Homepagina » Universum » Bestaat er een ‘spiegeluniversum’ waarin de tijd achteruit gaat?
Bestaat er een 'spiegeluniversum' waarin tijd achteruit gaat?

Bestaat er een ‘spiegeluniversum’ waarin de tijd achteruit gaat?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er mogelijk nog een tweede universum is waarin de tijd achteruit gaat. Een internationaal team van gerenommeerde wetenschappers onder leiding van dr. Julian Barbour weerlegt in het tijdschrift Physical Review Letters aannames over de zogeheten ‘pijl van de tijd’.

Volgens de ‘pijl van de tijd’ is tijd symmetrisch en moet alles vooruit bewegen. Het team stelt dat er mogelijk een spiegeluniversum is waarin tijd achteruit gaat. Als een dergelijk parallel universum bestaat, zullen intelligente wezens die er leven denken dat wij terug in de tijd gaan. De pijl van de tijd werd in de jaren twintig bedacht door de Britse wetenschapper Arthur Eddington.

Dr. Barbour vertelde aan de Britse MailOnline dat het bestaan van het spiegeluniversum niet onmogelijk is omdat alle natuurkundige wetten losstaan van de manier waarop tijd beweegt. “Tijd is een mysterie,” zei hij. “Alle bekende natuurkundige wetten zien er ongeacht de manier waarop tijd beweegt exact hetzelfde uit. In de wereld waarin we leven beweegt alles één kant op.”

Barbour vergelijkt zijn model met een zwerm bijen. Naarmate de tijd verstrijkt verandert het universum van een chaotische ‘zwerm bijen’ in een meer gestructureerde en geordende kosmos.

“Als je een zwerm bijen in het midden plaatst [de Big Bang] die zich opsplitst in twee richtingen, zou je kunnen zeggen dat er twee pijlen van de tijd zijn,” aldus Barbour. “Beide pijlen wijzen in tegenovergestelde richting van de zwerm bijen.” Barbour erkent dat het niet eenvoudig zal zijn om het ‘andere’ universum te vinden.

Het spiegeluniversum zou anders zijn dan het onze en zich geheel onafhankelijk van ons heelal hebben ontwikkeld. Het moet volgens de wetenschappers wel onderhevig zijn aan de natuurkundige wetten en planeten, sterren en sterrenstelsels herbergen.

[Scientific American]


Vind je deze informatie interessant? Deel het dan met anderen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. Lijkt me niks. Ga je een voetbalwedstrijd kijken waarvan je de eindstand al weet…

  7 likes
 2. Tijd is een illusie die in de hoofden van ons mensen zit. Tijd bestaat helemaal niet (In ieder geval niet lineair).

  Tijd ontspruit dus uit het menselijk brein en zo ook alle afgeleiden hiervan (een gespiegeld universum…)

  4 likes
  • Niet helemaal waar, tijd is inderdaad niet lineair en onderhevig aan snelheid (zie Einsteins relativiteitstheorie). De tijdsschaal zoals wij die kennen is zeer zeker ontsproten aan ons brein, deze schaal is immers gebaseerd op de omloop van onze planeet en de omwenteling om zijn as. Maar tijd zelf bestaat wel zeker, sommigen noemen het zelfs de 4e dimensie.

   Google maar eens op “entropie”, erg interessant.

   2 likes
 3. Volgens het Pyramide model van Denaerde is tijd 3-dimensionaal en gaat deze inderdaad voor ons gezien langs een tijdas vooruit en achteruit in de tijd.
  Feynman had al aangetoond dat een positron hetzelfde is als een electron dat teruggaat in de tijd.
  Elektrische lading is dus een indicatie van de tijd richting.

  Richard

  3 likes
 4. Er is alleen tijd als er een waarnemer is, zonder waarnemer is er geen tijd. Eigenlijk is er dan niets, maar goed dat is een ander verhaal 😉

  3 likes
 5. De tijd achteruit? als ze dan daar ook een klok hebben en deze loopt achteruit dan zullen ze toch de zelfde tijdklok hebben als onze klok met de zelfde cijfers er op , die zullen ze dan zo laten lopen dat de tijd toch vooruit lijkt te gaan. daar hebben ze gewoon het mechanisme zo afgesteld dat het lijkt vooruit te gaan. dus dan lijkt het precies op onze tijdklok, misschien loopt onze tijd wel achteruit ,maar lijkt het vooruit te gaan?
  de pijl van tijd zal altijd zo lijken dat het vooruit gaat. of het nu achteruit gaat of vooruit maakt niks uit. eigenlijk kan tijd alleen maar gebruikt worden voor een bepaalt doel, zonder doel of zonder bestemming is geen tijd voor nodig , voor men iets bedenkt of spreekt , spreekt men in woorden die uit een beeld word gevormd, geen beelden geen tijd , en de mens is nu eenmaal een beeldenstormer waarin hij het beeld zo vormt wat past bij zijn menselijke bewustzijn , de mens is de schepper van alles wat een beeld draagt of dat nou goed of niet goed is , beiden heeft een scheppende kracht..

  1 likes
 6. Volgens mij is tijd een richtingloze e.m. energievorm, waarin syntropische of opbouwende en entropische of afbrekende processen plaatsvinden in ons fysieke bestaansveld en ons menselijk bewustzijn op cerebrale wijze scheiding aanbrengt tussen ontwikkeling en verval en op deze processen het etiket tijd plakt.
  Dus een spiegel universum waarin “de tijd” achteruit loopt, komt mij ronduit belachelijk voor.

  1 likes
 7. OK, tijd. Je hebt de klok, da’s gewoon verdomd handig. En soms lastig, vooral in de morgen, wanneer het bedje nog lekker warm is. Dat is gewoon een afspraak; een consensus die nodig is omdat we nu eenmaal graag van A naar B willen gaan.

  En dan heb je onomkeerbaarheid. Theoretisch staat een losse molecuul (of atoom of quark) niets in de weg om de ene of de andere kant op te gaan. Maar in onze wereld, in ons universum, in onze werkelijkheid, komt het niet zo heel vaak voor dat een glas dat je uit je hand hebt laten donderen spontaan in je hand ontstaat uit de scherfjes die op de grond liggen.

  Leuk dat er zo’n universum bestaat. Hee, misschien bestaat er wel een universum waar ijsberen in de woestijn rond de evenaar leven. Of waar dinosauriers in de keuken een veganistisch maaltje staan te bereiden. Maar ik heb hier geen ene reet aan. Kan daar toch niet zijn, of mee inter acteren.

  Leuk, al dat gespeculeer. En wat heb ik er aan?

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

Stem af universum

Afstemmen op het universum

Het was laatst weer zover. Ik sprak ...