Homepagina » Binnenland » Wurgcontract over gaswinning in Groningen uitgelekt. Zo ver ging de overheid om het geheim te houden
Wurgcontract over gaswinning in Groningen uitgelekt. Zo ver ging de overheid om het geheim te houden

Wurgcontract over gaswinning in Groningen uitgelekt. Zo ver ging de overheid om het geheim te houden

In een geheim contract uit 1963 staat dat de gaswinning in Groningen niet zomaar kan worden gestopt. Dat blijkt uit documenten die zijn gepubliceerd door Dagblad van het Noorden.

“Ik was natuurlijk stomverbaasd toen ik het zag,” reageerde boer Ate Kuipers in Goedemorgen Nederland. “En ik was witheet dat de Nederlandse staat op deze manier willens en wetens informatie heeft achtergehouden.”

Een andere boer die al jaren vecht tegen de gasboringen, Sijbrand Nijhoff, had de geheime stukken in handen.

Bedreigd

“Groningers hebben er recht op eindelijk te weten welke geheime afspraken aan de basis van de gaswinning staan en welke partijen verantwoordelijk zijn voor het oplossen van de problemen,” aldus Nijhoff.

Hij werd door de binnenlandse veiligheidsdiensten bedreigd om de informatie niet naar buiten te brengen. “Je wordt door de staat bedreigd om de staat niet te bedreigen,” zei Kuipers.

In het contract, dat door de overheid is getekend, staat dat gasboringen pas kunnen stoppen als al het gas uit de bodem is.

Wereld op zijn kop

De overeenkomst duurt namelijk tot het gasveld is uitgeput en kan niet worden opgezegd, ook niet door de overheid.

Uit de geheime stukken blijkt dat de rol van de overheid beduidend groter is dan gedacht. Wob-verzoeken werden steevast afgewezen en verzoeken van Kamerleden niet gehonoreerd.

Voorzitter van de Groninger Bodembeweging, Derwin Schorren, zei dat er ‘nog veel meer’ naar buiten gaat komen. “Je zult zien dat de komende dagen de wereld op zijn kop gaat staan in Nederland,” zei hij.

Bekijk ook onderstaand filmpje:

Foto: Onderwijsgek Wikimedia Commons

[DVHN, WNL]


Vond je deze informatie waardevol? Deel het dan met je kennissen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. Ook werd de gasbel in het gebied ingezet voor geopolitieke zaken. “Italië kreeg van Nederland heel goedkoop, bijna gratis, gas geleverd. De reden daarachter was dat de Sovjet-Unie geen handelspartner mocht worden van een NAVO-land. Italië had gezegd te overwegen Russisch gas in te kopen. Nederland wilde dat vermijden.”
  De lage prijs vooral het idee van Joseph Luns, destijds minister van Buitenlandse Zaken, lid van de Katholieke Volkspartij (KVP). “Luns stond op de nominatielijst om secretaris-generaal van de NAVO te worden. Met deze deal zou hij goede sier maken.” Is de gang van zaken geen geheim, maar wordt er liever niet over gesproken. “Dit heeft Nederland de afgelopen jaren honderd miljard euro gekost.”

  26 likes
  • Regeringen zijn de grootste vijand van het volk !!!

   Nederland wordt achter de schermen geregeerd door de BV Oranje, de banken, en de grote multinationals !!

   38 likes
  • “Dat was de claim van de communisten. De Italiaanse politiek had een groot communistisch segment en Nederland wilde dat de christendemocraten aan de macht zouden blijven. Maar we verkochten ook aan Frankrijk, België en Duitsland. Voor dezelfde lage prijs.”

   Het was volgens Kersten voornamelijk een zakelijke overweging. “De NAM was de partij die de onderhandelingen voerde, niet de regering. De lagere prijs was mogelijk het gevolg van de langetermijnvisie van dat moment. Men dacht nog steeds dat kernenergie het gebruik van aardgas zou verdrijven.”
   https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2021401-het-gasdebat-van-1967.html

   5 likes
 2. LS…

  Je hoeft alleen al naar de feestneus Wibes te kijken om te weten dat wij voor de zoveelste keer worden voorgelogen en belazerd. Het wordt heel moeilijk voor Nederland wist hij gluiperig in de camera te liegen. Het gas voor de huishoudens wordt afgesloten en de industrie krijgt minder etc. Gaat allemaal niet gebeuren. Gewoon normaal doen met de Russen en er is niets aan de hand. Maar ja ! De pedofiele satanisten en koninklijke uitbuiters moeten dan wel eerst het veld ruimen anders is het (water) dweilen met de kraan open en de gaskraan dicht. Zolang dat niet is gebeurd wordt ook het Russische gas elke dag duurder want de enige met verstand, ook in dit scenario is Putin !

  43 likes
 3. Ze hebben volgens Ate Kuipers in het Noorden 300 miljard euro weggezogen. Naast de 60 miljard euro aan gas die er nog onder de grond voorradig is. Te minste dat getal hoorde ik onlangs voorbij komen.

  En toen viel het woord geheim contract uit 1963. Het verbaasd mij niks. Met Exxonmobil als één van de grootaandeelhouders is dat niks nieuws onder de zon. Het is voor Noord Nederland niet te hopen maar met het slechtste scenario kon dit nog wel eens een lang juridisch gevecht worden. We hebben namelijk te maken met lieden die denken in termen van winstbejag. Regeringen omkochten. De rest is bijzaak of doet er niet toe.

  Zo liet de Rockefeller familie (Exxonmobil) in het verleden knokploegen op de bevolking afsturen als deze opstandig werden. Stakend personeel van Standardoil (Exxonmobil) werd idem keihard aangepakt, hun families bedreigd. Om over hun internationale activiteiten niet te spreken. Wat ze met regeringen van landen en hun volkeren uitspookten die niet mee wilde werken om naar olie en het gas te boren, kan met bloed worden beschreven. Hun geschiedenis is wel gedocumenteerd.

  20 likes
  • 300 miljard euro?…… rekensommetje….koningshuis 25 %…….

   9 likes
  • Hun enige zorg is dat ONE, hun kind, veilig is (Oranje Nassau Energy).

   https://yoo.rs/wakeupkitty/blog/hvy-shell-nam-nam-te-grazen-1517066463.html

   te lezen op flux energie nl.;

   Dat Nederland snel van het gas kan afschakelen, blijkt wel uit de vermindering van de aardgasbaten sinds 2013, het jaar na de grote aardbeving in Huizinge, constateert het TNO. Aardgas droeg toen nog voor bijna vijf procent bij aan de staatsbegroting, terwijl het aandeel van de aardgasbaten in 2017 nog maar minder dan één procent bedroegen. “Deze opmerkelijke ontwikkeling heeft zich vrijwel in stilte voltrokken”, stelde onderzoeker Lucia van Geuns, “Een financieel uitzonderlijke prestatie. Het geeft aan dat we de omslag als land aankunnen

   4 likes
 4. gijs meulenmeesters

  En wat er niet bij verteld word is dat onze konings huis een van de grootste aandeelhouders is van die grote olie maatschappij SHELL en als onze koning ook zoals er door hem gezegt word dat hij voor het volk op komt. ik denk voor zijn portemone en niks anders

  20 likes
 5. PS…

  DERWIN SCHORREN

  Een ECHTE verzetsstrijder !

  Niet van het soort uit de meidagen 1940 toen de Oranjes in het zonnetje in Londen liepen te flaneren en de Mariniers nog op de Maasbruggen sneuvelden voor Koningin & Vaderland !

  13 likes
 6. wederom schertst dit niet tot verbazing; wel fijn dat er weer een bevestiging op tafel ligt.

  3 likes
  • @ Jeff

   Laten we alstublieft hopen dat de Nederlanders dit eens een keer onthouden, en gaan pushen voor openheid op andere zaken. Ook stoppen met het stemmen op de bekende globalistische partijen. De schandalen die tot nu toe naar buiten zijn gekomen, zijn nog maar het topje van de ijsberg. Het gaat een hels karwei worden om dit te herstellen, want juridisch gezien hebben staten allang al geen echte macht meer. Daarvoor hoef je alleen maar naar de (economische) verdragen te kijken die landen door de jaren heen getekend hebben.

   Wat dat betreft vraag ik mij serieus af of mensen weten hoe diep we in de shit zitten, want juridisch gezien hebben wij (de bevolkingen van elk land) geen poot om op te staan. Het systeem laat zich echt niet zuiveren/vervangen door burgerlijke rechtsmiddelen (zover die term dat predicaat nog verdient). Ik weet niet hoe vaak er nog iets bevestigd moet worden voor de massa; voordat ze eindelijk eens door hebben dat het hele systeem zo verrot is als het maar zijn kan. Er zijn door de jaren heen zoveel schandalen geweest waar van alles boven water kwam, en elke keer dacht ik weer “nu pikken we het niet meer”, vervolgens vergat de massa het weer snel en was het schandaal niets meer dan het zoveelste incidentje.

   6 likes
 7. In het verleden noemden ze het knokploegen, tegenwoordig heet het heel chique lobbyisten.

  8 likes
 8. De overheid kan dit contract simpelweg annuleren dat hebben ze met de Hillen tenslotte ook gedaan. In het verleden gemaakte afspraken gelden voor deze regering niet.

  5 likes
 9. het Groningenmeer

  3 likes
 10. Wat dacht je van de wurgcontract op kinderen? Vanaf hun derde jaar moeten ze tot hun 16-de verplicht in overheidsinstituten (scholen) zowat de hele dag verblijven.

  3 likes
 11. De gaswinning word terug gedraaid naar 12 miljard, kunnen ze makkelijk zeggen maar in het geniep word er veel meer uit de bodem gehaald, en als ze denken dat de aardbevingen minder worden is een fabeltje, de bevingen blijven bestaan zolang ze gas winnen uit het gebied,denk eerder nog dat er een hele zware aankomt om de veroorzakers van de gaswinning nog meer wakker te maken dan ze al zijn ..het is bekend er moet eerst eens iets ernstig gebeuren met vele doden en dan komt pas de grote verandering ..daarna kan men echt de verantwoordelijken misschien opsluiten ..

  1 likes
 12. De politici moeten dergelijke wurgcontracten ongedaan maken en dergelijke multinationals weren anders spelen direct banken en multinationals de baas?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

bond tegen overheidszaken

Bond tegen overheidszaken start actie tegen Nederlandse lockdown. Hier kunt u zich aansluiten

De Nationale Bond tegen Overheidszaken is een ...

psycholoog

Psycholoog hekelt Ruttes coronabeleid: ‘Ik verwacht een enorme opstand’

Psycholoog Martin Appelo is het absoluut niet ...