Homepagina » Natuur en Milieu » Wetenschappers ontdekken dat planten een ‘brein’ hebben. Zie hier wat ze ermee kunnen
Wetenschappers ontdekken dat planten een 'brein' hebben. Zie hier wat ze ermee kunnen

Wetenschappers ontdekken dat planten een ‘brein’ hebben. Zie hier wat ze ermee kunnen

Kunnen planten belangrijke levensbeslissingen nemen? Uit een nieuwe studie van Britse wetenschappers blijkt dat planten cellen bevatten die functioneren als een ‘brein’.

Ze gebruiken dit brein om te bepalen wanneer ze ontkiemen. De onderzoekers ontdekten dat speciale cellen in de wortelpunt van een zaadje omgevingsomstandigheden kunnen bepalen, waaronder de temperatuur.

Ze kiezen vervolgens het beste moment om te gaan groeien. Als een plant te vroeg ontkiemt en het is te koud buiten, zal hij het niet overleven.

Twee soorten

En als de plant te laat begint met groeien hebben andere planten een voorsprong en maakt hij mogelijk geen kans.

“Planten zijn net mensen in de zin dat ze net als wij moeten nadenken en beslissingen moeten nemen,” zei professor George Bassel van de Universiteit van Birmingham.

Ze onderzochten de Arabidopsis, een kleine bloeiende plant die verwant is aan kool. De plant bleek twee soorten cellen te bevatten die beslissingen nemen.

Soortgelijk mechanisme

De twee soorten bleken met elkaar te communiceren via hormonen. Het menselijk brein maakt gebruik van een soortgelijk mechanisme als we beslissen om al dan niet te bewegen.

Onderdelen die de plant gebruikt om beslissingen te nemen waren duidelijk van elkaar gescheiden.

Vertraging

Dit gebeurt ook in het menselijk brein, waar de scheiding voor een vertraging zorgt. Zodoende wordt ruis uit de omgeving weggefilterd en zijn we beter in staat om beslissingen te nemen.

Deze kennis kan nu worden toegepast om oogsten te vergroten en het gebruik van schadelijke pesticiden terug te dringen, aldus de wetenschappers.

[Epoch Times]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ad Dral
Ad Dral
3 jaren geleden

In het boek ” Secret live of plants ” staat omschreven wat planten allemaal voelen en kunnen doen. Ook staan er proeven in, die we zelf kunnen uitvoeren.

rob
rob
3 jaren geleden

Een plant zijn brein kan nog voor dat het begint te kiemen een keus maken een zeer grote intelligentie dus, [wel heeft het de zon en de regen nodig om te groeien] een brein die dus Weet
kan je van nieuw geboren mensje niet zeggen dat heeft een vader en moeder nodig om zijn brein te ontwikkelen
Die weet nog niets
Want als de omstandigheden niet goed is komt het toch te wereld
Ja het nog niet ontkiemde heeft een voorsprong op de mens ..
De brein daarvan is dus beter van de Mens zelf.. inderdaad men kan nog veel leren ..en wat heeft de mens toch veel verloren om dat niet te weten
door studie komt men erachter ..
ja wat betreft de natuur loopt de mens achteraan..En dat komt waarschijnlijk allemaal om dat het brein van de mens gehersenspoeld word naar de maatschappelijk voorbeeld waarmee het natuurlijke vervalt
kijk maar eens naar de vervuiling wat de mens aanricht dat zegt al genoeg
Alleen door Groffen fouten leert het iets , dan kan je van een plant dan niet zeggen …die weet meer over de natuur dan de mens zelf , planten hebben geen mensen nodig , de mens heeft planten nodig om iets te weten te komen en sommige laten zich bovendien ook rustig opeten door mensen alleen jammer dat de intelligentie dan niet in de mens komt van die plant..
Waarschijnlijk is zijn brein al te ver heen krom gegroeid..

Richard
Richard
3 jaren geleden

De volgende Einstein wordt misschien geboren als een brandnetel.

exegese
exegese
3 jaren geleden

Tracht je voor te stellen na deze info welk een gewelddadigheid en onrecht tegen de natuur het genetisch manipuleren van gewassen met zich meebrengt. De mens volhardt nog steeds in het waanidee dat we wijzer zijn dan de natuur. Kijk om je heen en aanschouw de mateloze ellende die de mens de natuur aandoet. De enige troost die ik kan vinden is dat de door de mens aangebrachte genetische manipulatie, mits daarna nooit niet meer aangeraakt of beïnvloed door de mens, zichzelf weer ongedaan maakt op de lange duur. Dat is de onovertroffen wijsheid van de natuur, die de mens nooit zal evenaren. Ons soort van hoogmoedswaanzin is het wat de natuur “ontbeert” en daar mag het zich gelukkig mee prijzen.

x

Check Also

mondkapjes

Neuroloog waarschuwt tegen mondkapjes: ‘Brein raakt blijvend beschadigd’

De Duitse neuroloog Margareta Griesz-Brisson waarschuwt voor ...

pijn

Planten ‘schreeuwen’ het uit van de pijn als u ze snoeit. Wetenschappers doen opzienbarende ontdekking

Wetenschappers hebben ontdekt dat planten ultrasone ‘gilletjes’ ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

13
0
We lezen graag je reactie!x