Gezondheid

Suiker in cola en ketchup rechtstreeks gelinkt aan borstkanker

Help door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Suiker in producten als cola, ketchup, granenrepen en koekjes veroorzaakt mogelijk borstkanker, zo waarschuwen wetenschappers. Het suikerrijke westerse dieet verhoogt de kans op borstkanker en uitzaaiingen in de longen, zo blijkt uit een nieuwe studie waarover de Britse Daily Telegraph bericht.

Bij muizen die voedsel met veel sacharose kregen, groeiden tumoren sneller en traden uitzaaiingen op. De onderzoekers ontdekten ook dat fructose in tafelsuiker en glucose-fructosestroop in een reeks voedselproducten en drankjes mogelijk de drijvende kracht achter de ziekte zijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Wetenschappers van de Universiteit van Texas gaven muizen vier verschillende diëten. Dertig procent van de muizen die zetmeelrijk voedsel kregen, had na zes maanden tumoren. Bij liefst 50 tot 58 procent van de muizen die een suikerrijk dieet kregen werd borstkanker geconstateerd.

Alomtegenwoordig

Bij de muizen die voedsel kregen dat rijk was aan sacharose of fructose werden bovendien meer uitzaaiingen geconstateerd dan bij de knaagdieren die zetmeelrijke voeding kregen.

Eén van de auteurs van de studie, professor Lorenzo Cohen, zei: “We hebben vastgesteld dat fructose, dat in tafelsuiker en glucose-fructosestroop zit en alomtegenwoordig is in ons voedselsysteem, verantwoordelijk was voor longuitzaaiingen en de aanmaak van 12-HETE in borsttumoren.”

Eerste studie

Volgens coauteur dr. Peiying Yang is dit de eerste studie die kijkt naar het directe effect van suikerconsumptie op de ontwikkeling van borstkanker.

“Bij muizen leidde een hoeveelheid sacharose die vergelijkbaar is met de hoeveelheid in westerse diëten tot een toename van de tumorgroei en uitzaaiingen,” voegde ze toe. De studie is verschenen in Cancer Research.

De gemiddelde Nederlander consumeert 44 kilogram suiker per jaar. De toegenomen consumptie van gesuikerde drankjes wordt algemeen gezien als de veroorzaker van obesitas, hartziekte en kanker.

[Telegraph]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter
Peter
8 jaren geleden

Voeg glutenhoudende granen ook maar toe aan het lijstje! misschien geraken we ooit nog eens van al die welvaart ziektes vanaf

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Veelvoudig verhitte verwerkte suiker is erg slecht voor je. Hoe minder bewerkt en minder verhit, hoe verder de schadelijke invloed ervan afneemt.

B
B
8 jaren geleden

Onderzoek gebaseerd op dierproeven wat niets zegt over de effecten op mens. Net als dat asbest en roken niet (zeer) kankerverwekkend zijn voor muizen maar wel voor de mens

exegese
exegese
8 jaren geleden

We worden al jarenlang verkeerd voorgelicht, ja zeg maar gerust voorgelogen. Het onmisbare zout en ook vetten worden ten onrechte sinds jaar en dag in de verdomhoek gedreven en vervangen door giftige en ziekmakende koolhydraten.

http://openheart.bmj.com/content/1/1/e000167.full

Voeding is één van de belangrijkste voorwaarden om gezond te zijn en te blijven en juist daar worden we dag in dag uit halsstarrig voorgelogen met fatale gevolgen voor heel veel mensen.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x