CoronaMens en Dier

Wob-documenten schetsen onthutsend beeld van De Jonge: ‘Aftreden en grondig onderzoek onvermijdelijk’

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!

Toenmalig zorgminister Hugo de Jonge gaf in 2020 aan dat hij bepaalde beleidsstukken niet meer via e-mail wilde ontvangen, blijkt uit vrijgegeven Wob-documenten. Zo omzeilde hij de Wob.

Ambtenaren van VWS wilden wel mails blijven sturen. “Denk dat er moment kan komen dat we ook zonder zijn instemming moeten gaan sturen, al was het maar voor de parlementaire geschiedschrijving en anticiperend op een mogelijk Wob-verzoek,” schrijft een ambtenaar.

Een ambtenaar zegt over de werkwijze van De Jonge: “Hij creëert een boel verwarring.” Iemand reageert: “Zoals altijd.”

Daar krijg je dus gedoe mee later

De minister blijkt een privé-mailadres te gebruiken, via iCloud. Dat mag eigenlijk niet, maar hij doet het toch. Zo schrijft een ambtenaar in antwoord op een e-mail over een voortgangsbericht over de vaccinaankoop: “De vertrouwelijke versie mag officieel niet naar een iCloud-mailadres, daar krijg je dus gedoe mee later. Maar goed, ik zal het wel doen als jij dat wilt.”

In de Wob-stukken duiken diverse e-mails op die De Jonge via iCloud heeft verstuurd.

Mensen die Wob-verzoeken indienen, worden structureel tegengewerkt. Eerder berichtten de media dat het kabinet Wob-verzoeken over corona op de lange baan schuift. In plaats van verzoeken individueel te behandelen, worden documenten om de zoveel tijd per rubriek openbaar gemaakt.

Aftreden

Nieuwsuur deed in mei 2020 een aantal verzoeken om informatie op basis van de Wob. Omdat over die verzoeken niet binnen de wettelijke termijn volledig is besloten, spande het programma een rechtszaak aan.

In oktober vorig jaar bepaalde de rechter dat minister De Jonge voor 30 november, op straffe van een dwangsom, een volledig besluit moest nemen op de drie Wob-verzoeken.

Data-analist Daniël van der Tuin vat samen: “Verwarring zaaien, ambtelijke berichten naar privé doorsluizen, stukken niet lezen, publicatie Wob-verzoeken met 1,5 jaar vertragen, betrokkenheid bij mondkapjesdeal aangetoond. Aftreden en grondig onderzoek onvermijdelijk.”

4.9 102 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
100 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Absurdia
Absurdia
10 maanden geleden

Hoe verassend 🤣🤣🤣. Eigenlijk om te janken maar daar word ik dan weer niet knapper van🙃

johan den haag
johan den haag
10 maanden geleden

Onhoudbaar!

Als Rutte hem dekt, zie ik nog maar 1 manier en dat is van achteren. Anders zou ik zeggen, niet alleen opstappen maar ook vervolgen!!

Underground
Underground
10 maanden geleden

Gelijk ophalen, en opbergen! !!!

Icksy Nixx
Icksy Nixx
10 maanden geleden

Nee hoor.
Niets aan de hand.
Het is een keurige man die Meneer de Jonge.
Verder kan ik er niets over zeggen.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

100
0
We lezen graag je reactie!x