Buitenland

Duitse overheid maakt jacht op journalist die verslag doet van oorlog in Oekraïne, dreigt met celstraf

Help anderen door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!

Alina Lipp is een onafhankelijke Duitse journalist die ongeveer een half jaar in Donetsk in het oosten van Oekraïne woont. Ze laat Duitsers zien wat er gebeurt in de Donbass en de rest van Oekraïne.

Lipp is een doorn in het oog van de Duitse autoriteiten, zo blijkt. Die hebben namelijk een strafrechtelijk onderzoek naar haar gestart. Eerder verwijderden ze haar materiaal van het internet en vervolgens blokkeerden ze haar bankrekening en de bankrekening van haar vader.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In Duitsland is het steunen van de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne al een strafbaar feit. Je kunt tot drie jaar celstraf krijgen. In een brief die Lipp van de autoriteiten heeft ontvangen, valt te lezen dat ze op 24 februari op Telegram schreef dat de denazificatie was begonnen en dat de bewoners van de Donbass Rusland steunen.

(Video verwijderd? Klik hier...)

(Video verwijderd? Klik hier...)

Ze willen me vervolgen, maar niet naar me luisteren

Daarnaast had ze geschreven dat Oekraïne al jarenlang mensen doodt in Donbass. Op 12 maart publiceerde Lipp een video waarin ze zei dat Oekraïne zich schuldig maakt aan genocide.

Opmerkelijk genoeg schrijven de Duitse autoriteiten ook in de brief dat ze niet zal worden gehoord in deze zaak omdat dat ‘het onderzoek zou verstoren’. “Ze willen me dus vervolgen, maar niet naar me luisteren,” zegt Lipp in een video op Telegram.

duits
Foto: Alina Lipp (Telegram/Alina Lipp)
Grote ‘Z’

Nog opmerkelijker: bovenaan de brief die ze heeft ontvangen staat een grote ‘Z’, de letter die in verband wordt gebracht met de oorlog in Oekraïne. Het tonen van de Russische Z kan in Duitsland leiden tot vervolging.

“Wat mij nu overkomt, kan alle onafhankelijke journalisten en bloggers overkomen,” zegt Lipp, die haar collega’s oproept om de handen ineen te slaan en samen te werken, en zo een vuist te maken tegen de censuur in het Westen.

4.9 149 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

90 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marjolein
Marjolein
1 jaar geleden

De waarheid mag natuurlijk niet verspreid worden 🤦🏼‍♀️

Annemarie
Annemarie
1 jaar geleden

Ongehoord Duitsland!

Geen schaap
Geen schaap
1 jaar geleden

Leuke meid, Mag wel in mijn bed slapen

Hugo
Hugo
1 jaar geleden

Nazi Duitsers steunen nazi Oekrainers, de duitse WEF regering is terug gevallen in de veertige jaren van de vorige eeuw dus zij hebben er niks van geleerd, en dat verbaasd mij niet echt.

Back to top button
90
0
We lezen graag je reactie!x