Mens en Dier

Peru geeft beelden vrij van geisoleerde inheemse stam

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Peruaanse regering heeft nieuw beeldmateriaal vrijgegeven van indianen langs een rivierbedding in het Amazoneregenwoud die nog niet eerder in contact zijn geweest met mensen.

Volgens het Peruaanse ministerie van Milieu is de video gemaakt vanaf de Manú-rivier in de regio Madre de Dios.

In de video is te horen hoe de reizigers bediscussiëren of ze dichterbij moeten komen of afstand moeten bewaren en of ze kleding of geschenken moeten achterlaten voor de indianen. De indianen zelf zijn zeer gesteld op hun privacy. Zo schoot één van de indianen bijna een pijl af op de boot.

Regeringsfunctionarissen zeiden dat Mashco-Piro indianen de laatste maanden verschillende keren zijn waargenomen in het Nationaal park Manú. Gedurende het droogteseizoen leggen de indianen grote afstanden te voet af. Als gevolg van illegale houtkap en mijnbouw staat hun territorium echter in toenemende mate onder druk.

Door de video vrij te geven laten de Peruaanse autoriteiten blijken dat ze hun beleid ten aanzien van de 4.000-5.000 geïsoleerde inheemsen hebben aangepast. De regering wil een aantal maatregelen nemen die gericht zijn op de bescherming van de stammen. De vorige regering onder leiding van Alan García bestemde grote gebieden van het regenwoud voor het boren naar olie en houtkap. De nieuwe president van Peru, Ollanta Humala, is gekozen met brede steun van de inheemse bevolking van dat land en distantieerde zich al snel van het beleid van zijn voorganger.

Het beleid van de nieuwe regering is gericht op het helpen van de inheemse bevolking terwijl regeringsfunctionarissen onder García het bestaan van geïsoleerde nomaden in het onaangetaste regenwoud ontkenden. Een bestuurslid van het Peruaanse staatsoliebedrijf vergeleek de inheemsen met het Monster van Loch Ness dat ontwikkeling in het gebied tegen zou houden.

Carlos Soria, de nieuwe secretaris-generaal van de Nationale Dienst voor Beschermde Natuurgebieden van Peru, zei dat de regering momenteel bezig is de protocollen en aanbevelingen met betrekking tot de geïsoleerde inheemse bevolking aan te passen. Alle beslissingen die vanaf nu worden genomen zijn gericht op het behoud van de natuur en het respecteren van de mensenrechten.

Venezuela

Een ander Zuid-Amerikaans land geeft 15.800 hectare land terug aan de inheemse Yupka. President van Venezuela Hugo Chávez besloot een deel van het grondgebied waar de Yupka aanspraak op maken terug te geven.

Chávez toonde zich al langer voorstander van de rechten van de Yupka en schaarde zich in eerdere conflicten met grootgrondbezitters aan de zijde van het inheemse volk. De zo’n 6.000 Yupka wonen vooral in de Venezolaanse deelstaat Zulia, nabij de Colombiaanse grens.

Bron: Nationalgeographic.com

Gerelateerd: Wereldgeschiedenis: Bolivia geeft rechten aan Moeder Natuur

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x