Homepagina » Natuur en Milieu » Groene revolutie: Zweden wordt het eerste fossielvrije land ter wereld
Groene revolutie: Zweden wordt het eerste fossielvrije land ter wereld

Groene revolutie: Zweden wordt het eerste fossielvrije land ter wereld

De Zweedse overheid heeft aangekondigd 491 miljoen euro extra te investeren in duurzame energie. Zweden wil één van de eerste landen worden dat niet langer afhankelijk is van fossiele brandstoffen.

Een precieze deadline is niet bekend, maar het land presenteerde afgelopen jaar plannen om Stockholm tegen het jaar 2050 fossielvrij te maken. Het Scandinavische land wekt twee derde van alle elektriciteit al op door middel van duurzame energiebronnen, met name hydro-elektriciteit en kernenergie.

Zweden gaat zich nu meer richten op zonne- en windenergie. Ook de transportindustrie wordt verduurzaamd. Dit alles wordt gefinancierd door een hogere belasting op benzine en diesel.

Oude kerncentrales gaan dicht

“Zweden wordt één van de eerste fossielvrije welvaartsstaten ter wereld,” vertelde de Zweedse minister-president Stefan Löfven aan journalisten. De overheid gaat vooral geld stoppen in smart grids, technologie voor de opslag van duurzame energie, elektrische bussen, subsidies voor groene auto’s, klimaatstrategieën en het renoveren van huizen om ze meer energie-efficiënt te maken.

Onlangs kondigde Zweden al aan dat diverse oude kerncentrales vervroegd worden gesloten. Ze worden niet vervangen door nieuwe centrales. En in augustus werd in het land een nieuw windmolenpark geopend.

Ook andere overheden maken de overstap

De Zweedse overheid is één van de vele die zich volledig richt op duurzame energie. Hawaï kondigde aan de eerste Amerikaanse staat te willen worden die volledig draait op duurzame energie. Een stad in Texas heeft ook de overstap gemaakt.

Eerder dit jaar was Costa Rica 75 dagen lang volledig fossielvrij en in juli produceerde Denemarken meer windenergie dan er vraag was naar elektriciteit.

[Bloomberg Business, The Ecologist, ScienceAlert]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

zweden

Zweedse arts kondigt aan: ‘Corona is voorbij in Zweden’

Zoals velen inmiddels zullen weten, ging Zweden ...

nederland

Wat Nederland kan leren van de Zweedse corona-aanpak: ‘We zien duidelijk een dalende trend’

Onze politici zeggen vaak dat de coronamaatregelen ...

>