Homepagina » Natuur en Milieu » Wetenschap: bomen mogelijk gelinkt aan menselijke gezondheid
Bomen mogelijk gelinkt aan menselijke gezondheid

Wetenschap: bomen mogelijk gelinkt aan menselijke gezondheid

Diverse wetenschappelijke onderzoeksvelden komen met steeds meer bewijs dat blootstelling aan de natuurlijke omgeving goed is voor de gezondheid.

In een nieuwe studie van de Amerikaanse Forest Service wordt de aanwezigheid van bomen geassocieerd met menselijke gezondheid.

Voor Geoffrey Donovan, onderzoeker van de Forest Service, vormde de verdwijning van 100 miljoen bomen in het Middenwesten een uitgelezen mogelijkheid om de invloed van de natuurlijke omgeving op de menselijke gezondheid te bestuderen.

Essenprachtkever

Onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw analyseerden data van 1296 counties in 15 staten. Ze ontdekten dat in gebieden die werden geplaagd door de essenprachtkever 21.000 meer sterfgevallen waren gemeld dan in gebieden waar de kever geen bomen aantastte.

De onderzoekers bestudeerden data die tussen 1990 en 2007 waren verzameld. Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine.

Patroon

“Mensen zullen op basis van onze bevindingen geneigd zijn te concluderen dat de hogere sterftecijfers worden veroorzaakt door andere variabelen zoals onderwijs of inkomen,” zei Donovan. “Maar we zagen een terugkerend patroon in counties met uiteenlopende demografische samenstellingen.”

Hoewel de studie het verdwijnen van bomen associeert met menselijke sterfte als gevolg van aandoeningen aan het hart, bloedvaten en luchtwegen, werd geen causaal verband aangetoond. De reden voor de associatie moet nog worden vastgesteld.

De essenprachtkever werd in 2002 voor het eerst ontdekt in Detroit. Alle 22 soorten van de Amerikaanse es zijn een prooi voor de kever, die vrijwel alle bomen op zijn pad doodt.

Bron: Fed.us

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Hunting Wolf schreef:

  Tja wij kappen ze, en de natuur vreet ze.En dat terwijl bij ieder mens minimaal één boom hoort, om te overleven.Onze zuurstofleverancier wordt iets beter beheert, maar nog steeds onvoldoende.Dus de afbraak van moeder aarde is nog bezig maar een HALT is onderweg. zie link:Bomen luiden zelf de alarmbel bij de kap http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3378520/2013/01/17/Bomen-luiden-zelf-alarmbel-bij-illegale-houtkap.dhtml

  0 likes
 • meuron schreef:

  Moet men daar nu echt een studie aan besteden om dat te weten ? ? ?

  0 likes
 • Aurelia schreef:

  Dit is toch een open deur?
  Heel mooi dat dit onderzoek dit ook aantoont, maar volgens mij weet eigenlijk iedereen wel dat in de natuur leven gezonder is dan in de stad… Niet voor niets zijn er parken in steden en vinden we steden met bomen langs de wegen prettiger dan alleen beton.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Dat verbaasd mij niets, ben zelf een groot boom liefhebber, jarenlang bonsais gemaakt en dan ook zo veel mogelijk soorten. Heb nu in de tuin nog diverse soorten bomen staan die ik eerst als bonsai had.
  We hebben ook nog een oude wijnrank van meer dan 20 meter lengte over een paar pergola,s lopen, dat is zomers ook heerlijk om onder te zitten.
  Bomen geven kracht en levenslust.

  0 likes
 • Sijts schreef:

  NEEEEEE…. Dit bericht méén je toch niet???!!! Dit leer je al in groep 3 dat bomen en natuur goed zijn voor de mens en dat het samen hoord. En das toch ook logisch?. Ik snap niet wat dit nu voor vreselijk belangrijk nieuws is wat niemand nog wist……

  0 likes
 • Abel schreef:

  Als kind voelde ik me altijd helemaal krachtig en opgeladen op het moment dat ik in het bos was. Pas later begon ik het verband te zien.

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”Abel”]Als kind voelde ik me altijd helemaal krachtig en opgeladen op het moment dat ik in het bos was. Pas later begon ik het verband te zien.[/quote]
  Mijn ouders hadden een sta caravan in Drente, waar wij ieder week-end heen gingen.Ik was de eerste dag altijd zwaar en moe, van het vele zuurstof wat wij in de stad misten.Maar eenmaal thuis was het net of je benzine had getankt.De verry strong power zat in je.

  0 likes
 • Saskia schreef:

  Ik werk zelf met boomoliën en deze energetische oliën werken verbazingwekkend.
  Lichamelijk, emotioneel, geestelijk. Ook op het gebied van bv. pesten kan je een levensgroot verschil bewerkstelligen.De oliën zijn 30 jaar geleden door een Fransman ontwikkeld, omdat niet iedereen beschikking heeft tot een bos of de desbetreffende boom.

  0 likes
 • Peter schreef:

  In 2011 was ik vier maanden dakloos. Mijn slaapplaats, het bos. Alleen daar voelde ik me veilig en kon ik mezelf opladen om alle ontberingen te kunnen doorstaan. Van oktober 2011 tot februari 2012 moest ik kou, regen en zelfs een nachtelijke sneeuwstorm doorstaan naast allerlei andere zaken en de kracht haalde ik uit het bos.

  0 likes
 • Rakker schreef:

  Daarom kappen gemeentes zoveel bomen in stedelijke gebieden en plaatsen ze sprietjes terug. Om de overbevolking tegen te gaan!

  0 likes
 • Peter schreef:

  Uit een Ierse studie is ooit al eens gebleken dat kinderen met ADHD rustiger worden als ze regelmatig in het bos gaan wandelen. Het verbaasd me daarom niet dat steeds meer studies uitwijzen dat bomen essentieel zijn voor ons mensen. Het is waarschijnlijk ook de reden waarom ik niet in een stad wil leven, bomen zijn altijd van groot belang voor me geweest. Vroeger klom ik er graag in en later ben ik ze vooral gaan knuffelen en in de zomer zit ik er graag onder met een goed boek. Het geeft het boek zelfs een extra dimensie maar dat is mijn beleving.

  0 likes
 • Carole schreef:

  Het kan niet vaak genoeg onder de aandacht komen dus prima als het een open deur is. Er zijn nog steeds mensen en ambtenaren die kapvergunningen afgeven die dit nog niet weten of zich ervan bewust zijn.
  Studie heeft aangetoond dat er veel minder vandalisme en criminaliteit plaatsvindt in een omgeving met veel groen. Dus laten we met elkaar zorgen voor zoveel mogelijk groen in onze leefomgeving.

  0 likes
 • abtach schreef:

  [quote name=”Sijts”]NEEEEEE…. Dit bericht méén je toch niet???!!! Dit leer je al in groep 3 dat bomen en natuur goed zijn voor de mens en dat het samen hoord. En das toch ook logisch?. Ik snap niet wat dit nu voor vreselijk belangrijk nieuws is wat niemand nog wist……[/quote]

  We leren eerst met de natuur om te gaan om daarna onbewust de natuur na de kloten te helpen????
  Wel grappig dat je denkt dat de mens ‘zorgt’ voor de natuur, ook al zouden we dat geleerd hebben.
  Op het moment dat er plots te weinig zuurstof is omdat we teveel bomen gekapt hebben zullen we pas echt gaan zorgen voor de natuur, jammer genoeg om angst en niet omdat we uit hetzelfde ‘zaadje’ komen.

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Eigenlijk een “overbodig” bericht. Veel san sanatoria en dergelijk werden in een bosrijke omgeving neer gezet. Het is ook bewezen dat in een boomrijke omgeving minder criminaliteit is. Ook de elite weet dit en woont graag in groene omgevingen (goed voor de gezondheid). Ook is er niet voor niks zuurstoftherapie (had Michael Jackson ook geen zuurstoftank of zoiets ??). In bossen is er veel zuurstof en dat is zeer gezond.

  0 likes
 • Hoogevener schreef:

  In een asociale buurt van Hoogeveen zijn er weinig bomen en hoorde ik wel eens van mensen die er wonen dat er velen zijn die een hekel aan die bomen hebben. Ja je moet af en toe in de herfst bladeren vegen en daar zijn velen gewoon te lui voor. Er zijn in die buurt veel burenruzies door alcohol en drugs en er is hangt een tamelijk negatieve sfeer en er hangt een onderhuidse spanning. In de zomer zitten velen in de brandende zon veel bier te drinken en af en toe komen de onderhuidse spanningen doordat men door dronkenschap amok maakt naar boven en zijn er burenruzies. Zou het anders zijn als er meer bomen stonden ?? Zou de sfeer daar dan positeiver zijn ? Ik denk het wel. Helaas zit men zichzelf in de weg door te zeuren over bladeren en is men op zoek naar spijkers op laag water om ruzie te krijgen. Je zou er maar eens wonen in die asgrauwe opgefokte negatieve buurt.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Als proef op de som zou de gemeente Hoogeveen daar een aantal grote bomen moeten plaatsen en veel groen in de vorm van bosjes en dan de zomer afwachten wat het brengt.
  Ik denk namelijk dat de buurt grote vorderingen maakt in positieve zin, vooral kinderen reageren goed op veel groen in hun omgeving.

  0 likes
 • Patrick schreef:

  Moet dit wetenschappelijk bewezen worden?

  0 likes
 • Hoogeveen schreef:

  [quote name=”kengai”]Als proef op de som zou de gemeente Hoogeveen daar een aantal grote bomen moeten plaatsen en veel groen in de vorm van bosjes en dan de zomer afwachten wat het brengt.
  Ik denk namelijk dat de buurt grote vorderingen maakt in positieve zin, vooral kinderen reageren goed op veel groen in hun omgeving.[/quote]

  Ze hebben er wel een paar neergezet in overleg met de bewoners van die Verzetsheldenbuurt maar die wilden niet veel bomen. Andere buurten in Hoogeveen zijn veel en veel groener en daar is veel minder gedoe tussen mensen onderling. Het gaat er nu wel beter in de Verzetsheldenbuurt dan vroeger. Vroeger wist je wel waar de politieauto heen reedt zeg maar (naar een burenruzie van dronkenlappen in de Verzetsheldenbuurt). Maar het blijft een rotbuurt en ik zou er niet willen wonen en heel veel mensen in Hoogeveen niet.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Dit moet niet in overleg, maar dit moet de gemeente gewoon opdringen, daar zijn ze toch goed in.
  De gemeente bepaald wat er in een straat komt, vooral bij een probleem wijk, het is kiezen of weg wezen.

  0 likes
 • Hoogeveen schreef:

  [quote name=”kengai”]Dit moet niet in overleg, maar dit moet de gemeente gewoon opdringen, daar zijn ze toch goed in.
  De gemeente bepaald wat er in een straat komt, vooral bij een probleem wijk, het is kiezen of weg wezen.[/quote]

  Er zijn een aantal bomen daar kapot gemaakt door de mensen daar. Zo zie je maar hoe negatief de sfeer is in die buurt. Er wonen zeker ook hele normale mensen maar er zitten heel wat rotte appels tussen die ponteficaal voor de deur zitten te zuipen onder de partytent smartlappen draaiend met een voortuin vol rommel. Er lopen ook nogal wat FAS- kinderen rond (FAS; feutaal alcoholsyndroom). Wat zie je in die buurt een hoop verlopen drankkoppen.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  de jonge

  De Jonge in zee met vaccinmaker die gezondheidscrisis veroorzaakte

  Minister Hugo de Jonge blijft maar hameren ...

  zweden

  Bittere coronapil: Zweden had gelijk, establishment zat er faliekant naast

  We weten nu dat Zweden het grotendeels ...

  >