Homepagina » Gezondheid » Criminalisering drugs schaadt medisch onderzoek

Criminalisering drugs schaadt medisch onderzoek

Voormalig adviseur voor de Britse regering David Nutt zegt dat het verbod op drugs als ecstacy het onderzoek binnen de neurowetenschap belemmert.

Vrijwel alle drugs die gebruikt kunnen worden om het bewustzijn, perceptie, stemming en psychose te leren begrijpen zijn illegaal. Vandaar dat er welhaast geen onderzoek naar is gedaan.

De invloed van de wetten op het onderzoek naar drugs is groter dan de tegenwerking van de Amerikaanse regering bij het stamcelonderzoek. Niemand heeft ooit een neurowetenschappelijke studie kunnen doen naar het roken van cannabis. “Ik kan je 150 onderzoeken laten zien die je vertellen hoe je brein reageert op een boos gezicht, maar ik kan je geen enkele studie laten zien dat je vertelt wat cannabis doet,” aldus Nutt.

Onbenut

Het laatste onderzoek naar LSD om alcoholisme te behandelen stamt uit 1965. Alles wijst erop dat het beter is dan alle bestaande behandelmethoden. Nutt vraagt zich af hoeveel andere kansen we in de afgelopen 40 jaar hebben gemist met drugs als MDMA (ecstasy) en de empathische kwaliteiten ervan of cannabis en de inzichten die de drug verschaft in aandoeningen als schizofrenie. Al deze kansen zijn onbenut gelaten omdat het vrijwel onmogelijk is te werken met drugs wanneer ze illegaal zijn.

Nutt stelt dat de wetenschappelijke instituten moeten optreden tegen de Britse regering. Ondertussen probeert hij steun te vinden voor zijn campagne bij de Royal Society en de Academy of Medical Sciences.

Paardrijden

Nutt werd ontslagen als regeringsadviseur omdat hij stelde dat het gebruik van MDMA niet gevaarlijker is dan paardrijden. Hij is momenteel werkzaam als professor neuropsychofarmacologie aan het Imperial College London.

Met zijn boek Drugs: Without the hot air hoopt hij een meer open discussie te kunnen voeren over drugs. Nu zijn drugs verboden zonder noodzakelijkerwijs te begrijpen wat de mogelijke risico’s zijn. Dat terwijl ze ons wetenschappelijke inzichten kunnen geven die mogelijk nieuwe behandelmethoden voor aandoeningen met zich meebrengen.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Ik noem het nog maar een keer: Het is op zijn zachtst gezegd opvallend dat geestVERNAUWENDE middelen als alcohol en tabak legaal zijn en geestVERRUIMENDE middelen als cannabis en mdma verboden zijn…dat heeft vast een reden!

  2 likes
 2. [quote name=”Hullie”]Ik noem het nog maar een keer: Het is op zijn zachtst gezegd opvallend dat geestVERNAUWENDE middelen als alcohol en tabak legaal zijn en geestVERRUIMENDE middelen als cannabis en mdma verboden zijn…dat heeft vast een reden![/quote]
  Tuurlijk, om ons niet wakker te laten worden en gelukkiger te voelen. De rotzakken, maar het gaat stoppen allemaal. Dit is de juiste tijd, van alle openbaringen 🙂

  1 likes
 3. En nu maar hopen de discussie op gang komt!
  De medicinale werking van Cannabis is allang bewezen. (Je kunt het ook verdampen waardoor de schadelijke effecten van het roken achterwege blijven.) De positieve effecten van MDMA zijn op elk trancefeest merkbaar; geen gedonder en een boel vredeliefendheid. Dat staat haaks op de problemen die alcoholgebruik elk weekend geeft.
  Het lijkt me hoog tijd voor eerlijk en gedegen onderzoek…

  0 likes
 4. Ja wel appart allemaal. Als alle verboden drugs legaal zouden worden, zou dat een hoop problemen oplossen en creëren. Maar zullen die medische onderzoeken ook niet gewoon in de doofpot zitten, ze weten dat als je het legaliseert dat er een hoop ellende minder is. Dat mag toch niet ;-).
  Hoe meer ellende hoe meer er verdiend kan worden. Zal blij zijn als alles anders gaat op deze aarde. Dat niet alles om geld draaid, mijn mening het verziekt iedereen zijn leven. Bij de één bewust en bij de ander onbewust. Tot je echt bewust wordt…..

  0 likes
 5. Entheogene stoffen behoren toegankelijk te zijn voor alle mensen.En zeer zeker ook voor medisch onderzoek.
  Deze stoffen kunnen zeer heilzaam zijn voor het zielen leven.
  Mede door criminalisering van deze stoffen komen maar weinig mensen in contact met de juiste wijze waarop deze stoffen gebuikt kunnen worden.

  0 likes
 6. In Engeland mag je niet eens een zakje wiet bij je hebben voor eigen gebruik, want dan wordt je al opgepakt. Laatst was er een Universiteit die Cannabis in diskrediet bracht omdat het niet zou helpen bij MS. Dat is natuurlijk logisch met zo’n beleid,dan ga je niet zeggen dat het helpt. Toevallig zit EMEA ook in Engeland en wordt langzaam duidelijk waarom het kwartje zo rolt. Anders heeft de burger een stok om mee terug te slaan.

  0 likes
 7. Ik heb een site gevonden die u als lezer inzicht geeft in wat drugs doen met uw lichaam, en de schadelijkheid eventueel, als die er is.zie http://www.uitjebol.net de Nederlandse Drugsbijbel.

  0 likes
 8. [quote name=”Ik”]Entheogene stoffen behoren toegankelijk te zijn voor alle mensen.En zeer zeker ook voor medisch onderzoek.
  Deze stoffen kunnen zeer heilzaam zijn voor het zielen leven.
  Mede door criminalisering van deze stoffen komen maar weinig mensen in contact met de juiste wijze waarop deze stoffen gebuikt kunnen worden.[/quote]

  Ik ben het totaal met jou eens zo denk ik al jaren..

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

WHO

WHO-topman: ‘We moeten mogelijk huizen binnenvallen en familieleden meenemen’

Mike Ryan, topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ...

corona

Veel minder corona-opnames dan verwacht. ‘Het is al voorbij, jongens’

Het aantal corona-opnames in de Verenigde Staten ...