Homepagina » Binnenland » Hoe corrupt zijn onze media? “Het NOS Journaal is het slechtste journalistieke programma”
Hoe corrupt zijn onze media? "Het NOS Journaal is het slechtste journalistieke programma"

Hoe corrupt zijn onze media? “Het NOS Journaal is het slechtste journalistieke programma”

Welke journalist is anno 2016 nog te vertrouwen? En hoe goed of slecht is de nieuwsvoorziening in de vaderlandse kranten en op televisie eigenlijk? Het antwoord komt van de fine fleur van onze journalistiek, onder wie Joris Luyendijk en Udo Ulfkotte. Dat schrijft onderzoeksjournalist Arnold Karskens in zijn nieuwe boek Journalist te koop, waarvoor hij 21 journalisten interviewde.

De journalisten die in het boek aan het woord komen, hebben een gezamenlijke zorg, constateert Karskens, namelijk dat de onafhankelijke journalistiek in deze tijd zwaar onder druk staat. Oorzaken zijn onder meer de oprukkende commercie, bezuinigingen op de redactiebudgetten, bemoeizuchtige voorlichters, valse inlichtingendiensten, indoctrinerende denktanks en redactionele lafheid.

Hoe corrupt zijn onze media? "Het NOS Journaal is het slechtste journalistieke programma"Karskens heeft het eerste exemplaar van zijn boek aangeboden aan Ebru Umar, als steunbetuiging en signaal dat journalisten zich niet de mond laten snoeren. “Het oppakken van Umar is pure intimidatie, uit de hoogste kringen,” zei hij in een interview met de Volkskrant. “Ik maak me er erg boos om.”

‘Veel NOS’ers likken zich in bij de macht’

“Ik betwijfel of de NOS, RTL en kranten dan wel de beste media zijn,” ging hij verder. “Internet wordt steeds belangrijker, daar benoemen ze problemen scherper. Sinds deze week werk ik voor mijn eigen nieuwssite: TheKarskensTimes. Bij de NOS zouden ze toch zeggen: doe niet te lullig tegen het leger, anders mag RTL volgende keer mee.”

“Het NOS Journaal is, afgewogen tegen het budget, het slechtste journalistieke programma,” meent de onderzoeksjournalist. “Ver beneden de maat. Ze zijn doorgeefluik voor nieuws uit Den Haag, Brussel en Washington. Veel NOS’ers worden later voorlichter, ze likken zich in bij de macht. Niets ten nadele van sommige correspondenten, maar de redactie is niet goed. Daar zijn ze meer ambtenaar dan journalist. Voordat ze iets schrijven, kijken ze opzij om te zien wat collega’s denken. Dat zie je ook bij andere media: ze dekken zichzelf in.”

‘Ik geef de Nederlandse media hooguit een 5,5 als cijfer’

Karskens waarschuwt dat er over tien jaar nauwelijks nog echte, pure journalistiek bestaat als we niet oppassen. “Wie dan het werkelijke verhaal wil horen, geeft geld aan iemand als ik, via crowdfunding.”

Zijn de media in Nederland corrupt? “Dat zijn ze, kwam ik achter,” zei hij in gesprek met Quote. “Ze zijn te koop. Ik geef de Nederlandse journalistiek hooguit een 5,5 als cijfer. Nergens is zoveel persvrijheid als in Nederland, op Finland na. Maar die vrijheid wordt veel te weinig gebruikt. Zonder onafhankelijke journalistiek vervallen ook wij in Nederland van ontwikkeld tot onderontwikkeld land.”

Kan Karskens voorbeelden geven van de corruptie? “Je hebt pure corruptie, zoals een Telegraaf-journalist die voor geld schrijft over een huurder die de huisbaas eruit wil hebben,” zei hij. “Maar wat je vooral veel ziet is dat de commercie, de advertentie-afdeling, zich met de inhoud bemoeit. Wat ook opvalt is dat veel Nederlandse journalisten er helemaal geen moeite mee hebben samen te werken met de AIVD.”

Boekentip: Journalist te koop: hoe corrupt zijn onze media?

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
4 jaren geleden

Quote : Nergens is zoveel persvrijheid als in Nederland, op Finland na.

Haha, er is in Nederland net zoveel persvrijheid als democratie ook nul komma nul. De leugen en de poen regeren de rest moet meesmuilen of de mond houden, voor de rest “geen nieuws”.

WouterV
WouterV
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

Moet je dus voorstellen hoe het in de rest van de wereld is, nog veel slechter dus. Maar gelukkig staan steeds meer mensen(journalisten) op die vinden dat het zo niet meer langer kan. Laten we het hopen dat types als Karskens er in slagen het te winnen van de mainstream media.

Freduardo
Freduardo
4 jaren geleden

Alleen op het internet is nog persvrijheid.
Nog wel.

wakkermens
wakkermens
4 jaren geleden

Net als zo veel dingen in Nederland, moet je maar vertrouwen dat wat er ons verteld word ook daadwerkelijk de waarheid is.

Het is voor de individu niet mogelijk om ook maar iets te controleren.

Je moet er op vertrouwen dat jantje de waarheid verteld bij het 20u journaal.
Je moet er op vertrouwen dat jantje de minister president de waarheid verteld.

En keer op keer word de individu weer voorgelogen bestolen en bedrogen door de jantjes van ons landje.

En zolang ze elke paar jaar de jantjes rouleren door de diverse functies. Is jantje nooit verantwoordelijk voor wat jantje in het verleden heeft gedaan. En zolang het volk er vertrouwen in heeft dat jantje het beter zal doen dan jantje zijn we als volk verdoemt.

Kalki
Kalki
4 jaren geleden

Hopeloos is de media, al 40 jaar, ter vergeefs, probeer ik het project van de Christus van de Nieuwe Tijd bij hen te introduceren.

ElPablo
ElPablo
4 jaren geleden

Het individu is niet corrupt, het systeem is door en door verrot waardoor het individu geweld moet doen aan zijn eigen principes om zich staande te houden.
Iets wat we allemaal in meer of mindere mate doen.

Johan
Johan
4 jaren geleden

Dus toch geen vrijheid van meningsuiting.

Elise49
Elise49
4 jaren geleden

NOS is een onderdeel van globalswitch(data bedrijf/Eigenaren: Reubenbrothers/afstammelingen Solomon/zijn zeven zegels) Connecting the dots. Zwitserland/tempeliers(vrijmetselarij)/bloedlijnen/geloven/NWO/Niburu.
Technologie zorgt dus voor een space adyssee. Inkering/zoeken tot/van jezelf. Inkering van aarde(aarde in oude staat terug brengen) De koperen inside out bollen van Pomodoro(eerste Vaticaan)Een totale Niburu via technologie dus.

BoerJack
BoerJack
4 jaren geleden

Persvrijheid en ook vrije meningsuiting worden groter wanneer de impact kleiner wordt.
Zo werkt democratie. Hoe gezapiger het volk, hoe meer vrijheid er is.
In een dictatuur -zoals China- wordt bij toename van armoede de vrijheid gelijk ingedamd.
Er is hier dan ook geen sprake van ‘vrijheid’ van pers of meningsuiting maar een gedogen!

BoerJack
BoerJack
Reactie op  BoerJack
4 jaren geleden

Met ‘hier’ bedoel ik natuurlijk Nederland.

BoerJack
BoerJack
Reactie op  BoerJack
4 jaren geleden

Hoe kleiner de impact hoe groter de persvrijheid en vrijheid op meningsuiting.
Zo werkt een democratie. Hoe gezapiger het volk hoe meer vrijheid.
Er is dan ook sprake van een gedogen van persvrijheid en vrije meningsuiting in een democratie.

Jankertje
Jankertje
4 jaren geleden

Uw moet eerst gaan zien wie de media is en dan pas kan uw zien hoe corrupt en goed georganiseerd het is.

ferrimassi
ferrimassi
4 jaren geleden

Karskens, 1 van de drie laatste journalisten in dit land. De rest herkauwd reuters en AP. Deze man kijkt zelf hoe de vork in de steel zit en is eerlijk. Een zeldzaamheid in nederland bananen republiek.

x

Check Also

nos

‘NOS is de grootste complotzender in Nederland’

YouTube heeft – waarschijnlijk tot grote vreugde ...

mondkapjes

Verzet tegen mondkapjes op school: ‘Deze angstpandemie moet per direct stoppen’

Sinds begin deze maand geldt voor leerlingen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

30
0
We lezen graag je reactie!x