Archeologie

“Zee spleet echt uiteen voor Mozes”

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wonderen uit de Bijbel worden vaak afgedaan als fabel of gezien als metafoor. Maar uit onderzoek blijkt dat de scheiding van de Rode Zee, die Mozes en de Israëlieten in staat stelde te ontkomen uit Egypte, mogelijk echt heeft plaatsgevonden. Dat meldt The Washington Post.

Softwareontwikkelaar en hoofdonderzoeker Carl Drews schreef zijn masterthesis over de Rode Zee. Het werk werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE en gepromoot door zijn huidige werkgever, het prestigieuze National Center for Atmospheric Research (NCAR).

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Op basis van archeologische vondsten stelt Drew dat het niet de Rode Zee was die scheidde, maar het Meer van Tanis in de oostelijke Nijldelta. Zijn computermodel suggereert dat een oostenwind met een snelheid van 100 kilometer per uur ervoor kan zorgen dat er een landbrug ontstaat in een groot wateroppervlak.

Het Meer van Tanis zou volgens de simulatie in theorie uiteen kunnen splijten bij een relatief lage windkracht uit het oosten. De locatie lijkt misschien niet overeen te komen met de zee die wordt genoemd in de Bijbel, maar volgens Drews wijzen oude landkaarten en oorspronkelijke Bijbelteksten erop dat Mozes en zijn volgelingen het Meer van Tanis overstaken in plaats van de Rode Zee.

In de tekst in Exodus staat de Hebreeuwse uitdrukking ‘yam suf’. Dat betekent letterlijk ‘zee van riet’. Die omschrijving past volgens Drews goed bij het meer in de oostelijke Nijldelta. Het water van het meer was namelijk gevuld met papyrusriet.

Het komt vaker voor dat er als gevolg van een oostenwind landbruggen ontstaan in grote wateroppervlakken. Dergelijke gebeurtenissen hebben vrij recent plaatsgevonden in delen van het Eriemeer en in de Nijldelta.

Volgens Drews kan het water van het Meer van Tanis in het jaar 1250 inderdaad uiteen zijn gedreven. Mozes en de Israëlieten zouden vier uur de tijd hebben gehad om het meer over te steken.

[Washington Post]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

61 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dennis
Dennis
9 jaren geleden

Buiten kijf blijft staan dat Mozes kon toveren.
Of hij dreef het water uit één, óf hij liet ter plekke een straf oostenwindje opsteken….

JaneDo
JaneDo
9 jaren geleden

Volgens research van Micheal Tsarion zijn Mozes en Farao Akhenaton dezelfde figuren. Hij was de eerste farao die het monotheïsme aanhing. Zij werden verdreven uit Egypte. Alles wat hier op wees werden daarna gewist uit de Egyptische geschiedenis op een paar muurafbeeldingen na.
Zie you tube filmje

http://m.youtube.com/watch?v=BMDw6cNxBy4

Nexus
Nexus
9 jaren geleden

Compleet onzin onderzoek want Mozes heeft nooit bestaan. Is een slap aftreksel van Egyptische verhalen eeuwen eerder.

zeebee
zeebee
9 jaren geleden

volgens mij stak ie gewoon de waddenzee over !

Back to top button
61
0
We lezen graag je reactie!x