Binnenland

Rutte eist dat volksvertegenwoordiging de mond wordt gesnoerd: ‘Een bizar precedent’

Help anderen door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!

Woensdagavond werd FVD-voorman Thierry Baudet op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen voor de rest van de dag uitgesloten van de beraadslaging. Aanleiding daarvoor was zijn opmerking dat het college van de Oxford-universiteit waar Sigrid Kaag gestudeerd heeft een opleiding voor spionnen is.

Voorzitter Vera Bergkamp, die Baudet na overleg met het kabinet het woord ontnam, kreeg kritiek van onder meer Kees van der Staaij (SGP), PVV-leider Geert Wilders en Lilian Marijnissen (SP). Nu lijkt het namelijk alsof het kabinet bepaalt wat in de Kamer wel of niet gezegd mag worden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Na het weglopen van het kabinet zei Rutte: “Ik merkte aan mijn collega naast mij dat het voor haar tijdens het verhaal, zeker toen het stuk over die opleiding begon, uitermate ongemakkelijk werd. Toen ze opstond, hebben we elkaar aangekeken en gezegd: we laten haar niet alleen vertrekken; dan vertrekken wij als team. En ik ben er ontzettend blij mee dat we dat gedaan hebben.”

Alle oppositie komt aan de beurt

De Volkskrant ziet daarin een waarschuwing van Rutte aan Bergkamp dat het kabinet vaker opstapt als FVD niet aan banden wordt gelegd. Dit schept volgens FVD een ‘bizar precedent’.

“Eerst FVD, dan BVNL, dan PVV, heus, alle oppositie komt aan de beurt,” voorziet hoogleraar Paul Cliteur.

“Een regering die de volksvertegenwoordiging controleert. De Grondwet van Thorbecke, maar dan ondersteboven,” stelt historicus en publicist Roelof Bouwman vast.

Rechtsstaat ten grave dragen

Gezondheidswetenschapper Yvonne Simons spreekt van een ‘bananenrepubliek’.

“Rutte eist dat de volksvertegenwoordiging de mond wordt gesnoerd. Een bizar precedent is deze week geschapen. Tot zover de ‘democratie’. Als we dit accepteren, eindigt het en kunnen we onze rechtsstaat ten grave dragen,” schrijft Forum voor Democratie in een reactie.


4.9 118 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

203 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

Heeft die leugenaar nog wel wat te eisen, hij kan beter de eer aan zichzelf houden en opstappen, vooraleer hij door Schwab bij het grof huisvuil wordt gezet wegens geen nut meer voor het grote plan.

semper amici
semper amici
1 jaar geleden
Pieter
Pieter
1 jaar geleden

De rechtstaat inclusief trias politica is al lang failliet en het systeem kun je niet van binnenuit veranderen. Tijd voor bijltjesdag.

HonkHonk
HonkHonk
1 jaar geleden

Maakt toch niets uit wat dat menneke zegt, over een maandje of wat heeft ie er toch geen actieve herinnering meer aan.

Lekker laten weglopen, geen aandacht aan besteden.

Back to top button
203
0
We lezen graag je reactie!x