Binnenland

Hoe corrupt zijn onze media? “Het NOS Journaal is het slechtste journalistieke programma”

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Welke journalist is anno 2016 nog te vertrouwen? En hoe goed of slecht is de nieuwsvoorziening in de vaderlandse kranten en op televisie eigenlijk? Het antwoord komt van de fine fleur van onze journalistiek, onder wie Joris Luyendijk en Udo Ulfkotte. Dat schrijft onderzoeksjournalist Arnold Karskens in zijn nieuwe boek Journalist te koop, waarvoor hij 21 journalisten interviewde.

De journalisten die in het boek aan het woord komen, hebben een gezamenlijke zorg, constateert Karskens, namelijk dat de onafhankelijke journalistiek in deze tijd zwaar onder druk staat. Oorzaken zijn onder meer de oprukkende commercie, bezuinigingen op de redactiebudgetten, bemoeizuchtige voorlichters, valse inlichtingendiensten, indoctrinerende denktanks en redactionele lafheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Hoe corrupt zijn onze media? "Het NOS Journaal is het slechtste journalistieke programma"Karskens heeft het eerste exemplaar van zijn boek aangeboden aan Ebru Umar, als steunbetuiging en signaal dat journalisten zich niet de mond laten snoeren. “Het oppakken van Umar is pure intimidatie, uit de hoogste kringen,” zei hij in een interview met de Volkskrant. “Ik maak me er erg boos om.”

‘Veel NOS’ers likken zich in bij de macht’

“Ik betwijfel of de NOS, RTL en kranten dan wel de beste media zijn,” ging hij verder. “Internet wordt steeds belangrijker, daar benoemen ze problemen scherper. Sinds deze week werk ik voor mijn eigen nieuwssite: TheKarskensTimes. Bij de NOS zouden ze toch zeggen: doe niet te lullig tegen het leger, anders mag RTL volgende keer mee.”

“Het NOS Journaal is, afgewogen tegen het budget, het slechtste journalistieke programma,” meent de onderzoeksjournalist. “Ver beneden de maat. Ze zijn doorgeefluik voor nieuws uit Den Haag, Brussel en Washington. Veel NOS’ers worden later voorlichter, ze likken zich in bij de macht. Niets ten nadele van sommige correspondenten, maar de redactie is niet goed. Daar zijn ze meer ambtenaar dan journalist. Voordat ze iets schrijven, kijken ze opzij om te zien wat collega’s denken. Dat zie je ook bij andere media: ze dekken zichzelf in.”

‘Ik geef de Nederlandse media hooguit een 5,5 als cijfer’

Karskens waarschuwt dat er over tien jaar nauwelijks nog echte, pure journalistiek bestaat als we niet oppassen. “Wie dan het werkelijke verhaal wil horen, geeft geld aan iemand als ik, via crowdfunding.”

Zijn de media in Nederland corrupt? “Dat zijn ze, kwam ik achter,” zei hij in gesprek met Quote. “Ze zijn te koop. Ik geef de Nederlandse journalistiek hooguit een 5,5 als cijfer. Nergens is zoveel persvrijheid als in Nederland, op Finland na. Maar die vrijheid wordt veel te weinig gebruikt. Zonder onafhankelijke journalistiek vervallen ook wij in Nederland van ontwikkeld tot onderontwikkeld land.”

Kan Karskens voorbeelden geven van de corruptie? “Je hebt pure corruptie, zoals een Telegraaf-journalist die voor geld schrijft over een huurder die de huisbaas eruit wil hebben,” zei hij. “Maar wat je vooral veel ziet is dat de commercie, de advertentie-afdeling, zich met de inhoud bemoeit. Wat ook opvalt is dat veel Nederlandse journalisten er helemaal geen moeite mee hebben samen te werken met de AIVD.”

Boekentip: Journalist te koop: hoe corrupt zijn onze media?

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
8 jaren geleden

Quote : Nergens is zoveel persvrijheid als in Nederland, op Finland na.

Haha, er is in Nederland net zoveel persvrijheid als democratie ook nul komma nul. De leugen en de poen regeren de rest moet meesmuilen of de mond houden, voor de rest “geen nieuws”.

Freduardo
Freduardo
8 jaren geleden

Alleen op het internet is nog persvrijheid.
Nog wel.

wakkermens
wakkermens
8 jaren geleden

Net als zo veel dingen in Nederland, moet je maar vertrouwen dat wat er ons verteld word ook daadwerkelijk de waarheid is.

Het is voor de individu niet mogelijk om ook maar iets te controleren.

Je moet er op vertrouwen dat jantje de waarheid verteld bij het 20u journaal.
Je moet er op vertrouwen dat jantje de minister president de waarheid verteld.

En keer op keer word de individu weer voorgelogen bestolen en bedrogen door de jantjes van ons landje.

En zolang ze elke paar jaar de jantjes rouleren door de diverse functies. Is jantje nooit verantwoordelijk voor wat jantje in het verleden heeft gedaan. En zolang het volk er vertrouwen in heeft dat jantje het beter zal doen dan jantje zijn we als volk verdoemt.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Hopeloos is de media, al 40 jaar, ter vergeefs, probeer ik het project van de Christus van de Nieuwe Tijd bij hen te introduceren.

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x