Universum

Door de ontdekking van dit hemellichaam wordt er weer volop gespeculeerd over planeet X

Help anderen door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen hebben een nieuw object ontdekt in ons zonnestelsel, dat drie keer verder van de aarde staat dan Pluto. “We weten niets over de omloopbaan van dit object,” zei Scott Sheppard van het Carnegie Institute of Washington. “We weten alleen dat het gaat om het meest afgelegen object in ons zonnestelsel.”

Het nieuwe object is V774104 gedoopt en staat op ongeveer 103 astronomische eenheden (afstand tussen de aarde en de zon) van de zon. De twee Pioneer-sondes, die sinds 1972 en 1973 door de ruimte reizen, staan op ongeveer dezelfde afstand van ons af.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

Wetenschappers schatten dat het hemellichaam tussen de 500 en 1000 kilometer in doorsnee moet zijn. In de buurt van V774104 zijn nog meer hemellichamen aangetroffen. Omdat ze zo langzaam rond de zon draaien, zal het ongeveer een jaar duren voordat er meer bekend is over hun omloopbaan en herkomst.

Donkere rotsachtige planeet

Als ze richting Neptunus bewegen, zijn ze waarschijnlijk uit het binnenste deel van het zonnestelsel verstoten. Het is ook mogelijk dat ze uit de binnenste Oortwolk komen. Er zijn tot op heden maar twee objecten ontdekt die daar vandaan komen: dwergplaneet Sedna en 2012 VP113.

“Sedna en VP113 zijn de enige objecten in het nu bekende zonnestelsel met een omloopbaan die niet kan worden verklaard,” zei Michael Brown van het California Institute of Technology.

Eén mogelijke verklaring voor de vreemde omloopbaan van deze objecten is de aanwezigheid van een hele donkere rotsachtige planeet, die de objecten als een soort schaapsherder bij elkaar houdt.

Superaarde

Het is goed mogelijk dat voorbij Pluto nog een Neptunus-achtige planeet of superaarde staat die niet kan worden gedetecteerd met de huidige telescopen. Het is ook mogelijk dat de objecten zijn beïnvloed door een passerende ster.

Als blijkt dat de omloopbaan van de objecten niet wordt beïnvloed door bekende reuzenplaneten, zal worden gekeken of de banen kunnen worden gelinkt aan een nog onbekende reuzenplaneet in de buitenste regionen van ons zonnestelsel.

[Popular Mechanics via New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x