Homepagina » Universum » Door de ontdekking van dit hemellichaam wordt er weer volop gespeculeerd over planeet X
Door de ontdekking van dit hemellichaam wordt er weer volop gespeculeerd over planeet X

Door de ontdekking van dit hemellichaam wordt er weer volop gespeculeerd over planeet X

Astronomen hebben een nieuw object ontdekt in ons zonnestelsel, dat drie keer verder van de aarde staat dan Pluto. “We weten niets over de omloopbaan van dit object,” zei Scott Sheppard van het Carnegie Institute of Washington. “We weten alleen dat het gaat om het meest afgelegen object in ons zonnestelsel.”

Het nieuwe object is V774104 gedoopt en staat op ongeveer 103 astronomische eenheden (afstand tussen de aarde en de zon) van de zon. De twee Pioneer-sondes, die sinds 1972 en 1973 door de ruimte reizen, staan op ongeveer dezelfde afstand van ons af.

Wetenschappers schatten dat het hemellichaam tussen de 500 en 1000 kilometer in doorsnee moet zijn. In de buurt van V774104 zijn nog meer hemellichamen aangetroffen. Omdat ze zo langzaam rond de zon draaien, zal het ongeveer een jaar duren voordat er meer bekend is over hun omloopbaan en herkomst.

Donkere rotsachtige planeet

Als ze richting Neptunus bewegen, zijn ze waarschijnlijk uit het binnenste deel van het zonnestelsel verstoten. Het is ook mogelijk dat ze uit de binnenste Oortwolk komen. Er zijn tot op heden maar twee objecten ontdekt die daar vandaan komen: dwergplaneet Sedna en 2012 VP113.

“Sedna en VP113 zijn de enige objecten in het nu bekende zonnestelsel met een omloopbaan die niet kan worden verklaard,” zei Michael Brown van het California Institute of Technology.

Eén mogelijke verklaring voor de vreemde omloopbaan van deze objecten is de aanwezigheid van een hele donkere rotsachtige planeet, die de objecten als een soort schaapsherder bij elkaar houdt.

Superaarde

Het is goed mogelijk dat voorbij Pluto nog een Neptunus-achtige planeet of superaarde staat die niet kan worden gedetecteerd met de huidige telescopen. Het is ook mogelijk dat de objecten zijn beïnvloed door een passerende ster.

Als blijkt dat de omloopbaan van de objecten niet wordt beïnvloed door bekende reuzenplaneten, zal worden gekeken of de banen kunnen worden gelinkt aan een nog onbekende reuzenplaneet in de buitenste regionen van ons zonnestelsel.

[Popular Mechanics via New Scientist]


Vind je deze info goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

wetenschappers

Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

magnetisch veld

Magnetisch veld van de aarde verzwakt en niemand weet waarom. Wat is er aan de hand?

Het magnetisch veld van de aarde verzwakt, ...