Homepagina » Gezondheid » Welke schadelijke chemicaliën zitten er in jouw tampon?
Welke schadelijke chemicaliën zitten er in jouw tampon?

Welke schadelijke chemicaliën zitten er in jouw tampon?

Het Amerikaanse congreslid Carolyn Maloney waarschuwt in de Britse krant The Guardian dat er tal van schadelijke stoffen in tampons zitten. Volgens haar is er sprake van een zeer lakse overheidscontrole.

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA kijkt bij tampons bijvoorbeeld niet naar pesticiden die op katoen worden gebruikt. Maloney is de initiatiefneemster van de Robin Danielson Feminine Hygiene Product Safety Act, een wetsvoorstel dat is vernoemd naar een vrouw die in 1998 overleed aan het toxischeshocksyndroom (TSS), een zeldzame maar ernstige vorm van een infectie die ook wel de ‘tamponziekte’ wordt genoemd.

De ziekte kan ontstaan door het verkeerd gebruik van een tampon, vooral de gewoonte om sterk absorberende tampons te lang in te houden. Hierdoor kan het vaginavocht zich ophopen en in de tampon een broedplaats vormen voor Staphylococcus aureus. Uit onderzoeken is gebleken dat er een relatie bestaat tussen TSS en het gebruik van tampons.

“Hoewel tampons sinds de TSS-epidemie in de jaren tachtig een stuk veiliger zijn geworden, moeten we nog steeds voorzichtig zijn,” zei arts Cian McDermott. Vooral over de chemische stoffen in tampons is weinig informatie voorhanden. Daardoor weet men niet precies wat de effecten van tampongebruik op de lange termijn zijn. De gemiddelde vrouw gebruikt in haar leven meer dan 16.800 tampons.

Lever

Tampons kunnen verschillende chemische stoffen afscheiden en de lever verstoppen. Er kunnen vervolgens problemen ontstaan wanneer de lever bepaalde gifstoffen probeert af te voeren.

[Goed Gevoel]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. I’m not touching this one.

  0 likes
 2. Quote: “Vooral over de chemische stoffen in tampons is weinig informatie voorhanden.”

  Die mevrouw geeft dus zelf toe dat ze geen flauw benul heeft. Beetje stom om te roepen dat er een probleem bestaat, als geen idee hebt of er wel een probleem ís.

  2 likes
 3. Het is ook niet verwonderlijk. Tampons, inlegkruisjes, Allways met vleugels in diverse maten, pampers, ze schijnen wel zo enorm absorberend te zijn dat je je afvraagt waarom er nog geen fabrikant is die er vocht inbrengende mutsjes bij levert, om algehele uitdroging te voorkomen.

  1 likes
 4. Ik ken iemand die blaaskanker kreeg door de tampons.

  0 likes
 5. zijn er in de u.s. dan geen kranten waar maloney haar boodschap in kwijt kan?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het parlement is omgekocht door Big Pharma. Professor doet boekje open

Het parlement is omgekocht door Big Pharma. Professor doet boekje open

Het Amerikaanse Congres is omgekocht door Big ...

12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

12.000 artsen pleiten voor kankerwaarschuwing op kaas. Wist jij dit?

De organisatie Physicians Committee for Responsible Medicine, ...