Universum

Water en leven verspreid over de ruimte?

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben met behulp van de Herschel-ruimtetelescoop voor het eerst koude waterdamp gevonden in de planeetvormende schijf rond een jonge ster.

Deze schijf bevat grote hoeveelheden water wat betekent dat planeten met oceanen op veel meer plaatsen in het heelal kunnen voorkomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In de schijf rond TW Hydrae, een ster in het sterrenbeeld Waterslang op een afstand van 175 lichtjaar van de Aarde, bevindt zich een ijzige mist. Het onderzoek is gedaan onder leiding van de Leidse astronoom Michiel Hogerheijde en is deels gefiancierd door NASA.

Ultraviolet licht van de ster bevrijdt een klein deel van het water uit het ijs en vormt een dunne laag damp die Herschel kon detecteren met behulp van het infrarood-instrument HIFI.

Astronomen hadden rond bepaalde sterren eerder al hete waterdamp gevonden in planeetvormende schijven. Tot nu toe was er geen direct bewijs dat grote hoeveelheden water zich uitstrekken tot in de koude buitengebieden van de schijven.

“Onze waarnemingen tonen aan dat er voldoende water in de schijf is om duizenden aardse oceanen te vullen,” zei Hogerheijde. De grote vraag is nu of leven beperkt is tot planeten of dat het overal in de ruimte en het universum kan bestaan.

Bron: Indiadaily.com

Gerelateerd: Sterren voorzien ruimte van grote hoeveelheden water

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x