Homepagina » Buitenland » Wetenschappelijke studie: Amerika is géén democratie
Wetenschappelijke studie: Amerika is géén democratie

Wetenschappelijke studie: Amerika is géén democratie

Uit een studie die komende herfst in het wetenschappelijke tijdschrift Perspectives on Politics zal verschijnen, blijkt dat Amerika geen democratie is, maar een corrupte oligarchie.

De auteurs stellen de vraag wie in de Verenigde Staten de macht heeft. Ze concluderen na hun analyse dat de meerderheid van het Amerikaanse volk weinig invloed heeft op het regeringsbeleid. In de VS worden geregeld verkiezingen gehouden en ook kent men er de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging. Amerika blijkt echter niet zo democratisch als het beweert te zijn.

Het is voor het eerst dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar dit onderwerp. Als de voorkeuren van de economische elites en de lobbygroepen worden meegewogen, is de invloed van de gemiddelde Amerikaan op het beleid nihil, aldus de onderzoekers. Met andere woorden: De VS is geen democratie, maar een oligarchie.

De auteurs van deze historisch gezien belangrijke studie, Martin Gilens van de Princeton-universiteit en Benjamin I. Page van de Northwestern-universiteit, benadrukken dat de invloed van de superrijken pas echt goed duidelijk wordt als ze toegang zouden hebben tot meer gegevens.

Voor het eerst konden wetenschappers nagaan of Amerika al dan niet een democratie is. Tot voor kort was het onmogelijk om deze ‘tegenovergestelde theoretische voorspellingen’ (dat Amerika een democratie, oligarchie of een mix van beide is) in één statistisch model tegen elkaar af te zetten. Met behulp van een unieke dataset kan dat nu wel.

Wat de onderzoekers ondanks een gebrek aan gegevens hebben gevonden is belangrijk: Het is duidelijk geworden dat de VS een oligarchie is. Het is zeker geen democratisch land. De mensen worden bedrogen. De oligarchen besturen het land én de ‘nieuwsmedia’.

Het onderzoek toont aan dat Amerika veel lijkt op Rusland of de meeste andere dubieuze ‘democratische’ landen. Na de analyse van een ongelooflijke berg gegevens luidt de conclusie in een notendop: ‘de voorkeuren van de gemiddelde Amerikaan hebben slechts een minuscule, statistisch niet-significante invloed op het overheidsbeleid’. Zal de situatie in Nederland anders zijn?

[Common Dreams]


Vond je dit interessant? Deel het dan met je vrienden op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. Alleen al het feit dat het Europese parlement geen initiatiefrecht heeft is bewijs dat in ieder geval de EU niet democratisch is. En als in NL de uitslag van het referendum van 2005 wordt genegeerd dan … nou ja, enzovoorts.

  15 likes
 2. Het enige verschil is dat de amerikanen de middelen hebben om zichzelf te verdedigen. Als de EU sterk genoeg is gaan de handschoenen uit. Wij hebben weinig kans.. Ik denk dat het crunch time is. Als we dit monster volwassen laten worden is het gedaan met onze identiteit, vrijheid en welvaart.

  10 likes
 3. In Nederland is het niet anders; bijvoorbeeld wij willen al vele jaren een Onafhankelijk Wetenschappelijk Team op de NL-dijken zetten en om dat weer een andere wetenschapper heeft gezegd dat het “Alarmfase Rood is, Nederland op drijfzand is gebouwd en binnen Nu en 30 jaar voor de helft onderwater staat”, we worden daarover echter in media en politiek niet gehoord, is er sprake van de dictatuur tbv. genocide-beleid. Men is hier bang voor overbevolking en kan men het niet schelen als er o.a. vele en vele verdrinkingsdoden daarvan straks het resultaat zijn. Democratie bestaat niet, het is een masker voor dictatuur.

  7 likes
  • Klopt, het CDA/PvdA/extreemlinkse-dictatuur.
   Ah, dus Nederland wordt weer een groot moeras, wat het vroeger ook al was?
   Dat is het nu ook al, een politiekepartijenaristocratischefamiliesmoeras..

   2 likes
 4. Zal de situatie in Nederland anders zijn?

  NEE!

  7 likes
 5. Sorry Niburu maar ik vind dit een vlutstuk omdat er nergens op deze wereld democratie is en nooit is geweest.

  Democratie is een verzonnen woord net als antisemitisch een verzonnen woord is. Het heeft totaal NON waarde.

  7 likes
 6. De democratie in America, zolang je leeft stem je Republikein, na je dood stem je spontaan Democraat….

  Het land waar een simpel iets als een id tijdens het stemmen angstvallig wordt geweerd, omdat anders de macht wordt verloren…. Hoe anders kan je doden en illegalen democraat laten stemmen??

  2 likes
 7. Klopt, Amerika is een constitutionele republiek, geen democratie. Democratie is de tiranie van de meerderheid en zal uiteindelijk in een communisme eindigen.

  1 likes
 8. En Nederland is wellicht zoiets als een elitaire technocratie. Ja, en?

  Het is maar goed dat er geen echte democratie meer bestaat zoals in het klassieke Griekenland want dat werkt niet (meer). We zouden dan lynchpartijen en heksenjachten krijgen tegen moslims, homo’s, Joden, pedofielen, enz. Men heeft er echt geen belang bij om de visie van de massa te realiseren en men is daar duidelijk ook niet in geïnteresseerd. Schone schijn, desinformatie, de massa niet teveel geven maar net genoeg zodat er geen opstanden komen en zorgen voor irrelevante afleidingen. Dat is de strategie. En het werkt blijkbaar!

  De meest succesvolle samenlevingen van dit moment, voor zover men alleen in materiële welvaart is geïnteresseerd, zijn dictatoriale één-partijsystemen in Azië. Als je in het “vrije” Nederland een lege kaarshouder naar de gouden koets gooit, dan word je even vastgezet en ondervraagd en ieder jaar mag je dan op die bepaalde dag niet de straat op, maar in China zou er wellicht een heel andere verrassing staan wachten.

  1 likes
 9. Zolang opleidingen in NL gebaseerd zijn op gehoorzaamheid en werktempo houd dit aan.

  Mensen met visie en charisma worden staan al op jonge leeftijd aan wal.

  De grootste talenten vermeden in scholen, en vervangen door kortzichtige mensen die door de bomen het bos niet meer zien.
  Deze zijn makkelijk te sturen door de economie, houden er naast de drukte geen mening op na, en zijn geneigd meningen en ideeën over te nemen om hun toneelstuk vol te houden.

  Er zijn bedrijven die kant en klare politieke meningen en standpunten verkopen, kan je zo printen!

  In een prettige democratie, de opgeleide politici zetten de norm, het volk bepaald de regels.
  Samenwerken?

  Toen ik opgroeide was klagen typisch Nederlands.
  Lekker met ze allen klagen met een drankje, Nederlandse gezellige avond.
  En nu? Een “het is nou eenmaal zo” houding over heel ons land.

  Nederlanders die niet meer massaal klagen? Baart me zorgen,…
  Onze Nederlandse normen en waarden zijn dood.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Foto: Wikimedia Commons

Griezelige nieuwe videoclip Sabrina Carpenter zit bomvol occulte symboliek. Zo worden jonge meisjes gehersenspoeld door de elite

Sabrina Carpenter is één van de vele ...

Democratische Partij verliest belangrijke rechtszaak tegen Julian Assange. Wat dit betekent (en waarom de media erover zwijgen)

Democratische Partij verliest belangrijke rechtszaak tegen Julian Assange. Wat dit betekent (en waarom de media erover zwijgen)

Een Amerikaanse federale rechtbank heeft een zaak ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.