelsel lijkt zo’n schijfvormige schare van satellietstelsels te hebben.Volgens de huidige theorie over het ontstaan van sterrenstelsels hebben grote spiraalstelsels zoals het Andromedastelsel en de Melkweg hun huidige omvang bereikt door naburige kleinere stelsels op te slokken. Hun kleine satellietstelsels zouden simpelweg oude dwergstelsels zijn die deze beproeving hebben doorstaan.Die theorie kan echter niet verklaren waarom de overgebleven dwergstelsels zich in een grote schijf zouden verzamelen. (EE)Bron http://www.astronieuws.nl geplaatst om zoveel mogelijk duidelijkheid aan de lezers te geven.What a wonderfull live whe have!!

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x