Binnenland

Wurgcontract over gaswinning in Groningen uitgelekt. Zo ver ging de overheid om het geheim te houden

Help anderen door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een geheim contract uit 1963 staat dat de gaswinning in Groningen niet zomaar kan worden gestopt. Dat blijkt uit documenten die zijn gepubliceerd door Dagblad van het Noorden.

“Ik was natuurlijk stomverbaasd toen ik het zag,” reageerde boer Ate Kuipers in Goedemorgen Nederland. “En ik was witheet dat de Nederlandse staat op deze manier willens en wetens informatie heeft achtergehouden.”

Een andere boer die al jaren vecht tegen de gasboringen, Sijbrand Nijhoff, had de geheime stukken in handen.

Bedreigd

“Groningers hebben er recht op eindelijk te weten welke geheime afspraken aan de basis van de gaswinning staan en welke partijen verantwoordelijk zijn voor het oplossen van de problemen,” aldus Nijhoff.

Hij werd door de binnenlandse veiligheidsdiensten bedreigd om de informatie niet naar buiten te brengen. “Je wordt door de staat bedreigd om de staat niet te bedreigen,” zei Kuipers.

In het contract, dat door de overheid is getekend, staat dat gasboringen pas kunnen stoppen als al het gas uit de bodem is.

Wereld op zijn kop

De overeenkomst duurt namelijk tot het gasveld is uitgeput en kan niet worden opgezegd, ook niet door de overheid.

Uit de geheime stukken blijkt dat de rol van de overheid beduidend groter is dan gedacht. Wob-verzoeken werden steevast afgewezen en verzoeken van Kamerleden niet gehonoreerd.

Voorzitter van de Groninger Bodembeweging, Derwin Schorren, zei dat er ‘nog veel meer’ naar buiten gaat komen. “Je zult zien dat de komende dagen de wereld op zijn kop gaat staan in Nederland,” zei hij.

Bekijk ook onderstaand filmpje:

Foto: Onderwijsgek Wikimedia Commons

[DVHN, WNL]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
4 jaren geleden

wederom schertst dit niet tot verbazing; wel fijn dat er weer een bevestiging op tafel ligt.

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
4 jaren geleden

LS…

Je hoeft alleen al naar de feestneus Wibes te kijken om te weten dat wij voor de zoveelste keer worden voorgelogen en belazerd. Het wordt heel moeilijk voor Nederland wist hij gluiperig in de camera te liegen. Het gas voor de huishoudens wordt afgesloten en de industrie krijgt minder etc. Gaat allemaal niet gebeuren. Gewoon normaal doen met de Russen en er is niets aan de hand. Maar ja ! De pedofiele satanisten en koninklijke uitbuiters moeten dan wel eerst het veld ruimen anders is het (water) dweilen met de kraan open en de gaskraan dicht. Zolang dat niet is gebeurd wordt ook het Russische gas elke dag duurder want de enige met verstand, ook in dit scenario is Putin !

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
4 jaren geleden

PS…

DERWIN SCHORREN

Een ECHTE verzetsstrijder !

Niet van het soort uit de meidagen 1940 toen de Oranjes in het zonnetje in Londen liepen te flaneren en de Mariniers nog op de Maasbruggen sneuvelden voor Koningin & Vaderland !

eindhoven
eindhoven
4 jaren geleden

Ook werd de gasbel in het gebied ingezet voor geopolitieke zaken. “Italië kreeg van Nederland heel goedkoop, bijna gratis, gas geleverd. De reden daarachter was dat de Sovjet-Unie geen handelspartner mocht worden van een NAVO-land. Italië had gezegd te overwegen Russisch gas in te kopen. Nederland wilde dat vermijden.”
De lage prijs vooral het idee van Joseph Luns, destijds minister van Buitenlandse Zaken, lid van de Katholieke Volkspartij (KVP). “Luns stond op de nominatielijst om secretaris-generaal van de NAVO te worden. Met deze deal zou hij goede sier maken.” Is de gang van zaken geen geheim, maar wordt er liever niet over gesproken. “Dit heeft Nederland de afgelopen jaren honderd miljard euro gekost.”

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

23
0
We lezen graag je reactie!x