Natuur en Milieu

Wetenschap: bomen mogelijk gelinkt aan menselijke gezondheid

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Diverse wetenschappelijke onderzoeksvelden komen met steeds meer bewijs dat blootstelling aan de natuurlijke omgeving goed is voor de gezondheid.

In een nieuwe studie van de Amerikaanse Forest Service wordt de aanwezigheid van bomen geassocieerd met menselijke gezondheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Voor Geoffrey Donovan, onderzoeker van de Forest Service, vormde de verdwijning van 100 miljoen bomen in het Middenwesten een uitgelezen mogelijkheid om de invloed van de natuurlijke omgeving op de menselijke gezondheid te bestuderen.

Essenprachtkever

Onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw analyseerden data van 1296 counties in 15 staten. Ze ontdekten dat in gebieden die werden geplaagd door de essenprachtkever 21.000 meer sterfgevallen waren gemeld dan in gebieden waar de kever geen bomen aantastte.

De onderzoekers bestudeerden data die tussen 1990 en 2007 waren verzameld. Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine.

Patroon

“Mensen zullen op basis van onze bevindingen geneigd zijn te concluderen dat de hogere sterftecijfers worden veroorzaakt door andere variabelen zoals onderwijs of inkomen,” zei Donovan. “Maar we zagen een terugkerend patroon in counties met uiteenlopende demografische samenstellingen.”

Hoewel de studie het verdwijnen van bomen associeert met menselijke sterfte als gevolg van aandoeningen aan het hart, bloedvaten en luchtwegen, werd geen causaal verband aangetoond. De reden voor de associatie moet nog worden vastgesteld.

De essenprachtkever werd in 2002 voor het eerst ontdekt in Detroit. Alle 22 soorten van de Amerikaanse es zijn een prooi voor de kever, die vrijwel alle bomen op zijn pad doodt.

Bron: Fed.us

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Tja wij kappen ze, en de natuur vreet ze.En dat terwijl bij ieder mens minimaal één boom hoort, om te overleven.Onze zuurstofleverancier wordt iets beter beheert, maar nog steeds onvoldoende.Dus de afbraak van moeder aarde is nog bezig maar een HALT is onderweg. zie link:Bomen luiden zelf de alarmbel bij de kap http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3378520/2013/01/17/Bomen-luiden-zelf-alarmbel-bij-illegale-houtkap.dhtml

meuron
meuron
11 jaren geleden

Moet men daar nu echt een studie aan besteden om dat te weten ? ? ?

Aurelia
Aurelia
11 jaren geleden

Dit is toch een open deur?
Heel mooi dat dit onderzoek dit ook aantoont, maar volgens mij weet eigenlijk iedereen wel dat in de natuur leven gezonder is dan in de stad… Niet voor niets zijn er parken in steden en vinden we steden met bomen langs de wegen prettiger dan alleen beton.

kengai
kengai
11 jaren geleden

Dat verbaasd mij niets, ben zelf een groot boom liefhebber, jarenlang bonsais gemaakt en dan ook zo veel mogelijk soorten. Heb nu in de tuin nog diverse soorten bomen staan die ik eerst als bonsai had.
We hebben ook nog een oude wijnrank van meer dan 20 meter lengte over een paar pergola,s lopen, dat is zomers ook heerlijk om onder te zitten.
Bomen geven kracht en levenslust.

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x